Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Un paradox îngrijorător: Euroscepticii se pregătesc să conducă Uniunea

Ziarul de Vrancea
16 oct 2013 444 vizualizări
Federaliştii se tem că partidele eurosceptice se pregătesc să îşi unească forţele într-un atac asupra Bruxelles-ului la alegerile europene de anul viitor, relatează Financial Times.

Recentul parteneriat politic dintre doi lideri ai dreptei, Marine Le Pen (Frontul Naţional din Franţa) şi Geert Wilders (Partidul Libertăţii din Olanda), nu este un incident izolat. Pe întreg teritoriul UE, partidele ostile proiectului european îşi unesc forţele pentru un succes la alegerile pentru Parlamentul European din luna mai. Chiar şi federaliştii europeni înflăcăraţi recunosc în prezent că până la 30% din noul Parlament va cuprinde eurosceptici, care vor exploata problemele economice şi nivelurile ridicate ale şomajului, care afectează continentul. Dintre toate beneficiile unei cooperări între eurosceptici, cel mai important poate fi unul simbolic. Prin simpla apariţie împreună, politicieni, consideraţi un timp îndelungat ca aparţinând unei periferii ciudate şi uneori rasiste, pot demonstra alegătorilor că sunt, de fapt, o parte a societăţii europene.
Euroscepticii sunt diferiţi, de la cei care vor destrămarea UE la cei mai moderaţi, aşa-numiţii euro-critici, care pledează pentru reforme care ar avea drept rezultat un bloc european mai puţin constrângător. Pe de altă parte, rămâne de văzut dacă un grup disparat de populişti şi naţionalişti poate forma o alianţă eficace trans-europeană pentru a răsturna status quo-ul de la Bruxelles. Unele grupuri sunt încă dornice să păstreze distanţa de altele pe care le consideră nefrecventabile, se arată în analiza preluată de Agerpres.

Se aşteaptă deşteptarea partidelor tradiţionale

Pentru europenii dedicaţi de la Bruxelles, mobilizarea euroscepticilor este considerată un fel de invazie barbară. Mulţi se tem că aceasta ameninţă nu doar integrarea europeană, ci şi comerţul liber şi graniţele deschise, asociate cu aceasta. În acest context, José Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, a dedicat cea mai mare parte a discursului său anual despre starea UE, de luna trecută, unei pledoarii de urgenţă pentru pro-integraţionişti de a rezista asaltului euroscepticilor. Cu toate acestea, populiştii au obţinut o victorie la sfârşitul săptămânii trecute, atunci când Frontul Naţional, condus de Marine Le Pen, a obţinut un succes electoral în regiunea Cote d'Azur din Franţa. Triumful a fost subliniat de un nou sondaj de opinie care indica faptul că partidul conduce în topul preferinţelor pentru alegerile europene, cu 24% sprijin popular.
Potrivit Financial Times, unii se agaţă de speranţa că, în condiţiile în care perspectiva unui val electoral eurosceptic devine mai reală, aceasta va declanşa o reacţie puternică din partea partidelor tradiţionale. Pentru moment, însă, un consilier al unui important deputat european atrăgea atenţia asupra "euro-timizilor", politicieni care, deşi pro-europeni, "lasă argumentele eurosceptice să plutească în aer, fără a le respinge".
În cazul în care euroscepticii înregistrează succese mari anul viitor, acest lucru le-ar oferi o nouă tribună de a-şi promova ideile şi de a încerca să schimbe dezbaterea europeană. Cu toate acestea, sistemul unic al PE ar putea contracara orice ambiţii legislative. Parlamentul a operat mult timp pe baza unui consens larg între cele două partide: Partidul Popular European, de centru-dreapta, şi Partidul Socialist, de centru-stânga. Un aport mare de eurosceptici ar putea face acest aranjament mai problematic, însă nu l-ar putea anula, sunt de părere diplomaţii.
Un efect mai important al votului de anul viitor ar putea fi repercusiunile dincolo de Bruxelles. În cazul în care euroscepticii se descurcă bine, principalele partide de la nivel naţional ar putea ajunge să fie presate să îşi înăsprească propriile politici faţă de Europa.


