Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Medicii, complici la aplicarea torturii în închisorile CIA

Ziarul de Vrancea
4 nov 2013 423 vizualizări
Un raport independent acuză doctorii că au participat activ la interogatoriile brutale la care au fost supuşi suspecţii de terorism

Medici şi alţi profesionişti în domeniul sănătăţii au fost complici în aplicarea unor rele tratamente în închisori aparţinând Pentagonului şi CIA, unde erau comise abuzuri, în dispreţul obligaţiilor lor etice, acuză un raport independent publicat ieri. Concluziile raportului au fost catalogate ca "eronate" de către CIA şi "absurde" de către Pentagon.
Studiul, pe o perioadă de doi ani, intitulat "Etica abandonată: profesionalismul medical şi abuzul asupra deţinuţilor în războiul împotriva terorismului", reclamă o anchetă a Comisiei pentru Informaţii din cadrul Senatului american. "Departamentul Apărării şi CIA au cerut în mod abuziv profesioniştilor (lor) în domeniul sănătăţii să colaboreze la operaţiuni de stoarcere de informaţii şi de securitate astfel încât au produs suferinţe grave deţinuţilor", se subliniază în raport. Între aceste practici, studiul, efectuat de aproximativ 20 de experţi juridici, medici şi militari, relevă "conceperea, participarea la şi aplicarea torturii şi unor tratamente crude, inumane şi degradante" unor bărbaţi aflaţi în detenţie în închisori americane din Afganistan, la Guantanamo sau în închisori secrete CIA.
"În numele Securităţii Naţionale, militari au deturnat jurământul (lui Hipocrate), iar medici au fost transformaţi în agenţi de informaţii", a denunţat doctorul Gerald Thomson, profesor în medicină la Universitatea Columbia.

Alimentare forţată şi simularea înecului

Un coautor, Leonard Rubenstein, profesor în Dreptul sănătăţii publice la Universitatea Johns-Hopkins, a citat alimentarea forţată a deţinuţilor aflaţi în greva foamei la Guantanamo, interogatorii în forţă şi simulări ale înecului practicate asupra unor suspecţi de terorism în închisori secrete aparţinând CIA. Medici sau infirmieri "legitimează aceste practici prin prezenţa lor, sugerând că sunt acceptabile din punct de vedere medical", a declarat el, adăugând că aceste abuzuri comise sub acoperire medicală "nu sunt în urma noastră în această ţară". Contactată de AFP, CIA a apreciat că acest raport "conţine inexactităţi grave şi concluzii eronate". "Este important să subliniem că CIA nu mai are deţinuţi în detenţie şi că preşedintele Obama a pus capăt programului de detenţie şi interogare printr-un decret în 2009", a declarat directorul pentru comunicaţii al CIA Dean Boyd. Reacţia Pentagonului a fost identică.

Persoanele provenite din familii numeroase, mai bine pregătite pentru viaţa de cuplu

O persoană ce are mai mulţi fraţi şi surori este mai bine pregătită pentru viaţa de cuplu decât una care a fost singură la părinţi, iar probabilitatea unui divorţ este mai mică - este concluzia la care a ajuns profesorul Doug Downey, sociolog la Universitatea din Ohio. El a studiat datele referitoare la circa 60.000 de americani, intervievaţi între anii 1972 şi 2012. După ce a luat în considerare factori ca educaţia, statutul socio-economic, structura familială, originea etnică, vârsta în momentul căsătoriei şi convingerile religioase, profesorul consideră că, indiferent de generaţie, fiecare frate şi soră în plus asigură o "protecţie" împotriva riscului de divorţ. El a cuantificat chiar scăderea acestui risc la 2% pe membru de familie în plus. Autorul studiului arată că apartenenţa la o familie numeroasă duce la dezvoltarea unui ansamblu de "competenţe de negociere" în relaţii şi îndeosebi în conflicte. Acest lucru ar spori empatia şi capacitatea de a rezolva problemele. Este fără îndoială o ipoteză cu caracter general, putându-se da oricând cazuri concrete, dar şi contraexemple.
Profesorul Downey se întreabă dacă nu cumva creşterea numărului căsătoriilor care sfârşesc cu divorţuri se datorează micşorării constante a familiilor, existând tot mai puţine familii numeroase.

Rusia: Familiile teroriştilor, bune de plată

Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat o nouă lege care prevede o eventuală responsabilitate financiară a familiilor teroriştilor, cu câteva luni înainte de Jocurile Olimpice (JO) de Iarnă de la Soci. Legea, publicată pe site-ul oficial pentru informaţii legale, deschide posibilitatea anchetării asupra situaţiei financiare a rudelor "unei persoane care a comis un act terorist" şi ca aceştia să fie obligaţi să plătească pentru pagubele cauzate de această persoană. Textul prevede, în plus, o pedeapsă care poate ajunge până la zece ani de închisoare pentru orice persoană "care a primit un antrenament destinat să îi permită să comită acte teroriste", mai ales un antrenament în mânuirea explozibililor şi altor arme. Legea permite totodată pedepsirea cu până la zece ani de închisoare a oricărei persoane care s-a alăturat, în străinătate, unei grupări teroriste ai cărei activişti sunt consideraţi ca provocând daune intereselor Rusiei.
Pe 21 octombrie, un atacator sinucigaş originar din Daghestan, o republică instabilă din Caucazul rus, a ucis şase persoane detonând încărcătura explozivă pe care o avea asupra sa într-un autobuz plin de studenţi, la Volgograd (sud-vest), un atentat care a reaprins temeri cu privire la securitatea JO de la Soci, cu 100 de zile înainte de începerea acestora.

