Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE Ca să vezi!Spionajul american apără Europa

Ziarul de Vrancea
28 oct 2013 561 vizualizări
Afirmaţia îi aparţine unui influent politician republican, care aminteşte de slăbiciunile Bătranului Continent în preajma celui de-al Doilea Război Mondial n serviciile secrete europene ar fi informate despre interceptările americane, mai sugerează acesta

Serviciile de informaţii ale aliaţilor europeni ai Washingtonului ar trebui să fie controlate mai bine, aşa cum au făcut Statele Unite cu activităţile NSA, consideră Mike Rogers, un republican influent. Amintind încadrarea strictă, potrivit lui, în Statele Unite a activităţilor de interceptare a comunicaţiilor, care au provocat o criză în special cu Berlinul şi Parisul, puternicul preşedinte al comisiei pentru Serviciile de Informaţii din Camera Reprezentanţilor a considerat că "acest lucru nu se întâmplă în capitalele europene". "Pentru mine este principala problemă. Ele trebuie să aibă o structură de control mai bună în Europa. Ar fi miraţi să descopere ce fac sau ce nu fac serviciile lor de informaţii", a apreciat el pentru CNN.
Dezvăluirile de săptămâna trecută privind amploarea programelor de supraveghere ale NSA în ţările europene, mergând până la punerea sub ascultare a unui telefon mobil al cancelarului german Angela Merkel, nu au "şocat serviciile" europene, potrivit lui, spre deosebire de guvernele pentru care lucrează acestea. Dezvăluirile din Le Monde potrivit cărora NSA ar fi supravegheat într-o singură lună 70 de milioane de conversaţii în Franţa sunt "100 la sută false", a repetat el. "Dacă francezii ar fi ştiut exact despre ce este vorba, ei ar fi aplaudat şi ar fi desfăcut o şampanie. Este un lucru bun, aceasta protejează francezii", a argumentat el. Întrebat despre necesitatea de a spiona ţările aliate, Mike Rogers a invocat situaţia din Europa "în anii 1930, creşterea fascismului şi comunismului". "Nu am văzut venind nimic, aceasta a condus la moartea a zeci de mii de persoane", a pledat el, explicând că Statele Unite au decis să nu mai intercepteze ţările prietene.

Scandalul s-a mutat în Spania

Pe de altă parte, NSA ar fi spionat peste 60 de milioane de apeluri telefonice în Spania, a scris ieri cotidianul El Mundo. Potrivit unui document prezentat ca provenind de la fostul analist NSA Edward Snowden, această agenţie "a spionat 60,5 milioane de apeluri telefonice în Spania" de la 10 decembrie 2012 şi până la 8 ianuarie 2013, dintre care "peste 3,5 milioane de apeluri doar pe 11 decembrie". Potrivit ziarului, NSA "nu a înregistrat conţinutul apelurilor, ci numărul de serie al telefoanelor, locul unde se aflau, numărul de telefon de pe cartelele SIM utilizate şi durata apelurilor".
Ambasadorul american James Costos a fost invitat să ofere explicaţii oficialilor spanioli.


Favoritul Rusiei a caştigat alegerile prezidenţiale din Georgia

Ghiorghi Margvelaşvili, apropiat al premierului filo-rus Ivanişvili, a caştigat detaşat alegerile într-o ţară care făcuse paşi importanţi în procesul de democratizare

