Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Mecca, în pericol să-şi piardă identitatea

Ziarul de Vrancea
15 oct 2013 565 vizualizări
Monumentele care amintesc de viaţa profetului Mahommed sunt dăramate pentru a face loc unor clădiri de lux

Două milioane de musulmani au ajuns în Valea Mina, din apropiere de Mecca, pentru începerea pelerinajului Hajj în această săptămână, însă în cel mai sfânt oraş al islamului există tot mai puţine semne ale moştenirii profetului sau ale stilul frugal de viaţă al acestuia, susţine The Guardian.
"Autorităţile încearcă să distrugă la Mecca tot ce e asociat cu viaţa profetului", susţine Irfan al-Alawi, directorul Islamic Heritage Foundation, cu sediul în Marea Britanie, întors recent dintr-o călătorie în acest oraş. "Ei au demolat deja casa soţiei, nepotului şi însoţitorului său - şi acum vizează locul naşterii sale. Şi pentru ce? Pentru şi mai multe hoteluri de şapte stele", explică el. La poalele Muntelui Khandama, la vest de Marea Moschee, o clădire albă inofensivă stă stingheră într-o mare de pavaj şi asfalt. Această bibliotecă mică a fost construită pentru a marca locul casei în care s-a născut profetul, cunoscută şi sub numele de Casa lui Mawlid şi ale cărei ruine, susţine Alawi, se află încă sub soclul acesteia. Mica bibliotecă stă însă în prezent în calea unor planuri măreţe.
Peste drum, casa soţiei lui Mohammed, Khadijah, a fost deja înlocuită de o clădire de 1.400 de toalete publice. Mai sus, pe deal, cartiere vechi de secole au fost demolate pentru a face loc unor hoteluri turn. În condiţiile în care clădirile vecine au fost deja spulberate, biblioteca este următoarea în vizorul demolărilor, opunându-se încă planurilor de a construi o parcare subterană şi o prelungire a liniei de metrou - necesare pentru a face faţă afluxului mare de vizitatori, care vor ajunge la 17 milioane pe an până în 2025. În încercarea de a preveni orice proteste, clădirea are o inscripţie pe care se poate citi în cinci limbi: "Nu există nicio dovadă că profetul Mohamed s-a născut în acest loc, deci este interzis să se folosească acest loc pentru rugăciune, invocări sau pentru a obţine binecuvântarea".

Extinderea moscheii, un proiect de 13 miliarde lire sterline

Potrivit lui Alawi, ceea ce se întâmplă cu biblioteca este doar cea mai recentă acţiune dintr-o serie de acte de vandalism cultural, aprobate de stat şi cerute de secta wahhabiştilor, în opinia căreia siturile istorice şi venerarea profetului încurajează idolatria. De asemenea, o fântână de 1.400 de ani, Bir Tuwa, unde profetul a petrecut o noapte, a rămas acum stingheră, în condiţiile în care clădirile vecine au fost demolate pentru a face loc unor hoteluri, iar ea pare că va împărtăşi aceeaşi soartă. De asemenea, în Marea Moschee, un grup de coloane de piatră şi de bolţi cu o vechime de 500 de ani a fost demolat pentru a face loc unei extinderi a complexului.
Înconjurată de un cerc de hoteluri şi de turnul ceas al complexului Abraj Al-Bait, Marea Moschee a devenit aproape de nerecunoscut în ultimii 10 ani. Aşa cum s-a relatat şi anul trecut, priveliştea din curtea deschisă spre centrul moscheii este sufocată de macarale, care se înghesuie alături de minarete şi turnuri. Proiectul de extindere a moscheii, în valoare de 13 miliarde de lire sterline, ar urma să fie gata în trei ani. De altfel, unele părţi de la parterul şi etajul acestui complex imens au fost deschise pentru prima dată în acest an, punând la dispoziţia pelerinilor săli impresionante, legate printr-o serie de scări rulante de 10.000 de locuri de spălare.
Atunci când va fi gata, proiectul va dubla - cel puţin - capacitatea moscheii, pentru a putea primi 1,2 milioane de credincioşi, şi va beneficia de 52 de porţi de acces, 120 de ascensoare şi 4 minarete noi. Preţul spaţiului suplimentar? Demolarea masivă a unuia dintre cele mai vechi cartiere din Mecca şi evacuarea forţată a rezidenţilor săi.

