Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Un fost rege se declară nemulţumit de "pensia" primită

Ziarul de Vrancea
7 nov 2013 513 vizualizări
Suveranul primeşte anual din partea statului "doar" 923.000 de euro

Fostul rege al belgienilor Albert al II-lea consideră insuficient venitul anual de circa 923.000 de euro care îi este atribuit de la abdicarea sa în iulie şi negociază discret pentru ca unele dintre cheltuielile sale să fie preluate de stat, a anunţat ieri cotidianul Le Soir. În timpul celor 20 de ani de domnie, din august 1993 şi până în iulie 2013, Albert al II-lea a beneficiat de o "listă civilă" de 11,5 milioane de euro. Dar de când i-a predat tronul fiului său, Philippe, la 21 iulie, el nu mai primeşte decât 923.000 de euro brut, respectiv 700.000 de euro net, explică publicaţia. Albert al II-lea beneficiază în plus de o echipă de zece colaboratori, în plus faţă de personalul de securitate pus la dispoziţie, dar el se plânge de această remuneraţie, scrie specialistul în monarhia belgiană al cotidianului Le Soir. "El spune că nu este tratat aşa cum spera şi că acest lucru îl pune în dificultate", afirmă o sursă anonimă citată de cotidian. Acesta aminteşte că fosta regină a Olandei, Beatrix, care a abdicat, de asemenea, primeşte o remuneraţie de 1,4 milioane de euro pe an.
Unii "apropiaţi" ai fostului monarh, care invocă "moralul scăzut al regelui şi reclamaţiile sale financiare", încearcă să "găsească soluţii pentru a-i creşte indirect veniturile", adaugă cotidianul. Printre pistele avute în vedere figurează finanţarea de către stat a cheltuielilor de întreţinere ale castelului Belvédère, din Bruxelles, reşedinţa fostului şef de stat, sau preluarea de către Marină a cheltuielilor privind carburantul pentru luxosul său iaht motorizat, Alpa, cu o valoare estimată la 4,6 milioane de euro, care este înmatriculat ca navă militară.
Până în prezent, oficialii politici nu au dat un răspuns şi "entuziasmul nu ar trebui să fie prea mare" în această perioadă de austeritate bugetară, afirmă cotidianul. "Albert al II-lea este un bărbat care are merite şi care a fost rege timp de 20 de ani. El trebuie tratat corect", adaugă un observator în Le Soir. Palatul regal nu a dorit să comenteze aceste informaţii, pe care el nu le-a dezminţit, subliniază cotidianul.


Noua Zeelandă, bulversată de un scandal de viol


Noua Zeelandă a ordonat ieri deschiderea unei anchete în legătură cu presupuse lacune ale poliţiei într-un scandal de viol, care a bulversat ţara şi a generat mustrări din partea premierului.

Un grup de tineri s-a lăudat pe Internet cu seducerea unor tinere, unele în vârstă de 13 ani, pe care le-au convins să consume alcool şi să întreţină relaţii sexuale. Acest grup din Auckland, format din tineri cu vârste de cel puţin 20 de ani, îşi găsea victimele pe Facebook, unde posta ulterior comentarii şi înregistrări video umilitoare la adresa lor, potrivit presei neozeelandeze. Referindu-se la acest caz, premierul John Key a declarat că faptele acestor tineri sunt "nedemne", însă a subliniat, la începutul săptămânii, că este dificil să fie urmăriţi penal, din cauza lipsei de probe.
În schimb, poliţia a anunţat că este la curent de peste doi ani cu activităţile acestui grup, dar nu poate acţiona, în lipsa unor mărturii, victimele neavând curajul să depună plângere. Or, patru tinere au depus plângeri la poliţie, unele datând chiar din 2011, a dezvăluit presa. Una dintre tinere, intervievată miercuri seara de postul de televiziune TV3, a anunţat că poliţia pare să nu vrea să ia măsuri serioase şi a criticat-o pentru că a purtat o fustă în timpul unei întâlniri cu un tânăr pe care l-a cunoscut pe Facebook. "Ei mi-au spus că nu am destule probe şi că am fost îmbrăcată într-un mod care a încurajat şi mai mult" violul, a declarat tânăra, în vârstă de 13 ani la vremea comiterii faptelor. Într-o nouă declaraţie, oferită ieri, premierul a declarat în Parlament că atitudinea poliţiei este "departe de ceea ce este în drept să se aştepte". De asemenea, el şi-a exprimat regretul că Guvernul află din presă detaliile acestui caz, în timp ce el a solicitat un raport complet din partea poliţiei.


