Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Un medicament pentru Alzheimer ar putea fi lansat în curand

Ziarul de Vrancea
10 oct 2013 681 vizualizări
Un studiu, considerat revoluţionar de comunitatea medicală internaţională, oferă şansa obţinerii unor noi medicamente capabile să stopeze şi alte maladii grave, precum Parkinson şi alte boli neurodegenerative

Un medicament revoluţionar care ar putea trata maladia Alzheimer ar putea fi lansat pe piaţă în următorul deceniu, pe baza unei descoperiri făcute de cercetătorii britanici, care au reuşit în cadrul unor teste de laborator să împiedice distrugerea celulelor cerebrale. Acest studiu, considerat revoluţionar de comunitatea medicală internaţională, oferă şansa obţinerii unor noi medicamente capabile să stopeze şi alte maladii grave, precum Parkinson şi alte boli neurodegenerative. Savanţii britanici spun că vor putea chiar să obţină o pastilă care va putea să trateze mai multe boli în acelaşi timp.
Cercetările din cadrul acestui studiu se află încă într-un stadiu timpuriu, însă, potrivit oamenilor de ştiinţă, ele oferă deja prima dovadă reală a faptului că este posibilă folosirea unui medicament pentru a împiedica moartea celulelor cerebrale dintr-un creier afectat de Alzheimer.
În cazul maladiei Alzheimer, diagnosticată la peste 500.000 de britanici, creierele pacienţilor sunt "colmatate" cu o proteină lipicioasă, cu o structură "pliată" în mod eronat. Cei mai mulţi oameni de ştiinţă au încercat să găsească medicamentul care să dezintegreze acea proteină toxică şi să o înlăture din creier, însă autorii acestui studiu recent, finanţat de Medical Research Council, au abordat problema într-o manieră diferită. În loc să încerce să "decolmateze" creierul, cercetătorii britanici au ales să analizeze felul în care acele depozite de proteine avariază creierul. La fel cum un scaun pliant are nevoie să se închidă şi să se deschidă într-un anumit fel, proteinele din creier trebuie să se plieze într-un anumit fel pentru a funcţiona corect.
Studiul, realizat pe şoareci, a arătat faptul că aceste proteine cu o pliere eronată nu ucid în mod direct celulele cerebrale. În schimb, celulele mor din cauza tentativei lor nereuşite de a se proteja - ele încetează să mai producă proteine noi, din care unele sunt vitale pentru supravieţuirea lor. Savanţii au arătat că este posibil să se administreze şoarecilor un medicament care reporneşte sinteza acelor proteine, oprind astfel maladia cerebrală.

Succesul unui mariaj depinde de ADN-ul partenerilor

Unii oameni spun că secretul unei căsnicii fericite este compromisul sau faptul de a nu merge niciodată la culcare supărat pe partenerul de viaţă, dar psihologii americani au declarat recent că un mariaj reuşit poate depinde de ADN-ul partenerilor. Aceştia cred că o genă implicată în reglarea serotoninei, "hormonul fericirii", poate prezice cât de mult pot afecta emoţiile relaţiile. Studiul realizat de Universitatea Berkeley din California şi Universitatea Northwestern ar putea fi primul care să facă o legătură între genetică, emoţii şi satisfacţia maritală.
Aşadar, cercetătorii au găsit o legătură între satisfacţia în cadrul relaţiei şi o variantă de genă cunoscută sub numele de 5-HTTLPR. Toţi oamenii moştenesc o copie a acestei gene de la fiecare părinte.
Participanţii la studiu cu două gene 5-HTTLPR scurte s-au dovedit a fi cei mai nefericiţi în căsniciile lor, când au avut o serie de emoţii negative, precum furie şi dispreţ, şi cei mai fericiţi când au fost resimţite emoţii pozitive, precum umor şi afecţiune. În schimb, aceia cu una sau două gene 5-HTTLPR lungi au fost mai puţin deranjaţi de emoţiile din căsniciile lor.
Noile cercetări nu înseamnă că acele cupluri cu diferite variante ale 5-HTTLPR sunt incompatibile, au precizat cercetătorii. În schimb, studiile sugerează că cei care au două gene 5-HTTLPR scurte prezintă mai multe probabilităţi să prospere într-o relaţie bună şi să sufere într-una rea.
"Indivizii cu două gene scurte diferite pot fi ca florile de seră, înfloresc în timpul căsniciei când climatul emoţional este bun şi se ofilesc când este rău", a spus Claudia M. Haase , de la Universitatea Northwestern. "Pe de altă parte, indivizii cu una sau două gene lungi sunt mai puţin sensibili la climatul emoţional", a mai spus aceasta. "Niciuna dintre aceste variante ale genelor nu este bună sau rea", a adăugat aceasta. "Fiecare are avantajele şi dezavantajele ei", a adăugat Haase.

