Internațional

Un oligarh rus lasă afacerile şi se apucă de jurnalism

Ziarul de Vrancea
13 oct 2013 401 vizualizări
Cu o avere estimată la 600 de milioane de euro, Aleksandr Lebedev vrea să-şi pună informaţiile privilegiate obţinute ca magnat la dispoziţia cititorilor

Un om de afaceri rus cunoscut pentru legăturile sale cu ultimul lider sovietic Mihail Gorbaciov a anunţat că renunţă la antreprenoriat în favoarea jurnalismului. "Începând de luni, voi deveni şeful biroului de investigaţii la Novaia" Gazeta, a transmis sâmbătă Aleksandr Lebedev, într-o postare în limba engleză pe Twitter. "Vă rog să nu mai îmi spuneţi oligarh sau bancher, plătesc de mult timp costul pentru dezvăluiri jurnalistice de corupţie şi fraudă", a adăugat el, tot în engleză. În vârstă de 53 de ani, Lebedev a mai spus, citat de presa rusă, că se va folosi de numeroasele informaţii compromiţătoare pe care le-a strâns în cariera sa din afaceri pentru dezvăluiri. Lebedev deţine 39% din acţiunile Novaia Gazeta, o publicaţia liberală fondată în 1993 de liderul sovietic Mihail Gorbaciov din banii pe care i-a obţinut din Premiul Nobel pentru Pace. Gorbaciov deţine în continuare 10% din acţiuni.
Publicaţia, care apare de trei ori pe săptămână, este cunoscută în special pentru jurnalista Anna Politkovskaia, o expertă în abuzurile din Caucazul de Nord care a fost împuşcată şi ucisă în 2006. Crima sa nu a fost nici până acum elucidată. Printre potenţialele subiecte de articole discutate de Lebedev pe Twitter se numără o încercare eşuată de asasinare a sa cu o grenadă în 1997 şi problemele sistemului bancar din Rusia, care, susţine el, le permite băncilor falimentare să continue să deţină depozite private.
Lebedev, fost ofiţer KGB care a fost inclus pe lista Forbes Rusia din acest an a celor mai bogaţi ruşi, cu o avere de 600 de milioane de dolari, a amestecat afacerile cu activismul de opoziţie. El a făcut parte din Parlamentul rus, a candidat pentru primăria oraşului Soci şi a încercat chiar să înfiinţeze un partid politic cu Gorbaciov. Lebedev şi fiul său Evgheni sunt de asemenea coproprietari ai publicaţiilor britanice The Independent şi Evening Standard. El s-a plâns în ultimii ani de presiuni ale statului asupra companiilor sale, printre care se numără bănci şi operatori aerieni, spunând că este vorba de o răzbunare pentru activismul său.
În 2011, el a fost implicat într-un incident, lovind un alt magnat, Serghei Polonski, în timpul unei emisiuni la televiziunea naţională. Lebedev a riscat până la cinci ani de închisoare, însă în cele din urmă a scăpat cu 150 de ore de muncă în folosul comunităţii după ce mai multe celebrităţi, aşa cum au fost Keira Knightley, Elton John, Sting şi Hugh Grant, i-au luat apărarea.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.