Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Obama, eşec după eşec

Ziarul de Vrancea
1 nov 2013 475 vizualizări
Veştile proaste se acumulează pentru Barack Obama, victima unei crize de încredere după începuturile haotice ale reformei sale de sănătate şi scandalul de spionaj, relatează AFP.

"Anul care s-a scurs a fost dificil", a comentat sobru, miercuri seara, preşedintele în apropiere de Boston (Massachusetts), vorbind în faţa donatorilor democraţi despre "enorma sa frustrare" în faţa "obstrucţiei" adversarilor săi republicani, aflaţi în poziţie de forţă în Congres. Confruntarea lor a culminat la începutul lui octombrie cu o paralizie a statului federal timp de două săptămâni. Cu câteva zile înainte de aniversarea realegerii sale la preşedinţia Statelor Unite în faţa republicanului Mitt Romney, liderul democrat încă nu a înregistrat niciun succes legislativ, pe tema imigraţiei, reglementării armelor, priorităţii bugetare sau a luptei împotriva schimbărilor climatice. Iar principalul succes al primului său mandat, reforma asigurărilor de sănătate, a suferit o lovitură dură odată cu lansarea dezastruoasă a principalei sale etape la începutul lui octombrie, din cauza problemelor de funcţionare a site-ului de Internet. Preşedintele a afirmat, miercuri, că "nu este mulţumit" de aceste rateuri şi a promis să facă totul pentru ca acestea să devină în curând doar o amintire. El a luat ca exemplu reforma asigurărilor de sănătate promulgată în 2006 în Massachusetts de către guvernatorul de atunci, Mitt Romney.

Izolat de propria administraţie

Dar după ce a afirmat de patru ani că americanii care vor să îşi păstreze asigurarea de sănătate o pot face, el a recunoscut pentru prima dată că unii ar putea plăti mai mult decât în prezent, o critică persistentă a republicanilor. Luna octombrie a fost, de asemenea, foarte dificilă pentru Obama pe scena internaţională, din cauza scandalului interceptărilor de date de către Agenţia de Securitate Naţională (NSA) în străinătate, care a luat o amploare fără precedent după dezvăluirile privind supravegherea comunicaţiilor cancelarului german Angela Merkel. În faţa nemulţumirilor aliaţilor europeni ai Statelor Unite şi în timp ce scurgerile de informaţii din presă afirmă că Obama nu ştia că au avut loc astfel de interceptări, preşedintele a refuzat să se exprime pe acest subiect, invocând securitatea naţională. "Există două pericole principale: ideea că preşedintele pare să nu spună tot adevărul sau că nu este la curent", remarcă William Galston, fost consilier al lui Obama, în prezent la institutul Brookings. "Există deja ideea că preşedintele este izolat de angrenajul propriei sale administraţii", adaugă el, în timp ce marţi, New York Times titra despre un Barack Obama "spectator" la scandalurile în desfăşurare.

Încrederea în preşedintele SUA, la un minim istoric

În opinia lui Julian Zelizer, profesor de istorie la Universitatea Princeton, aceste două cazuri pun la îndoială un domeniu crucial pentru un lider: încrederea pe care i-o acordă cei pe care îi administrează şi partenerii săi pe scena internaţională. "Dacă pare că el nu controlează propriile programe, că nu ştie ce se întâmplă în marile dosare, precum supravegherea liderilor de prim-plan sau reforma asigurărilor de sănătate, reputaţia sa suferă, la fel ca şi imaginea programelor pe care le promovează", explică Zelizer pentru AFP. De fapt, încrederea în Obama a scăzut la 42 la sută, potrivit unui sondaj publicat miercuri seara de Wall Street Journal, un nivel care niciodată nu a fost aşa de scăzut, nici chiar în timpul celei mai dificile perioade a crizei economice, la începutul primului său mandat. Republicanii din Congres rămân în centrul problemelor politice ale lui Obama, remarcă Zelizer. "Din punct de vedere istoric, preşedinţii americani învaţă cât de puternic este Congresul", adaugă el.

