Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Incendii fără precedent în Australia

Ziarul de Vrancea
20 oct 2013 574 vizualizări
Peste 200 de locuinţe au fost deja distruse şi alte 120 au fost avariate de incendiile care devastează regiunea Sydney u de vină sunt seceta şi temperaturile anormal de ridicate

Pompierii australieni şi-au întărit dispozitivul, ieri, pentru a limita vastele incendii care devastează regiunea Sydney, afectată de secetă şi temperaturi anormal de ridicate, vorbind despre un pericol "fără precedent" pentru populaţie, relatează AFP. Peste 200 de locuinţe au fost deja distruse şi alte 120 au fost avariate de incendiile care devastează de mai multe zile statul New South Wales (sud-est), alimentate de vant. Incendiul cel mai distrugător s-a produs în Munţii Albaştri, la circa 100 de kilometri vest de Sydney, degajand un nor de cenuşă şi fum care s-a extins peste Sydney, cel mai mare oraş din ţară. Bilanţul victimelor rămane mic, cu doar o victimă, un bărbat în varstă de 63 de ani, care a decedat probabil din cauza unei crize cardiace în timp ce încerca să îşi protejeze casa împotriva flăcărilor de la nord de Sydney, unde locuitorii au vorbit despre un incendiu "apocaliptic". Pompierii au beneficiat de o pauză, vineri şi sambătă, pe fondul scăderii temperaturilor şi a unei domoliri a vantului, dar condiţiile meteorologice ar urma să se deterioreze din nou duminică, atunci cand este aşteptată o nouă creştere a temperaturilor şi rafale de vant cu viteze de peste 100 de kilometri pe oră. "Ne confruntăm cu o situaţie fără precedent în termeni de risc şi expunere pentru regiunea Munţilor Albaştri şi Hawkesbury", a avertizat şeful pompierilor statului, Shane Fitzsimmons. Trebuie să ne întoarcem în anii 1960 pentru a găsi condiţii la fel de dramatice chiar dacă ultimele incendii sunt "ieşite din comun", potrivit lui. O recomandare de evacuare a fost emisă duminică dimineaţă pentru satul Bell din Munţii Albaştri şi o interdicţie absolută de a aprinde focul a fost declarată pentru Sydney şi împrejurimile sale. Evacuări forţate vor fi decise de la caz la caz în unele zone ameninţate de flăcările ce reprezintă un risc "mult mai extrem" decat în trecut, a declarat şeful adjunct al poliţiei locale, Alan Clarke. Incendiile de vegetaţie sunt frecvente în Australia pe timpul verii australe, care durează din decembrie şi pană în februarie. În 2009, un incendiu produs în statul Victoria (sud) a provocat moartea a 173 de persoane şi a redus la cenuşă mii de locuinţe.

Accident de tren teribil în Argentina: 100 de persoane au fost rănite!

Cel puţin 99 de persoane au fost rănite, dar niciuna grav, în accidentul din gara Once din Buenos Aires, unde un tren s-a izbit cu putere de tampoanele de franare de la capătul liniei de cale ferată, au anunţat serviciile de sănătate, citate de AFP. "Nouăzeci şi nouă de persoane au primit îngrijiri la spitale din Buenos Aire", a anunţat serviciul de sănătate din capitala argentiniană.  Majoritatea s-au putut întoarce acasă şi, chiar dacă unele au rămas sub observaţie, "nimeni nu este în stare gravă şi nici nu are nevoie de terapie intensivă", a declarat şefa serviciului, Graciela Reybaud. Accidentul de sambătă s-a produs în aceeaşi gară şi la acelaşi peron unde un tren s-a izbit violent de tampoanele de oprire de la capătul liniei de cale ferată la 22 februarie 2012, provocand moartea a 51 de persoane şi rănirea altor 700. Cauzele accidentului de sambătă nu au fost încă stabilite. Ministrul Transporturilor, Florencio Randazzo, a exclus o defecţiune a sistemului de franare. "Trenul a trecut prin toate controalele tehnice fără observaţii şi a fost supus unei revizii complete marţi", a declarat el în cadrul unei conferinţe de presă. Potrivit lui, trenul a intrat în gară cu o viteză mai mare decat limita autorizată, în timp ce opririle precedente s-au desfăşurat normal.  Mecanicul a fost supus unui control de alcoolemie de rutină la intrarea în serviciu, care s-a dovedit însă negativ, şi nu a semnalat nicio defecţiune înaintea accidentului, a adăugat ministrul.  Potrivit unor surse judiciare, poliţia a recuperat hard diskul computerului de bord al trenului, care pare avariat şi va încerca să recupereze conţinutul. Mai multe vagoane şi-au încheiat cursa pe peron, potrivit imaginilor difuzate de postul de televiziune C5N. Trenurile de pe această linie sunt în general pline în cursul săptămanii, dar vagoanele erau pe jumătate goale în prima zi a weekendului, au dezvăluit martorii oculari. Călătorii l-au atacat pe mecanic: "Oamenii au aruncat cu pietre în el, numindu-l asasin. El era întins pe jos, dar conştient", potrivit unui martor ocular, şi a fost luat de pompieri, apoi plasat în arest preventiv la spital.

