Internațional

Încrederea vine din ouă

Ziarul de Vrancea
29 oct 2013 424 vizualizări
Cel puţin asta au descoperit cercetătorii olandezi

Triptofanul, un compus regăsit în ouă, dar şi în ciocolată, carne roşie, spanac, banane şi carne de curcan, sporeşte sentimentul de încredere în ceilalţi, potrivit rezultatelor unui studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea din Leiden. Cercetătorii olandezi au efectuat un experiment în cadrul căruia au rugat câţiva voluntari să se împartă în grupe de câte doi şi să ia parte la un joc al încrederii. În timpul jocului, câte un membru din fiecare grup primeşte o sumă de bani şi i se oferă posibilitatea să dea o parte din ea partenerului. Jocul prevede ca suma oferită să se tripleze, moment în care persoana împrumutată va restitui banii primiţi iniţial. Jocul este considerat un mod de evaluare a încrederii, deoarece primul jucător poate avea o situaţie mult mai bună, dar numai dacă are suficientă încredere în al doilea jucător încât să îi ofere la început o sumă mare de bani. Participanţii la experiment au primit suc de portocale, iar, în jumătate dintre cazuri, în suc s-a adăugat triptofan. Jucătorii care au băut suc de portocale cu triptofan au oferit perechilor lor aproape cu 40% mai mulţi bani, potrivit rezultatelor studiului publicat în revista Psychological Science.
"Încrederea interpersonală este un element esenţial al vieţii sociale şi al comportamentului de cooperare. Suplimentarea aportului de triptofan şi consumarea alimentelor care conţin triptofan promovează încrederea interpersonală într-un mod accesibil, eficient şi sănătos", au afirmat cercetătorii olandezi în studiul respectiv.
Triptofanul se formează în organism în timpul digerării unor proteine şi este un element de construcţie a serotoninei, hormonul «stării de bine» din creier. Este, de asemenea, un sedativ natural, ceea ce explică starea de somnolenţă după o masă cu multă friptură de curcan.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.