Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Omenirea ar putea să dispără în august 2032

Ziarul de Vrancea
18 oct 2013 347 vizualizări
Un asteroid descoperit în urmă cu cateva zile prezintă un risc relativ ridicat să lovească Terra peste 19 ani

Un asteroid uriaş care ar putea să lovească Terra în 2032, a fost descoperit o echipă de astronomi ucraineni. "Lumea, aşa cum o ştim, s-a putea sfârşi pe 26 august 2032", afirmă autorii acestui articol apărut pe site-ul tabloidului britanic Daily Mail. Un asteroid cu un diametru de 396 de metri se îndreaptă spre Terra şi ar putea să lovească planeta noastră cu o forţă echivalentă cu aceea degajată de 2.500 de bombe nucleare, au anunţat astronomii ucraineni. Specialiştii de la Observatorul astronomic din Crimeea au descoperit acest asteroid, denumit 2013 TV135, la sfârşitul săptămânii trecute, iar comunitatea ştiinţifică a anunţat că acest corp ceresc este unul dintre cei mai periculoşi doi asteroizi descoperiţi vreodată.
Oamenii de ştiinţă consideră însă că riscul ca 2013 TV135 să lovească Terra este destul de mic - 1 la 63.000 -, ceea ce înseamnă că viaţa de pe planeta noastră să aibă o şansă de 99,9984% de a-şi continua cursul obişnuit şi după anul 2032.
Impactul cu un astfel de asteroid a putea distruge o suprafaţă de peste 260.000 de kilometri pătraţi şi ar putea schimba clima de pe Terra pentru mulţi ani. Prin comparaţie, şansa de a câştiga premiul cel mare la loteria MegaMillions este de 1 la 176 milioane. Dacă asteroidul nu se va ciocni de Terra, este foarte probabil ca el să treacă foarte aproape de planeta noastră - la o distanţă de 1,6 milioane de kilometri, afirmă agenţia de presă rusă RIA Novosti. Din această cauză, NASA a inclus asteroidul în categoria corpurilor cereşti "potenţial riscante".

Comunitatea ştiinţifică internaţională confirmă riscul

Totodată, oamenii de ştiinţă au alocat acestui asteroid cel mai mare scor de periculozitate - 1 - pe Scara Torino care are valori de la 1 la 10. Un singur alt asteroid a primit scorul 1. Riscurile pentru toţi ceilalţi asteroizi monitorizaţi în prezent sunt neglijabile şi au primit nota 0. Efectele pe care le-ar avea impactul cu asteroidul 2013 TV135 vor fi catastrofale, mai ales dacă asteroidul va cădea într-o zonă populată. Totuşi, acest asteroid este mult mai mic decât corpul ceresc care a lovit Pământul şi a cauzat dispariţia dinozaurilor în urmă cu 65 milioane de ani. Cercetătorii au estimat că acel asteroid avea un diametru de 9,6 kilometri. După ce savanţii ucraineni au descoperit asteroidul, săptămâna trecută, astronomii de la observatoare din Spania, Italia şi Rusia (Siberia) au confirmat existenţa lui 2013 TV135. Asteroidul se va apropia de Terra mai întâi în 2024, permiţând astfel oamenilor de ştiinţă să îi examineze mai bine orbita şi să calculeze cu un grad mai mare de acurateţe coordonatele eventualei zone de impact.
În prezent, asteroidul 2007 VK184 este considerat corpul ceresc care prezintă cel mai mare risc de impact cu Terra. Acest asteroid cu un diametru de 128 de metri are o probabilitate de 1 la 2.700 de a se ciocni cu planeta noastră în anul 2048. El a fost primul asteroid care a primit nota 1 pe Scara Torino.

Un pahar de vin pe săptămână reduce drastic şansele de a concepe un copil

Femeile care consumă câte un pahar de vin o dată sau de două ori pe săptămână prezintă cu 33% mai puţine şanse de a rămâne însărcinate, potrivit rezultatelor unui studiu realizat de o echipă de cercetători americani. În acelaşi timp, femeile care consumă peste trei pahare de vin pe săptămână îşi reduc şansele de a concepe un copil cu 66%, consumul de alcool afectând dezvoltarea ovulelor nefecundate.
Studiul, la care au participat 91 de paciente, care urmau tratament pentru fertilizarea in vitro la o clinică din New York, a arătat că femeile abstinente aveau şanse de 90% să rămână însărcinate, în timp ce, în cazul celor care consumau în mod regulat alcool, şansele se reduceau până la 70%. "Sfatul meu este ca, la sfârşitul zilei, femeile să consume cantităţi reduse de alcool sau să se abţină complet", a declarat Dara Godfrey, de la Clinica de Fertilitate a Asociaţiei de Medicină Reproductivă din New York.
Experţii din domeniu recomandă ca femeile care doresc să rămână însărcinate să nu consume mai mult de trei pahare de vin pe săptămână, de preferinţă deloc, în condiţiile în care o femeie din zece afirmă că bea în mod regulat alcool în primul trimestru de sarcină.

