Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Al-Qaida ameninţă cu atentate în Balcani

Ziarul de Vrancea
14 nov 2013 577 vizualizări
Organizaţia teroristă şi-a deschis o "filială" la Sarajevo şi plănuieşte atentate serioase în sud-estul continentului, susţin analiştii de securitate

Un grup de albanezi suspectaţi de contacte cu reţeaua teroristă Al-Qaida a fost arestat în Kosovo, iar unul dintre ei, Genz Selimi, era întors recent din Siria, unde a luptat în rândurile jihadiştilor. Potrivit cotidianului rus Nezavisimaia Gazeta, Genzi Selimi a declarat în cursul interogatoriului său că Al-Qaida are proiecte serioase în Balcani şi că va face în curând să se vorbească despre ea. Experţii militari estimează că sunt întrunite toate condiţiile pentru punerea în practică a acestor ameninţări.
Poliţia kosovară a afirmat că persoanele arestate planificau o serie de atentate la Priştina, în Kosovo, şi în nordul acestui teritoriu. În cursul percheziţiilor a fost descoperit un arsenal de arme, inclusiv puşti de asalt automate, pistoale şi muniţii. Arestările au avut loc după mai multe luni de ascultări telefonice, care au permis să se afle despre planurile grupului. Faptul că suspecţii acţionau în cadrul unei organizaţii nu ridică nici un semn de îndoială. Imediat după reţinerea lor, poliţia a primit un e-mail în care se cerea eliberarea lor sub ameninţarea unor atacuri teroriste, scrie sursa citată.
De aproape doi ani, Al-Qaida a devenit activă îndeosebi în Europa, deşi se cunoştea de mult timp despre existenţa unor celule teroriste în mai multe ţări de pe continent. Agravarea situaţiei rezultă, probabil, din Primăvara arabă şi reorganizarea reţelei după eliminarea liderului său, Ossama Ben Laden, de către forţele de elită americane, în mai 2011.

"Antrenament" în Siria

Fără o administraţie centrală, reţeaua s-a reorganizat, fiind create unităţi regionale mai mult sau mai puţin importante. Până recent, interesele Al-Qaida se aflau în principal în Orientul Mijlociu - în Afganistan, Yemen, Irak, Siria, Libia, Mali, Somalia, Algeria şi Tunisia. Presa turcă relatează periodic despre faptul că Frontul Al-Nosra,''filiala'' reţelei Al-Qaida în Siria, recruta chiar adolescenţi în estul Turciei pentru a lupta în nordul Siriei.
Ţările europene care le oferă adăpost refugiaţilor arabi servesc în prezent drept refugiu pentru terorişti, dar nu şi de câmp de acţiune. În primăvara şi vara lui 2013, ţările europene au recunoscut că devin furnizoare de extremişti pentru războiul din Siria şi s-au arătat preocupate în legătură cu întoarcerea pe teritoriul lor a elementelor radicale pentru a purta jihadul după ce-au căpătat experienţă în luptă.
În august 2013, Agenţia de Securitate Naţională a SUA (NSA) anunţa că Al-Qaida planifică o serie de atentate în Europa. Prin urmare, intenţia actuală a organizaţiei de a-şi intensifica activitatea în Balcani nu este întâmplătoare. Dacă nici măcar ţările Europei Occidentale nu reuşesc să combată terorismul, în pofida marii lor infrastructuri antiteroriste, noile state europene rezistă cu atât mai cu greu în faţa ascensiunii radicalismului.
''Bosnia, mai exact Sarajevo, de unde este controlată reţeaua de organizaţii salafiste în peninsulă şi care beneficiază de sprijinul unor ţări arabe, este în prezent centrul salafismului în Balcani'', a declarat expertul militar Oleg Valeţki, în opinia căruia, Kosovo este un nou câmp de acţiune pentru elementele radicale. Salafiştii sunt controlaţi din Arabia Saudită. Acţiunile lor în Balcani, Siria şi Libia sunt mai mult ca sigur coordonate, sunt de părere analiştii. Islamişti din Bosnia, Serbia, Muntenegru şi Kosovo participă îndeosebi la războiul din Siria, afirmă Valeţki.


