Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Evreii, îngrijoraţi de ascensiunea antisemitismului în Europa

Ziarul de Vrancea
8 nov 2013 514 vizualizări
Situaţia se prezintă cel mai grav în Ungaria, arată un sondaj realizat de UE

Trei evrei europeni din patru (76%) apreciază că antisemitismul a progresat în ultimii cinci ani în Uniunea Europeană (UE), în special în spaţiul virtual, dezvăluie vineri un studiu al UE. Două persoane intervievate din trei consideră antisemitismul o adevărată problemă, un sentiment întâlnit mai ales în Ungaria (91%), Franţa (88%) şi Belgia (88%), potrivit unui studiu al Agenţiei UE pentru Drepturi Fundamentale (FRA). Ancheta a fost realizată pe Internet, în perioada septembrie-octombrie 2012, pe un eşantion de 6.000 de evrei europeni provenind din opt ţări - Germania, Belgia, Franţa, Marea Britanie, Ungaria, Italia, Letonia şi Suedia -, în care locuieşte 90% din populaţia evreiască din UE. Aproape jumătate dintre persoane se tem de agresiuni verbale în spaţii publice, iar o treime de atacuri fizice. Însă, pentru 75% dintre cei intervievaţi, antisemitismul se manifestă în special pe Internet şi în presă (59%). Un intervievat din Franţa denunţă "forumurile de discuţii pe Internet şi comentariile pe YouTube, care sunt pline de mesaje antisemite şi antisioniste".
Unele particularităţi se relevă în funcţie de ţări. Astfel, în Franţa, pentru 78% dintre persoanele intervievate, antisemitismul se exprimă în acte de vandalizare a clădirilor, în timp ce media europeană este de 45%. De asemenea, pentru 84% dintre persoanele intervievate în Ungaria (faţă de 44% media la nivel european), antisemitismul este prezent în discursul politic, în contextul în care, începând din aprilie 2010, partidul de extremă dreapta Jobbik, antisemit, dispune de 43 dintre cele 386 de mandate ale Parlamentului de la Budapesta. Antisemitismul este un "exemplu tulburător" de persistenţă a "unor prejudecăţi de-a lungul secolelor", a denunţat directorul FRA, danezul Morten Kjaerum. "El nu îşi are locul în societatea de astăzi", a subliniat el. Concluziile FRA au fost făcute publice cu o zi înainte de comemorarea a 75 de ani de la "Noaptea de Cristal", pogromul comis împotriva comunităţii evreieştii din Al Treilea Reich în cursul nopţii de 9 spre 10 noiembrie 1938.

Patru terorişti afiliaţi Al-Quaeda, expulzaţi din Romania

Patru cetăţeni afgani au fost declaraţi, vineri, indezirabili pe o perioadă de 15 ani de către Curtea de Apel Bucureşti, după ce SRI a monitorizat activitatea lor, începând din anul 2012. Cei patru erau adepţii unei grupări teroriste afiliate Al-Quaeda şi desfăşurau în România activităţi de propagandă islamică extremistă şi radicalizare, a declarat vineri, pentru Agerpres, Sorin Sava, purtător de cuvânt al Serviciului Român de Informaţii. "Erau adepţii unei grupări teroriste din Afganistan afiliate Al-Quaeda şi desfăşurau pe teritoriul României activităţi de propagandă islamică extremistă şi radicalizare. Cetăţenii afgani formau un grup izolat organizat după criterii ideologice şi pregătire militară, care era coordonat de un lider ce exercita supra lor activităţi de îndoctrinare religioasă specifice ideologiei Al-Quaeda", a declarat Sorin Sava. El a mai spus că, în urma măsurilor specifice, componenta operativă a Brigăzii Antiteroriste a SRI a stabilit cu certitudine că cetăţenii afgani deţineau cunoştinţe cu privire la confecţionarea de dispozitive explozive improvizate şi aveau pregătire specifică atentatorilor sinucigaşi. "Pe timpul şederii în România au menţinut şi au permanentizat legături cu elementele teroriste aflate în exteriorul ţării noastre. Toţi membrii sunt reţinuţi în custodie publică cu sprijinul Ministerului Afacerilor Interne, în speţă Inspectoratul General pentru Imigrări, în vederea îndepărtării lor de pe teritoriul naţional. SRI are ca prioritate majoră prevenirea oricăror riscuri şi ameninţări pe profil antiterorist", a precizat Sava.