Somnul "curăţă" creierul de toxine

Creierul utilizează somnul din timpul nopţii pentru a elimina toxinele reziduale acumulate pe parcursul unei zile solicitante din punct de vedere intelectual, afirmă autorii unui studiu american. Cercetătorii consideră că "sistemul de înlăturare a deşeurilor" este unul dintre motivele fundamentale care justifică existenţa somnului. Studiul lor, publicat în revista Science, a evidenţiat faptul că celulele cerebrale se micşorează în timpul somnului pentru a mări spaţiile dintre neuroni şi pentru a permite lichidului cefalorahidian să spele creierul. Ei sugerează, totodată, faptul că eşecul "spălării" anumitor proteine toxice ar putea juca un rol determinant în declanşarea unor maladii cerebrale. O întrebare majoră pentru cercetătorii din domeniul somnului este aceasta: "de ce dorm animalele sălbatice, în condiţiile în care somnul le face vulnerabile la atacurile prădătorilor?".
Somnul are un rol important în fixarea amintirilor în creier şi în procesul de învăţare, dar cercetătorii de la Universitatea Rochester din Statele Unite consideră că "treburile gospodăreşti" ar putea reprezenta unul dintre motivele principale pentru existenţa somnului. "Creierul are doar o energie limitată de care dispune şi se pare că el trebuie să aleagă între două stări funcţionale diferite - treaz şi conştient sau adormit şi pe cale să se cureţe", a explicat medicul Maiken Nedergaard. "Poţi să te gândeşti la somn ca la organizarea unei petreceri acasă. Poţi fie să discuţi cu oaspeţii, fie să cureţi casa, însă nu poţi să le faci pe amândouă în acelaşi timp".
Studiul cercetătorilor americani se bazează pe descoperirea, făcută în 2012, a faptului că encefalul are propria reţea de "ţevi de scurgere" - cunoscută sub numele de "sistem glimfatic" - care transportă materialul rezidual în afara creierului. Oamenii de ştiinţă, care au monitorizat creierele şoarecilor, au remarcat faptul că sistemul glimfatic devine de 10 ori mai activ atunci când rozătoarele dormeau.
Multe boli care duc la moartea celulelor cerebrale, precum Alzheimer şi Parkinson, se caracterizează prin acumularea unor depozite de proteine vătămătoare în creier. Autorii studiului consideră că problemele apărute în funcţionarea mecanismului de curăţare a creierului ar putea duce la apariţia unor astfel de boli.

Arnold Schwarzenegger vrea să devină preşedintele SUA

Actorul american de origine austriacă Arnold Schwarzenegger doreşte să candideze la alegerile prezidenţiale din Statele Unite în 2016, potrivit unei surse din anturajul starului hollywoodian. Actorul în vârstă de 66 de ani - care s-a născut în Austria - doreşte să schimbe mai întâi o lege din Statele Unite, pentru a permite politicienilor născuţi în alte ţări să candideze la funcţia supremă din administraţia americană, cu scopul de a putea să se înscrie el însuşi la alegerile prezidenţiale de peste trei ani. "Schwarzenegger vorbeşte în mod public despre faptul că lucrează la un proiect care va schimba regulamentul constituţional pentru a putea să candideze la preşedinţie în 2016. Este pregătit să depună actele legale oficiale prin care solicită modificarea legislaţiei", a declarat o sursă citată de publicaţia The New York Post.
Constituţia americană nu permite cetăţenilor americani născuţi în străinătate să candideze la alegerile prezidenţiale, iar orice amendament va trebui să fie aprobat cu o majoritate de două treimi în Camera Reprezentanţilor şi în Senat. Arnold Schwarzenegger a devenit cetăţean american în anul 1983 şi are dreptul de a cere modificarea legislaţiei americane. Actorul a avut dintotdeauna ambiţii politice şi a devenit guvernator al statului California în 2003. Arnold Schwarzenegger, un republican convins şi un activist ecologist, a fost ales în 2003 pentru un mandat de un an, pentru a duce la capăt mandatul guvernatorului Gray Davis, care a fost destituit. Apoi, starul hollywoodian a fost reales de două ori în această funcţie. Afirmând în repetate ocazii că doreşte să îi servească pe oamenii din jur, actorul a spus că "va face în aşa fel încât lumea să devină un loc mai bun decât acela pe care l-a moştenit".
Arnold Schwarzenegger şi-a reluat cariera de actor după încheierea celui de-al doilea mandat de guvernator în anul 2011.

La Phenian va polua cu lenjerie intimă

Phenianul are mari şanse să devină ţinta unei campanii publicitare insolite. Capitala Coreei de Nord a fost votată pe Internet drept locul în care marca suedeză de lenjerie Björn Borg să "paraşuteze" lenjerie intimă, la sfarşitul acestei luni.  În cadrul acestei campanii, compania afirmă că "anumite părţi ale lumii au o nevoie disperată de seducţie". Astfel, la 31 octombrie, "450 de perechi de lenjerie intimă sexi vor fi largate deasupra locului care a primit cele mai multe voturi". Cineva a propus capitala nord-coreeană pe harta interactivă a campaniei, iar aceasta a primit deja 25.000 de voturi. Phenianul conduce detaşat. Însă compania Bjön Borg pare stânjenită în faţa acestei opţiuni. "Sincer, nu avem nicio idee cum vom proceda să largăm lenjerie intimă la Phenian", a declarat directorul de marketing al mărcii. Cu toate acestea, compania se angajează să facă totul pentru a-şi respecta angajamentul. "Dacă va câştiga Coreea de Nord, vom face tot ceea ce este posibil pentru a-i trimite dragoste şi seducţie", afirmă firma.
Kim Jong-un, liderul regimului stalinist, vrea, oare, această "dragoste", se întreabă presa occidentală, care nu exclude posibilitatea ca această campanie să declanşeze "un conflict internţional".

