Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: NSA ar fi interceptat comunicaţiile telefonice a 35 de lideri ai planetei

Ziarul de Vrancea
25 oct 2013 648 vizualizări
Casa Albă se încăpăţanează să nu comenteze pe acest subiect

Un oficial al administraţiei americane a transmis numerele de telefon a 35 de lideri ai planetei Agenţiei Naţionale americane pentru Securitate (NSA), care le-a pus sub ascultare, a dezvăluit The Guardian citând documente oferite de Edward Snowden. Aceste informaţii intervin în contextul în care Germania se arată scandalizată de dezvăluirile referitoare la o posibilă supraveghere de către Statele Unite a telefonului mobil al cancelarului Angela. Reacţionând la indignarea Berlinului, Jay Carney, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, a refuzat să comenteze dacă serviciile secrete americane au interceptat în trecut convorbirile telefonice ale cancelarului Germaniei.
Potrivit unui document intern, care datează din 27 octombrie 2006, NSA "încurajează oficiali de rang înalt din cadrul Executivului să partajeze agendele lor de adrese cu agenţia". Unul dintre aceşti oficiali a transmis NSA "200 de numere, dintre care 35 ale liderilor planetei", menţionează membri NSA într-un document. Totuşi, ei subliniază că aceste interceptări au dat puţine rezultate. The Guardian susţine că a contactat administraţia Obama în legătură cu acest document, dar aceasta a refuzat să comenteze.

Angela Merkel ar fi fost spionată de la ambasada americană din Berlin

Spionarea convorbirilor cancelarului Angela Merkel pe telefonul mobil, de către serviciile secrete americane, ar fi fost efectuată de la ambasada Statelor Unite la Berlin, scria, vineri, cotidianul Süddeutsche Zeitung. "Interceptările ar fi fost efectuate de un centru de interceptare denumit Special Collection Service (SCS)", aflat sub responsabilitatea comună a NSA şi CIA şi care ar opera "în ambasade şi consulate americane din întreaga lume, cel mai adesea în secret", scrie cotidianul. Süddeutsche Zeitung şi-a extras informaţiile din documentele furnizate de Edward Snowden. Documentele pe care Snowden le-a furnizat săptămânalului Der Spiegel, care au fost prezentate Guvernului german la sfârşitul săptămânii, nu permit totuşi datarea cu precizie a momentul în care a fost ascultat telefonul mobil al lui Merkel, continuă cotidianul

De ce premierul indian nu poate fi spionat de americani

Premierul indian Manmohan Singh (81 de ani) nu are nici telefon mobil, nici adresă personală de e-mail, fiind exclusă astfel orice temere că ar putea fi spionat, a informat vineri serviciul său de presă. "Serviciile sale folosesc e-mail-ul, însă el nu are e-mail personal. Nu avem informaţii şi nici vreun motiv de îngrijorare", a adăugat purtătorul de cuvânt citat.
 
Google introduce scrisul de mână pentru scrierea e-mailurilor

Gigantul de internet american Google a introdus o nouă funcţie pentru Gmail şi Google Docs care le va permite utilizatorilor să trimită e-mailuri folosind scrisul de mână. Cu ajutorul cursorului, utilizatorii vor putea să scrie ceea ce doresc, urmând ca Google să creeze o versiune tipărită a acelor cuvinte, dar şi să ofere sugestii pentru termeni similari dintre care internauţii pot alege. Potrivit CNN, funcţia va fi disponibilă în peste 50 de limbi străine pentru utilizatorii Google, în timp ce persoanele care folosesc Google Docs vor avea această opţiune în doar 20 de limbi. Xiangye Xiao, Product Manager Google, a spus, într-un articol publicat pe blog, că opţiunea pentru scrisul de mână va face ca internetul să fie utilizat mult mai uşor de oamenii din întreaga lume. De asemenea, el a subliniat că acesta este un efort de "a sparge" barierele între diversele limbi.
Pentru a testa funcţia, utilizatorii trebuie să intre în setările generale ale Gmail sau Google Docs, să apese butonul care indică toate opţiunile privind limba. Apoi, utilizatorul va trebui să selecteze căsuţa în care scrie "Activează funcţia de introducere" şi va apărea o listă cu toate tipurile de tastatură pe care Google le deţine. Limbile străine care au alături o imagine a unui creion sunt cele care pot fi folosite pentru opţiunea "scris de mână".

Alegeri parlamentare în Cehia: Social-democraţii sunt favoriţi 

Social-democraţii cehi (CSSD) ar urma să câştige alegerile parlamentare anticipate ce au loc vineri şi sâmbătă în Republica Cehă, fără a avea însă nicio garanţie că pot forma o coaliţie guvernamentală stabilă, relatează AFP. Viitorul guvern va înlocui cabinetul de tehnocraţi al economistului de stânga Jiri Rusnok, instalat de preşedintele Milos Zeman după căderea în iunie a guvernului nepopular de centru-dreapta condus de Petr Necas, pe fondul măsurilor de austeritate şi de o serie de scandaluri de corupţie.
Ultimele sondaje de opinie, a căror publicare este interzisă începând de marţi în această ţară cu 10,5 milioane de locuitori şi recent ieşită dintr-o recesiune economică de 18 luni, creditau CSSD cu 26% din intenţiile de vot, în faţa partidului comunist KSCM (18%) şi noua mişcare ANO (16,5%), a omului de afaceri Andrej Babis, acuzat de populism. CSSD speră într-un rezultat care să-i permită crearea unui cabinet minoritar cu sprijinul comuniştilor, excluzând totuşi participarea lor directă la guvernare.
Social-democraţii ar putea avea nevoie şi de o mână de ajutor din partea formaţiunilor nou apărute pe scena politică cehă şi care şi-au câştigat adepţi profitând de nemulţumirile sociale. Unul dintre aceste partide este ANO, condus de omul de afaceri Andrej Babis, al cărui mesaj anticorupţie pare să fi ajuns la inimile cehilor. Totuşi, criticii lui Babis - ce are o avere netă de 2 miliarde de dolari, potrivit clasamentului Forbes, şi conduce imperiul Agrofert - amintesc că acesta a fost membru al Partidului Comunist şi a prosperat chiar în tenebrosul mediu de afaceri postcomunist pe care îl condamnă acum.

