Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Extrema dreaptă este pe val în Franţa

Ziarul de Vrancea
13 oct 2013 533 vizualizări
Frontul Naţional a devenit de săptămana trecută cel mai bine cotat partid în sondaje

Frontul Naţional (FN) se afla ieri pe prima poziţie în vederea unei victorii într-un scrutin local fără miză la nivel naţional, dar care ilustrează bunăvoinţa de care beneficiază această mişcare de extremă dreapta în rândul unei populaţii exasperate de insecuritate şi criză, relatează AFP.
În urmă cu o săptămână, localitatea sudică Brignoles - 17.000 de locuitori conduşi de un primar comunist - opta să dea 40,4% din voturi FN, în primul tur de scrutin al unor alegeri cantonale, marcate de un absenteism extrem de puternic, de aproape 67%. Pentru ieri, în al doilea tur de scrutin, stânga, eliminată din joc, a îndemnat la formarea unui "front republican" care să îi "bareze" calea candidatului FN Laurent Lopez şi să o aleagă, în consecinţă, pe rivala sa din acest duel, Catherine Delzers, care provine din partidul de dreapta UMP.
De o săptămână, toate sediile centrale ale partidelor urmăresc atent acest scrutin-test, care spune multe despre starea de spirit a francezilor, într-o ţară în care administraţia socialisto-ecologistă a lui François Hollande este tot mai nepopulară şi în care opoziţia de dreapta tradiţională continuă, în absenţa unui proiect politic alternativ, să se sfâşie în conflicte personale.
"Toată Franţa devine mai dură", rezuma recent Reynié, pentru cotidianul Le Monde Dominique, autorul unei cărţi ce urmează să apară în curând despre "Noile populisme".
FN, al cărui discurs exploatează de prea mult timp insecuritatea şi criza economică, se bucură de câteva luni de un ecou neobişnuit la abordarea sa, rezultatul, se pare, al strategiei şefei formaţiunii, Marine Le Pen, de diabolizare şi implantare locală. Le Pen revendică tot mai mult pentru formaţiunea pe care o conduce titlul de "primul partid din Franţa", chiar dacă acesta are doar doi deputaţi în Adunarea Naţională. În sprijinul avansului înregistrat, FN se poate lăuda cu intenţiile de vot în alegerile europene din 2014. Potrivit unui sondaj efectuat recent de institutul Ifop pentru săptămânalul Le Nouvel Observateur, FN se clasează pe primul loc cu 24% din intenţii, devansând cu mult Partidul Socialist (PS), cu cele 19 procente ale sale, şi UMP, care se plasează pe poziţia a doua cu 22%.

"Vot de sancţionare"

În pofida unui ministru de Interne, Manuel Valls, cu un discurs foarte ferm, polemic, referitor la migrare, puterea socialistă nu a reuşit până acum să oprească ascensiunea puternică a extremei drepte şi să determine o diminuare a sentimentului insecurităţii, aflat în creştere, şi al unei Franţe care se adânceşte în criză. "Economia franceză merge mai bine, în mod incontestabil. Toţi indicatorii sunt în direcţia bună", iar neîncrederea "în care trăim nu este fondată", apreciază ministrul francez al Economiei Pierre Moscovici într-un interviu publicat de Journal du Dimanche (JDD). Şomajul a peste trei milioane de persoane continuă, totuşi, să afecteze puternic ţara. La Brignoles, în primul tur s-a dat "un vot de sancţionare", afirmă un locuitor, Philippe, care cere să nu-i fie citat numele. Votarea FN în localitate este "normală", afirmă Marie, o sexagenară, care doreşte şi ea să rămână anonimă. "În prezent, în acest mic oraş, te întrebi unde te afli", adaugă ea, referindu-se la prezenţa unei populaţii de origine magrebiană în centrul localităţii. În acest orăşel, FN apreciază că a fost "singurul care a făcut campanie cu adevărat", distribuind fluturaşi, organizând întâlniri cu simpatizanţii şi populaţia. Între cele două tururi de scrutin, UMP, într-o încercare de a recâştiga teren, şi-a multiplicat, de asemenea, acţiunile de distribuire de fluturaşi, şi de trimitere de mesaje pe telefon, e-mail sau postate pe reţele de socializare.
Campania i-a vizat atât pe absenteişti, cărora a vrut să le "conştientizeze miza", cât şi alegerile locale prevăzute în martie, care ar putea să provoace un cutremur pe eşicherul politic din Franţa.