Arabia Saudită refuză să facă parte din Consiliul de Securitate al ONU

Arabia Saudită a refuzat, vineri, să intre în Consiliul de Securitate al ONU, pentru a protesta faţă de "neputinţa" acestei instanţe şi eşecul său de a rezolva conflictele din Orientul Mijlociu. "Arabia Saudită nu are altă opţiune decât să refuze să devină membru al Consiliului de Securitate până când acesta nu va fi reformat şi nu i se vor oferi mijloacele de a-şi îndeplini misiunea şi de a-şi asuma responsabilităţile pentru păstrarea păcii şi securităţii în lume", a anunţat Ministerul saudit de Externe într-un comunicat.
Această ţară, bogată în petrol, a fost aleasă joi pentru prima dată membru nepermament al Consiliului de Securitate al ONU, alături de Ciad, Chile, Nigeria şi Lituania. Mandatul lor de doi ani va începe la 1 ianuarie 2014. Ministerul saudit apreciază că faptul că "regimului în exerciţiu în Siria i se permite să îşi ucidă poporul şi să îl ardă cu arma chimică cu ştiinţa lumii întregi, fără sancţiuni disuasive este o dovadă clară de neputinţă a Consiliului de Securitate de a-şi îndeplini datoria şi de a-şi asuma responsabilităţile". Comunicatul denunţă "politica standardelor duble" a Consiliului de Securitate şi subliniază că "problema palestiniană a rămas de 65 de ani fără rezolvare" şi Consiliul a eşuat în a debarasa Orientul Mijlociu de armele de distrugere în masă.

O adolescentă a fost găsită cu un bebeluş mort în geantă, într-un magazin

Două adolescente suspectate de furt, oprite la ieşirea dintr-un magazin Victoria's Secret din New York, purtau în geantă un bebeluş mort, a anunţat poliţia joi, citată de CBS New York. Fetele, ambele în vârstă de 17 ani, au fost oprite de gardieni, iar din geanta uneia venea un miros urât, a afirmat poliţia. Atunci, una dintre ele a mărturisit că are "în geantă un bebeluş". Gardianul a chemat poliţia, iar fata le-a spus ulterior poliţiştilor că a născut miercuri şi că nu a ştiut ce să facă cu fetusul, care avea doar cinci sau şase luni, potrivit poliţiei. Adolescentele au fost identificate ca Tiana Rodriguez, din Crown Heights, Brooklyn, şi Francis Estevez, din Glendale, Queens. Rodriguez, despre care poliţia susţine că a dat naştere copilului, a fost dusă la spitalul Bellevue, iar Estevez încă este reţinută. Amândouă au fost acuzate de furt, urmând ca alte acuzaţii să fie anunţate în curând. Bebeluşul, despre care se crede că ar fi băiat, va fi supus unei autopsii pentru a se stabili dacă s-a născut mort sau viu şi care a fost cauza decesului. Rezultatele autopsiei sunt aşteptate vineri.
Vecinii şi prietenii nu ştiau că Rodriguez, care are un fiu în vârstă de doi ani, este însărcinată. În fotografiile recente postate online, sarcina lui Rodriguez nu era vizibilă. Miercuri seara, ea postat pe Facebook un mesaj în care se plângea de crampe abdominale.


Un cunoscut site de torrente va fi închis

Piraţii internetului au mai pierdut o bătălie cu autorităţile. Fondatorul site-ului IsoHunt, Gary Fung, a ajuns la o înţelegere cu studiourile de film americane, iar site-ul se va închide săptămâna aceasta. Reprezentanţii Motion Picture Association of America (MPAA), asociaţia marilor studiouri de film americane, se judeca cu Gary Fung încă din 2006. Acuzat că încurajează pirateria la scară largă, Fung declara că activităţile sale sunt protejate de legislaţia privind drepturile de autor - Digital Millennium Copyright Act. Înţelegerea dintre Fung şi studiourile de film prevede ca în termen de şapte zile site-ul IsoHunt să fie închis definitiv, împreună cu alte trei domenii Podtropolis, TorrentBox şi Edtk-it.com, care redirecţionau utilizatorii către site-ul de torrente. De asemenea, Fung va trebui să plătească daune de 110 milioane de dolari. În 2009, un judecător a decis ca site-ul să fie închis, însă acesta a continuat să opereze, serverele fiind mutate în Canada. IsoHunt va fi închis definitiv pe 23 octombrie 2013.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.