Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Grecii sunt cu 40% mai săraci decât în 2008

Ziarul de Vrancea
22 oct 2013 378 vizualizări
Cetăţenii grecii sunt, în medie, cu 40% mai săraci în prezent decât erau în 2008, arată datele statistice publicate ieri, care scot în evidenţă impactul recesiunii şi măsurilor de austeritate.

Oficiul de statistică din Grecia (ELSTAT) a informat ieri că în perioada cuprinsă între al doilea trimestru din 2008 şi al doilea trimestru din 2013 veniturile brute disponibile au scăzut cu 29,5%. Dacă se ia în calcul şi inflaţia cumulată în aceeaşi perioadă declinul veniturilor se apropie de 40%.
Reducerile de cheltuieli şi majorările de taxe, adoptate de autorităţile de la Atena pentru a îndeplini cererile creditorilor internaţionali, cumulate cu o rată record a şomajului de aproape 28% au condus la erodarea consumului domestic, care în Grecia este responsabil pentru aproape trei sferturi din Produsul Intern Brut, cel mai ridicat nivel din rândul celor 17 state membre ale zonei euro. Potrivit datelor ELSTAT, compensaţia totală acordată muncitorilor a scăzut cu 34% în perioada care a trecut după cel de-al doilea trimestru din 2009. În aceeaşi perioadă, Guvernul de la Atena a tăiat beneficiile sociale cu 26%. ELSTAT a mai informat că gradul de economisire al gospodăriilor a scăzut cu 8,7% în al doilea trimestru din 2013 faţă de o scădere de 6,7% în urmă cu un an, o nouă dovadă că gospodăriile greceşti suferă de pe urma măsurilor de austeritate.
Pe baza estimărilor UE/FMI, economia Greciei ar urma să se contracte cu 4% în acest an urmând să-şi revină uşor în 2014. Conform acestor estimări, în perioada 2008-2013 PIB-ul Greciei a înregistrat un declin total de 25%, cea mai mare contracţie înregistrată de Grecia după cel de al doilea război mondial.

Cetăţenii din Belarus vor să oprească difuzarea Eurovision 2014, din cauza unui transsexual

Cetăţenii din Belarus strâng semnături pentru o petiţie lansată pentru a anula difuzarea la televiziunea din această ţară a concursului Eurovision 2014, din cauza unui cântăreţ austriac care este transsexual. Organizatorii iniţiativei sunt de părere că prezenţa la Eurovision 2014 a reprezentantului Austriei, Concita Wurst, a transformat acest concurs de interpretare muzicală într-un "focar de sodomie" şi că Eurovisionul "promovează un stil de viaţă care este inacceptabil pentru societatea din Belarus". Semnatarii petiţiei din această fostă republică sovietică s-au declarat şocaţi de faptul că Austria va fi reprezentată în competiţie de cântăreţul transsexual Concita Wurst. Ei au cerut ministrului pentru Informare din Belarus, căruia îi este adresată această petiţie, să anuleze difuzarea pe postul naţional de televiziune a concursului sau ca evoluţia reprezentantului Austriei să fie cenzurată. "Din cauza liberalilor europeni, acest popular concurs internaţional, care va fi vizionat de copiii noştri, s-a transformat într-un focar de sodomie", se afirmă în această petiţie, publicată şi pe site-ul Change.org. Sentimentele exprimate în textul petiţiei nu sunt deloc incompatibile cu retorica unor politicieni de top din Belarus, inclusiv cu aceea a liderului autoritar din această ţară, preşedintele Aleksandr Lukaşenko. La începutul acestui an, Lukaşenko a spus că "este mai bine să fii dictator decât homosexual". Ţinând cont de climatul politic şi de ideologia conservatoare şi reacţionară din această ţară, nu ar fi deloc surprinzător ca Ministerul Informaţiei să accepte cererile formulate în petiţie. În acest caz, Belarus riscă să fie exclus din concurs, în condiţiile în care Eurovisionul se bucură de o mare popularitate în această ţară.
Organizatorii concursului Eurovision au anunţat, la începutul lunii septembrie, că finala acestei competiţii muzicale va avea loc pe 10 mai 2014, la Copenhaga, capitala Danemarcei, învingătoarea ediţiei din 2013.