Pe Saturn şi Jupiter plouă cu diamante

Cercetătorii americani spun că în atmosfera planetelor Saturn şi Jupiter s-ar putea forma diamante care cad în ploaie pe suprafaţa acestora, potrivit unui studiu recent prezentat la Denver. Diamantul face parte dintre cele mai dure materiale care se găsesc pe Terra. Este un mineral care se formează când carbonul este supus unor condiţii specifice şi extreme - în mod normal, la temperaturi care depăşesc 1.100°C şi la presiuni de minimum 4,5 gigapascali. Cercetătorii americani au studiat, prin intermediul experimentelor de laborator şi programelor computerizate, modul în care carbonul se comportă în astfel de condiţii şi au comparat informaţiile obţinute cu observaţiile făcute recent la nivelul planetelor Saturn şi Jupiter. Ei au ajuns la concluzia că cele două planete întrunesc condiţiile necesare formării diamantelor, pornind de la metanul care se găseşte în atmosfera lor şi de la furtunile care le "mătură" solul. Aceste furtuni sunt suficient de puternice să "spargă" moleculele de metan din atmosfera planetelor, după cum o sugerează datele colectate de sonda spaţială Cassini.
Potrivit cercetătorilor de la University of Wisconsin–Madison şi de la California Specialty Engineering, acest fenomen dă naştere unor particule mai simple de carbon, care cad în atmosferă până ating o zonă densă, apoi, supuse presiunilor ridicate, se transformă în grafit, o formă minerală stabilă de carbon. Continuându-şi căderea, în straturile mai adânci ale atmosferei, grafitul este supus unor noi niveluri ridicate de temperaturi şi presiuni, fapt care conduce la formarea diamantelor în formă solidă.
Autorii studiului spun că în urma acestui proces se pot forma mii de tone de diamante pe an. Totuşi, diamantele nu rămân în această stare la suprafaţa lui Saturn şi Jupiter, formând un uriaş ocean de "diamante lichide" din cauza temperaturilor existente la nivelul solului.
Aceasta nu este pentru prima dată când această teorie este vehiculată. Studii anterioare au sugerat că Uranus şi Neptun ar putea fi "producătoare de diamante".  În cazul lui Neptun şi Uranus, însă, diamantele nu se topesc, pentru că temperaturile sunt mai scăzute.

Efectul vitaminei D asupra densităţii osoase, pus sub semnul întrebării

Adulţii sănătoşi nu trebuie să ia suplimente alimentare cu vitamina D, se arată într-un studiu publicat în revista The Lancet, în care se susţine că acestea nu au niciun efect în prevenirea scăderii densităţii osoase, un simptom al osteoporozei. Pe de altă parte, experţii afirmă că, în cazul unui deficit de vitamina D în organism, oamenii ar trebui să ia suplimente alimentare care conţin această substanţă. Autorii noii cercetări, specialiştii de la Universitatea din Auckland, Noua Zeelandă, au analizat 23 de studii pe acest subiect, la care au participat peste 4.000 de adulţi sănătoşi, din mai multe ţări, printre care Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Australia, Olanda, Finlanda şi Norvegia. Suplimentele alimentare au fost administrate participanţilor la studiu pe o perioadă de doi ani, fără să se descopere vreun efect direct al vitaminei D asupra densităţii osoase.
Densitatea osoasă măsoară cantitatea de substanţe minerale din oase, de care depinde tăria acestora, şi este adesea considerată un indicator al riscului de osteoporoză, asociat cu riscul de fracturi. Cu toate că rezultatele nu au identificat vreun beneficiu al administrării suplimentelor cu vitamina D, acestea au evidenţiat o creştere redusă, dar statistic relevantă, a densităţii osoase la nivelul colului femural, lângă încheietura coapsei.
Potrivit profesorului Ian Reid, de la Universitatea din Auckland, care a condus studiul, adulţii sănătoşi nu trebuie să ia suplimente alimentare cu vitamina D.

A început pelerinajul de la Mecca

Aproximativ două milioane de pelerini musulmani au început ieri să se reunească la Mina, în apropiere de oraşul sfânt Mecca, la începutul Hajj-ului (pelerinaj ritual comunitar) anual, ocolit pentru moment de epidemia de coronavirus MERS. Ministrul saudit al Sănătăţii Abdallah al-Rabia le-a spus duminică unor jurnalişti că niciun caz de contaminare cu acest virus nu a fost înregistrat în rândul pelerinilor, în contextul în care MERS a provocat 60 de morţi în lume, dintre care 51 în Arabia Saudită. Pelerinii sosesc la Mina cu trenul sau pe jos. Bărbaţii poartă două articole vestimentare din pânză albă necusute, iar femeile poartă vălul integral, conform tradiţiei.
Ei se vor ruga în Valea Mina, după care se vor reuni azi pe Muntele Arafat, tot în apropiere de Mecca, într-o zi de rugăciune şi invocaţii, un moment culminant în cadrul Hajj. Un tren electric dat de curând în folosinţă urmează să transporte, potrivit autorităţilor, aproximativ 400.000 de pelerini care participă la cea mai mare reuniune spirituală anuală din lume.
Arabia Saudită a mobilizat peste 100.000 de militari şi poliţişti pentru asigurarea securităţii pelerinilor şi a avertizat împotriva oricărei instrumentalizări politice a pelerinajului, în cursul căruia orice reuniune politică este interzisă. Această putere petrolieră a creat totodată un imens dispozitiv în domeniul sănătăţii şi protecţiei civile, pentru a le permite pelerinilor, dintre care aproximativ 1,4 milioane vin din străinătate, să săvârşească ritualurile în cele mai bune condiţii. Numărul pelerinilor străini este în scădere faţă de anul trecut, când a atins 1,75 de milioane.
Autorităţile de la Riyadh au impus anul acesta o reducere cu 20% a numărului pelerinilor provenind din alte ţări şi cu 50% a celor din Arabia Saudită, invocând riscul unei epidemii de coronavirus MERS şi lucrări de extindere la locurile sfinte.







În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.