Astronomii americani, consternaţi de imaginea unui asteroid

Astronomii americani şi-au exprimat consternarea, joi, după ce au observat cu ajutorul telescopului spaţial Hubble un asteroid complet neobişnuit, care se învârte în jurul propriei axe şi ejectează în spaţiu dâre de praf ce formează şase cozi, la fel ca o cometă. Spre deosebire de toţi asteroizii observaţi până acum, care apar ca un punct luminos pe cer, noul asteroid, denumit P/2013 P5, seamănă cu un aspersor, au precizat savanţii americani. "Am fost complet uluiţi când l-am văzut", a spus David Jewitt, astronom la Universitatea California din Los Angeles, principalul autor al acestei descoperiri. "Ceea ce este şi mai uimitor este structura cozii sale, care s-a schimbat complet în doar 13 zile ejectând praf în spaţiu", a precizat cercetătorul american, adăugând că "era dificil de crezut că ne uitam la un asteroid". Asteroidul ejectează praf în mod periodic de cel puţin cinci luni, iar astronomii sunt de părere că este posibil ca viteza sa de rotaţie să crească până la punctul în care va începe să se dezintegreze.

Palestinienii: Israelul, unicul suspect de asasinarea lui Arafat

Preşedintele Comisiei palestiniene de anchetă asupra morţii lui Yasser Arafat, Tawfiq Tiraoui, a desemnat vineri Israelul drept "principalul şi unicul suspect de asasinarea" liderului istoric palestinian. El a precizat că membrii Comisiei se bazează pe concluziile rapoartelor medicale elveţian şi rus.
Aceste rapoarte, întocmite pe baza analizelor unor eşantioane biologice prelevate pe 27 noiembrie 2012 de pe rămăşiţele fostului lider, permit să se stabilească faptul că "Yasser Arafat nu a murit nici de bătrâneţe, nici de boală, ci prin otrăvire", a declarat doctorul Abdallah al-Bachir, şeful echipei medicale din cadrul Comisiei de anchetă. În schimb, raportul francez asupra aceloraşi eşantioane nu a fost comunicat Comisiei palestiniene, care a solicitat Parisului să accelereze procedura. "Franţa cunoaşte întregul adevăr şi detaliile cu privire la martiriul lui Yasser Arafat", a subliniat Tiraoui.
Cauzele morţii liderului istoric palestinian, pe 11 noiembrie 2004, într-un spital militar francez, nu au fost elucidate, iar numeroşi palestinieni suspectează Israelul, care a negat întotdeauna acest lucru, că l-a otrăvit.

Un francez supraponderal, refuzat la îmbarcarea în avion

O familie franceză venită în Statele Unite pentru un tratament medical pentru fiul lor afirmă că a fost împiedicată, la Chicago (Illinois, nord), să ia avionul pentru a se întoarce acasă, compania British Airways considerând că fiul este prea gras. Kevin Chenais, în vârstă de 22 de ani, are aproape 230 de kilograme din cauza unei dereglări hormonale pentru care a venit să se trateze timp de un an şi jumătate la Mayo Clinic din Chicago. Mama lui era pe punctul de a izbucni în plâns atunci când a descris problemele fiului ei pentru postul local al CBS. "Acuzăm British Airways pentru că ne-a lăsat acolo", în aeroport, a declarat Christina Chenais. "Dacă au putut să îl aducă cu această problemă până aici la clasa economic, exista o modalitate de a-l aduce înapoi la clasa economic, pentru ca el să îşi urmeze în continuare tratamentul medical", a explicat ea.
Contactată de AFP, Caroline Titmuss, o purtătoare de cuvânt a British Airways, a asigurat că serviciul clienţi s-a "străduit să găsească o soluţie" şi a "explorat toate pistele". "Din nefericire, s-a dovedit imposibil de primit pasagerul în deplină siguranţă şi noi am propus familiei rambursarea biletului integral", a adăugat ea. Purtătoarea de cuvânt a explicat, de asemenea, că transportatorul "nu şi-a schimbat politica între momentul în care familia a ajuns în Statele Unite şi momentul în care trebuia să plece".
"Sunt sigur că multe persoane grase ca mine sau mai grase nu pot călători pentru că au aceeaşi problemă", a declarat pentru CBS Kevin, care se deplasează în scaun motorizat şi are nevoie în permanenţă de oxigen şi supraveghere medicală.
Familia a petrecut o săptămână într-un hotel pe aeroportul din Chicago, pe care British Airways îl va plăti pentru a încerca să rezolve problema. În lipsă de bani, familia a decis să ia trenul până la New York şi să se întoarcă la bordul pachebotului Queen Mary.

