Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Taifunul din Filipine, echivalentul a zece bombe atomice

Ziarul de Vrancea
11 nov 2013 549 vizualizări
Taifunul Haiyan, care a luat vineri peste zece mii de vieţi, ar putea fi cel mai puternic astfel de fenomen măsurat vreodată

Taifunul, uraganul sau ciclonul sunt termeni care desemnează acelaşi fenomen meteorologic înregistrat în apele tropicale şi care provoacă o furtună violentă, ce dezvoltă o putere ce poate echivala cu până la 10 bombe de tipul celei lansate la Hiroshima şi cu viteze ale vântului care depăşesc 120 de kilometri pe oră. Fenomenul este denumit taifun dacă are loc în Pacificul de Vest sau în Oceanul Indian, cum este cazul lui Haiyan, iar dacă are loc în Caraibe şi Marea Arabică atunci se numeşte uragan şi, respectiv, ciclon, a explicat ieri ziarul El Pais.  Cicloanele, termenul generic pentru aceste furtuni dezlănţuite, sunt clasificate în funcţie de scara Saffir-Simpson în cinci categorii, în funcţie de forţa vânturilor şi de potenţialele pagube. Supertaifunul Haiyan este un ciclon din categoria 5, cea mai înaltă, cu vânturi maxime estimate la 315 kilometri pe oră şi rafale care pot ajunge până la 380 de kilometri pe oră.
La punctul său culminant, intensitatea a oscilat între 870 şi 895 de hectopascali (hPa). Ar putea fi cel mai violent ciclon măsurat până acum. Recordul anterior îl deţinea ciclonul Tip, din oceanul Pacific, cu 870 de hectopascali, înregistraţi la 12 octombrie 1979, cu vânturi maxime estimate atunci la 305 de kilometri pe oră.

Cum se formează un ciclon

În fiecare an, între lunile iunie şi octombrie, insulele Filipine sunt măturate de circa 20 de furtuni puternice. La scară mondială, circa 80 de cicloane se formează anual în apele tropicale.
Ciclonul este un fenomen al mărilor calde: pentru a se dezvolta, este necesar ca apa oceanului să depăşească 26 de grade. Uraganul îşi acumulează energia din căldura degajată de mare, iar după trecerea sa, apele se răcesc. Ciclonul exercită astfel rolul unei uriaşe "valve de siguranţă" care evacuează excesul de energie acumulat de oceane în zonele tropicale.
Cicloanele au un diametru între 500 şi 1.000 de kilometri, iar centrul lor este relativ calm şi poartă denumirea de "ochiul urganului". Când ajung deasupra unui continent, cicloanele slăbesc progresiv în intensitate, nu fără să provoace importante pagube ca urmare a ploilor şi a vânturilor violente. Uraganele sunt însoţite de fenomene maritime foarte periculoase precum valurile provocate de vânt şi care se deplasează la fel de repede ca ciclonul.

Soldaţii americani, şocaţi de amploarea catastrofei

Soldaţii americani sosiţi ieri în Filipine pentru a participa la operaţiunile de salvare în centrul ţării devastat de taifunul Haiyan s-au arătat şocaţi de amploarea catastrofei. "Totul este distrus. Şoselele sunt impracticabile, copacii sunt toţi la pământ, stâlpii de înaltă tensiune sunt şi ei la pământ, nu există alimentare cu energie electrică", a declarat generalul Paul Kennedy, aflat la conducerea contingentului de circa 90 de soldaţi ai Brigăzii a 3-a expediţionare de puşcaşi marini veniţi mai întâi să evalueze situaţia. Generalul american a putut constata pagubele survolând zonele devastate de pe insula Leyte, cea mai afectată de taifun. ''Fiecare sat şi fiecare clădire sunt foarte avariate sau distruse'', a afirmat generalul Kennedy.
Autorităţile se tem că taifunul care a lovit Filipine vineri s-a soldat cu peste 10.000 de morţi şi echipele de salvare se străduiau ieri să ajungă în zone largi izolate de restul lumii, rămase fără apă şi electricitate şi unde lipsa hranei determină jafuri.

Nord-coreeni, executaţi public pentru s-au uitat la televiziuni sud-coreene

Coreea de Nord a executat public, la începutul lui noiembrie, aproximativ 80 de persoane, dintre care mai multe au fost acuzate că au urmărit emisiuni ale televiziunii sud-coreene, activitate strict interzisă în Nord, a anunţat ieri un cotidian sud-coreean. JoongAng Ilbo, un cotidian conservator, nu citează decât o singură sursă anonimă dar cel puţin un grup de transfugi nord-coreeni ajunşi în Coreea de Sud a declarat că a primit informaţii care confirmă articolul cotidianului.
Execuţiile au avut loc la 3 noiembrie, în şapte oraşe din ţară, afirmă această sursă descrisă drept "familiară" cu afacerile interne ale Coreei de Nord, unde a fost recent.
În oraşul portuar Wonsan (est), autorităţile au reunit 10.000 de persoane pe un stadion pentru a asista la execuţia prin împuşcare a opt condamnaţi, potrivit acestei surse care citează un martor ocular.
Cei mai mulţi dintre condamnaţi au fost executaţi pentru că au urmărit emisiuni televizate sud-coreene, introduse clandestin pe DVD-uri sau stick-uri de memorie. Alţii au fost acuzaţi de prostituţie.
Daily-NK, un site de ştiri administrat de transfugi nord-coreeni şi care dispune de o reţea de surse în Coreea de Nord, a declarat că nu are informaţii în legătură cu acest subiect. Un alt site, administrat tot de refugiaţi, North Korea Intellectual Solidarity, subliniază că mai multe surse l-au informat, în urmă cu câteva luni, despre un viitor val de execuţii publice. "Regimul pare să se teamă de posibilitatea de schimbare a stării de spirit a oamenilor şi încearcă să le inducă teamă", apreciază un oficial al site-ului.
Coreea de Nord comunistă este condusă cu mână de fier de trei generaţii de aceeaşi familie, Kim. În prezent, liderul nord-coreean este Kim Jong-un, nepotul lui Kim Il-sung

