Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Record pe piaţa mondială de artă: O lucrare de Francis Bacon, vândută cu 142 milioane de dolari

Ziarul de Vrancea
13 nov 2013 475 vizualizări
echiul record, tabloul "Ţipătul", de Edvard Munch, fusese stabilit anul trecut la suma de 119,9 milioane de dolari

Tripticul "Three Studies of Lucien Freud", pictat de Francis Bacon în 1969, a fost adjudecat pentru suma record de 142 milioane de dolari, la o licitaţie organizată marţi, la New York, devenind opera de artă cel mai scump vândută vreodată. Capodopera, care îl reprezintă pe Lucian Freud, artistul şi prietenul lui Francis Bacon, este considerată una dintre celemai importante serii de picturi ale artistului britanic. Tripticul "Trei studii ale lui Lucian Freud/ Three Studies of Lucien Freud" este format din trei tablouri în care Lucian Freud apare în trei ipostaze diferite. Cele trei tablouri au fost pictate în anul 1969 la Colegiul regal de artă din Londra, după ce atelierul lui Francis Bacon a fost distrus într-un incendiu. Opera de artă a fost vândută la licitaţia organizată marţi, de casa Christie's, unui client care a preferat să îşi păstreze anonimatul. A fost pentru prima dată când tripticul "Three Studies of Lucien Freud" a fost scos la licitaţie, preţul de pornire a licitaţiei fiind de 80 de milioane de dolari. Astfel, "Three Studies of Lucien Freud" a devenit cea mai scumpă operă de artă vândută vreodată la licitaţie, detronând tabloul "Ţipătul/ The Scream", de Edvard Munch, care anul trecut a fost adjudecat pentru suma de 119,9 milioane de dolari.
"Capodopera marchează relaţia dintre Bacon şi Freud, aducând omagiu înrudirii creatoare şi emoţionale dintre cei doi artişti", a declarat Francis Outred, directorul Secţiunii pentru artă contemporană şi postbelică a casei Christie's din Europa.
Pictorul Lucian Freud este nepotul celebrului psihanalist Sigmund Freud.

Al doilea record

La aceeaşi lictiaţie, o sculptură de Jeff Koons, înaltă de 3,6 metri, reprezentând un câine, a fost vândută cu preţul record de 58,4 milioane de dolari, devenind astfel cea mai scumpă operă creată de un artist în viaţă.
Sculptura "Balloon Dog (Orange)", de Jeff Koons, a fost realizată pentru a semăna cu acele jucării confecţionate din baloane pe care clovnii le creează la petrecerile pentru copii. Opera face parte dintr-o serie de cinci sculpturi identice, realizate însă în culori diferite.
Jeff Koons a colaborat recent cu Lady Gaga, realizând pentru cântăreaţa americană coperta celui mai recent album de studio al acesteia, intitulat "Artpop". Pentru acea copertă, artistul american a realizat o scuptură nud a cântăreţei, având în faţă o minge uriaşă albastră.

Antisemitismul îi desparte

PVV (patru eurodeputaţi în prezent) şi FN (trei eurodeputaţi) împărtăşesc numeroase poziţii comune, mai ales în domeniile imigraţiei şi protecţionismului, însă Wilders, pro-Israel, ar putea avea probleme de principiu cu antisemitimsul lui Jean-Marie Le Pen, tatăl lui Marine şi fondator al FN.
Geert Wilders a anunţat marţi că a solicitat unei agenţii britanice, în opinia sa "independente", să calculeze care ar fi consecinţele economice ale Olandei în cazul unei eventuale retrageri din Uniunea Europeană. El speră că raportul va fi defintivat la "începutul anului 2014". PVV a mai solicitat, la sfârşitul anului 2011, o anchetă privind renunţarea de către Olanda la moneda euro. Agenţia londoneză căreia i-a fost încredinţată întocmirea raportului, deschis eurosceptică, a conshis în martie 2012 că adoptarea monedei euro a cauzat prejudicii Olandei.