Olanda se extinde în Belgia

Belgia se pregăteşte să-şi micşoreze teritoriul cu aproximativ 14 hectare, pe care le va ceda Olandei, pentru reglementarea unui vechi contencios frontalier. Cele două state învecinate urmează să oficializeze în următoarele luni un acord, aflat în prezent pe cale de finalizare, care vizează rectificarea graniţelor stabilite prin tratatul semnat în 1843, scrie cotidianul La Libre Belgique. Atunci, frontiera a fost stabilită la mijlocul albiei fluviului Meuse, care delimitează cele două state în nord-estul Belgiei. Cursul fluviului s-a deplasat însă de-a lungul anilor, mai ales după o serie de lucrări realizate în anii '60. Negocierile lansate atunci pentru actualizarea traseului urmat de frontieră nu au dus însă la niciun rezultat.
Acordul care va fi încheiat în scurt timp prevede ca Belgia să renunţe la circa 14 hectare dintr-o rezervaţie naturală aflată pe o peninsulă, respectivele terenuri nefiind accesibile decât prin traversarea teritoriului olandez. Primarul comunei în care se află aceste terenuri, Vise, a minimalizat consecinţele acestei decizii. "Se pierde ceva frumos, dar în vremurile de azi cine vrea să se plimbe de cealaltă parte a graniţei poate să o facă fără nicio oprelişte", a declarat Marcel Neven pentru cotidianul belgian.
Acordul prevede de asemenea ca Olanda să cedeze Belgiei o fâşie de teren, de dimensiuni mai mici, în amontele fluviului.


SUA şi Israelul şi-au pierdut dreptul de vot la UNESCO

Statele Unite şi Israelul au pierdut automat, vineri, dreptul de vot la UNESCO deoarece nu au prezentat niciun angajament privind contribuţia lor financiară către această organizaţie, a declarat o sursă din cadrul agenţiei ONU. "Pe lista ţărilor care vor pierde dreptul de vot se vor afla Statele Unite şi Israelul", a declarat această sursă sub acoperirea anonimatului. Cele două ţări "nu au prezentat documentaţia necesară în această dimineaţă pentru a evita pierderea dreptului de vot", a adăugat sursa citată. Acestea au încetat să îşi mai achite contribuţia după primirea Palestinei, la 31 octombrie 2011, în cadrul UNESCO.
Retragerea Statelor Unite a provocat o mare criză financiară în cadrul organizaţiei, care a trebuit să gestioneze o reducere cu 22 la sută a bugetului său, care a trecut de la 653 la 507 milioane de dolari. Pentru a respecta acest buget, aproximativ 300 de persoane riscă să îşi piardă locul de muncă. Agenţia ONU avea 1.200 de angajaţi la sediul din Paris în 2012 şi alţi 900 în lume.
În pofida acestor dificultăţi, directoarea generală a UNESCO, Irina Bokova, de naţionalitate bulgară, a reuşit să strângă 75 de milioane de dolari pentru a face faţă acestei crize şi a fost realeasă la începutul lui octombrie. "Lista ţărilor care nu vor mai avea drept de vot va fi anunţată probabil mâine (sâmbătă), în şedinţă plenară", a precizat aceeaşi sursă din cadrul UNESCO.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.