Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Europa şi SUA se acuză reciproc de spionaj

Ziarul de Vrancea
31 oct 2013 406 vizualizări
europenii nu cred că serviciile lor de informaţii ar fi colaborat cu NSA

Europa şi Statele Unite se acuză în ultimele zile mutual de spionare.
Doi funcţionari de rang înalt ai Cancelariei germane urmează să aibă întâlniri cu oficiali de rang înalt de la Casa Albă, după apariţia unor dezvăluiri despre o presupusă interceptare a telefonului mobil al cancelarului Angela Merkel.
Totodată, în următoarele zile, şefii serviciilor secrete (BND) şi ai serviciilor de informaţii interne germane vor fi primiţi, la rândul lor, în capitala Statelor Unite. Având în vedere diferenţa de fus orar, europenii au fost nevoiţi să răspundă în cursul zilei acuzaţiilor formulate de Statele Unite în cursul nopţii precedente. Astfel, Franţa a apreciat drept "puţin credibile" afirmaţiile directorului agenţiei americane de informaţii NSA care, în timpul unei audieri în Congres, a respins acuzaţiile de spionaj şi a oferit asigurări că interceptările telefonice au fost "furnizate" NSA de agenţii europene.
Purtătoarea de cuvânt a Guvernului francez, Najet Vallaud-Belkacem, a făcut apel pentru "mai multă claritate în legătură cu practicile serviciilor secrete americane", fără să dezmintă, însă, o cooperare între cele două părţi. La rândul său, Berlinul a dezminţit afirmaţiile americane potrivit cărora Germania ar spiona Statele Unite.

Şi Vaticanul ar fi fost interceptat

Şeful serviciilor de informaţii externe germane (BND), Gerhard Schindler, a oferit asigurări în săptămânalul Die Zeit că "nu există operaţiuni de supraveghere a telecomunicaţiilor efectuate de la ambasada germană la Washington". Purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel, Steffen Seibert a dezminţit, la rândul său, făcând trimitere la o declaraţie recentă a lui Schindler. În cotidianul Bild, el a afirmat, pe 25 octombrie, că "nu s-a desfăşurat vreo operaţiune de spionare a Statelor Unite ale Americii. Eventualele înregistrări realizate întâmplător de sistemele noastre tehnice sunt şterse". În timpul disputelor verbale, dezvăluirile au continuat. Potrivit săptămânalului italian Panorama, deţinut de familia Berlusconi, interceptările telefonice americane ar fi vizat chiar Vaticanul şi pe Papă.
Printre cele 46 de milioane de apeluri telefonice interceptate în Italia, potrivit site-ului de Internet Cryptome, "s-ar afla, de asemenea, cele de la şi către Vatican", scrie Panorama, care nu citează surse. De asemenea, potrivit ediţiei de ieri a săptămânalului german Stern, aproximativ 30 de firme americane desfăşoară activităţi de spionaj în Germania, ajutând la analizarea interceptărilor sau coordonarea misiunilor agenţilor secreţi.
Aceste firme participă, probabil, la coordonarea misiunilor avioanelor fără pilot de luptă care operează în Africa, din oraşul Stuttgart (sud-vest), unde se află sediul Comandamentului Statelor Unite pentru Africa (AFRICOM), adaugă publicaţia.

Snowden şi-a găsit de muncă în Rusia

Între timp, fostul consultant al CIA, Edward Snowden, cel care a dezvăluit vastele operaţiuni de spionaj desfăşurate de serviciile secrete americane şi care este refugiat în Rusia, şi-a găsit un loc de muncă în această ţară. El se va ocupa începand de astăzi de administrarea unui important website local, a declarat ieri avocatul său, Anatoli Kucerena. Dar, acesta din urmă a refuzat să precizeze despre ce website este vorba, invocând raţiuni de securitate. Acelaşi avocat afirmase anterior că Snowden a început să înveţe limba rusă.
Autorităţile americane au cerut în mod repetat Rusiei să-l extrădeze pe Snowden, pus sub acuzare în SUA pentru că a dezvăluit presei informaţii clasificate. Pe data de 1 august, el a primit azil temporar în Rusia şi stă ascuns într-un loc secret din această ţară.

Slăbitul poate fi un motiv de despărţire

Scăderea în greutate a unuia dintre partenerii implicaţi într-o relaţie amoroasă poate reprezenta un moment de cumpănă, ducând, adesea, la despărţire, se arată într-un nou studiu.

