Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Merkel, interceptată de americani dinainte să devină cancelar

Ziarul de Vrancea
27 oct 2013 479 vizualizări
Preşedintele SUA, Barack Obama, a fost informat din anul 2010 că serviciile secrete americane interceptau comunicaţiile cancelarului Angela Merkel, dar nu a oprit operaţiunea, afirmă un oficial de rang înalt din cadrul Agenţiei americane pentru Securitatea Naţională, citat de Bild.

Potrivit unei surse guvernamentale germane, Barack Obama i-a prezentat scuze Angelei Merkel în timpul conversaţiei de miercuri, preşedintele SUA argumentând că nu ştia de activităţile de interceptare. Dar o sursă din cadrul NSA a declarat ieri pentru publicaţia germană Bild că directorul Agenţiei, Keith Alexander, l-a informat personal pe Obama în 2010 despre operaţiunile de interceptare a Angelei Merkel. "Obama nu a oprit operaţiunea, ci mai degrabă a permis să continue", a declarat oficialul de la NSA. Barack Obama ar fi recunoscut că serviciile secrete americane au interceptat comunicaţiile Angelei Merkel, explicând că nu a ştiut despre această situaţie care ar fi început în 2002, cu trei ani înainte ca Merkel să devină cancelar, afirmă surse citate de publicaţia Der Spiegel.
Biroul cancelarului german a comunicat miercuri că există informaţii că telefonul mobil al Angelei Merkel a fost interceptat de serviciile secrete americane. În acest context, cancelarul german l-a sunat miercuri pe preşedintele SUA, Barack Obama, pentru a cere clarificări. "Cancelarul i-a transmis preşedintelui Obama că, dacă informaţiile se vor confirma, această situaţie este total inacceptabilă", a declarat purtătorul de cuvânt al cancelarului german. Ministrul german de Externe, Guido Westerwelle, a cerut clarificări "totale şi sincere" în legătură cu presupusele activităţi americane de interceptare a telefonului mobil al cancelarului Angela Merkel. "Aşteptăm să se facă lumină, în mod total şi sincer" în acest caz, a declarat Westerwelle, după convocarea ambasadorului american din Berlin.


Poliţia braziliană vrea să-i interogheze pe şefii de la Facebook, Microsoft, Google, Yahoo şi Apple

Poliţia braziliană le-a cerut Statelor Unite o autorizaţie pentru a-i interoga pe şefii companiilor Facebook, Microsoft, Google, Yahoo şi Apple, în cadrul unei anchete cu privire la acuzaţiile de spionaj american în Brazilia. Potrivit TV Globo, poliţia federală din Brazilia va trimite o astfel de cerere autorităţilor judiciare americane, în cadrul unui acord de cooperare judiciară, care îi autorizează pe poliţiştii unui stat să interogheze cetăţeni de pe teritoriul altui stat. Un purtător de cuvânt al poliţiei federale a refuzat să dezmintă sau să confirme această informaţie, argumentând că nu poate divulga date din cadrul anchetei. Poliţia braziliană a iniţiat o astfel de anchetă, după dezvăluirile cu privire spionarea de către Statele Unite a comunicaţiilor preşedintelui brazilian, Dilma Rousseff, şi ale colaboratorilor săi apropiaţi, precum şi ale unor oficiali din cadrul companiei petroliere Petrobras. Autorităţile braziliene au cerut deja audierea fostului consultant al Agenţiei americane pentru Securitate Naţională (NSA) Edward Snowden, refugiat în Rusia, ale cărui documente sunt la originea acestor dezvăluiri. Oficialii brazilieni ai unor companii americane au fost deja interogaţi de către poliţie şi au dezminţit orice complicitate cu serviciile americane de informaţii.
Dilma Rousseff a criticat spionajul american la Adunarea Generală a ONU. De asemenea, ea şi-a suspendat o vizită oficială la Washington, prevăzută iniţial pentru octombrie.

Două românce din Italia au obţinut ilegal de la un italian 500.000 de euro

Două romance au escrocat un italian în vârstă de 59 de ani, care are probleme psihice, convingându-l să le semneze cecuri bancare în valoare de cel puţin 500.000 de euro, scrie site-ul publicaţiei italiene Firenze Post.
Cele două românce, care au 28, respectiv 29 de ani, l-au cunoscut pe bărbat la un restaurant din Florenţa, iar el a fost foarte încântat să aibă o relaţie cu ele. Bărbatul, care are probleme psihice, a fost convins de cele două românce, într-un interval de o lună, să le semneze cecuri bancare de peste 500.000 de euro, sub pretextul nevoii de a cumpăra diverse bunuri şi de a face călătorii. Anchetatorii, sesizaţi de părinţii foarte bătrâni ai italianului, au anunţat că suma cerută de cele două românce ar putea fi mult mai mare de 500.000 de euro. Carabinierii din Florenţa au emis un mandat de reţinere pe numele celor două românce, iar o instanţă a decis arestarea preventivă a acestora la domiciliu sub acuzaţia de escrocherie.