Ghiorghi Margvelaşvili, candidatul premierului Bidzina Ivanişvili, un adversar al preşedintelui în exerciţiu Mihail Saakaşvili, a câştigat o victorie zdrobitoare în alegerile prezidenţiale de duminică din Georgia, potrivit rezultatelor preliminare anunţate ieri.
Margvelaşvili, fost profesor de filosofie în vârstă de 44 de ani, cunoscut în mediile intelectuale, dar puţin cunoscut în rândul populaţiei, a obţinut circa 62% din voturile exprimate, conform rezultatelor oficiale parţiale. Adversarul său, David Bakradze, candidatul sprijinit de Saakaşvili, s-a situat cu mult în urma lui Margvelaşvili, obţinând circa 22% din voturi.
Bakradze şi-a recunoscut înfrângerea şi l-a felicitat pentru victorie pe Margvelaşvili.
Alegerile de duminică din Georgia marchează sfârşitul epocii tumultoase a lui Saakaşvili - sosit la putere acum zece ani pe valul "revoluţiei trandafirilor" -, dar şi trecerea funcţiei prezidenţiale în plan secund în această fostă republică sovietică din Caucaz cu 4,5 milioane de locuitori. După aceste alegeri, preşedintele va avea puteri mai reduse decât premierul, în virtutea unei reforme constituţionale.
Premierul georgian, miliardarul Bidzina Ivanişvili, a cărui mişcare "Visul Georgian" a învins coaliţia lui Saakaşvili în alegerile legislative din octombrie 2012, a declarat duminică seara că a fost sigur de victoria candidatului său. Într-o scurtă alocuţiune rostită la televiziune duminică seara, preşedintele în exerciţiu Mihail Saakaşvili l-a numit pe Margvelaşvili "marioneta miliardarului", dar a făcut apel la susţinătorii săi "să respecte opinia majorităţii".  Niciun om politic din Georgia nu contestă apropierea de Vest promovată de Saakaşvili, dar succesorul său urmează să acţioneze pentru ameliorarea relaţiilor cu Rusia, premierul Bidzina Ivanişvili afirmând în repetate rânduri că doreşte normalizarea acestora. Relaţiile ruso-georgiene au fost grav deteriorate în urma războiului de cinci zile din august 2008.
Criticat pentru stilul său autoritar şi mai ales pentru războiul dezastruos cu Rusia, Saakaşvili a reuşit, totuşi, în decurs de 10 ani, să eradicheze corupţia, să pună la punct infrastructura şi să relanseze economia acestei ţări, marcată după căderea URSS, în 1991, de un război civil şi de sărăcie.

Bucureştiul începe să dea tonul în moda internaţională

Să uităm de Brooklyn şi să facem loc pentru Bucureşti, sună îndemnul lansat de publicaţia britanică The Telegraph în cadrul unui amplu material în care precizează că unele dintre cele mai bune magazine de modă din lume pot fi găsite în oraşe din estul Europei, de la Bucureşti, la Riga şi Varşovia.


Cât de importantă este geografia în domeniul modei? Aceasta este întrebarea pe care şi-o pune publicaţia The Telegraph, amintind despre pleiada de cumpărători dar şi de editori şi de bloggeri care se adună de obicei la New York, Milano, Londra şi Paris, oraşe asimilate drept capitalele internaţionale ale modei. Ce se întâmplă însă cu celelalte ţări? Se poate vorbi de un nou val al modei? Ţările est-europene au vreo şansă pentru a se impune pe această piaţă fashion? José Neves, fondator al site-ului de cumpărături online Farfetch este convins că da. Neves, fondator al mărcii de încălţăminte Swear şi al butique-ului londonez B-Store, a pus ochii pe ţările est-europene. "Ştiam de mai multă vreme de existenţa unor magazine româneşti, poloneze sau ruseşti foarte cool. Fie şi doar dacă ne luăm după modul în care se îmbracă proprietarii acestor magazine; după conversaţiile pe care le poartă, mărcile pe care le-au achiziţionat şi modul în care şi-au modificat achiziţiile. Aceşti oameni ştiu despre ce este vorba în lumea modei şi din acest motiv am simţit nevoia să ne trimitem reprezentanţii la ei", a declarat el.
Farfetch adună cele mai importante magazine ale designerilor independenţi din întreaga lume într-un singur site. În prezent, prin acest site pot fi accesate 250 de magazine de modă din 17 ţări, iar oraşele cele mai nou descoperite sunt Bucureşti, Riga şi Varşovia. Conform unui raport Euro Clothing realizat de Verdict Research şi publicat în revista de modă Drapers, piaţa europeană a modei urmează să crească cu 9,3% în următorii 5 ani şi în mare parte această dezvoltare se va baza pe creşterea cheltuielilor în domeniu realizate din Bulgaria, Republica Cehă, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia. În Polonia, România şi Letonia se organizează săptămâni ale modei pentru a sprijini şi promova talentele locale în domeniu. Mai mult decât atât, designeri din aceste ţări au cunoscut succesul şi la săptămânile modei consacrate din capitalele internaţionale ale modei, în timp ce mărci precum Vogue şi Harper's Bazaar au fost lansate recent în România şi Ucraina.

