Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Un medic francez găzduieşte 50 de ţigani români

Ziarul de Vrancea
17 oct 2013 662 vizualizări
Iniţial, el a luat în gazdă doar şase persoane n după ce s-a răspandit zvonul, medicul s-a trezit la poartă cu 200 de ţigani

Un medic generalist din Roubaix, în nordul Franţei, Christophe Lamarre, găzduieşte într-o clădire care îi aparţine aproximativ 50 de romi români evacuaţi de autorităţi dintr-o tabără în urmă cu trei săptămâni, relatează La Voix du Nord. "Când tabăra a fost evacuată, nu am rezistat, am mers să îi văd, la ora prânzului, deoarece ştiam că unii sunt într-o stare de sănătate proastă", povesteşte Christophe Lamarre, care a întâlnit una dintre aceste familii pe trotuar, unde intenţiona să îşi petreacă noaptea, pe nişte cartoane. "Mama avea o formă gravă de poliartrită şi rămânând afară risca să se aleagă cu articulaţiile blocate", povesteşte el. Medicul a telefonat peste tot, dar fără să găsească vreo soluţie pentru găzduirea acestor persoane. Atunci şi-a amintit de fostul său cabinet medical, unde a lucrat în perioada 2001-2007, în prezent un imobil dezafectat al cărui proprietar este, şi a decis să găzduiască acolo această familie de şase persoane. Apoi a urmat o altă familie, care are un copil în vârstă de cinci ani tetraplegic, Pavel, ce urma să se întoarcă în stradă după două săptămâni la hotel plătite de prefectură. "Le-am cerut să nu spună nimic, să rămână în clădire şi să fie discreţi", povesteşte medicul. Dar duminică, 29 septembrie, alertaţi de un zvon că "un medic din Roubaix le dă apartamente romilor", aproape 200 de romi au venit din toată zona Lille. "Am văzut venind din Lille indivizi cu căruţuri, cu tot bagajul, televizor, saltele ...", s-a creat foarte rapid o revoltă în faţa clădirii, vecinii furioşi ameninţând să arunce cu benzină pe acoperiş şi să îi dea foc.
Poliţia municipală a fost nevoită să intervină. "Eram depăşit", recunoaşte în prezent Christophe Lamarre. Ajutat de Liga pentru Drepturile Omului din Roubaix şi de asociaţia Areas, el a triat ocupanţii. "În mare, i-am păstrat pe cei care erau deja în Rpubaix, care aveau copiii la şcoală aici sau probleme de sănătate. Am păstrat femeile însărcinate, de asemenea", povesteşte medicul. În prezent sunt aproximativ zece familii, respectiv 50 de persoane. La intrarea în clădire, un prieten algerian, Yahia, joacă rolul de portar şi paznic. El doarme acolo, în vechea sală de aşteptare şi încearcă să filtreze intrările în clădire. "Este dificil. Trebuie să fii un adevărat psiholog, să nu intri în confruntări. Dar este clar că noaptea vin să doarmă aici şi alţi romi", precizează Yahia.

"Nu ne vom întoarce în Romania"

În interiorul clădirii, care are încălzire, electricitate, instalaţii sanitare şi apă curentă, nu este un lux. În fiecare cameră locuiesc cel puţin două familii. Mobilierul este improvizat, "recuperat de la lucrurile aruncate": saltele, plite electrice, frigidere, covoare. Cei mai norocoşi au o canapea şi cei mai cocheţi au agăţat de pereţi tablouri învechite pe care locuitorii din Rpubaix le-au aruncat. Într-una dintre "camerele" de la parter, cei nouă membri ai familiei Cantargiu, veniţi din Bacău, trăiesc în 15 metri pătraţi, cu lenjeria pusă la uscat în mijlocul camerei. Cele trei fete ale familiei împart două saltele cu fratele lor mai mare. Pavel, un copil tetraplegic, doarme pe o banchetă din anii 1950, iar părinţii dorm într-un pat mare cu fiul cel mic, care are nouă luni. La etaj locuieşte o altă familie, care trăieşte din cerşit. "Nu ne vom întoarce în România. Aici, suntem bine trataţi. Avem strictul necesar, putem să ne îngrijim fiul", în vârstă de patru ani, care suferă de o malformaţie congenitală. Acest imobil este însă o soluţie temporară. "Vor rămâne până când se va găsi o soluţie. Este clar că nu le voi cere să plece dacă nu au unde", afirmă el. Între timp, medicul este cel care le plăteşte apa, căldura şi curentul electric. "Mi-am făcut doar datoria de medic. Eu am depus jurământul de a îngriji oamenii, de a nu-i abandona. Nu pot să îi părăsesc fără o soluţie, este contractul meu cu pacienţii mei", explică el.