Undele magnetice îi ajută pe fumători să renunţe la viciu

Utilizarea undelor magnetice pentru a modifica activitatea cerebrală ar putea ajuta anumite persoane să renunţe la fumat, potrivit rezultatelor unui studiu realizat recent în Israel. Oamenii de ştiinţă au folosit stimularea magnetică transcraniană (TMS) pentru "a demonta" dependenţa de nicotină din creier. Autorii studiului, prezentat la conferinţa Neuroscience 2013, sugerează că tehnica lor ar putea să îi ajute pe oameni să renunţe complet la fumat. Ei au mai spus că este nevoie totuşi de alte câteva teste suplimentare înainte ca metoda lor să poată fi recomandată ca terapie.
Tehnica TMS stimulează neuronii pentru a modifica funcţionarea creierului şi este deja utilizată în cazul unor pacienţi care suferă de depresie. Cercetătorii de la Universitatea Ben Gurion din Israel au expediat fluxuri magnetice spre două regiuni cerebrale asociate cu dependenţa de nicotină - cortexul prefrontal şi cortexul insular. Voluntarii din acest studiu - 115 fumători convinşi - au fost împărţiţi în trei grupuri şi, timp de 13 zile, au efectuat şedinţe de TMS cu unde cu frecvenţă înaltă, şedinţe de TMS cu unde de frecvenţă joasă sau nu au primit niciun fel de tratament. Cei care au primit TMS cu unde cu frecvenţă înaltă au prezentat apoi o frecvenţă a fumatului considerabil mai mică şi erau mult mai dispuşi să renunţe la fumat la finalul perioadei de monitorizare de şase luni. Cel mai mare succes a fost obţinut la voluntarii cărora le-au fost prezentate fotografii cu ţigarete aprinse în timp ce primeau această terapie magnetică - o treime dintre ei au renunţat la fumat după şase luni.

Nivel record al apelor mărilor în 2013

Anul 2013 a fost marcat de fenomene extreme, aşa cum arată recentul taifun Haiyan, şi un nivel record al nivelului mărilor, a aunţat ieri ONU.
Potrivit datelor provizorii (cele definitive sunt prevăzute pentru martie 2014), difuzate ieri de Organizaţia mondială de meteorologie, 2013 este în proces de a deveni unul dintre cei zece cei mai calzi ani de la începutul măsurătorilor moderne, în 1850. "Nivelul mediu al mării a atins un nou record în martie 2013", afirmă experţii. "Acest nivel s-a ridicat cu un ritm mediu de 3,2 milimetri pe an, ceea ce este aproape de ritmul de aproximativ 3 milimetri pe an observat timp de un deceniu, în 2001-2010, şi este dublu faţă de cel înregistrat în secolul al XX-lea, de 1,6 milimetri pe an", avertizează ei. Primele nouă luni ale anului se află, la egalitate cu 2003, pe locul al şaptelea în rândul celor mai calde de până în prezent.
Majoritatea regiunilor au cunoscut temperaturi peste medie, în special Australia, nordul Americii de Nord, nord-estul Americii de Sud, Africa de Nord şi o mare parte din Eurasia.
Potrivit secretarului general al OMM, Michel Jarraud, "nivelul mării va continua să crească din cauza topirii calotei glaciare şi a gheţarilor. Peste 90 la sută din căldura suplimentară provenită de la gazele cu efect de seră este absorbită de oceane, care vor continua să se încălzească şi să se dilate timp de sute de ani". Or, subliniază el, "conţinutul mondial de dioxid de carbon şi alte gaze cu efect de seră în atmosferă a atins noi culmi în 2012 şi ne aşteptăm ca acesta să atingă niveluri fără precedent din nou în 2013. Aceasta înseamnă că ne îndreptăm spre un viitor mai cald".

