Internațional

Forumurile online îi pot ajuta pe oamenii care suferă

Ziarul de Vrancea
3 nov 2013 433 vizualizări
Aşa arată rezultatele unui studiu realizat la Universitatea Oxford

Forumurile online şi chat-urile pot avea efecte pozitive asupra oamenilor aflaţi în suferinţă care nu vor să ceară ajutor specializat şi acest lucru ar trebui cunoscut la scară largă, spun experţii englezi, potrivit bbc.co.uk. Cercetătorii de la Universitatea Oxford au realizat o analiză după 14 studii diferite în care se urmărea modul în care tinerii folosesc internetul. Analiza publicată în revista Plos One arată că un număr de studii au evidenţiat o legătură între folosirea internetului şi autovătămarea şi tentativa de suicid, dar unele dintre acestea au sugerat că internetul poate avea o influenţă pozitivă. Cercetarea făcută de specialiştii de la Universitatea Oxford a evidenţiat o serie de pericole care apar odată cu utilizarea excesivă a internetului, inclusiv normalizarea autovătămării şi riscul de hărţuire. De asemenea, s-a descoperit că există "o legătură puternică" între forumurile online şi riscul crescut de suicid. Pe de altă parte, oamenii de ştiinţă britanici au spus că unele studii au evidenţiat că forumurile ar putea ajuta şi conecta, din punct de vedere social, persoanele izolate. De asemenea, au fost exemple în care utilizatorii de forumuri încurajau comportamentul pozitiv, le dădeau sfaturi celorlalţi în sensul de a cere ajutor specializat şi îi felicitau pe cei care nu se răneau singuri. "Comunicarea prin internet şi prin alte mijloace electronice are un rol important în prevenirea comportamentului suicidar în randul tinerilor", a spus Keith Hawton, autorul analizei. "Următorul pas va fi dezvoltarea unor intervenţii terapeutice folosind aceste canale de comunicare, mai ales pentru cei care nu vor să ceară ajutor în clinici", a completat acesta. Multe persoane folosesc forumurile şi chat-urile pentru a discuta, în mod anonim, despre sentimentele lor care implică suferinţa şi disperarea, inclusiv gandurile privind sinuciderea, ceea ce poate avea un impact pozitiv asupra individului. Astfel că, prin intermediul acestor mijloace de comunicare, indivizii pot discuta despre sentimente despre care în viaţa reală nu vorbesc cu nimeni.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.