Beijingul vrea să interzică accesul seropozitivilor în băile publice

 în China trăiesc peste 780.000 de persoane infestate cu HIV

Agenţia ONU de luptă împotriva SIDA (ONUSIDA) a denunţat luni un proiect de lege al autorităţilor chineze care prevede interzicerea accesului persoanelor seropozitive în băile publice şi în centrele de relaxare. Noua reglementare avută în vedere, dată publicităţii de Consiliul de Afaceri al Statului (Guvern) pe site-ul său de Internet, ar obliga instituţiile chineze de SPA şi băile publice să instaleze panouri care să le interzică accesul "persoanelor purtătoare de boli cu transmitere sexuală, virusul HIV şi patologii cutanate contagioase". Această propunere a ministrului Comerţului este ultima dintr-o listă lungă de discriminări faţă de persoanele purtătoare de HIV. "ONUSIDA recomandă să fie retrase din proiectul de lege final restricţiile care împiedică seropozitivii să aibă acces în băile publice, în centre SPA şi în alte instituţii similare", a declarat Hedia Belhadj, coordonatoarea agenţiei ONU din China. Ea a subliniat că nu există niciun risc de transmitere a virusului ce provoacă SIDA în aceste instituţii.
ONUSIDA estimează că în China trăiesc 780.000 de seropozitivi. Numeroşi experţi consideră acest număr cu mult subevaluat, într-o ţară cu peste 1,3 miliarde de locuitori, în care persistă prejudecăţile şi discriminările faţă de seropozitivi, în pofida progreselor din ultimii ani. Discriminarea faţă de seropozitivi rămâne o problemă importantă la locul de muncă şi în spitalele chineze. Majoritatea celor care au depus plângere pentru discriminare nu au avut câştig de cauză.

Un român a primit loc de muncă în M.Britanie după ce a dejucat un furt

Un român care venise la un interviu de angajare, în Marea Britanie, a dejucat furtul unui telefon mobil din firmă, fapt pentru care patronii acesteia, impresionaţi de curajul şi moralitatea lui, i-au oferit un loc de muncă, relatează Daily Express. Florian Beţivu, în vârstă de 33 de ani, aştepta pentru un interviu la o firmă când a văzut un bărbat ce părea suspect, care a sustras un iPhone şi a plecat. Tâmplarul l-a urmărit şi, după un schimb de replici, hoţul a returnat telefonul, după care a fugit din nou. Românul a returnat telefonul patronilor firmei Una Design, Michele Pemberton şi Dustin Wise, din Cheltenham şi, pentru actele sale, a fost răsplătit cu un loc de muncă. "Am văzut un tip suspect venind în showroom. Era ceva în felul în care se uita în jur. Apoi l-am văzut punând telefonul în buzunar şi plecând. I-am spus: «Vreau telefonul din buzunarul tău». El pretindea că nu ştie despre ce vorbesc. «Vreau telefonul, apoi te voi lăsa în pace». El a început să alerge. L-am prins la colţul cu Cheltenham Ladies' College. El a spus: «Te voi lovi». Eu i-am răspuns «Haide, loveşte-mă»", a povestit românul. "Era mai mare decât mine, dar eu sunt un alergător mai bun. El a fugit iar şi l-am urmărit până la strada St George. Atunci mi-a dat telefonul. Nu sunt genul de persoană care să stea deoparte şi să îi lase să fure. Nu este corect", a declarat el. Încântaţi de curajul lui, şefii companiei i-au oferit românului un post de instalator.

Guvernator, ucis cu o bombă ascunsă în microfon

Guvernatorul provinciei afgane Logar a fost ucis, ieri, în explozia unei bombe ascunse într-un microfon, în timp ce lua cuvântul într-o moschee după rugăciunea care marchează începutul Aid al-Adha, sărbătoarea musulmană a sacrificiului. "În această dimineaţă, guvernatorul Arsala Jamal rostea o alocuţiune după rugăciunea de Aid, când a fost ucis de o bombă ascunsă în microfon. Alte opt persoane au fost rănite", a declarat Mohammad Darwish, purtătorul de cuvânt al acestei pronvincii care se învecinează cu Kabulul.