Un bărbat executat prin spânzurare în Iran a supravieţuit

găsit în viaţă la morgă, el va fi spânzurat din nou

Alireza M, un bărbat condamnat pentru trafic de droguri, a fost spânzurat în urmă cu câteva zile, într-un penitenciar din oraşul iranian Bojnord, dar a fost găsit în viaţă la morgă. Bărbatul primeşte îngrijiri medicale la spital, dar autorităţile iraniene au anunţat că execuţia va fi repetată. "Verdictul este pedeapsa cu moartea şi va fi aplicat imediat ce condamnatul se va face bine", au anunţat autorităţile judiciare iraniene. Alireza M, în vârstă de 37 de ani, a fost ţinut în laţ 12 minute, iar un medic l-a declarat mort. Dar, când familia a mers să ia corpul condamnatului, acesta a început să respire. "Perspectiva oripilantă de a fi spânzurat a doua oară, după ce deja a trecut o dată prin acest calvar, evidenţiază cruzimea şi lipsa de umanitate a pedepsei cu moartea", a reacţionat Philip Luther, director în cadrul Amnesty International.
Într-un alt incident, rudele unui bărbat care urma să fie executat au lansat un atac cu grenade la o închisoare din provincia iraniană Ilam. Explozia a provocat rănirea a 30 de persoane, dar execuţia a continuat.

În lume trăiesc peste 30 de milioane de sclavi

În jur de 30 de milioane de persoane din întreaga lume trăiesc în condiţii de sclavie, aproximativ jumătate dintre acestea locuind în India, arată rezultatele unei prime anchete de acest fel, făcute publice ieri, la Londra, de organizaţia Walk Free. Trei sferturi dintre victime se află în Asia, însă "niciun continent nu este ferit", precizează Walk Free, o nouă organizaţie cu sediul în Australia, susţinută de fostul secretar de stat american Hillary Clinton şi de co-fondatorul Microsoft şi filantropul Bill Gates. Potrivit acestei anchete, India se află în frunte (14 milioane de persoane care trăiesc în condiţii de sclavie), urmată de China (2,9 milioane) şi Pakistan (peste două milioane). Urmează Nigeria, Etiopia, Rusia, Thailanda, Republica Democrată Congo (RDC), Birmania şi Bangladesh. Numai în aceste zece ţări trăiesc 22 din cele 29,8 milioane de persoane aservite. În India, "comunităţi întregi din sate din nord sunt reduse la sclavagie, forţate să fabrice cărămizi sau să lucreze în cariere. Copiii sunt constrânşi să se ocupe de ţesut pentru a produce covoarele care sunt vândute în magazinele noastre", explică directorul general al Walk Free, Nick Grono.
Dacă se ia totuşi în considerare procentul populaţiei unei ţări care trăieşte în condiţii de sclavie, Mauritania se află în fruntea clasamentului, cu o cotă de 4%. "Există încă sclavi ereditari în Mauritania, copii născuţi sclavi" şi constrânşi să efectueze munci domestice sau să lucreze pe câmp, spune Nick Grono.
Sclavia "rămâne un stigmat pe toate continentele", afirmă el. "Multă lume este extrem de surprinsă să audă că sclavia încă există", deoarece sunt numeroşi cei care pornesc de la principiul că aceasta a dispărut odată cu abolirea fenomenului în numeroase ţări europene şi pe continentul american la începutul secolului al XIX-lea.