Oficial german:O treime din muncitorii români nu au niciun fel de pregătire profesională

n circa 180.000 de emigranţi din Bulgaria şi România îşi vor căuta un loc de muncă în Germania, anul viitor, potrivit estimărilor oficiale

O treime din muncitorii români şi bulgari care ajung în Germania nu au niciun fel de pregătire profesională şi au cunoştinţe reduse de limba germană, a declarat directorul Agenţiei Federală pentru Muncă, Heinrich Alt, într-un interviu publicat, ieri, de cotidianul Rheinische Post. "În acest an ne aşteptăm să vină în Germania 70.000 de români şi bulgari. Mulţi au o calificare bună, totuşi o treime din emigranţii din România şi Bulgaria nu au niciun fel de pregătire profesională şi au cunoştinţe de limba germană greu de valorificat. Prin urmare, este dificil pentru ei să-şi găsească un loc de muncă", a precizat Heinrich Alt.
Directorul Agenţiei Federale pentru Muncă (BA) a mai spus că numărul cetăţenilor din aceste ţări care beneficiază de Hartz-IV (ajutoare sociale şi de şomaj) este în creştere. "Faţă de 2007, numărul românilor care primesc ajutor în cadrul Hartz-IV s-a dublat, ajungând la 14.700. În aceaşi perioadă, numărul bulgarilor a crescut de patru ori, la 15.300. De asemenea, se observă că în regiunile cu un şomaj ridicat sunt mulţi bulgari şi români fără un loc de muncă. Astfel, nivelul şomerilor bulgari se ridică la 7% în München, la 32% în Duisburg", a precizat Alt. Întrebat ce impact va avea ridicarea restricţiilor pentru muncitorii români şi bulgari de la 1 ianuarie 2014, directorul Agenţiei a precizat că există multe ramuri în industria Germaniei unde este nevoie de forţă de muncă.
Potrivit estimărilor Institutului de Cercetare IAB, între 100.000 şi 180.000 de emigranţi din Bulgaria şi România îşi vor căuta un loc de muncă în Germania, anul viitor. "Trebuie să ne asigurăm că imigranţii vor putea să stea pe propriile picioare, printr-o bună integrare pe piaţa muncii", a mai spus Heinrich Alt.

Analiză americană:Corupţia, principala ameninţare pentru statele est-europene

Corupţia ameninţă unele democraţii din Europa Centrală şi de Est, presând aceste ţări, precum Ucraina sau Bosnia-Herţegovina să se alăture Uniunii Europene, a avertizat, miercuri, diplomaţia americană. "În momentul în care noi ne străduim să depăşim vechea ură şi să definitivăm harta democratică a Europei, trebuie să neutralizăm o altă otravă, care ameninţă multe democraţii tinere europene: corupţia", a declarat noul secretar de Stat adjunct pentru Europa, Victoria Nuland. "Încrederea popoarelor în guvernele lor alese se erodează în Europa Centrală şi de Est pentru că alegătorii cred că liderii lor răspund mai întâi propriilor interese înaintea celor ale poporului", a cotinuat diplomatul, într-un discurs susţinut în faţa centrului de reflecţie Atlantic Council din Washington. "Corupţia ucide în mod periculos visurile democratice", a anunţat Nuland, afirmând că "în Europa şi în Eurasia, calitatea democraţiei şi statului de drept este profund inegală". Ea a citat "momentul istoric" cu care se confruntă Ucraina, R.Moldova şi Georgia, care trebuie să semneze un acord de asociere cu UE în cursul summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius, din 28 şi 29 noiembrie. "Statele Unite salută alegerea europeană a acestor trei naţiuni", a insistat Victoria Nuland, fostă ambasadoare a Statelor Unite la NATO la Bruxelles, înainte de a fi purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat.
Dar Kievul s-a îndepărtat, miercuri, de acest acord de asociere cu UE şi nu ia nicio decizie care să permită plecarea în străinătate a opozantei încarcerate Iulia Timoşenko, în timp ce europenii continuă să spere că va fi eliberată până la sfârşitul lunii. "Ne alăturăm vocile celor ale UE pentru ca liderii ucraineni să facă o alegere justă şi istorică pentru cele 45 de milioane de cetăţeni ai lor", a pledat Nuland. Ea a salutat Serbia şi Kosovo pentru demersul lor "către o reconciliere" şi le-a cerut să "integreze total structurile europene". Nuland a avertizat în schimb cele două entităţi, sârbă şi croato-musulmană, care formează Bosnia-Herţegovia. "Dacă liderii continuă să blocheze mersul ţării lor către UE şi NATO, partenerii internaţionali ai Bosniei, între care Statele Unite, vor trebui să îşi examineze serios abordarea", a avertizat ea.
Fostul secretar de Stat Hillary Clinton a mers în Balcani în octombrie 2012 pentru a impulsiona ţările din regiune să se integreze în UE şi NATO.