Zeci de morţi, în numeroase atentate comise în Irak

Cel puţin 47 de persoane au fost ucise ieri în cel puţin zece atentate cu maşină-capcană comise în regiunea Bagdad şi în faţa unei bănci din oraşul Mosul, anunţă autorităţile irakiene. Exploziile, comise în şapte cartiere din zona capitalei Irakului, s-au soldat cu cel puţin 35 de morţi şi 90 de răniţi. Atacul cel mai grav a avut loc în cartierul Shaab, în partea de nord a Bagdadului, unde două maşini au explodat într-o zonă comercială, provocând moartea a cinci persoane şi rănirea altor 17. Alte explozii au avut loc în cartierele Bayaa, Baladiyat, Machtal, Hurriya şi Dora din Bagdad, precum şi în suburbia Saba al-Bur. La Mosul, oraş situat la 350 de kilometri nord de capitală, 12 persoane - civili şi miliari - au murit în explozia unei maşini-capcană în faţa unei bănci.


Vulcanul Etna a început să arunce lavă şi cenuşă

Vulcanul Etna, situat pe insula italiană Sicilia, a început să arunce lavă şi cenuşă printr-un nou crater deschis în partea de sud-est, a informat sâmbătă Institutul de Geofizică şi Vulcanologie din Catania. Activitatea vulcanului a începutul spre miezul nopţii de vineri spre sâmbătă, iar aeroportul din regiune a fost parţial afectat. Institutul de Geofizică şi Vulcanologie din Catania a dat asigurări că lava, care se îndreaptă spre Valle del Bove, afectează o zonă aflată departe de centrele de populaţie şi nu reprezintă niciun pericol pentru oameni.
În cursul aceleiaşi nopţi, în zonă au avut loc trei seisme, a informat ziarul italian La Repubblica. Primul, cel mai puternic, a fost înregistrat de Institutul de Geofizică şi Vulcanologie la ora 01:20, cu magnitudinea 2,8, la o adâncime de 24 km. Au urmat unul cu magnitudinea 2,2 la ora 03:23 şi unul de 2,3 la ora 05:11.

Protest la Moscova împotriva lui Putin

Mii de persoane, inclusiv liderul opoziţiei, Aleksei Navalnîi, au participat ieri la un marş autorizat, în centrul Moscovei, împotriva regimului preşedintelui Vladimir Putin şi pentru susţinerea "deţinuţilor politici". Manifestanţii au scandat "Putin-hoţul!" şi "Libertate pentru deţinuţii politici!", având imagini cu persoane care ar fi fost victimele persecuţiilor politice - precum Mihail Hodorkovski şi membre ale grupului Pussy Riot. Potrivit poliţiei, la marş au participat 4.500 de oameni. Aleksei Navalnîi, condamnat recent la închisoare cu suspendare, a cerut eliberarea manifestanţilor încarceraţi.
"Lupta opoziţiei este interminabilă şi grea", a spus Navalnîi, catalogându-i drept "naivi" pe cei care cred că preşedintele Vladimir Putin poate fi înlăturat cu uşurinţă.

Primăria Teheranului a demontat panouri care conţineau sloganuri antiamericane

Autorităţile din Teheran au decis demontarea unor panouri publice pe care erau scrise sloganuri împotriva Statelor Unite, un semnal privind detensionarea relaţiilor bilaterale, anunţă agenţia oficială IRNA, citată de CNN. Pe străzile din Teheran erau numeroase panouri pe care erau scrise mesaje antiamericane de genul "Jos Statele Unite". Însă Hadi Ayazi, purtătorul de cuvânt al Primăriei din Teheran, a declarat că panourile au fost instalate de un institut cultural fără aprobarea Consiliului municipal.
Decizia privind demontarea panourilor intervine pe fondul aparentei detensionări a relaţiilor dintre Statele Unite şi Iran, în contextul discuţiilor pe tema controversatului program nuclear iranian. Preşedintele american, Barack Obama, şi omologul său iranian, Hassan Rohani, au comunicat în ultima vreme prin scrisori.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.