S-a stins din viaţă o legendă a rock-ului

Legendarul artist Lou Reed, solist al trupei Velvet Underground între anii 1960 şi 1970, a murit în apropiere de oraşul New York duminică, la vârsta de 71 de ani. Decesul interpretului pieselor "Walk on the wild side" şi "Perfect day", a cărui cauză nu a fost precizată, a fost anunţat iniţial de revista Rolling Stones pe site-ul său de Internet, înainte de a fi confirmat de agentul artistului pentru cotidianul britanic The Guardian şi pentru New York Times. Cu câteva ore înainte de anunţul morţii sale, conturile oficiale de Twitter şi Facebook ale solistului au publicat un ultim mesaj, intitulat "The door" (Uşa): o fotografie a unui afiş cu artistul lipit pe uşa unei clădiri.
Primăvara trecută, acesta a suferit în Statele Unite un transplant de ficat în timp ce era "în pragul morţii", conform declaraţiilor soţiei sale Laurie Anderson. "Nu cred că se va recupera complet, însă îşi va relua activităţile în câteva luni. Deja a început să facă Tai Chi", a declarat artista într-un interviu acordat jurnalului britanic The Times la sfârşitul lui mai. Lou Reed şi-a anulat de atunci o serie de concerte în aprilie şi în special două participări la festivalul Coachella din California. Artistul a vorbit despre problemele sale cu drogurile şi alcoolul în trecut: "Am încercat să scap de droguri şi băutură", scria el în 1992. "Însă nu a mers", a recunoscut el.
Născut la New York în 1942, acesta s-a căsătorit cu Laurie Anderson în 2008. Cuplul locuia la New York.

A curs din nou sange în Piaţa Tiananmen

Cinci persoane, inclusiv o turistă originară din Filipine, au murit ieri la Beijing, după ce un vehicul a intrat în mulţime şi a lovit turişti şi poliţişti în Piaţa Tiananmen, rănind 38 de persoane, a anunţat poliţia chineză. Incidentul, care a avut loc în apropierea unor edificii ce reprezintă centrul puterii Chinei, a declanşat o importantă operaţiune a forţelor de ordine, o vastă acţiune de cenzurare pe Internet şi o încercuire a cartierului în care regimul comunist a înăbuşit în sânge proteste prodemocratice în 1989. Ipoteza unui simplu accident de circulaţie părea forte improbabilă, după primele constatări. Faptele ridicau în continuare, aseară, numeroase întrebări. "Am văzut o maşină efectuând un viraj, după care a început, brusc, să ruleze pe trotuar. Acest lucru s-a întâmplat instantaneu", a declarat un martor care a asistat la scenă. "A fost cu adevărat îngrozitor", a adăugat această sursă. "Am auzit o explozie, am văzut flăcări, iar apoi fumul a invadat piaţa", a continuat martorul, fără să dorească să-şi spună numele. Şoferul şi cei doi pasageri ai vehiculului cu tracţiune integrală au decedat, dar şi o turistă de naţionalitate filipineză şi un turist chinez. Între răniţi se află alţi trei filipinezi - două femei şi un bărbat -, a precizat poliţia. Un japonez care locuieşte la Beijing a fost, de asemenea, rănit şi spitalizat, potrivit Ambasadei Japoniei în China. După ce a răsturnat zeci de turişti şi poliţişti, maşina s-a blocat în parapetul unui pod care conduce spre Tiananmen ("Poarta Păcii celeste", în chineză).

O furtună puternică provoacă victime în nordul Europei

Cel puţin patru persoane şi-au pierdut viaţa în Olanda şi Marea Britanie, ca urmare a intemperiilor înregistrate în partea de nord a Europei şi insulele britanice. În Olanda, la Amsterdam, o femeie şi-a pierdut viaţa, fiind lovită de un copac care s-a prăbuşit peste ea în timp ce mergea pe stradă. De asemenea, în acelaşi oraş, un bărbat care se afla într-un autoturism şi-a pierdut viaţa după ce un copac s-a prăbuşit peste maşină. Şi în Marea Britanie, două persoane şi-au pierdut viaţa în urma prăbuşirii de arbori, la Watford (34 km nord-est de Londra) şi la Hever, în comitatul Kent (sud-est de Londra). Totodată, echipele de salvare britanice sunt în căutarea unui copil de 14 ani dat dispărut pe o plajă din Newhaven (sud-estul Angliei).
Furtuna puternică a afectat Marea Britanie, dar şi partea de nord a Franţei, Belgiei şi Olandei. În Marea Britanie, intemperiile, considerate cele mai grave din ultimii ani, au fost însoţite de rafale de vânt cu viteza de 160 kilometri pe oră, afectând peste 220.000 de locuinţe care au rămas fără electricitate. Cel puţin 130 de curse aeriene au fost de asemenea anulate pe aeroportul londonez Heathrow, precum şi numeroase curse feroviare şi rutiere. În Olanda, în partea de vest a fost emisă alertă roşie de furtună, iar în cea mai mare parte a Belgiei s-a decretat alertă portocalie de vânt, rafalele urmând să înregistreze între 100 şi 120 de kilometri pe oră. În Olanda, vântul puternic a cauzat perturbări ale traficului rutier, maritim şi aerian, obligând la închiderea sau reducerea curselor feroviare, precum şi a plecărilor spre insulele Wadden.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.