Cum se fură cu aspiratorul

Câţiva hoţi deosebit de ingenioşi au pus la cale o strategie originală pentru a scoate banii dintr-o casă automată a unei benzinării din sudul Italiei, utilizând un aspirator pentru a aduna bancnotele. Conform site-ului de Internet al Corriere del Mezzogiorno, hoţii au făcut o gaură în casa unei benzinării aflată în apropiere de Salerno iar apoi au aspirat bancnotele, în total 3.000 de euro. Sistemul automat de alarmă s-a declanşat, însă când poliţiştii au ajuns la faţa locului, au găsit doar aspiratorul, conform aceleiaşi surse.

Zeci de credincioşi şiiţi ucişi în Irak, cu ocazia unor comemorări religioase

Cel puţin 30 de persoane au fost ucise, ieri, în urma unui atentat sinucigaş care a vizat o procesiune şiită în nordul Bagdadului, în timp ce alţi nouă credincioşi şiiţi au murit într-un dublu atentat care a avut loc în sudul capitalei irakiene, potrivit unor oficiali. Aceste atentate au loc în momentul culminant al comemorărilor religioase şiite de Ashura, cele mai importante pentru această comunitate musulmană majoritară în Irak vizată adesea de atacuri extremiste sunnite.
Un kamikaze a vizat o reuniune de credincioşi care defilau în memoria imamului Hussein, în zona majoritar şiită Saadiyah, în guvernoratul Diyala. Cel puţin 30 de persoane au fost ucise, iar alte zece rănite, potrivit unui ultim bilanţ furnizat de oficiali din cadrul poliţiei şi serviciilor medicale.
La sud de Bagdad, un dublu atentat a avut loc în localitatea Hafriyah, unde mai mulţi credincioşi şiiţi erau adunaţi în cort, provocând moartea a nouă dintre ei şi rănind alţi zeci.
Milioane de şiiţi marchează doliul de Ashura. Cu această ocazie, două milioane de persoane erau aşteptate să ajungă în oraşul sfânt Kerbala, spre care foarte mulţi credincioşi şiiţi se îndreaptă mergând pe jos.
Ashura marchează moartea imamului Hussein, un nepot al profetului Mahomed asasinat în secolul VII în oraşul Kerbala, la sud de Bagdad. Asasinarea acestui imam a stat la originea principalei schisme musulmane, între sunniţi şi şiiţi.

Hillary Clinton, favorită la alegerile prezidenţiale din 2016

Democrata Hillary Clinton este la egalitate în cursa pentru Casa Albă din 2016 cu republicanul Chris Christie, aflându-se cu mult înaintea altor candidaţi mai puţin cunoscuţi, conform unui sondaj publicat miercuri în Statele Unite.
Dacă alegerile prezidenţiale din noiembrie 2016 ar avea loc astăzi, fosta lideră a diplomaţiei lui Barack Obama ar obţine 42 la sută din voturi faţă de 43 la sută pentru Chris Christie, popularul guvernator republican al New Jersey, conform institutului de sondaje al Universităţii Quinnipiac, o diferenţă neglijabilă din punct de vedere statistic.
În faţa altor trei republicani, senatorii Rand Paul şi Ted Cruz, şi reprezentatul Paul Ryan, fost partener de campanie al lui Mitt Romney în 2012, Hillary Clinton ar câştiga detaşat cu 9 până la 15 puncte în avans.
Hillary Clinton a părăsit guvernul american în februarie şi s-a consacrat unor intervenţii remunerate şi Fundaţiei Clinton, alături de soţul său Bill şi fiica Chelsea. Democrata va avea 69 de ani în 2016. Ea nu a spus dacă va candida la Casa Albă, însă a fost la un pas de câştigarea nominalizării partidului său în 2008 în confruntarea cu Barack Obama.
Un alt sondaj realizat pentru NBC News şi publicat marţi îi acorda lui Hillary Clinton zece puncte în avans faţă de Chris Christie.