"Moarte Americii", sloganul favorit la Teheran

Zeci de mii de manifestanţi s-au adunat ieri în faţa fostei Ambasade a SUA în Iran pentru a participa la cel mai mare miting antiamerican din ultimii ani, în semn de protest împotriva gesturilor de apropiere ale preşedintelui Hassan Rohani faţă de Occident. Astfel de proteste au loc în fiecare an în faţa fostei Ambasadei americane pentru a marca atacul din 1979 împotriva reprezentanţei SUA şi începutul unei crize a ostaticilor care a durat 444 zile şi a dus la deteriorarea considerabilă a relaţiilor dintre cele două ţări.
Manifestaţia de ieri este cea mai importantă din ultimii ani după apelurile unor grupări precum Gardienii Revoluţiei pentru manifestaţii de mai mare amploare în semn de sfidare la adresa Statelor Unite ale Americii. Alte manifestaţii au avut loc în mai multe oraşe ale ţării. Protestarii au scandat "Moarte Americii" şi au ars steaguri americane şi israeliene, scandând de asemenea "Moarte Israelului".
Vineri, la rugăciunea colectivă, ayatollahul conservator Ahmad Khatami a pledat în favoarea menţinerii sloganului "Moarte Americii".
Atitudinea de adoptat faţă de Statele Unite, considerate inamicul numărul unu al Republicii islamice, provoacă critici în cadrul societăţii şi puterii iraniene. Săptămâna trecută, postere uriaşe antiamericane, care puneau la îndoială sinceritatea Statelor Unite în negocierile în domeniul nuclear cu Iranul, au fost retrase de pe panouri publicitare din Teheran. Această decizie a fost criticată de către mediile conservatoare, chiar dacă nu toate afişele au fost retrase, iar altele identice au apărut în mai multe oraşe din provincie.  Pe unul dintre afişe apar doi negociatori, unul iranian, celălalt american, aşezaţi faţă în faţă. Americanul poartă sacou şi cravată, dar sub masă ascunde pantaloni militari, bocanci militari şi o puşcă, semnalând un dublu limbaj.
În urmă cu 34 de ani, un grup de studenţi islamişti au luat cu asalt Ambasada SUA şi au ţinut ostatici 52 de diplomaţi timp de 444 de zile pentru a denunţa spitalizarea fostului şah în SUA şi pentru a cere ca acesta să fie readus în Iran. Cazul a provocat ruptura relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări.

Churchill se temea că Franţa va declara război Marii Britanii în 1940

Winston Churchill se temea că Franţa va declara război Marii Britanii în 1940, potrivit unei telegrame adresate de către premierul britanic guvernatorilor coloniilor şi vândute duminică la licitaţie în apropiere de Londra. Mesajul, datat la 4 iulie 1940, a fost trimis la o zi după lansarea unui atac britanic sângeros împotriva flotei franceze aflate în rada portului Mers-el-Kébir, în nord-vestul Algeriei, în iulie 1940. În telegramă, clasată cu menţiunea "secret", după care The Times a publicat o copie, Winston Churchill justifica atacul. "Pe 3 iulie, dimineaţa, forţele navale britanice au luat poziţie în afara Oranului (lângă portul Mers-el-Kébir) şi au cerut autorităţilor navale franceze să adopte anumite măsuri pentru a evita ca un număr important de unităţi navale franceze intacte, care se aflau în acest port, să cadă pe mâna germanilor". "Francezii au refuzat să adopte aceste măsuri. O acţiune importantă a rezultat, între forţele navale britanice şi franceze, cu importante pierderi regretabile pentru partea franceză. Nu putem şti care vor fi consecinţele, dar trebuie adoptate toate măsurile în cazul în care Franţa ne declară război", continua Winston Churchill.
În atac au fost omorâţi aproape 1.300 de marinari francezi, iar acesta s-a soldat cu torpilarea mai multor nave franceze. Operaţiunea a fost decisă în contextul în care Franţa tocmai semna armistiţiul cu Germania nazistă.
Telegrama a fost vândută duminică cu suma de 1.900 de euro, deşi era estimată la o sumă cuprinsă între 180 şi 240 de euro, potrivit casei de licitaţii International Autographs Auction.

Comoară de un miliard de euro, descoperită într-un apartament

O colecţie de 1.500 de opere de artă, printre care lucrări realizate de Henri Matisse, Pablo Picasso şi Marc Chagall, confiscate de nazişti între anii '30 şi '40 ai secolului trecut, a fost descoperită la München. Unele dintre aceste lucrări au fost declarate "artă degenerată" de către regimul nazist, în timp ce altele au fost sustrase de la colecţionarii de artă evrei sau vândute pe sume derizorii. Experţii au evaluat lucrările descoperite la aproximativ un miliard de euro, iar dacă autenticitatea acestora va fi confirmată, se poate vorbi despre una dintre cele mai mari acţiuni de recuperare a operelor de artă furate, conform revistei Focus. Potrivit revistei, operele de artă au fost descoperite întâmplător la începutul anului 2011, când autorităţile fiscale au percheziţionat domiciliul lui Cornelius Gurlitt, fiul unui comerciant cu obiecte de artă din München, suspectat de evaziune fiscală.
Cele 1.500 de lucrări de artă, care dispăruseră în timpul regimului nazist, erau depozitate în camere întunecate, iar Cornelius Gurlitt punea în vânzare anumite tablouri din colecţie când avea nevoie de bani.
Naziştii au interzis arta modernă, considerând-o "degenerată", deoarece era opera artiştilor evrei şi, prin urmare, de factură neariană. Există mandate internaţionale pentru cel puţin 200 dintre lucrările descoperite, iar colecţia se află deocamdată într-un depozit securizat din München. Conform Muzeului Holocaustului din Statele Unite ale Americii, naziştii şi-ar fi însuşit în jur de 16.000 de opere de artă, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.