Cel mai vechi strămoş al lui Tyrannosaurus rex, descoperit în Statele Unite

Fosila unui tiranozaur care a trăit acum 80 de milioane de ani, denumit Lythronax, a fost descoperită în Grand Staircase-Escalante National Monument, Utah, aceasta fiind cea mai veche specie din linia lui T. rex şi cea mai apropiată de acesta, au anunţat paleontologii americani. Asemenea lui Tyrannosaurus rex, Lythronax argestes era un carnivor biped de mărimi impresionante, cu o lungime de opt metri şi o greutate de 2,5 tone, era înzestrat cu braţe scurte şi avea un bot îngust şi scurt. Craniul turtit în partea din spate îi permitea să aibă un câmp vizual extins.
Înainte de apariţia lui Lythronax argestes, tiranozaurii aveau dimensiuni mult mai reduse, spun oamenii de ştiinţă.
Lythronax a trăit în urmă cu 84 - 70 de milioane de ani, la sfârşitul cretacicului, pe continentul Laramidia (care a existat în urmă cu 95 - 70 de milioane de ani), în perioada în care America de Nord era separată de o mare. Laramidia forma masa occidentală, iar Appalachia, partea orientală.
Tyrannosaurus rex, descendentul său, a trăit cu 70 - 66 de milioane de ani în urmă, perioadă după care dinozaurii au dispărut de pe Terra, în urma impactului cu un asteroid gigantic, care a modificat clima terestră. "Până la descoperirea lui Lythronax, se considera că tiranozaurii de mari dimensiuni apăruseră cu aproximativ 70 de milioane de ani în urmă, când, de fapt, Lythronax exista deja de peste 10 milioane de ani", spune Mark Loewen, paleontolog la Muzeul de istorie naturală din Utah, conducătorul echipei de cercetare.

În Franţa, cultura generează mai mulţi bani decat industria auto

Cultura şi creaţia - muzică, teatru, cinema, cărţi, televiziune, radio, presă, arte şi jocuri video - generează în Franţa o cifră de afaceri mai mare decât acelea generate de industria automobilului şi de industria produselor de lux, potrivit unui studiu publicat ieri. Cifra de afaceri directă generată de industriile culturale şi creative (ICC) din Franţa este de 61,4 miliarde de euro, depăşind astfel industria automobilului, care generează 60,4 miliarde de euro şi de industria luxului, care generează 52,5 miliarde de euro, potrivit unui studiu realizat de cabinetul Ernst & Young, pe baza datelor din anul 2011. Sectorul ICC are 1,2 milioane de angajaţi, care reprezintă 5% din forţa de muncă internă, şi include "muncitori calificaţi şi necalificaţi, atrăgând în special tineri". ICC a generat o cifră de afaceri totală de 74,6 miliarde de euro, dacă se adaugă şi aceea generată de activităţile indirecte (care atrag 20% din forţa de muncă internă).
Rata de angajare în domeniul industriilor culturale şi creative la nivelul Europei a crescut cu 3,5% în medie pe an, între 2000 şi 2007. "Când ni se vorbeşte despre excelenţă, se evidenţiază în general farmacologia, aeronautica, produsele de lux, turismul, dar rareori este citată cultura, cu toate că acesta este unul dintre puţinele sectoare care au o balanţă comercială pozitivă", a subliniat Marc Lhermitte, asociat al cabinetului Ernst & Young.