Peste 70 de morţi în urma unui cutremur din Filipine

Cel puţin 73 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma puternicului cutremur de pământ, care a zdruncinat ieri dimineaţă centrul Filipinelor, unde se află principalele regiuni turistice ale arhipelagului. Potrivit poliţiei, cel puţin 57 de persoane au murit în insula Bohol, în apropierea epicentrului seismului cu magnitudinea de 7,2, iar alte 16 - în insulele vecine Cebu şi Siquijor. Numărul persoanelor rănite s-ar ridica la peste 160.
Cutremurul, care a fost urmat de 137 de replici cu o magnitudine în jur de 4, conform experţilor Institutului filipinez de Vulcanologie şi Seismologie (FIVS), este cel mai puternic seism produs în Filipine în ultimii 23 de ani.
Cel mai afectat a fost portul din insula Bohol, care rămâne închis. Filipine, unul din cele mai mari arhipelaguri din lume, alături de Indonezia, este situat pe Cercul de foc al Pacificului, unde se întâlnesc mai multe plăci tectonice, provocând o activitate seismică şi vulcanică intensă.

NSA colectează sute de milioane de liste cu contacte digitale

Agenţia Naţională de Securitate (NSA) din Statele Unite colectează sute de milioane de liste de contacte ale cetăţenilor americani prin intermediul e-mailurilor sau al mesageriilor online, susţine cotidianul Washington Post, citând documente ale fostului consultant al NSA Edward Snowden.
Într-o singură zi din anul 2012, NSA a interceptat 444.743 liste de e-mailuri de pe conturi Yahoo!, 82.857 de conturi Facebook, 33.697 conturi Gmail şi 22.881 ale altor servicii de internet, precizează Agenţia Naţională de Securitate într-un raport publicat de ziarul american. Extrapolat pe un an întreg, aceste date corespund colectării a 250 de milioane de liste de contacte de e-mail anual. Ceea ce înseamnă că milioane, dacă nu zeci de milioane de americani sunt vizaţi de această colectare, au subliniat doi responsabili cu rang înalt din cadrul spionajului american. Aceste liste conţin mai multe informaţii decât desfăşurătoarele convorbirilor telefonice, pentru că în aceste contacte de e-mail există, de asemenea, numere de telefon, adrese fizice, informaţii economice sau familiale şi, câteodată, primele rânduri ale unui mesaj.
Agenţia le interceptează plecând de la puncte de acces situate "peste tot în lume", dar nu în Statele Unite, au precizat responsabilii amintiţi. Fapt ce îi permite NSA să ocolească interdicţia de a intercepta informaţii despre cetăţenii americani pe teritoriul Statelor Unite, au explicat ei.

Un compus din varză reduce efectele secundare ale radioterapiei

Un compus care se găseşte în varză ar putea proteja bolnavii de cancer în timpul radioterapiei şi ar putea reduce efectele secundare provocate de acest tip de tratament, potrivit unui studiu al cercetătorilor americani. Potrivit cercetătorilor americani de la Centrul Lombardi de studiere a cancerului din Georgetown, compusul DIM (3'-diindolilmetan), regăsit în varză, dar şi în alte legume crucifere, ca broccoli şi conopida, a reuşit să protejeze cobaii, în timpul testelor de laborator, după ce aceştia au fost expuşi la radiaţii. În timpul testelor, cercetătorii au expus cobaii la doze letale de radiaţii gamma, apoi li s-a administrat zilnic o injecţie cu DIM timp de două săptămâni, la 10 minute după expunerea la radiaţii. Toţi cobaii netrataţi au murit, dar mai bine de jumătate dintre cobaii trataţi cu DIM au rămas în viaţă 30 de zile după expunerea la radiaţii, indiferent dacă prima injecţie a fost administrată cu 24 de ore înainte sau după iradiere. În plus, cobaii iradiaţi cărora li s-au administrat injecţii cu DIM au suferit o pierdere mai mică de limfocite, leucocite şi plachete sangvine - acestea fiind efecte secundare observate frecvent la pacienţii supuşi radioterapiei. "DIM a fost studiat timp de mai mulţi ani ca un agent de prevenire a cancerului, dar acest studiu oferă primele indicii că DIM poate proteja şi împotriva radiaţiilor", a declarat oncologul şi biologul Eliot Rosen, de la Centrul Lombardi de studiere a cancerului din Georgetown.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.