Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Putin a devenit cel mai puternic om din lume

Ziarul de Vrancea
30 oct 2013 601 vizualizări
O spun chiar americanii de la prestigioasa revistă Forbes

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, l-a detronat pe omologul său american Barack Obama în clasamentul celor mai puternici oameni din lume realizat în fiecare an de Forbes. Preşedintele Obama ocupa locul doi în acest clasament, urmat de preşedintele partidului comunist chinez, Xi Jinping, şi de papa Francisc, care intră în acest clasament pentru prima oară. "Putin şi-a consolidat controlul asupra Rusiei şi toţi cei care au urmărit jocul de şah în jurul Siriei au avut imaginea clară a deplasării puterii spre Putin pe scena internaţională", îşi justifica Forbes alegerea. Prima femeie în acest clasament este cancelarul german Angela Merkel, care ocupă locul 5.
Puterea celor 72 de persoane - lideri politici, directori sau filantropi - care figurează în această listă anuală a fost stabilită pe baza a patru criterii: numărul de persoane asupra cărora au putere, resursele financiare pe care le controlează, întinderea influenţei lor şi modul în care îşi exercită puterea pentru a schimba lumea. În clasament se regăsesc co-fondatorul Microsoft Bill Gates, locul şase, Ben Bernanke, cel care urmează să părăsească funcţia de şef al Federal Reserve (7), regele Abdallah al Arabiei Saudite (8) şi preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi (9). Christine Lagarde, directorul general al FMI, caştiga trei locuri în raport cu 2012, urcand pe poziţia 35. În clasament apare şi Kim Jong-un, liderul Coreei de Nord (46).


Spionarea liderilor străini este un "principiu" al serviciilor de informaţiilor

Cel puţin aşa susţine James Clapper, americanul care are sub control activitatea NSA

Cunoaşterea intenţiilor liderilor străini este un "principiu fundamental" pentru orice serviciu de informaţii, a apreciat directorul comunităţii serviciilor de informaţii din SUA (DNI) James Clapper, fără a evoca o eventuală interceptare a comunicaţiilor Angelei Merkel. "Timp de 50 de ani de când lucrez în informaţii, a cunoaşte intenţiile liderilor este un principiu fundamental pentru ceea ce încercăm să colectăm şi să analizăm", a recunoscut acesta în cadrul unei audieri în faţa comisiei de Informaţii din Camera Reprezentanţilor. Este vorba mai ales de "a determina dacă ceea ce spun corespunde cu ceea ce se întâmplă. Este indispensabil pentru noi să ştim încotro merge ţara, care le este politica, cum are consecinţe asupra noastră într-o întreagă serie de domenii", a explicat Clapper, care supervizează 16 agenţii de informaţii americane, printre care şi NSA care se ocupă de interceptarea comunicaţiilor.
Dezvăluirea spionajului de amploare realizat de NSA în Europa a declanşat un scandal diplomatic în capitalele europene, mai ales în Germania, unde dezvăluirile privind ascultarea telefonului mobil al cancelarului au şocat. Întrebat de un ales dacă state "aliate" realizează sau au realizat activităţi de spionaj la adresa Statelor Unite şi a liderilor săi, James Clapper şi directorul NSA, generalul Keith Alexander au răspuns afirmativ. Ca răspuns la o altă întrebare, Clapper a lăsat să se înţeleagă că membrii delegaţiei de europarlamentari aflaţi în vizită la Washington pentru a cere socoteală administraţiei americane privind activităţile de spionaj în Uniunea Europeană ar putea să nu cunoască acţiunile serviciilor de informaţii ale propriilor state. "Deseori oamenii politici, care au fost şi care vor veni, nu sunt familiari cu modul exact în care operaţiunile de informaţii sunt executate. Şi aş adăuga că nu există nicio altă ţară în lume unde să existe acelaşi grad de supervizare a serviciilor de informaţii ca a noastră", a declarat acesta în faţa parlamentarilor.


De vineri, în Europa va apărea al treilea sex

Germania va deveni vineri prima ţară europeană care autorizează ca bebeluşii născuţi fără o identitate sexuală clară, ca băiat sau fată, să fie înregistraţi fără o specificare a genului.