Un conductor de metrou din Moscova a căzut din cabină din mers

Un conductor de metrou a decedat la Moscova căzand din cabină în momentul în care garnitura era în mişcare, a anunţat poliţia rusă duminică, relatează AFP.  Incidentul s-a produs în momentul în care metroul se afla pe o linie foarte freceventată din sudul capitalei ruse, au declarat anchetatorii. "O ramă a intrat în staţia Riazanski Prospekt fără conductor, declanşand sistemul de franare automată", a declarat poliţia. "După două minute, conductorul trenului următor a văzut cadavrul sub cea de-a treia linie, în tunelul dintre staţiile Kusminki şi Riazanski Prospekt". Motivele pentru care care uşa cabinei s-a deschis şi conductorul a căzut pe şine este necunoscut.  "Conductorul a căzut aparent din proprie greşeală", a declarat purtătorul de cuvant al poliţiei de la metroul moscovit, Aleksei Mîşliaev, pentru agenţia de presă rusă RIA Novosti. Potrivit poliţiei, imaginile înregistrate de camerele de supraveghere arată că nimeni altcineva nu mai era în cabina conductorului. Cunoscut pentru staţiile sale decorate cu statui şi candelabre, metroul din Moscova transportă peste nouă milioane de pasageri în zilele lucrătoare.

Chirurg britanic : Lunetiştii din Siria îşi aleg ca ţine femei însărcinate

Un chirurg britanic care a lucrat timp de cinci săptămani într-un spital din nordul Siriei a declarat pentru Times şi BBC că a îngrijit mai multe femei însărcinate care au fost vizate în mod deliberat de luneşti, relatează AFP.  "Este evident că lunetiştii jucau un fel de joc", a declarat pentru BBC David Nott, chirurg vascular în două spitale londoneze, care s-a întors săptămana trecută în Siria.  "Într-o zi, aveam pacienţi care erau cu toţii răniţi în zona inghinală. Într-o altă zi, erau doar răniţi în piept sau abdomen. şi apoi au fost femei însărcinate în ultimul trimestru care au venit după ce fuseseră rănite", a povestit el pentru postul de televiziune. "În funcţie de primul pacient pe care îl primeam dimineaţa, aproape că puteam să spunem ce vom vedea tot restul zilei", a explicat pentru Times. "Era un joc. Am auzit că lunetiştii caştigau pachete de ţigări cand atingeau un număr considerabil de ţinte", a adăugat el pentru cotidian. Medicul a explicat că a acordat îngrijiri într-o zi unui număr de peste şase femei însărcinate rănite de lunetişti. Într-o altă zi, două femei în ultimul trimestru de sarcină au fost spitalizate succesiv. Cele două au supravieţuit, dar copiii lor erau morţi cand au ajuns la spital. David Nott, care este chirurg vascular la spitalul londonez Chelsea and Westminster şi printre ai cărui pacienţi se numără fostul premier Tony Blair, a estimat că a îngrijit în proporţie de 90 la sută civili. El pleacă în medie o lună pe an în misiune umanitară în zonele de conflict pentru a oferi îngrijiri. El a mers în Republica Democratică Congo, în Bosnia, Libia, Ciad, Sudan, iar acum a fost a doua oară cand a mers în Siria.