Dezlegare la carne de pisică în Siria

Măsura luată de clericii musulmani vizează cartierele ocupate de rebeli, în care populaţia se confruntă cu mari dificultăţi alimentare

Un grup de clerici sirieni a emis o fatwa prin care le permit locuitorilor asediaţi în suburbiile Damascului să mănânce carne, altfel interzisă de islam, de câine, pisică şi măgar, pentru a nu mai suferi de foamete. Clericii musulmani au făcut acest anunţ într-o înregistrare video. Fatwa a fost emisă în contextul unor informaţii potrivit cărora locuitori din suburbia Muadhamiya, aflată sub controlul rebelilor, suferă de foamete. Agenţii umanitare au îndemnat Guvernul să permită livrarea unor ajutoare umanitare în zonă, în care sunt blocate numeroase persoane. Sute de civili, unii transportaţi pe tărgi, au putut să părăsească Muadhamiya în weekend, în urma unei încetări temporare a focului.
Într-un mesaj care coincide cu sărbătoarea musulmană de Eid al-Aidha - pe timp de pace o perioadă de festivităţi şi petreceri - lideri religioşi le-au permis locuitorilor rămaşi în regiunea agricolă Ghouta din jurul Damascului să consume carne de animale considerată improprie consumului uman de către islam. Clericii afirmă că acesta este un strigăt de ajutor adresat întregi lumi, adăugând că, dacă situaţia va continua să se deterioreze, s-ar putea ajunge în situaţia ca cei vii să-i mănânce pe cei morţi.

Alegerea locului în sala de cinema defineşte personalitatea spectatorului

Mecanismele interioare ale inimii şi minţii unei persoane pot influenţa alegerea unui loc în sala de cinema, consideră psihologul Hiromi Mizuki. El este de părere că cei care aleg un loc în centrul sălii, în faţa ecranului, sunt persoane încrezătoare şi hotărâte. Aceste locuri sunt considerate a fi cele mai bune şi, de cele mai multe ori, este nevoie ca cinefilii să vină mult mai devreme de ora de difuzare a filmului sau să îşi facă programare pentru a a-l obţine. Aceste două acţiuni arată un grad ridicat de plănuire a acţiunilor, ceea ce susţine teoria psihologului. Persoanele care aleg un loc în partea din spate a sălii de cinema, cu ecranul în faţă, sunt calme şi liniştite. Pe de altă parte, cei care aleg un loc departe de acţiune sunt consideraţi a fi timizi şi se tem că vor fi influenţaţi de cei din jur, spune Mizuki. Oamenii sociabili, care preferă activităţile în compania altor persoane aleg, de obicei, locuri în primul rând, cu ecranul direct în faţa lor. De asemenea, persoanele care preferă să stea pe rândurile din mijlocul sălii, cu ecranul uşor descentrat, sunt cele care au nevoie de spaţiu personal şi se înconjoară doar de oameni alături de care se pot simţi ele însele. Persoanele care se aşază într-un colţ în spatele sălii de cinema sunt cele care vor să ştie tot ce se întâmplă, însă nu au suficientă încredere în a se implica, în timp ce persoanele care se aşază într-un colţ în primele rânduri sunt cele care acceptă să fie deranjate şi, potrivit psihologului Mizuki, oamenii ar putea profita de această slăbiciune.

