Internațional

Un personaj de desene animate care i-ar scandaliza pe romani

Dan Chiriac
12 nov 2013 2191 vizualizări
Ultimul episod al unui serial animat, personajul SpongeBob este concediat dar refuză să primească ajutorul social, precizand că vrea să muncească n el a devenit peste noapte idolul conservatorilor americani

SpongeBob, un personaj de desene animate mult timp criticat de dreapta americană, a intervenit în forţă în dezbaterile privind politica economică a SUA. Conservatorii americani l-au transformat într-un simbol al luptei împotriva ajutoarelor de stat, informează Courrier International.
SpongeBob, un burete de mare smintit şi devenit popular peste tot în lume după prima sa apariţie televizată, în 1999, s-a transformat în noul idol al conservatorilor americani. Motivul schimbării: episodul difuzat luni, 11 noiembrie, şi intitulat "Bob, eşti concediat". Personajul de desene animate, concediat de patronul său "pentru a economisi tocmai un bănuţ", refuză ajutorul social şi chiar îşi pune la punct prietenul, steaua de mare Patrick, atunci când acesta enumeră punctele pozitive ale şomajului: "timp liber şi mâncare gratis". "Poate că şomajul este amuzant pentru tine, eu însă vreau să muncesc", îi dă tăios replica SpongeBob.
Maşina conservatoare din SUA a dezvoltat: "SpongeBob critică statul-providenţă şi pledează pentru independenţa economică", notează site-ul Breitbart. "Datorită competenţelor sale, SpongeBob nu este nevoit să cerşească ajutoare sociale", adaugă postul conservator de televiziune Fox News, care până de curând îl descria ca fiind "un periculos instrument de propagandă, care spală creierele copiilor cu declaraţii privind încălzirea globală".
Difuzarea episodului menţionat a intervenit în condiţiile în care statul american a redus substanţial programul de ajutoare alimentare. Bugetul acestui program, de care beneficiază milioane de săraci, a fost amputat, la 1 noiembrie, cu 5 miliarde de dolari (3,7 miliarde de euro), iar circa 3,8 milioane de persoane nu vor mai primi ajutoare de la stat. Pentru conservatori, legătura a fost uşor de stabilit, pentru că, după cum subliniază The New York Post, "eroul nostru nu devine dependent de ajutorul alimentar".
Site-ul de informaţii Politico a ţinut să frâneze entuziasmul conservatorilor în a-l transforma pe SpongeBob în noul lor simbol: "Prin urmare, un burete care trăieşte într-un ananas în adâncul oceanului nu are nevoie de ajutoare guvernamentale... Bine. Oare aceasta vrea să spună că nimeni nu are?".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.