Divorţul poate fi contagios

Persoanele cu prieteni divorţaţi prezintă un risc cu 75% mai mare să divorţeze la randul lor

De parcă oamenii căsătoriţi nu aveau destule probleme pe cap, un nou studiu sugerează că divorţului unor prieteni sau rude poate creşte şansele unei persoane de a divorţa. O echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea Brown a analizat informaţii colectate pe o perioadă de trei decenii de la cupluri căsătorite, divorţate şi recăsătorite. Astfel, s-a observat că participanţii la studiu aveau o probabilitate cu 75% mai mare de a divorţa atunci când un prieten făcuse sau făcea asta. Mai mult, se pare că participanţii aveau o probabilitate de a divorţa cu 33% mai mare şi atunci când un prieten de-al unui prieten era divorţat. "Abordarea epidemiologiei divorţului din perspectiva unei epidemii este justificată din mai multe puncte de vedere. Contagiunea divorţului se poate răspândi prin reţele sociale precum zvonul, afectând prietenii, chiar şi pe cei de gradul 2", susţine Rose McDermott, coordonatoarea studioului.  Fenomenul, spun oamenii de ştiinţă este "contagiunea socială" şi favorizează răspândire informaţiilor, a atitudinilor şi a comportamentelor în rândul prietenilor, a familiei şi a altor reţele sociale. Fenomenul nu este nou. Anterior au existat studii care au scos la iveală faptul că oamenii care au copii îi pot determina şi pe cei din jur să facă copii. De asemenea, au existat studii care au indicat că atunci când părinţii divorţează există mai multe şanse ca şi copiii lor să recurgă la divorţ odată ajunşi la maturitate.
În aceeaşi ordine de idei, un alt studiu realizat recent de site-ul Vision Critical sugerează că unul din patru bărbaţi susţine că divorţează sub influenţa prietenilor lor divorţaţi. În schimb, spre deosebire de bărbaţi, doar o femeie din şase a declarat că se simte influenţată de prietene în ceea ce priveşte relaţia cu partenerul. 

Mişcările din şolduri ale vedetelor, studiate pentru a crea roboţi eleganţi

Cercetătorii japonezi, care încearcă să construiască roboţi cu un mers elegant, aplică în invenţiile lor un "secret" pe care Elvis Presley şi, mai recent, Miley Cyrus, l-au cunoscut dintotdeauna - totul constă în mişcările din şolduri. Însă, în timp ce "regele rock'n'roll-ului" şi fosta starletă Disney îşi unduiau bazinul pentru a dansa lasciv, inginerii niponi vor doar ca bipezii lor artificiali să poată să meargă într-o manieră "naturală".
Cercetătorii de la Institutul de robotică umanoidă de la Universitatea Waseda din Tokyo au studiat în detaliu felul în care oamenii îşi folosesc şoldurile pentru a înainta cu o uşurinţă atât de mare folosindu-se de cele două picioare. Apoi, ei au creat câţiva roboţi care imită mersul oamenilor. "Cei mai mulţi dintre roboţii umanoizi nu au acea mişcare din şolduri şi acest fapt îi obligă să rămână cu genunchi îndoiţi" pentru a putea să meargă, a explicat profesorul Kenji Hashimoto. Invenţia lor, robotul Wabian-2, are o talie şi un bazin echipat cu articulaţii, fapt care îi permite să întindă spre înainte, pe rând, fiecare picior, oferindu-i astfel un mers apropiat de cel al oamenilor. "Talia lui se deplasează, iar robotul poate să îşi întindă genunchii", a precizat profesorul Hashimoto.

