Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Palmă grea primită de Rusia de la Chişinău

Ziarul de Vrancea
3 nov 2013 490 vizualizări
In centrul capitalei Republicii Moldova a avut loc ieri o amplă manifestaţie în sprijinului integrării europene u marşul la care au participat peste 100.000 de oameni a fost organizat de coaliţia guvernamentală

Peste 100.000 de oameni au participat ieri, în centrul Chişinăului, la o amplă acţiune organizată de Coaliţia-Pro-Europeană (CPE) în sprijinul parcursului european al Republicii Moldova. Piaţa Marii Adunări Naţionale din centrul Chişinăului a fost arhiplină, iar unii participanţi au comparat manifestaţia cu mitingurile organizate în anii 90 ai secolului trecut pentru proclamarea independenţei Republicii Moldova. Circulaţia rutieră a fost blocate în mai multe cartiere centrale ale Chişinăului. La Adunarea 'Pentru Moldova! Pro Europa!' au participat şi principalii politicieni, manifestaţia fiind deschisă de preşedintele Nicolae Timofti. 'Integrarea europeană este o şansă pentru a ne reface economia, pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii oamenilor şi pentru a clădi o societate care să aibă un sens şi o viziune. E vorba şi de securitatea noastră colectivă şi personală, de circulaţia liberă a persoanelor şi a mărfurilor. E vorba de modernizarea şi civilizarea ţării noastre', a declarat el. De asemenea, şeful statului a menţionat necesitatea continuării reformelor, recunoscand că Republica Moldova mai are multe de rezolvat, inclusiv combaterea corupţiei şi reducerea sărăciei. 'Avem nevoie, aşadar, de un efort consolidat, al tuturor. De implicare în numeroasele proiecte de modernizare care au fost lansate în diverse domenii, cu susţinerea partenerilor şi prietenilor occidentali'. El a precizat că Republica Moldova urmează să parafeze în curand Acordul de Asociere la UE. 'Peste trei săptămani, la Vilnius, vom primi un nou semnal de încredere din partea Uniunii Europene şi va trebui să muncim mai mult şi cu mai multă încredere pentru a ne alinia la standardele de viaţă comunitare. Interesul comunităţii internaţionale şi al nostru, al tuturor, este ca Republica Moldova să devină o ţară prosperă, stabilă şi democratică. Sunt sigur că avem puterea să realizăm această misiune pentru noi şi pentru viitoarele generaţii', a declarat Niclae Timofti.  De asemenea, liderii CPE, Vlad Filat, Marian Lupu şi Ion Hadarcă au susţinut discursuri în favoarea integrării europene a Republicii Moldova, menţionand că acesta este principalul obiectiv al Republicii Moldova în prezent, dar şi în viitorul previzibil. Manifestaţia a fost organizată în contextul în care opoziţia comunistă de stanga a iniţiat recent aşa-numita 'revoluţie de catifea' şi a anunţat că va organiza o amplă manifestaţie 'marşul spre Chişinău'. Comuniştii vor să dizolve actualul parlament şi să provoace alegeri parlamentare anticipate şi au declarat că, dacă vor ajunge la putere, vor opta pentru integrarea ţării în uniunea vamală condusă de Rusia. Republica Moldova urmează să parafeze la summitul Parteneriatului Estic, care se va desfăşura la sfarşitul lunii noiembrie la Vilnius, Acordul de asociere cu UE, care îl va cuprinde şi pe cel de comerţ liber, documente urmand a fi semnate pe parcursul anului 2014.