Femeile singure ar trebui să renunţe la profilul de Facebook

Femeile singure ar trebui să renunţe la profilul de Facebook, deoarece "vieţile perfecte" ale prietenilor virtuali le afectează sănătatea, a avertizat un expert în relaţii, citat de dailymail.co.uk. Zoe Strimpel, expert în relaţii, a declarat că site-urile de socializare abundă cu fotografii cu bebeluşi, dar şi cu imagini de la nunţi "perfecte" care provoacă invidie şi voyeurism.
În timpul unei prelegeri ţinute la Cambridge's Festival of Ideas, Zoe le-a îndemnat pe femeile singure să renunţe la profilul de Facebook. Aceasta a spus că renunţarea la profilul de Facebook va ajuta la "limitarea sentimentului delicios, dar dezgustător al voyeurismului, uşoara invidie, chiar şi narcisismul". Mai mult decât atât, Zoe a spus că femeile petrec prea mult timp monitorizând potenţialii pretendenţi online. Astfel, mulţumită acestei reţele de socializare pot afla numele părinţilor celor cu care vor să se întâlnească, detalii despre vacanţele lor, numele fostelor iubite, cu cine îşi petrec timpul liber şi multe alte informaţii. Aceste detalii nu sunt sănătoase sau ajutătoare, mai mult decât atât dau impresia că bărbaţii aceştia sunt mai bine ancoraţi în viaţa reală, ceea ce este cu adevărat dăunător.

Poloniul găsit în cadavrul lui Arafat indică ipoteza otrăvirii

Dozele de poloniu găsite în cadavrul şi bunurile personale ale lui Yasser Arafat "implică neapărat intervenţia unei părţi terţe", au declarat ieri experţii elveţieni care au efectuat analizele. Experţii au măsurat doze până la 20 de ori mai mari faţă de cele constatate în mod normal. "Aceasta implică neapărat intervenţia unei părţi terţe", a declarat profesorul François Bochud, directorul Institutului de radiofizică aplicată, în cadrul unei conferinţă de presă. "Rezultatele noastre susţin cu prudenţă ipoteza otrăvirii", a mai spus profesorul Bochud. "Nu putem spune că poloniul a fost sursa morţii" lui Arafat, a subliniat el. Dar "nici nu se poate exclude", a adăugat profesorul elveţian, amintind că analizele sunt efectuate după aproape nouă ani de la decesul liderului palestinian. Potrivit colegului său, profesorul Patrice Mangin, directorul Centrului Universitar Romand de Medicină Legală, dacă experţii ar avea la dispoziţie eşantioane biologice ale liderului palestinian prelevate imediat după moartea sa, pe 11 noiembrie 2004, într-un spital din regiunea pariziană, ei ar fi mai siguri în privinţa ipoteze otrăvirii, dar acestea nu mai există.

Tensiunile dintre Washington şi Berlin, confirmate oficial

Secretarul de stat american John Kerry a recunoscut ieri, într-un interviu acordat cotidianului german Bild, că există tensiuni între Washington şi Berlin din cauza acuzaţiilor privind programul de spionaj al SUA, însă a dat asigurări că cei doi aliaţi au în continuare o "relaţie puternică". Sub presiunea parlamentarilor, guvernul german studiază în prezent posibilitatea audierii la Moscova a fostului consultant al NSA Edward Snowden, aflat în spatele dezvăluirilor privind programul de spionaj american care a vizat şi Germania. Snowden a furnizat presei documente care sugerează că telefonul mobil al cancelarului Angela Merkel a fost spionat de către Statele Unite. "Fără urmă de îndoială, această situaţie a condus la tensiuni cu Germania", a subliniat şeful diplomaţiei americane pentru Bild. "Relaţia noastră este însă puternică şi va rămâne puternică", a mai spus el. "În momente dificile, prietenii acţionează cu onestitate şi respect reciproc, iar Germania este unul dintre cei mai mari prieteni ai Statelor Unite şi unul dintre aliaţii noştri cei mai importanţI", a declarat John Kerry.
La rândul său, Berlinul a reiterat miercuri, prin vocea purtătorului de cuvânt al guvernului Steffen Seibert, faptul că relaţiile transatlantice au "o valoare incomensurabilă" din punct de vedere al securităţii şi politicii externe.
 




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.