Toate ţările din America Latină au fost spionate de SUA

Jurnalistul Glenn Greenwald, care a publicat dezvăluirile lui Edward Snowden despre sistemul de supraveghere cibernetic american, a afirmat luni că toate ţările din America Latină au fost spionate de Statele Unite. "Toate ţările din America Latină au fost spionate de administraţia americană", a declarat jurnalistul american în timp ce participa, prin videoconferinţă, din Brazilia, unde locuieşte, la a 69-a Adunare Generală a Societăţii Interamericane de Presă (SIP). Această adunare anuală reuneşte aproximativ 300 de jurnalişti de pe continentul american de vineri până marţi, la Denver, în Colorado (vestul Statelor Unite). "Mai multe reuniuni latino-americane", printre care ale Organizaţiei Statelor Americane (OEA), şi "discuţiile pe marginea tratatelor de liber schimb" au fost spionate, a afirmat el.
Reporterul, care a demisionat săptămâna trecută de la cotidianul britanic The Guardian, a afirmat că vor mai apărea şi alte dezvăluiri despre sistemul de supraveghere mondial american orchestrat de Agenţia de Securitate Naţională americană (NSA).
Luni, cotidianul francez Le Monde a dezvăluit că NSA a interceptat milioane de date telefonice aparţinând cetăţenilor francezi şi a supravegheat e-mailurile fostului preşedinte mexican Felipe Calderon.
Potrivit lui Glenn Greenwald, cotidianul francez deţinea aceste informaţii "de ceva timp". Ele au fost publicate cu o zi înainte de o întrevedere la Paris între ministrul francez de Externe Laurent Fabius şi omologul său american John Kerry. Glenn Greenwald, de formaţie avocat, a colaborat în această primăvară cu informaticianul american Edward Snowden la publicarea unei serii de documente secrete care relevă un vast sistem de supraveghere electronic implementat de Statele Unite.


Ce sumă a fost pusă pe capul preşedintelui venezuelean

Doi mercenari au fost de acord să-l asasineze pe preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, în schimbul sumei de 20 de milioane de pesos columbieni (aproximativ 10.600 de dolari), a declarat luni ministrul de interne venezuelean Miguel Rodriguez Torres. Cei doi mercenari - ambii cetăţeni columbieni, cu vârste de 18 ani şi 22 de ani - au fost reţinuţi în august în Venezuela. Ei făceau parte dintr-un comando de zece persoane care pregăteau asasinarea preşedintelui Maduro, după cum afirma la vremea respectivă ministrul Torres. Asupra celor doi columbieni au fost descoperite două puşti cu lunetă, fotografii cu liderul venezuelean şi cu preşedintele parlamentului Diosdado Cabello, precum şi uniforme ale armatei venezuelene, potrivit rezultatelor anchetei desfăşurate de oficialităţile de la Caracas. Ministrul venezuelean de interne a declarat într-o intervenţie la un post de radio local că a vizitat recent Columbia, unde a făcut schimb de informaţii cu privire la acest caz cu serviciile de informaţii columbiene.
Autorităţile de la Caracas anunţaseră că au dejucat o presupusă tentativă de asasinare a preşedintelui Nicolas Maduro în cadrul operaţiunii cu nume de cod "Babe". Unul din principalii organizatorii ai complotului ar fi fost, potrivit ministrului de interne, Luis Posada Carriles, care se află în SUA şi este acuzat de terorism de Venezuela şi Cuba.

Armele deţinute ilegal ucid anual 245.000 de persoane

Armele deţinute ilegale ucid anual în lume 245.000 de persoane, a anunţat luni Interpol, cu prilejul celei de-a 82-a Adunări Generale a organizaţiei internaţionale de cooperare a forţelor de poliţie, care se desfăşoară în oraşul columbian Cartagena. "Fără a lua în considerare morţii provocaţi de războaie, la fiecare 75 de secunde cel puţin o persoană este asasinată în lume, folosindu-se arme de foc ilegale. Sunt 245.000 de crime la fiecare 365 de zile", se arată într-un raport al Interpol, prezentat de poliţia columbiană. Potrivit studiilor internaţionale citate de Interpol, la nivel mondial există peste 650 de milioane de arme care sunt deţinute de civili, dintre state SUA situându-se pe primul loc, cu peste 270 de milioane de arme, adică aproape câte o armă pe cap de locuitor. În cazul Columbiei, poliţia a confiscat anul trecut peste 28.000 de arme, în timp ce în ultimii zeci ani au fost confiscate circa 386.000, se arată în raport. Interpol consideră, astfel, că folosirea ilegală a armelor de foc reprezintă "o ameninţare la adresa securităţii cetăţenilor, păcii, stabilităţii şi dezvoltării întregii planete".





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.