Astfel, părinţii vor putea să lase necompletată rubrica referitoare la identitatea sexuală a copilului în certificatul de naştere, iar termenul "sex nedeterminat" urmează să îşi facă apariţia în registrele stării civile. "Este pentru prima dată când legea recunoaşte că există oameni care nu sunt nici bărbat, nici femeie, sau de ambele sexe - oameni care nu se încadrează în categoriile legale tradiţionale", a explicat Konstanze Plett, profesor de drept la Universitatea din Bremen (nord-vest). Măsura este menită să atenueze presiunea exercitată asupra părinţilor, puşi în situaţia de a decide de urgenţă intervenţii chirurgicale controversate, pentru a atribui un sex nou-născutului, atunci când acesta prezintă o ambiguitate sexuală constitutivă.
Paşapoartele germane în care se aplică "M" pentru masculin sau "F" pentru feminin vor conţine în curând şi "X" în rubrica rezervată determinării sexuale a individului.

Ce toalete vor folosi?

Potrivit expertei Konstanze Plett, specialistă în drepturile persoanelor intersexuale, aceste noi reglementări se vor aplica şi altor documente oficiale. Chiar dacă legea intră efectiv în vigoare la 1 noiembrie, ea nu răspunde la unele întrebări despre ceea ce înseamnă să trăieşti fără o identitate sexuală stabilită în mod legal. Parlamentul trebuie acum să clarifice care vor fi consecinţele acestei schimbări în materie de căsătorie şi uniune civilă. În Germania, căsătoria poate fi doar între un bărbat şi o femeie, în timp ce contractul de uniune civilă ('Lebenspartnerschaft') este destinat exclusiv persoanelor de acelaşi sex. Din partea asociaţiilor din domeniu, preocuparea este în principal de a şti cum va fi viaţa copiilor care nu sunt clasificaţi la naştere ca băiat sau fată într-o lume ce funcţionează în mare parte în baza logicii binare bărbat/femeie. "La şcoală sunt toalete pentru băieţi şi fete, dar unde va merge copilul intersexual?", se întreabă Silvan Agius, de la ILGA Europe, organizaţie care pledează pentru drepturi egale pentru homosexuali, lesbiene, bisexuali, persoane trans şi intersexuale. "Legea nu schimbă asta. Ea nu va crea imediat un spaţiu în care oamenii intersexuali să poată fi ei înşişi", mai spune ea, estimând, între altele, că Europa a rămas în urmă pe această temă. În iunie, Australia, de exemplu, a anunţat introducerea unui nou nomenclator privind recunoaşterea sexelor în documentele oficiale, oferind posibilitatea de a alege între bărbat, femeie sau transsexual.
Numărul de cazuri de intersexuali este de unu la 1.500-2.000 de naşteri, dar cifra ar putea fi mai mare, din cauza dificultăţilor de definire a intersexualităţii, atât în plan fizic, cât şi hormonal.

A fost descoperit un test ce identifică şapte tipuri de cancer la sân

Un test ce identifică şapte tipuri de cancer la sân, cu ajutorul proteinelor-cheie din celulele canceroase, ar putea fi disponibil în doi ani, ajutându-i pe medici să descopere tratamente eficiente şi să crească rata de supravieţuire, arată un studiu al cercetătorilor britanici.  Anul trecut, cercetătorii au arătat că există zece forme diferite de cancer la sân, bazate pe structura genetică a pacientelor, iar fiecare tip are un impact diferit asupra ratei de supravieţuire. Cu toate acestea, cele zece tipuri diferite de cancer pot fi identificate prin teste genetice detaliate, care sunt inaccesibile pentru majoritatea pacientelor, pentru că au costuri ridicate. În cadrul studiului, oamenii de ştiinţă britanici au căutat "semnătura" fiecărui tip de cancer în 1.073 de mostre obţinute dintr-o bancă de ţesuturi, descoperind că 93% dintre celule se încadrau exact în cele şapte tipuri de cancer, restul de 7% fiind mai greu de clasificat.  În prezent, pentru identificarea tumorilor canceroase sunt analizaţi doi markeri biologici, iar tehnologia necesară măsurării proteinelor din mostrele de ţesut există în majoritatea laboratoarelor de analize din Marea Britanie, a precizat Andy Green, coordonatorul studiului.