Britanicii fac ultimele pregătiri pentru "invazia" ţiganilor romani

Două centre din Kent sunt în alertă roşie în timp ce Marea Britanie se pregăteşte să elimine restricţiile impuse pe piaţa muncii pentru români şi bulgari la 1 ianuarie, aşteptându-se să primească sute de copii abandonaţi de familiile rome, relatează Daily Express.  Potrivit unei surse din cadrul Consiliului districtului Kent, numeroase familii de români intenţionează să îşi abandoneze în mod deliberat copiii în timpul trecerii Canalului Mânecii din Calais în Dover. Resposabilitatea legală de a avea grijă de copii va reveni, în acest caz, consiliului, iar autorităţile cred că această situaţie ar genera costuri de trei milioane de lire sterline din partea contribuabililor.
Panicaţi, şefii consiliilor locale au elaborat planuri secrete pentru a face faţă afluxului de copii romi "abandonaţi".

Iranul şi AIEA  s-au înţeles pe o "foaie de parcurs"

Iranul şi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) au ajuns la un acord pentru o "foaie de parcurs", prevăzând inspectarea instalaţiei de la Arak, care cuprinde o uzină de producere a apei grele, a anunţat ieri şeful Organizaţiei nucleare iraniene, Ali Akbar Salehi. "Datorită intervenţiei Guvernului, am convenit la o declaraţie comună care fixează foaia de parcurs pentru cooperarea" cu AIEA, a declarat Salehi la sfârşitul unei reuniuni cu şeful acestei agenţii nucleare a ONU, Yukiya Amano, aflat în vizită la Teheran.
Iranul a acceptat ca inspectori ai AIEA să viziteze "uzina de producere a apei grele de la Arak şi mina de uraniu de la Gachin", în apropiere de Bandar Abbas (sud), a spus el.
Foaia de parcurs cuprinde şase faze, a precizat el. Prima fază, de o durată de trei luni, "vizează să creeze mai multă încredere cele două părţi".
"În fazele următoare, experţii noştri şi cei ai AIEA vor discuta alte probleme, în special cele care nu sunt în mod direct de natură nucleară", a declarat Salehi. El a exclus, însă, ca AIEA să inspecteze în viitor baza militară de la Parchin, în apropiere de Teheran, unde agenţia suspectează autorităţile că au efectuat teste de explozii convenţionale care pot fi aplicabile în domeniul nuclear.
Salutând un acord "foarte important", şeful AIEA a subliniat, totuşi, că rămân "multe lucruri de făcut" pentru a rezolva toate problemele existente în legătură cu dimensiunea militară a programului nuclear iranian. "AIEA va soluţiona toate probelemele nerezolvate", a apreciat el.

François Hollande, huiduit la o comemorare

Ceremonia desfăşurată la Paris cu ocazia zilei de 11 noiembrie, dată care marchează sfârşitul Primului Război Mondial, a fost perturbată, fapt rar, de către manifestanţi veniţi să scandeze împotriva preşedintelui francez, François Hollande. Manifestanţi de extremă dreapta şi "bonetele roşii", simbol al contestaţiei bretone, l-au huiduit pe preşedintele francez în momentul deplasării cortegiului său pe Champs-Elysées. François Hollande s-a deplasat către Arcul de Triumf, unde a aprins flacăra de la Mormântul soldatului necunoscut, simbol al militarilor morţi în timpul Primului Război Mondial. Contestatarii au strigat sloganuri ca "Hollande, legea ta nu va trece" sau "Hollande, demisia". Forţele de ordine au procedat la 70 de reţineri, potrivit prefecturii poliţiei din Paris. Mai mulţi contestatari ai preşedintelui Hollande au fluturat steaguri franceze.
"Nu se mai poate", a afirmat un tânăr în vârstă de 25 de ani, sub acoperirea anonimatului, explicând că a venit pentru a-l "huidui" pe preşedinte şi pentru a denunţa "amatorismul acestui guvern, impozitele excesiv de ridicate şi căsătoria între persoane de acelaşi sex".

Cinci elevi, ucişi în urma unor atacuri cu obuze produse în Damasc

Cel puţin cinci elevi au fost ucişi, iar alţi 11 au fost răniţi, ieri, după ce obuze de mortieră au căzut pe o şcoală şi pe un autobuz şcolar, în cartiere creştine din Damasc, anunţă Ministerul sirian de Interne. "Cinci copii au fost ucişi, iar alte 27 de persoane au fost rănite în atacuri cu obuze comise de terorişti, în cartierul Qassaa", a anunţat Televiziunea publică siriană.
"Un obuz lansat de terorişti a căzut pe şcoala Sf. Ioan Botezătorul din cartierul Qassaa, rănind 11 copii. Cinci dintre aceştia au murit la spital", a comunicat Ministerul de Interne. Un alt obuz a lovit un autobuz şcolar, în cartierul Bab Tuma, o altă zonă creştină din capitala Siriei. Alte două obuze au căzut în cartierul Bab Charqi şi pe Biserica Sfânta Cruce din capitala Siriei, fără însă a provoca victime.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.