Multe persoane sunt de părere că scăderea în greutate a unuia dintre parteneri ar putea condimenta viaţa amoroasă, dar noi studii sugerează că adevărul poate fi foarte diferit. Multe relaţii se destramă când unul dintre parteneri reuşeşte să slăbească substanţial, sugerează o nouă cercetare.
Cuplurile ajung, adesea, să se despartă, deoarece partenerul care a reuşit să piardă din numărul kilogramelor în plus începe să-l sâcâie pe celălalt să facă acelaşi lucru. Studiul realizat de cercetătorii de la North Carolina State University şi University of Texas din Austin a stabilit că poate exista o "parte întunecată" în procesul de slăbire, dacă cei doi parteneri de viaţă nu sunt decişi să facă acest pas împreună.
Unii parteneri vor face comentarii critice, vor fi mai puţin interesaţi de viaţa sexuală sau vor încerca să îşi saboteze jumătatea cu alimente nesănătoase pentru a frâna eforturile ei şi pentru a preveni ca partenerul - şi relaţia - să se schimbe. "Oamenii trebuie să fie conştienţi că pierderea în greutate poate schimba o relaţie în bine sau în rău şi comunicarea joacă un rol important în menţinerea unei relaţii sănătoase", a spus Lynsey Romo, profesor de comunicare la North Carolina State University.
Când cei doi parteneri sunt de acord cu ideea unor schimbări sănătoase şi se susţin unul pe celălalt, scăderea în greutate pare să-i apropie. Când unul dintre partenerii se opune schimbării şi nu îşi susţine pereche în încercarea de a slăbi, relaţia are de suferit. Acest studiu nu descurajează oamenii să slăbească, ci îi încurajează să fie atenţi la avantajele şi dezavantajele acestei acţiuni asupra relaţiei, spun realizatorii cercetării.

O planetă din lavă, descoperită la 400 de ani-lumină faţă de Pământ

O planetă din lavă, cu o masă şi o densitate asemănătoare cu cea a Pământului, a fost descoperită gravitând în jurul unei stele situate la 400 de ani-lumină distanţă faţă de Terra. Planeta, denumită Kepler 78b, este alcătuită în cea mai mare parte din roci şi fier, compoziţie foarte asemănătoare cu cea a Pământului, dar ceea ce i-a suprins pe astronomi a fost apropierea foarte mare de steaua-gazdă - aproximativ de 100 de ori mai mică decât distanţa dintre Pământ şi Soare. Conform teoriei celor două echipe de astronomi, care şi-au publicat observaţiile în revista Nature, se estimează că planeta are o rotaţie sincronă în jurul stelei-gazdă, ceea ce înseamnă că arată mereu aceeaşi emisferă în jurul corpului faţă de care se roteşte.
Temperaturile de pe "emisfera diurnă" a planetei - adică emisfera care este expusă stelei-gazdă - are o temperatură între 2.000 şi 8.000 de grade Celsius, care fac imposibilă apariţia vreunei forme de viaţă.
Kepler 78b este probabil un corp ceresc blestemat, deoarece, potrivit cercetătorilor, valurile gravitaţionale atrăgând-o din ce în ce mai aproape de steaua-gazdă. În cele din urmă, planeta va ajunge atât de aproape, încât gravitatea stelei va rupe planeta în bucăţi, iar aceasta va dispărea în trei miliarde de ani.

OIAC: Toate armele chimice din Siria au fost plasate sub sigiliu

Inspectorii organizaţiei însărcinate cu distrugerea arsenalului chimic sirian au plasat cele peste 1.000 de tone de agenţi chimici şi arme chimice siriene sub sigilii "inviolabile", a anunţat ieri organizaţia. "Toate stocurile de agenţi chimici şi de arme chimice au fost plasate sub sigiliu, sigilii imposibil de spart", a declarat Christian Chartier, un purtător de cuvânt al Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC). "Este vorba despre 1.000 de tone de agenţi chimici şi de 290 de tone de arme chimice", a adăugat Chartier, subliniind că acestea au rămas "în amplasamente". "Nu ne aflăm, încă, în faza mutării", a precizat el. Siria dispune, de asemenea, de 1.230 de unităţi de muniţie neumplute cu agenţi chimici sau arme de categoria a treia.
Consiliul Executiv OIAC, care se va reuni la 5 noiembrie, urmează să decidă foaia de parcurs în vederea distrugerii armelor şi agenţilor chimici pe baza unui document, şi anume "un plan general de distrugere", predat de Siria pe 24 octombrie.
OIAC, care a primit Premiul Nobel pentru Pace la începutul lui octombrie, este însărcinată cu supervizarea distrugerii arsenalului chimic sirian, în urma unei rezoluţii istorice a ONU.