Serbia va rămâne neutră din punct de vedere militar

Serbia nu va adera la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), dar nici la Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), care este ''sub umbrela'' Moscovei, deoarece scopul său este de a fi o ţară neutră din punct de vedere militar, i-a declarat prim-vicepremierul sârb Aleksandar Vucic ministrului rus al apărării Serghei Şoigu. Potrivit unor informaţii neoficiale obţinute de cotidian, aceasta este una dintre declaraţiile-cheie pe care Vucic le-a făcut în cadrul întâlnirii pe care a avut-o miercuri la Belgrad cu ministrul rus al apărării. În afară de discuţiile referitoare la promovarea cooperării militare dintre Serbia şi Federaţia Rusă, ministrul Şoigu, care se bucură de o mare încredere din partea preşedintelui rus Vladimir Putin, a dorit, de asemenea, să afle intenţiile Belgradului referitoare la NATO. Vucic i-a spus lui Şoigu că orientarea strategică a Belgradului nu se va schimba, deoarece, neutralitatea din punct de vedere militar pe care Serbia şi-a proclamat-o o obligă să rămână neutră în această privinţă. Cu toate acestea, ministrul rus a invocat cazul Greciei, unde majoritatea populaţiei este împotriva NATO, dar ţara a decis să adere la NATO, scrie presa de la Belgrad.

Popularitatea lui Hollande a ajuns la 15%

Popularitatea preşedintelui francez, socialistul Francois Hollande, a scăzut cu şase puncte procentuale, ajungând la 15% opinii favorabile, similară cu cea a premierului Jean-Marc Ayrault, indică un sondaj realizat de YouGov pentru Huffington Post. La întrebarea ''Care este opinia dumneavoastră în legătură cu activitatea lui Francois Hollande ca preşedinte?'', 3% dintre cei chestionaţi au răspuns ''foarte favorabilă'' (un procent egal cu cel din octombrie) şi 12% - ''favorabilă '' (mai puţin cu şase puncte procentuale). În schimb, 27% spun că au o părere ''mai degrabă nefavorabilă'' despre activitatea preşedintelui ţării (acelaşi procent ca în octombrie) şi 49% - ''foarte nefavorabilă'' (mai mult cu şapte puncte procentuale), respectiv 76% opinii nefavorabile. Un procent de 9% nu s-au pronunţat. În cazul premierului Jean-Marc Ayrault, procentul opiniilor favorabile este de 15%, cel al opiniilor nefavorabile - 74%, iar 11% nu s-au pronunţat. Popularitatea guvernului a scăzut şi ea, ajungând la 14%. 78% au o opinie nefavorabilă, iar 8% nu s-au pronunţat. Potrivit sondajului, şomajul se află pe primul loc în topul preocupărilor celor chestionaţi (36%), cu mult înaintea impozitelor (13%), protecţiei sociale (11%) şi imigraţiei (9%).

Soarele combate hipertensiunea

Se ştie de multă vreme că vitamina D este importantă pentru sănătatea oaselor (mai ales a copiilor), iar cercetări mai recente au arătat că influenţează un număr mare de gene cu implicaţii în boli ca psoriazisul, diabetul, artrita şi unele tipuri de cancer. O echipă de la University College din Londra adaugă o legătură între lumină şi hipertensiune. Cercetătorii au comparat datele din circa 30 de studii realizate în Europa şi America de Nord, desfăşurate pe aproximativ 160.000 de persoane. Cu cât nivelul de vitamina D este mai ridicat, cu atât scade riscul de hipertensiune, arată rezultatele studiului cercetătorilor britanici. Autorii afirmă că, pornind de la acest lucru, se poate stabili legătura cu unele boli cardiovasculare.
În emisfera nordică, o bună parte din populaţie prezintă, dacă nu o carenţă, cel puţin o insuficienţă de vitamina D. Explicaţia ar consta într-o slabă expunere la lumina naturală, ştiind că vitamina D este sintetizată în organism sub acţiunea razelor ultraviolete B (UVB). Şi alimentaţia — mai ales ouăle şi peştele gras - furnizează vitamina atât de necesară. Este foarte importantă însă expunerea suficientă la lumina zilei, cel mai bine în timpul unei activităţi sportive sau prin simpla plimbare.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.