Hillary Clinton, amendată la Londra

Fostul secretar de Stat american Hillary Clinton a primit o amendă în valoare de 80 de lire sterline (aproape 95 de euro), după ce a parcat fără să plătească la Chatham House, în Mayfair, la Londra, unde participa la un eveniment, relatează The Independent. Astfel, în contextul în care America se confruntă cu riscul intrării în incapacitate de plată, un inspector de parcări din Londra oferă celei mai importante economii din lume încă un motiv de îngrijorare, comentează ironic publicaţia britanică. Inspectorul a lăsat amenda pe limuzina parcată în apropiere de Chatham House, unde se întâlnesc de obicei diplomaţi. El a refuzat să o anuleze, în pofida faptului că ofiţeri americani în domeniul securităţii i-au spus că respectiva limuzină argintie, marca Mercedes, îi aparţine fostului secretar de Stat Hillary Clinton. Ea a sosit la un eveniment organizat la Chatham House escortată de o coloană de cinci vehicule, care au parcat fără să plătească sau să afişeze permise speciale.

Iranul va accepta vizite surpriză la instalaţiile sale nucleare

Aplicarea protocolului adiţional de către Iran care prevede inspecţii surpriză la instalaţiile sale nucleare este inclusă în etapa finală a planului său prezentat la Geneva, a afirmat ieri şeful negociatorilor iranieni, Abbas Araghchi. Aceste declaraţii au fost făcute la Geneva, unde s-a încheiat cea de-a doua zi de negocieri pe tema programului nuclear iranian.  "Aceste probleme nu sunt prevăzute în prima etapă a planului nostru dar fac parte din ultima etapă", a declarat Araghchi, referindu-se la planul prezentat marţi de Iran grupului 5^1 (Statele Unite, Marea Britanie, Rusia, China, Franţa şi Germania).
Araghchi a explicat anterior că planul propus marilor puteri are două faze esenţiale. O primă fază, care va dura şase luni, va permite "restabilirea încrederii reciproce" şi o fază finală în care Iranul aplică măsuri de verificare ale AIEA pentru a asigura "transparenţa" programului său nuclear în schimbul ridicării sancţiunilor internaţionale. Protocolul adiţional permite inspecţii intensificate şi inopinate la instalaţiile nucleare ale unei ţări, efectuate de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), şi obligă ţara să comunice informaţii privind toate operaţiunile ciclului combustibilului nuclear. Aplicarea Protocolului adiţional era una dintre cererile pe care secretarul de Stat american John Kerry le-a adresat Iranului pentru a-şi demonstra bunăvoinţa în negocieri. Rezoluţiile AIEA şi Consiliului de Securitate al ONU necesită, de asemenea, ca Iranul să semneze şi să aplice acest protocol adiţional.
Ţările occidentale şi Israelul suspectează Iranul că încearcă să obţină arma atomică sub acoperirea unui program nuclear civil, ceea ce Teheranul dezminte.

Războiul din Irak a ucis 500.000 de civili

Aproape jumătate de milion de civili irakieni au fost ucişi în perioada 2003-2011, potrivit unui studiu publicat marţi în Statele Unite, care ia în considerare atât decesele rezultate direct din conflict, cât şi consecinţele antrenate de acesta. Această cifră este cu mult mai ridicată decât cei 115.000 de morţi civili irakieni înregistraţi de Iraq Body Count. Acest site, cu sediul în Marea Britanie, strânge date provenind din presă, spitale, surse guvernamentale şi ONG-uri.
Noul studiu, realizat de profesori universitari din Statele Unite şi Canada, în colaborare cu Ministerul irakian al Sănătăţii, se interesează nu numai de decesele provocate de conflict (lupte, asasinate, atentate), ci şi de morţii provocaţi de consecinţele sociale care decurg din confruntare, precum, spre exemplu, problemele de igienă. "Orice creştere bruscă a ratei mortalităţii în Irak poate fi atribuită violenţei directe, dar o treime din aceasta poate fi atribuită unor factori indirecţi, precum deficienţele sistemelor de sănătate, de transport sau de comunicaţii", subliniază acest studiu apărut în revista PLoS Medicine.
Cercetătorii au realizat un sondaj în rândul adulţilor din circa 2.000 de locuinţe din 100 de regiuni irakiene şi i-au intervievat în legătură cu circumstanţele morţii persoanelor din anturajul lor. Potrivit acestor date aplicate la întreaga ţară, cercetătorii au putut estima că 461.000 de irakieni au murit în urma violenţelor sau consecinţelor lor, în perioada cuprinsă între invazia din martie 2003 şi jumătatea lui 2011. Violenţele - lupte, atentate, asasinate - sunt responsabile de 70 la sută din aceste decese. O treime este atribuită factorilor indirecţi ai conflictului.