Un băieţel "obraznic" s-a împrietenit cu Papa Francisc

Un băieţel purtând un pulover galben s-a împrietenit cu Papa Francisc, hoinărind pe scenă în timp ce Suveranul Pontif susţinea un discurs în faţa unei mulţimi de familii. Papa le-a oferit familiilor un "ghid simplu" către fericire, în câteva vorbe pe care le-a adresat mulţimii în Piaţa Sfântul Petru, după mesa de la 13 octombrie. Băiatul a stat o vreme pe lângă el, ca şi cum ar fi vrut să se asigure că discursul noului său prieten este în regulă.
La randul său, Papa Francisc a părut cât se poate de mulţumit de "ajutorul" primit. Unii cardinali au încercat să îl convingă să coboare la loc, dar copilul nu a putut să fie despărţit de Suveranul Pontif, agăţându-se strâns de roba acestuia. Vaticanul a postat pe Instagram unul dintre cele mai simpatice momente ale "incidentului", şi anume cel în care băiatul s-a aşezat pe fotoliul Papei.

Tunelul Marmaray s-a defectat după prima zi

Transportul în tunelul feroviar Marmaray, care trece pe sub Strâmtoarea Bosfor, a fost întrerupt temporar ieri, după o zi de la ceremonia de inaugurare, relatează publicaţia turcă Hurriyet. Potrivit publicaţiei, transportul în tunelul feroviar, care asigură o legătură între zonele europeană şi asiatică a Istanbulului, a fost oprit pentru o perioadă de timp scurtă, în urma unei pene de electricitate care s-a produs în jurul orei locale 8.00 (8.00, ora României). Ulterior, transportul în tunel a fost reluat după rezolvarea problemei şi a continuat fără probleme.
Proiectul a fost inaugurat marţi, în cadrul unei ceremonii la care au participat lideri turci, dar şi premierii japonez Shinzo Abe şi român Victor Ponta, preşedintele somalez Hasan Sheikh Mahmud şi numeroşi funcţionari publici străini. Deşi Guvernul turc şi municipalitatea Istanbulului şi-au exprimat încrederea puternică în Marmaray, pe care l-au prezentat ca pe "proiectul secolului", critici au afirmat că tunelul a fost deschis în pripă, fără controale de securitate adecvate.

Moldoveanca a recunoscut că a fost amanta căpitanului de pe Costa Concordia

Moldoveanca Domnica Cemortan a recunoscut, marţi, în faţa judecătorului că a fost amanta căpitanului vasului de croazieră Costa Concordia, Francesco Schettino, şi că în momentul naufragiului se afla împreună cu acesta, relatează PRO TV Chişinău. După ce a negat timp de un an şi jumătate că a avut vreo idilă cu căpitanul pachebotului Costa Concordia şi după ce a acuzat presa de minciuni, Domnica Cemortan a recunoscut că a fost amanta căpitanului şi că erau împreună în timpul naufragiului. Mărturiile moldovencei sunt foarte importante, afirmă presa italiană, întrucât ea s-a aflat pe punte alături de căpitanul Schettino în momentul naufragiului. Domnica Cemortan a acuzat anterior presa că a denigrat-o şi a ameninţat cu acţiuni în justiţie. Tot marţi, în cadrul şedinţei de judecată, moldoveanca a afirmat că Schettino a părăsit primul pachebotul.
Francesco Schettino riscă 20 de ani de închisoare pentru moartea a 32 de pasageri în urma naufragiului.