Un britanic şi un american, condamnaţi la moarte pentru crime de război

Un tribunal de excepţie din Bangladesh a condamnat duminică la moarte un britanic şi un american, pentru rolul pe care l-au jucat în asasinarea unor intelectuali în cadrul Războiului de Independenţă din 1971 împotriva Pakistanului, relatează AFP. Zece persoane, inclusiv şapte islamişti, au fost condamnate începand din ianuarie de Tribunalul Internaţional pentru crime comise în Bangladesh (ICT), o jurisdicţie controversată, înfiinţată în 2010 de către Guvern. În cursul intervenţiei Indiei, la finalul războiului, în 1971, care a marcat înfrangerea iminentă a Pakistanului, miliţii pro-Islamabad au masacrat zeci de profesori, realizatori, medici şi jurnalişti. Cetăţeanul britanic Chowdhury Mueen-Uddin a fugit din Bangladesh după război şi a ocupat posturi importante într-o serie de organizaţii islamice în Marea Britanie, participand la crearea Consiliului Musulman din ţara sa de adopţie. Acest fost jurnalist de la Londra lucra pentru un cotidian din Bangladesh atunci cand ţara sa, care era la vremea respectivă doar o provincie numită Pakistanul de Est, s-a despărţit de Pakistanul de Vest - Pakistanul actual. El este acuzat că a fost un important membru activ al miliţiei islamiste pro-pakistaneze Al-Badr şi al partidului islamist radical Jamaat-e-Islami, care luptau pentru ca provincia să rămană în cadrul Pakistanului. Într-un comunicat publicat pe site-ul său înainte de condamnare, el şi-a afirmat din nou nevinovăţia, recunoscand totodată că a fost un opozant faţă de independenţa Bangladeshului. Justificandu-şi refuzul de a fi extrădat, el a declarat că "nu are nicio încredere" în acest tribunal de excepţie. Ashrafuzzaman Khan, un cetăţean american, era un lider al studenţilor de la Universitatea Dhaka şi trăieşte în prezent la New York. Justiţia din Bangladesh l-a acuzat că a fost "executorul-şef" în cadrul miliţiei Al-Badr.

Atacatorul din aeroport voia să semene teroarea

Atacatorul care a deschis focul în aeroportul de la Los Angeles, care a ucis un agent de securitate, a rănit alte persoane şi a provocat teroare în randul pasagerilor, a plănuit să "ucidă numeroşi angajaţi TSA", Agenţia pentru Securitatea Transporturilor, a anunţat FBI, relatează AFP. Un bilet scris de mană, găsit într-un rucsac pe aeroport, arăta că atacatorul, a cărui faptă a antrenat numeroase perturbări de zboruri, "a decis să omoare numeroşi angajaţi TSA", a declarat şeful Biroului FBI din Los Angeles David Bowdich. Procurorii au anunţat captele de acuzare împotriva lui Paul Anthony Ciancia, în varstă de 23 de ani, originar din New Jersey (nord-estul Statelor Unite), acuzat de uciderea unui agent TSA. Ciancia riscă pedeapsa cu moartea pentru uciderea unui agent federal şi pentru violenţe comise pe un aeroport internaţional, potrivit procuraturii. Ciancia a fost rănit în cursul atacului armat. Autorităţile nu au dorit să comunice informaţii despre situaţia sănătăţii acestuia, însă The Los Angeles Times scrie că a fost atins de gloanţe la nivelul capului şi unui picior şi că a fost spitalizat în stare gravă. "Am descoperit într-un bilet pe care l-a scris şi semnat" că atacatorul avea în rucsac o puşcă de asalt atunci cand se afla în Terminalul 3 al aeroportului de la Los Angeles, a declarat Bowdish. Oficialul FBI a mai declarat că Ciancia "vrea să semene teroare în mintea trădătorilor" de la TSA.

Mumia faraonului Tutankhamon a ars după îmbălsămare

Mumia faraonului egiptean Tutankhamon a luat foc în interiorul sarcofagului, ca urmare a unei încercări eşuate de îmbălsămare, potrivit unui nou documentar realizat de oamenii de ştiinţă, informează dailymail.co.uk. După moartea sa, în 1323 î.e.n., Tutankhamon a fost îmbălsămat rapid şi îngropat, iar cercetătorii cred că o reacţie chimică cauzată de uleiurile folosite la îmbălsămarea faraonului au declanşat incendiul. Un fragment de ţesut prelevat de la mumia faraonului, al cărui mormant a fost descoperit în 1922, de arheologul Howard Carter şi contele de Carnarvon, a fost analizat de cercetători, care au confirmat că trupul său a ars în timp ce era închis în sarcofag. Egiptologul Chris Naunton a analizat notele originale ale lui Carter şi a efectuat o autopsie virtuală a corpului folosind tehnologii de scanare. "Deşi masca mortuară şi alte comori sunt foarte cunoscute, o mare parte dintre dovezi au fost trecute cu vederea", a spus Naunton. "În ciuda atenţiei de care mumia lui Tutankhamon s-a bucurat de-a lungul anilor, starea sa ciudată a fost trecută cu vederea. Carbonizarea şi posibilitatea ca o îmbălsămare ratată să ducă la arderea spontană a corpului imediat după ce a fost înmormantat a fost o descoperire cu adevărat neaşteptată, o revelaţie de fapt", a mai spus egiptologul. "Cred că ceea ce arată acest proiect este că, atunci cand vine vorba despre materiale vechi, este întotdeauna ceva de învăţat şi probabil că va mai fi şi în viitor, dar cu acest studiu am făcut un pas înainte în vederea înţelegerii a ceea ce s-a întamplat la sfarşitul vieţii lui Tutankhamon", a adăugat acesta. Tutankhamon a devenit faraon la varsta de 10 ani, în 1333 î.e.n., şi a domnit timp de nouă ani, pană la moartea sa. A făcut parte din dinastia a 18-a, care a domnit în perioada Noului Regat din istoria Egiptului.