Femeile se uită la sânii interlocutoarelor la fel de mult ca bărbaţii

Motivele sunt însă diferite, arată un studiu american

Femeile întârzie cu privirea pe sânii interlocutoarelor la fel de mult ca bărbaţii, însă din alte motive, dezvăluie un studiu american, preluat de Le Figaro. Autorii studiului, Sarah Gervais şi Michael Dodd, de la Universitatea Nebraska-Lincoln, sunt specialişti într-o teorie ("Objectification Theory") care studiază modul în care privirea aţintită asupra părţilor sexuale ale corpului feminin (piept, coapse) acţionează asupra sănătăţii mentale. Studiile de acest gen tind să arate că reducerea femeilor la statutul de obiect le poate genera acestora anxietate, le poate scădea performanţele intelectuale şi genera autocenzură. Gervais şi Dodd au dorit să verifice în special o idee extrem de răspândită, conform căreia "privirea insistentă" este cu precădere apanajul bărbaţilor şi că aceasta este cu atât mai insistentă cu cât silueta persoanei observate răspunde canoanelor actuale ale frumuseţii (piept ferm, talie fină).
În acest scop, ei au solicitat unui număr de 65 de studenţi licenţiaţi în psihologie (29 de fete şi 36 de băieţi) să evalueze fotografiile a circa 10 femei. Acestea erau retuşate uneori cu ajutorul logisticii informatice, pentru a le accentua atributele (pieptul mărit, talie subţiată) sau pentru a le atenua (talie îngroşată, piept mai mic). Studenţii erau echipaţi cu o tehnologie pentru monitorizarea mişcării ochilor (eye-tracking).
Rezultatul a fost acela că femeile întârziau cu privirea la fel de mult ca bărbaţii pe pieptul şi talia femeilor, însă, spre deosebire de bărbaţi, ele făceau acest lucru "mai degrabă pentru a se compara cu semenele lor", precizează Sarah Gervais. În acelaşi timp, observatorii masculini percepeau siluetele "foarte feminine" în mod mai favorabil, chiar dacă acestora li s-a cerut să se concentreze pe personalitatea pe care o degaja fotografia.
Totuşi, un clişeu a fost spulberat de noul studiu: chiar dacă li s-a solicitat să evalueze aspectul exterior al modelelor, bărbaţii, la fel ca femeile, au întârziat mai mult pe faţa decât pe sânii sau coapsele persoanei observate.

Un pas important pentru tratarea SIDA

Structurile atomice ale unei proteine-cheie din virusul care provoacă SIDA, ce îi permite să pătrundă în celulele imunitare, au fost captate de specialiştii americani de la Institutul de Cercetare Scripps din California. O imagine în detaliu a structurilor atomice ale acestei proteine, formată din trei părţi şi regăsită în învelişul virusului, este esenţială pentru a înţelege mai bine modul în care HIV reuşeşte să intre în celule, deschizând calea creării unui vaccin eficient, arată oamenii de ştiinţă, care au publicat rezultatele cercetării în revista Science. Până acum, virusologii nu au reuşit să obţină o imagine cu rezoluţie mare la nivel atomic a acestei proteine din învelişul virusului, din cauza complexităţii şi fragilităţii structurii sale. Pentru a depăşi aceste dificultăţi, cercetătorii au "fabricat" o versiune mai stabilă a proteinei şi au captat imaginea cu ajutorul unei tehnici de criomicroscopie electronică, ce a fost combinată cu o cristalografie cu raze X. Cercetătorii au reuşit astfel să identifice structurile atomice ale proteinei, să observe modul în care se îmbinau componentele acesteia şi modul în care interacţionau cu anticorpii ce atacau virusul.
Marea dificultate de a pune la punct un vaccin capabil să lupte împotriva virusului ce produce SIDA constă în caracteristicile excepţionale ale acestui agent patogen în raport cu alte virusuri. HIV are o diversitate enormă de secvenţe genetice, având o mare capacitate de mutaţii şi adaptări. Există trei grupe diferite de HIV, dintre care numai unul, cunoscut sub denumirea de M, este divizat în nouă subgrupe distincte, cu un număr nedeterminat de variante.
Până în prezent, un singur vaccin experimental a avut un efect protector modest în cadrul unui test clinic efectuat în 2009 în Thailanda, pe 16.000 de persoane.

Persoanele stângace, mai predispuse la schizofrenie

Printre persoanele care suferă de boli mintale, stângacii sunt mai predispuşi în a suferi de tulburări psihotice decât de afecţiuni precum depresia, a arătat un studiu recent. Cercetătorii britanici au descoperit că doar 11% dintre persoanele diagnosticate cu tulburări de dispoziţie sunt stângace, în comparaţie cu 40% care suferă de schizofrenie. Autorii studiului au scris: "Rezultatele noastre arată o răspândire destul de mare a persoanelor stângace care prezintă tulburări psihotice, precum schizofrenia si tulburările schizoafective, în comparaţie cu pacienţii care prezintă simptome de dispoziţie, precum depresia sau tulburările bipolare". Cercetătorii au examinat 107 pacienţi de la o clinică psihiatrică publică din mediul urban pentru a stabili câţi dintre aceştia sunt stângaci. Astfel, au descoperit că numărul persoanelor stângace care sufereau de schizofrenie era mai mare decât al celor care sufereau de depresie.
Studii anterioare au arătat că femeile stângace sunt mai predispuse în a dezvolta cancer mamar.