Avion prăbuşit în Laos: 39 de persoane ucise

Un avion s-a prăbuşit ieri în fluviul Mekong din Laos, iar 39 de persoane şi-au pierdut viaţa, relatează Reuters. Aeronava, care aparţinea companiei aeriene Lao Airlines şi care decolase din Vientiane, capitala statului Laos, se îndrepta către sudul ţării, când s-a prăbuşit în fluviul Mekong, informează agenţia chineză Xinhua, citând surse din cadrul companiei aeriene. Un post de televiziune din ţara vecină Thailanda a relatat că 39 de persoane au fost ucise. Compania aeriană şi oficiali guvernamentali din Laos nu au putut fi contactaţi pentru declaraţii.

Cutremurul din Filipine a avut forţa a 32 de bombe atomice

Seismul cu magnitudinea 7,2 produs marţi în Filipine a avut o energie echivalentă cu cea a 32 de bombe nucleare de puterea celei lansate asupra oraşului japonez Hiroshima în anul 1945, scrie cotidianul local Philippine Inquirer. Cel puţin 97 de persoane de persoane şi-au pierdut viaţa şi sute de biserici şi alte clădiri s-au prăbuşit. Bilanţul ar putea creşte, întrucât echipele de salvare nu au reuşit încă să ajungă în zonele izolate, unde este posibil să se fi înregistrat de asemenea numeroase victime.
Conform Institutului filipinez de Vulcanologie şi Seismologie (FIVS), seismul, produs la o adâncime de 33 de kilometri, este cel mai puternic înregistrat în Filipine în ultimii 23 de ani şi a fost urmat de 137 de replici. Pagube semnificative s-au produs şi în insulele Cebu şi Mindanao, unde a fost decretată starea de calamitate. Arhipelagul filipinez Filipine este situat pe Cercul de foc al Pacificului, unde se întâlnesc mai multe plăci tectonice care provoacă o activitate seismică şi vulcanică intensă.

China trimite un robot pe Lună

La 10 ani după primul său zbor în spaţiu cu echipaj uman, China se pregăteşte de lansarea în luna decembrie a unei complexe misiuni robotizate la suprafaţa Lunii, conform space.com. Astfel, specialiştii chinezi pregătesc misiunea spre Lună a sofisticatului robot Chang'e 3, care va fi lansat în luna decembrie. Chang'e 3 face parte din cea de-a doua etapă a programului chinez de explorare selenară, program ce implică plasarea de sonde pe orbită dar şi la sol, urmate de o misiune de adunare de mostre de pe Lună şi aducerea lor pe Pământ. Acest program de explorare a Lunii poate deschide calea spre o primă aselenizare cu echipaj uman la orizontul anilor 2025 - 2030.
În prezent roverul selenar Chang'e 3, denumit după zeiţa chineză a Lunii, se află la Xichang, în provincia Sichuan (sud-vestul Chinei), în timp ce racheta portantă Long March trece prin ultimele teste înainte de lansare.
Roverul are capacitatea de a distinge obstacolele de la suprafaţa Lunii, şi poate alege drumul cel mai bun cu ajutorul sistemelor proprii de navigare. Misiunea roverului la suprafaţa Lunii va dura 3 luni, perioadă în care va înregistra diferenţele de temperatură dintre noapte şi zi. Chang'e 3 este echipat şi cu un telescop pentru a observa stelele şi galaxiile de pe Lună, dar şi cu o cameră cu ultraviolete cu care va supraveghea Pământul.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.