Turişti morţi după ce feribotul a naufragiat

Cel puţin şase persoane, inclusiv turişti străini, au murit ieri în urma naufragiului unui feribot, în Thailanda, în largul coastelor staţiunii balneare Pattaya, a anunţat poliţia, relatează AFP. Feribotul, care asigura o legătură între Insula Koh Larn şi staţiunea balneară Pattaya, s-a scufundat imediat după ce a plecat de pe insulă. Un prim bilanţ prezentat de către poliţie anunţa că au murit trei thailandezi şi trei străini. Însă bilanţul ar putea creşte, în epavă putand fi prezenţi, în continuare, pasageri, a precizat poliţia. Presa rusă scria duminică seara despre prezenţa mai multor pasageri ruşi la bordul feribotului, în contextul în care staţiunea Pattaya este foarte frecventată de ruşi. "Poliţia a fost alertată de un apel al unor rude ale unor pasageri de pe feribot", a precizat un reprezentant al poliţiei, contactat de AFP, dar care nu era în măsură să spună caţi pasageri se aflau la bord. "Nu ştim dacă mai sunt persoane blocate în interiorul" epavei, care s-a scufundat, a adăugat poliţistul.

28 de erupţii solare doar în ultima săptămană

Aproximativ 28 de erupţii solare au fost înregistrate în ultimele şapte zile, însă radiaţiile emise de aceste fenomene nu afectează viaţa de pe Terra, putand totuşi perturba sistemele de comunicaţii la sol şi în spaţiu, potrivit specialiştilor americani, citaţi de dailymail.co.uk. Aceste fenomene nu înseamnă nimic altceva decat că Soarele se apropie de punctul culminant al ciclului său actual de activitate, după o lungă perioadă de acalmie. În general, un ciclu de activitate solară durează aproximativ 11 ani. Specialiştii au urmărit ciclurile de activitate solară din 1843, cand s-a descoperit acest fenomen, şi spun că este normal ca în perioada de varf să se producă multe erupţii solare. Însă specialiştii americani spun că, anul acesta, numărul erupţiilor solare de categorie mare a fost mai ridicat.  Specialiştii de la National Oceanic and Atmospheric Administration din SUA spun că, în ultimele şapte zile, au fost înregistrate patru explozii solare de categorie X - nivelul maxim pe scara intensităţii erupţiilor - şi 24 de categorie M (intensitate medie). Administraţia americană a emis mai multe avertismente în ceea ce priveşte perturbarea comunicaţiilor radio în ultimele două zile.

ONU condamnă executarea celor doi jurnalişti francezi

Consiliul de Securitate al ONU a "condamnat în mod ferm" răpirea şi executarea sambătă a doi jurnalişti francezi de la Radio France Internationale (RFI) la Kidal, în nordul Mali, relatează AFP. Într-un comunicat difuzat sambătă seara, membrii Consiliului de Securitate au "prezentat condoleanţe familiilor victimelor" şi Guvernului francez. "Conform dreptului internţional umanitar, jurnaliştii, profesioniştii din domeniul media şi persoanele angajate în misiuni profesionale periculoase în zone de conflict armat sunt, în general, considerate civili şi este necesar să fie respectate şi protejate ca atare", se subliniază în comunicat, în care se cere "tuturor părţilor" implicate într-un astfel conflict să respecte aceste obligaţii. De asemenea, Consiliul de Securitate îndeamnă Mali să ancheteze "rapid" asupra acestui caz şi să "aducă vinovaţii în faţa justiţiei". Circumstanţele morţii celor doi jurnalişti, Ghislaine Dupont şi Claude Verlon, erau necunoscute în noaptea de sambătă spre duminică.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.