Nemţii se duc după Snowden la Moscova

Germania este pregătită să îl audieze pe Edward Snowden, fostul consultant al serviciilor americane de informaţi refugiat în Rusia, a declarat vineri ministrul german de Interne Hans-Peter Friedrich. "Dacă mesajul este că domnul Snowden are să ne spună lucruri, atunci suntem întru totul pregătiţi să îl ascultăm", a declarat ministrul, după o zi de la o întâlnire între un deputat ecologist german, Hans-Christian Ströbele, şi Edward Snowden în Rusia. Întrebat într-o conferinţă de presă obişnuită, vineri, despre informaţiile pe care le-ar putea oferi Snowden, Steffen Seibert, un purtător de cuvânt al Guvernului german, a declarat că Germania vrea să avanseze în elucidarea suspiciunilor de spionare din partea Statelor Unite. El a precizat că audierea unor martori în acest caz este de resortul justiţiei sau unor comisii parlamentare "independente ale Guvernului german". Întrebat despre posibilitatea acordării unui eventual azil lui Snowden în Germania, Seibert a declarat că Berlinul a respins deja această cerere în vară.
Avocatul lui Snowden, Anatoli Kucerenka, a declarat vineri că acesta poate depune mărturie în faţa unor procurori germani, în cazul spionării cancelarului german Angela Merkel, fără să părăsească Rusia, unde are statutul de refugiat

Octombrie, cea mai sângeroasă din Irak din ultimii cinci ani

Octombrie a fost luna cea mai sângeroasă din Irak de la începutul lui aprilie 2008, potrivit datelor oficiale publicate vineri la Bagdad, cu 964 de morţi într-o spirală a violenţelor. În total, 855 de civili, 65 de poliţişti şi 44 de soldaţi au fost ucişi, iar alţi 1.600 au fost răniţi, potrivit datelor compilate de ministerele Sănătăţii, de Interne şi al Apărării. Bilanţul total al morţilor este cel mai ridicat din aprilie 2008, când au murit 1.073 de persoane. Ţara ieşea atunci dintr-un conflict confesional soldat cu mai multe mii de morţi.
Nivelul violenţelor atins în octombrie generează temeri privind un nou ciclu similar. Joi, cel puţin 26 de persoane au murit într-o serie de atentate, între care explozia a cinci maşini-capcană la nord de Bagdad.
Această creştere a violenţelor este în centrul unor întrevederi în Statele Unite ale premierului Nuri al-Maliki, care urma să fie primit vineri de preşedintele Barack Obama. Maliki este în căutare de ajutor din partea Washingtonului pentru a lupta împotriva violenţelor, la doi ani după plecarea ultimilor soldaţi americani din Irak.
Un oficial din cadrul Departamentului de Stat a explicat în această săptămână că ţara sa intenţionează să ajute Irakul să lupte "în mod eficient" împotriva Al-Qaida, inclusiv furnizând echipamente militare, aşa cum cere Maliki.

Tabletele vor putea fi folosite în curând pe tot parcursul zborului

Pasagerii avioanelor de linie vor putea utiliza în curând în SUA, în toate fazele zborului, aparate electronice precum consolele de jocuri video sau tabletele, a anunţat joi Autoritatea federală a aviaţiei civile americane (FAA). TotuşI, telefoanele mobile vor continua să nu fie autorizate pentru comunicaţii în timpul zborului. Această relaxare a regulilor va intra în vigoare în majoritatea companiilor aeriene până la sfârşitul acestui an, a semnalat FAA.  "Pasagerii vor putea citi cărţi electronice, să joace jocuri video şi să vadă înregistrări video pe tabletele lor pe parcursul întregului zbor, cu foarte puţine restricţii", a precizat FAA. Navigarea pe internet va fi posibilă în timpul zborului în cazul mai multor companii care oferă acces Wi-Fi.
Decizia survine după mai bine de un an în care experţii independenţi consultaţi de FAA au studiat potenţialele probleme de securitate pe care le-ar presupune utilizarea acestor aparate electronice portabile în timpul zborurilor.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.