Cei mai puţini, în Islanda

Definiţia sclaviei moderne este puţin diferită de cea din secolul al XVIII-lea, din perioada traficului cu negri. "Sclavia modernă este o situaţie în care oamenii se află sub dominaţia violenţei. Ei sunt constrânşi să ia locuri de muncă sau să accepte situaţii unde sunt exploataţi economic. Nu sunt plătiţi sau primesc minimul pentru a supravieţui şi nu sunt liberi să plece", potrivit lui Nick Grono. Persoanele victime ale traficului de fiinţe umane, cele constrânse să se căsătorească, acei copii exploataţi în conflicte sunt de asemenea cuprinşi în definiţia Walk Free. A calcula numărul de sclavi este un exerciţiu extrem de complex, recunoaşte organizaţia. "Este dificil să obţinem date deoarece este vorba de o faptă ascunsă. Seamănă puţin cu violenţa conjugală sau traficul de droguri", afirmă Nick Grono.
La coada clasamentului, acolo unde se află ţările cu cele mai puţine persoane care trăiesc în condiţii de sclavie, se află Islanda, precedată de Irlanda şi Marea Britanie, unde Walk Free estimează numărul celor aserviţi la circa 4.400.

Cea mai mare stea cunoscută din Univers se pregăteşte să explodeze

Cea mai mare stea din Univers cunoscută până în prezent se pregăteşte "să moară", întrucât este pe cale să explodeze, a anunţat miercuri o echipă internaţională de astronomi. Folosind un telescop administrat de European Southern Observatory (ESO) din Chile, astronomii au anunţat că au descoperit o serie de "semnale de avertizare" emise de o stea denumită W26. Aflată la o distanţă de 16.000 de ani-lumină de Terra, în constelaţia Altarul, această stea are un diametru de 3.000 de ori mai mare decât cel al Soarelui, fiind cea mai mare stea din Univers cunoscută până în prezent.
W26, observată pentru prima dată în 1998, este o stea din clasa "superuriaşelor roşii", un termen utilizat pentru a descrie stelele de mari dimensiuni şi cu o durată scurtă de viaţă. Stelele din această categorie au o durată de viaţă mai scurtă, de câteva milioane de ani, după care îşi epuizează combustibilul nuclear şi explodează în supernove.
W26 a început să devină instabilă şi să îşi elimine învelişurile exterioare, o etapă-cheie în procesul ei de distrugere, potrivit unui studiu apărut în publicaţia britanică Monthly Notices. Observaţiile făcute de astronomi sugerează faptul că "W26 se apropie de sfârşitul vieţii sale şi va exploda în cele din urmă într-o supernova". W26 este înconjurată de un nor de gaz, denumit nebuloasă, alcătuit din hidrogen strălucitor, ai cărui atomi au fost deposedaţi de electronii lor. W26 este localizată într-un roi stelar denumit Westerlund 1, în care se află sute de mii de stele. Westerlund 1 este cel mai mare grup de stele din galaxia noastră, Calea Lactee.

Un avion dispărut în Mexic a fost găsit iar cei 14 pasageri sunt morţi

Rămăşiţele unui avion care a dispărut luni în nord-vestul Mexicului au fost localizate iar cei 14 ocupanţi au murit, a anunţat ministrul Transporturilor şi Comunicaţiilor. "Avionul Cessna Caravan (înmatriculat) XATXM cu 13 pasageri şi un pilot la bord a fost localizat. Din păcate, nu există supravieţuitori", a scris pe contul său de Twitter Gerardo Ruiz Esparza.
Micul aparat, care aparţinea companiei Aeroservicio Guerrero, a fost găsit "la 14 mile vest de aeroportul din Loreto", de unde decolase, în Sierra de la Giganta, un lanţ muntos care se desfăşoară de-a lungul Golfului Californiei, în statul California inferioară de sud, a precizat ministerul Transporturilor. Luni, acelaşi minister a anunţat că un Cessna Monomotor 208-B, care transporta 14 persoane, a dispărut după decolarea din localitatea turistică Loreto. Pasagerii aparatului erau localnici, conform autorităţilor. Accidentul a avut loc într-un moment în care zona era afectată de furtuna tropicală Octave.


Ianukovici, pregătit să o lase pe Timoşenko să plece în străinătate

Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici a declarat ieri că ar promulga, în cazul în care Parlamentul ar adopta, o lege care să o autorizeze pe opozanta încarcerată Iulia Timoşenko să plece în străinătate pentru îngrijiri medicale. "Nu există o lege (privind îngrijirea medicală a deţinuţilor) în Ucraina care să-i permită lui Timoşenko să plece în străinătate (...). Dacă Parlamentul adoptă o asemenea lege, o voi promulga", a declarat el, la Doneţk, în estul Ucrainei.