Americanii s-au "plictisit" de pedeapsa cu moartea

Susţinerea pentru pedeapsa cu moartea este la cel mai scăzut nivel în Statele Unite în peste 40 de ani deşi rămâne majoritară, cu trei din cinci americani favorabili, arată un sondaj Gallup publicat marţi. Şaizeci la sută dintre americani se declară în favoarea pedeapsei cu moartea pentru criminalii găsiţi vinovaţi, reprezentând cel mai scăzut nivel după septembrie 1972 când pedeapsa capitală era susţinută de 57 la sută dintre cei chestionaţi. Opt americani din 10 o susţineau în 1994, valoarea cea mai ridicată care s-a aflat în scădere continuă de atunci. Aproximativ un american din patru (44 la sută) apreciază că aceasta nu este aplicată destul de des, o cifră de asemenea printre cele mai scăzute.
Primul sondaj Gallup despre pedeapsa capitală a fost realizat în 1936 iar susţinătorii acesteia au fost mereu majoritari, cu excepţia unui sondaj realizat în mai 1966 în mijlocul epocii dezbaterilor privind această problemă, remarcă Gallup. Cincizeci şi doi la sută dintre persoanele interogate apreciază că pedeapsa cu moartea este aplicată în mod corect, faţă de 40 la sută care apreciază contrariul. Din cele 50 de state americane, 18 state şi capitala Washington au abolit pedeapsa capitală.
Din cele 1.352 de execuţii realizate de la restabilirea pedepsei cu moartea în ţară în 1976, 32 au avut loc în acest an.

Modificarea florei intestinale ar putea contribui la lupta împotriva obezităţii

Două studii realizate recent, unul în Danemarca şi celălalt în Franţa, încearcă să demonstreze că structura florei intestinale (microorganismele - îndeosebi bacteriile - din intestine) intervine în mod esenţial în riscul de greutate excesivă şi obezitate, scrie passionsante.be. Rezultatele analizelor indică o mare diferenţă între persoanele obeze şi cele cu greutate normală în ceea ce priveşte bogăţia bacteriană, în condiţiile în care o diversitate redusă se asociază cu un risc crescut de greutate excesivă şi masă de grăsime. În cadrul grupelor de persoane studiate deficitare în bacterii proporţia de obezi a atins 80%. Cercetătorii precizează că slaba diversitate de bacterii intestinale duce la dezechilibre metabolice care favorizează şi grăbesc creşterea în greutate, precum şi riscul de diabet şi boli cardiovasculare. Medicul Beatrice Vuaille arată că "aceste rezultate ar putea duce la elaborarea unei metode simple de determinare a tipului de floră intestinală pe care îl are o persoană", de estimare a riscului de obezitate al acesteia şi de stabilire modului în care se poate interveni.
O serie de teste au fost realizate pe pacienţi francezi, cărora li s-a dat un regim bogat în proteine şi fibre şi sărac în calorii. După şase săptămâni s-a constatat îmbunătăţirea aspectelor clinice (scăderea greutăţii, a ţesuturilor adipoase, a colesterolului şi trigliceridelor), paralel cu îmbogăţirea coloniilor bacteriene iniţial sărace.

Costa Rica eliberează toate animalele de la Zoo

Costa Rica a decis să închidă grădinile zoologice şi să elibereze animalele, pentru a-şi îmbogăţi biodiversitatea. Guvernul costarican a hotărât eliberarea celor 400 de animale - printre care maimuţe, crocodili, lei, tapiri - din grădina zoologică "Simon Bolivar" şi de la Centrul de conservare "Santa Ana" în mediul lor natural. Potrivit Consoglobe, închiderea totală a grădinilor zoologice din Costa Rica este programată în martie 2014. Actualele grădini zoologice vor fi transformate în parcuri publice în care animalele se vor putea mişca în deplină libertate. "Renunţăm la cuşti din dorinţa de a interacţiona cu biodiversitatea din parcurile botanice în mod natural", declara în luna august ministrul costarican al mediului Rene Castro. Animalele care se vor adapta mai greu la noile condiţii vor fi încredinţate unor adăposturi.
Conducerile grădinilor zoologice consideră că este o măsură periculoasă pentru animalele vizate. "Dacă le eliberăm, animalele vor muri de foame pentru că nu ştiu să vâneze. Aceste animale sunt obişnuite să trăiască în captivitate", afirmă Yolanda Matamoros, directoarea grădinii zoologice "Simon Bolivar". Asociaţiile pentru protecţia animalelor aprobă în schimb măsura luată de guvernul costarican.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.