Analiză de sânge pentru detectarea cancerului pancreatic

Cercetători americani au reuşit să dezvolte un test care poate detecta semnele incipiente ale cancerului de pancreas dintr-o simplă analiză de sânge, conform Science Daily. Deşi acest studiu a fost realizat pornind de la mostre de sânge recoltate de la doar 42 de pacienţi, rezultatele obţinute sunt încurajatoare cu privire la detectarea acestui tip de cancer înainte să devină mult prea dificil de tratat.
O echipă de la Universitatea Johns Hopkins a conceput acest test care se bazează pe căutarea şi identificarea unor minore alterări genetice care ar putea reprezenta primele semne de îmbolnăvire de cancer pancreatic. Concluziile lor au fost publicate pe larg în ultimul număr al revistei Clinical Cancer Research. Experţii în oncologie consideră cancerul pancreatic drept unul fatal pentru că, de obicei, este depistat abia după ce s-a răspândit dincolo de pancreas. Mulţi dintre pacienţi nu prezintă simptome de îmbolnăvire decât după ce ajung în stare deja avansată. Aceste simptome includ îngălbenirea pielii şi a ochilor, dureri în regiunea superioară a abdomenului, ce pot radia spre spate, pierderea de greutate, pierderea de apetit şi depresie. Cancerul pancreatic are o rată de supravieţuire de mai puţin de 5% după 5 ani de la diagnostic.

Prinţul Charles se teme să devină rege

Prinţul de Wales nu se grăbeşte să devină rege deoarece acesta vede rolul de monarh ca pe o formă de "închisoare", susţine unul dintre apropiaţii săi. Deşi prinţul este adesea caricaturizat drept un personaj disperat să ia locul Reginei - după ce a devenit cel mai longeviv moştenitor din istorie - adevărul este exact invers, a explicat un apropiat prinţului pentru revista Time. Unul dintre membrii staffului său a declarat că Charles este îngrijorat că nu ar fi realizat suficient în activităţile sale înainte ca "storurile închisorii" să se închidă. Catherine Meyer, redactor la revista Time, a primit acordul de a-l intervieva pe Charles, alături de peste 50 de prieteni şi colaboratori apropiaţi, în vederea realizării unui profil al prinţului, înainte de împlinirea vârstei de 65 de ani, în luna noiembrie. "Departe de a fi nerăbdător să îşi asume coroana, el resimte deja greutatea acesteia şi este îngrijorat cu privire la impactul asupra activităţii sale de până acum", a explicat Mayer pentru The Daily Telegraph, după ce s-a întâlnit cu prinţul la Birkhall, casa sa de vacanţă de pe domeniul Balmoral.
Mayer a declarat, totodată, că prinţul îşi asumă "fără entuziasm" mai multe datorii de la Regină, în condiţiile în care într-o zi îi va succede acesteia, şi că a început să predea treptat conducerea organizaţiilor sale de caritate altor persoane, pentru ca acestea să fie autonome când va deveni monarh.
Ea a declarat pentru The Telegraph: "Prinţul este foarte pasionat de munca pe care o face şi a făcut-o timp de zeci de ani. Este lucrarea vieţii lui şi nu va mai avea mult timp pentru aceste alte interese atunci când va deveni rege". "El se raportează la acest fapt într-o mare măsură ca la o datorie plictisitoare, iar un membru al personalului vorbea chiar despre închiderea storurilor închisorii, dar a fost o apreciere care a venit din partea multor oameni", a adăugat Catherine Mayer.

Norvegia refuză să distrugă arsenalul chimic sirian pe teritoriul său

Norvegia a anunţat vineri că nu va da curs cererii Statelor Unite de a distruge o parte din arsenalul chimic sirian pe teritoriul său, considerând prea restrâns calendarul stabilit pentru efectuarea acestei sarcini. "În acord cu Statele Unite, am conchis că, pe baza termenelor prevăzute în rezoluţia ONU, nu mai este de actualitate să luăm în considerare Norvegia ca loc de distrugere", a declarat ministrul de Externe, Boerge Brende. De asemenea, Norvegia nu dispune de "echipamente tehnice" adecvate şi are "limite juridice" în acest domeniu, a adăugat şeful diplomaţiei norvegiene.
Adoptată la sfârşitul lunii septembrie de Consiliul de Securitate pentru a evita o intervenţie militară americană împotriva Siriei ca represalii la un atac chimic, Rezoluţia numărul 2.118 prevede distrugerea întregului arsenal chimic sirian înainte de 30 iunie 2014. Arsenalul chimic sirian este estimat la 1.000 de tone. Miercuri, Brende a declarat că ţara sa va examina "foarte serios" o cerere a Statelor Unite de a distruge o parte din arsenalul chimic sirian pe teritoriul său. Ministrul norvegian a menţionat atunci anumite obstacole care ar împiedica ţara sa să dea curs cererii americane, între care lipsa unei expertize în domeniu şi infrastructurilor adaptate pentru efectuarea acestei sarcini.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.