Laureaţi ai Nobelului pentru Pace îi bat obrazul lui Putin

Unsprezece laureaţi ai Premiului Nobel pentru Pace, inclusiv arhiepiscopul sud-african Desmond Tutu, i-au scris preşedintelui rus Vladimir Putin, luând apărarea celor 30 de membri ai echipajului unei nave Greenpeace arestaţi în septembrie. "Vă scriem să vă cerem să faceţi tot ceea ce este posibil pentru ca acuzaţiile excesive de piraterie formulate împotriva celor 28 de activişti Greenpeace, unui fotograf liber profesionist şi unui cameraman liber profesionist, şi oricare alte acuzaţii formulate împotriva lor să fie conforme legilor internaţionale şi ruse", afirmă semnatarii. "Suntem convinşi că împărtăşiţi dorinţa de a respecta dreptul la un protest non-violent", subliniază ei în această scrisoare, dată publicităţii ieri. Cei 11 semnatari, între care avocata iraniană Shirin Ebadi şi americana Jody Williams, îl avertizează pe preşedintele rus asupra pericolelor exploatării petroliere a Arcticii.
Nava Greenpeace Arctic Sunrise a fost imobilizată pe 19 septembrie de un comando rus, după ce activişti au încercat să escaladeze o platformă petrolieră aparţinând gigantului Gazprom, cu scopul de a denunţa riscuri de natură ecologică. Cei 30 de membri ai echipajului, inclusiv un bucătar, un medic şi doi jurnalişti liber profesionişti, dintre care 26 sunt străini, au fost încarceraţi la Murmansk (sud-vest) şi inculpaţi pentru "piraterie", o infracţiune pentru care riscă 15 ani de închisoare.
Un purtător de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a declarat că semnatarii scrisorii au greşit destinatarul.
Rusia a transformat dezvoltarea Arcticii - o zonă imensă bogată în rezerve de hidrocarburi, care nu a fost exploatată încă - într-o prioritate strategică. Greenpeace denunţă riscuri la adresa unui ecosistem deosebit de fragil.

O sculptură din Polonia starneşte furia Moscovei

Un tanăr artist polonez a amplasat ilegal la Gdansk (nord) o sculptură reprezentand un soldat sovietic care violează o femeie însărcinată, spre furia Moscovei. Ambasadorul Rusiei la Varşovia s-a declarat "profund şocat", într-un comunicat de presă. Sculptura în mărime naturală a fost instalată fără autorizaţie în noapte de sambătă spre duminică în apropiere de un monument din perioada comunistă dedicat Armatei Roşii care i-a alungat pe germani din Gdansk, în 1945. Poliţia a înlăturat sculptură după cateva ore. "Sunt profund şocat de această izbucnire a studentului la Arte Frumoase din Gdansk care a insultat cu această pseudo-artă memoria a peste 600.000 de soldaţi sovietici, morţi pentru libertatea şi independenţa Poloniei", a scris Alexandre Alekseev, ambasadorul Rusiei la Varşovia. Aceasta a descris sculptura drept "vulgară" şi "evident blasfematorie".
"Este o expresie a opiniilor mele pacifiste, îndreptată împotriva războiului. Este un mesaj de pace", a comentat tanărul sculptor, Jerzy Bohdan Szumczyk. "Am dorit să arăt tragedia femeilor şi ororile războiului", a adăugat el.
Monumentele în memoria Armatei Roşii starnesc în mod regulat polemici în Polonia, unde se afirmă că nu simbolizează doar eliberarea de nazişti, ci şi dependenţa de Moscova, care a durat o jumătate de secol şi a costat viaţa a numeroşi polonezi. Potrivit istoricilor, spre sfarşitul războiului soldaţii sovietici au comis violuri masive, dar nicio statistică nu este disponibilă.
La Gdansk, au fost violate în special femeile germane, dar şi prizonierele deportate poloneze şi ruse, în timpul eliberării oraşului, în perioada martie-aprilie 1945.
În Rusia, subiectul este foarte sensibil. Rolul "eliberator" al Armatei Roşii este un element cheie al doctrinei de stat şi o chestiune de mandrie naţională. Tema atrocităţilor comise de soldaţii sovietici nu a fost niciodată cu adevărat dezbătută în Rusia, unde rămane în cea mai mare parte un subiect tabu.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.