Barack Obama este mai nepopular ca niciodată

Popularitatea lui Barack Obama nu a fost niciodată atât de scăzută, conform unui sondaj publicat marţi, care arată că pentru prima dată majoritatea americanilor apreciază că preşedintele nu este cinstit şi nu merită încrederea lor. Aproximativ 54 la sută dintre americanii chestionaţi de Institutul de sondaje al universităţii Quinnipiac nu sunt de acord cu politica preşedintelui lor, faţă de 39 la sută care au o opinie favorabilă. La 1 octombrie, această cifră era de 49 la sută, respectiv 45 la sută.
Preşedintele republican George Bush a cunoscut o scădere în popularitate similară în acelaşi moment al celui de-al doilea mandat. Preşedintele Obama pare să plătească pentru problemele lansării reformei sănătăţii, a cărui componentă principală a intrat în vigoare la 1 octombrie. Dificultăţile întâlnite în lansarea acestei reforme-pilot a preşedintelui i-au adus o pierdere a încrederii în rândul electoratului feminin. Doar 40 la sută dintre femei sunt de acord cu politica sa, faţă de cele 51 la sută împotrivă.
Studiul arată de asemenea că majoritatea americanilor rămân pesimişti în ceea ce priveşte consecinţele "Obamacare", denumirea dată reformei sănătăţii în Statele Unite. Doar 19 la sută dintre ei cred că aceasta va îmbunătăţi serviciile de sănătate, faţă de 43 la sută care consideră că va dăuna şi 33 la sută care apreciază că nu se va schimba nimic.

Moldova are nevoie stringentă de gazoductul Iaşi-Ungheni

Republica Moldova are nevoie stringentă de gazoductul Iaşi-Ungheni, pentru a urma exemplul Ucrainei şi a-şi reduce dependenţa faţă de gazul rusesc, scria ieri Ziarul Naţional. Publicaţia observă că, întâmplător sau nu, conflictul de gaze ruso-ucrainean s-a acutizat cu trei săptămâni înainte de Summitul de la Vilnius. Potrivit ambasadorului Ucrainei în Republica Moldova, Serghei Pirojcov, Ucraina a reuşit să-şi facă rezervele necesare. "Făcând traducerea din limbajul diplomatic, asta ar însemna că Ucraina va avea gaz, chiar şi în condiţiile sistării livrărilor gazului rusesc, pentru că ucrainenii s-au pregătit. Au semnat contracte cu mai multe ţări europene pentru livrări, au semnat contracte de explorare a propriilor gaze, inclusiv de şist, cu cele mai mari companii mondiale', potrivit ziarului. Pe de altă parte, subliniază autorul, lucrările la conducta Iaşi-Ungheni se vor finaliza la anul, iar o conductă Ungheni-Chişinău cere timp şi bani. "Morala este evidentă chiar şi pentru criticii cei mai înflăcăraţi ai gazoductului. Avem stringentă nevoie de acesta. Cu cât mai repede, cu atât mai bine".

Mohamed Morsi vrea să-i dea în judecată pe autorii "loviturii de stat"

Mohamed Morsi, preşedintele islamist egiptean demis şi arestat de armată la începutul lunii iulie, intenţionează să-i dea în judecată pentru "crimă" pe cei pe care îi consideră autorii unei "lovituri de stat", a anunţat ieri avocatul său. Primul şef de stat ales democratic în Egipt este încarcerat şi judecat mai ales pentru "instigare la uciderea" unor manifestanţi opuşi Guvernului său în 2012, în timp ce Guvernul interimar instalat la putere şi condus de facto de armată a lansat la jumătatea lunii august o represiune necruţătoare şi sângeroasă împotriva susţinătorilor săi. "Preşedintele intenţionează să angajeze o procedură judiciară împotriva loviturii de stat, iar aceasta va fi sarcina echipei sale de apărători într-un viitor apropiat", a declarat pentru presă Mohamed al-Damati, care conduce grupul de avocaţi care l-au vizitat pe Morsi luni în închisoare. "Vor fi depuse plângeri în faţa procurorului general pentru a demonstra că ceea ce s-a întâmplat a fost o crimă", a adăugat el. De asemenea, vor fi înainte recursuri în faţa justiţiei administrative în vederea "anulării acţiunii conduse de generale Abdel Fattah al-Sissi", a conchis avocatul. Generalul Abdel Fattah al-Sissi, comandant-şef al armatei, vicepremier şi ministru al Apărării, este considerat cel mai puternic om al noului regim egiptean.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.