Accidente rutiere, mai frecvente după trecerea la ora de iarnă

Accidente rutiere au loc mai frecvent în primele două săptămâni după trecerea la ora de iarnă, potrivit unor statistici colectate timp de cinci ani de Societatea de asigurări auto din British Columbia, o provincie în vestul Canadei. Accidentele sunt cu 16% mai frecvente în primele două săptămâni de după trecerea la ora de iarnă decât în cele două săptămâni de dinainte, a anunţat miercuri, într-un comunicat, societatea provincială.
Pare un rezultat paradoxal, având în vedere faptul că schimbarea orei aduce o oră suplimentară de somn. Totuşi, potrivit societăţii, 30% dintre şoferi "contrabalansează" această oră adormind mai târziu. "Mulţi gândim că putem să stăm treji mai mult timp, dar terminăm prin a ne simţi mai obosiţi şi mai puţin atenţi", a afirmat John Vavrik, un psiholog al societăţii de asigurări.
Asiguratorul deplânge consecinţele acestui comportament asupra calităţii şofatului, mai ales asupra "concentrării şi atenţiei la volan, precum şi a timpului de reacţie la potenţiale pericole", şi îndeamnă la mai multă prudenţă în cursul nopţii de 2 spre 3 noiembrie. Societatea canadiană a ajuns la acest rezultat după ce a comparat numărul accidentelor rutiere produse înainte şi după trecerea la ora de iarnă, în perioada 2006-2010, a anunţat pentru AFP Lindsay Olsen, o purtătoare de cuvânt a societăţii. America de Nord va trece la ora de iarnă în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică.

Moscova cere suprimarea vizelor pentru turiştii ruşi în UE

Moscova a solicitat suprimarea vizelor pentru turiştii ruşi care vizitează Europa şi a cerut Atenei, care va asigura preşedinţia Uniunii Europene în primul semetru al lui 2014, să lucreze în această direcţie. "Apreciem în mod deosebit determinarea Greciei de a promova relaţiile între Rusia şi Uniunea Europeană iar problema cea mai importantă este cea a vizelor", a declarat liderul diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, aflat în vizită la Atena. "Problema este reprezentată în primul rând de acordarea vizelor de intrare", şi în "reluarea negocierilor, a căror întrerupere nu a fost din cauza noastră, pentru un nou acord de cooperare între Rusia şi Uniunea Europeană", a adăugat el în urma unei întâlniri cu omologul său grec Evangelos Venizelos. Lavrov a amintit faptul că "un milion de ruşi" au vizitat Grecia anul acesta. El a mai adăugat că anul trecut, schimburile comerciale bilaterale au înregistrat un nivel record de 6,5 miliarde de euro.
De asemenea, premierul grec Antonis Samaras a cerut Rusiei reducerea preţului gazului rus vândut Greciei, din cauza situaţiei economice grave cu care se confruntă ţara. Lavrov s-a angajat să ajute Grecia să iasă din criză, subliniind totuşi că preţul gazului este decizia gigantului public rus Gazprom.

Oraşul New York ridică vârsta legală pentru cumpărarea ţigărilor

Oraşul New York a votat miercuri pentru ridicarea de la 18 la 21 de ani a vârstei legale pentru cumpărarea ţigărilor şi tutunului, o premieră pentru un oraş american mare. Această măsură vizează şi ţigările electronice. Ea a fost votată de consiliul municipal cu 35 de voturi pentru şi 10 împotrivă.
"Mulţi fumători încep să adopte acest obicei mortal înainte de 21 de ani" declara în aprilie preşedinta consiliului municipal Christine Quinn, pe atunci candidată la primăria New York-ului, pentru a justifica această măsură. "Prin întârzierea vârstei la care copiii noştri şi tinerii adulţi au acces la tutun, diminuăm probabilitatea ca ei să înceapă să fumeze într-o zi", a adăugat ea.
New York are deja legi deosebit de stricte în privinţa tutunului. Este interzis fumatul în baruri, restaurante, parcuri, pieţe şi pe plajele oraşului. Taxele pentru ţigări sunt de asemenea cele mai mari din Statele Unite.
În 10 ani, procentul de fumători în rândul adulţilor a trecut de la 21,5 la sută în 2002 la 14,8 la sută în 2011, conform primăriei, însă cel în rândul tinerilor rămâne neschimbat din 2007, la 8,5 la sută. Autorităţile speră ca ridicarea vârstei legale pentru cumpărarea ţigărilor şi tutunului să reducă cu 55 la sută fumatul în rândul celor de 18-20 ani.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.