Văduva lui Tito a decedat la varsta de 88 de ani

Văduva defunctului lider comunist iugoslav Iosip Broz Tito, Iovanka, a decedat duminică la varsta de 88 de ani, în urma unui stop cardiac, într-un spital din Belgrad, a anunţat o sursă spitalicească, citată de AFP. "În pofida eforturilor medicilor de la Centrul clinic din Belgrad, Iovanka Broz, spitalizată din 23 august, a decedat în urma unui stop cardiac la ora 11.45" (12.45 ora Romaniei), potrivit unui comunicat. Născută la 7 decembrie 1924, ea a fost spitalizată "într-o stare de sănătate extrem de critică", au declarat atunci medicii. Iovanka Broz suferea de un "început de septicemie", care ar fi putut fi provocat de escare netratate corespunzător.  Aflată în conflict cu prietenii politici apropiaţi au soţului ei, care o suspectau că organizează o lovitură de stat, Iovanka Broz a fost plasată în arest la domiciliu cu caţiva ani, înainte de moartea lui Tito în 1980, fiind privată de drepturi şi de acte de identitate.  Ea a petrecut 30 de ani în izolare şi sărăcie. Autorităţile sarbe i-au restituit în iunie 2009 actele de identitate şi i-au oferit o pensie.

Fostul criminal nazist Erich Priebke va fi înhumat în Italia

Un acord a fost încheiat pentru a i se oferi un mormant în Italia lui Erich Priebke, a anunţat avocatul fostului criminal nazist, relatează AFP. "Totul s-a rezolvat. S-a ajuns la un acord cu autorităţile pentru mormantul lui Erich Priebke într-un loc ţinut secret", a declarat Paolo Giachini. Funeraliile fostului membru al SS, decedat la 11 octombrie la varsta de 100 de ani, au fost suspendate, nicio ţară nedorind să găzduiască pe teritoriul său mormantul acestuia, de teamă să nu devină un loc de reuniune pentru neonazişti.  Avocatul a declarat pentru agenţia italiană de presă Ansa că "mormantul se află între Germania şi Italia, în orice caz într-una dintre cele două ţări". La întrebarea AFP dacă "înhumarea va avea loc în Italia", avocatul a răspuns: "Da". "Bineînţeles, nu va fi la Roma sau în regiune deoarece o ordonanţă a prefectului interzice acest lucru", a precizat Giachini. Potrivit lui, "acordul găsit mulţumeşte familia, cerinţele etice şi spirituale". După agitaţia starnită de aceste funeralii, "se va organiza o ceremonie pentru rude", a promis avocatul. Priebke a fost condamnat pe viaţă pentru participare la masacrul de la Peşterile Ardeatine, unde 335 de civili, inclusiv 75 de evrei, au fost ucişi, în 1944, ca represalii faţă de un atac în cursul căruia au fost ucişi 33 de militari germani. El trăia de aproximativ 15 ani în capitala italiană, sub arest la domiciliul unuia dintre avocaţii săi.

Conferinţa Geneva II, pusă sub semnul întrebării

Emisarul ONU şi al Ligii Arabe pentru Siria, Lakhdar Brahimi, a apreciat, ieri, la Cairo că nu se are în vedere o conferinţă Geneva II în absenţa unei opoziţii siriene "credibile", relatează AFP. Această conferinţă, care potrivit şefului Ligii Arabe va avea loc la 23 noiembrie, "nu se va ţine fără o opoziţie credibilă, care să reprezinte o parte importantă a poporului sirian ce se opune" regimului lui Bashar al-Assad, a declarat Brahimi. Opoziţia siriană va trebui să decidă, săptămana viitoare, la Istanbul dacă va participa la acest summit destinat găsirii unei soluţii politice la conflictul soldat cu peste 100.000 de morţi din martie 2011. Şeful Ligii Arabe, Nabil al-Arabi a anunţat că ţările arabe şi occidentale se pregătesc să întalnească, marţi, opoziţia siriană pentru a o convinge să participe la Geneva II. "Sunt multe dificultăţi pe care va trebui să le depăşim pentru ca această conferinţă să fie un succes", a declarat el. Organizarea acestei conferinţe a fost amanată de mai multe ori din cauza dezacordurilor privind participanţii şi obiectivele.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.