Democraţia în Azerbaidjan


Rezultatul alegerilor prezidenţiale, publicat înainte de începerea votului

Comisia Electorală din Azerbaidjan a publicat accidental, cu o zi înainte votului, rezultatele care indică victoria preşedintelui Ilham Aliev în alegerile prezidenţiale, relatează The Independent. Deşi criticii au susţinut de mult că alegerile din Azerbaidjan sunt fraudate, se pare că ţara a mers în acest an şi mai departe, publicând rezultatele înaintea deschiderii secţiilor de vot.
Meydan TV, un canal online critic la adresa guvernului, a publicat un screenshot de la o aplicaţie pentru mobil pentru Comisia Electorală Centrală din Azerbaidjan, care indica că Aliev a primit 72,76% din voturi, comparativ cu 7,4% obţinute de candidatul opoziţiei, Jamil Hasanli. Screenshot-ul indică, de asemenea, faptul că aplicaţia afişează informaţii despre cât de mulţi oameni au votat la mai multe ore ale zilei.
Deşi cazuri de fraudare a alegerilor au fost raportate şi la alegerile trecute, această scurgere a rezultatelor înaintea votului indică un grad mai serios de falsificare a votului, a declarat Emin Milli, director managerial la Meydan Tv, pentru The Independent. "Vor completa buletinele de vot, iar la final vor scrie cifrele pe care doresc să le scrie" a declarat Milli, închis în trecut pentru opiniile sale disidente.
Sondajele de opinie indicau chiar rezultate mai bune pentru Aliev, creditându-l cu 92% din voturi. Acesta a candidat pentru cel de-al treilea mandat de preşedinte, post pe care l-a ocupat din momentul în care l-a înlocuit pe tatăl său în 2003. Limitele privind numărul de mandate prezidenţiale în Azerbaidjan au fost abolite în 2009, în urma unui referendum suspectat că ar fi fost fraudat.

Un român a fost condamnat la închisoare şi biciuire în Malaysia

Un român a fost condamnat, ieri, la opt ani de închisoare şi zece lovituri de bici de Înalta Curte de Justiţie din Malaysia pentru posesie de droguri, relatează The Star. Românul în vârstă de 29 de ani, de profesie mecanic, a fost acuzat iniţial de trafic de droguri, ceea ce i-ar fi adus în mod obligatoriu pedeapsa cu moartea prin spânzurare. El a fost găsit vinovat de posesie de 2,5 kilograme de metamfetamină pe aeroportul internaţional Kuala Lumpur din Sepang, la 10 aprilie 2012. Judecătorul a decis că acuzarea nu a reuşit să dovedească acuzaţiile de trafic de droguri, ci pe cele de posesie de stupefiante.

O candiancă a primit Nobelul pentru literatură

Premiul Nobel pentru literatură pe anul 2013 a fost acordat scriitoarei Alice Munro (Canada), considerată "un maestru al prozei scurte contemporane", a anunţat ieri Comitetul Nobel. În 2012, premiul Nobel pentru literatură a fost atribuit scriitorului chinez Mo Yan, pentru modul său "de un realism halucinatoriu în care îmbină poveştile populare cu istoria şi contemporanul", potrivit Comitetului Nobel.
Laureaţii îşi vor primi premiile Nobel în cadrul unor ceremonii oficiale organizate la Stockholm şi la Oslo, pe 10 decembrie, ziua în care se comemorează moartea fondatorului distincţiilor, Alfred Nobel, decedat în 1896.

Twitter detronează Facebook în rândul adolescenţilor

Platforma de socializare Twitter a detronat reţeaua Facebook în rândul adolescenţilor americani, potrivit rezultatelor unui studiu. Astfel, 26% din cei 8.600 de adolescenţi intervievaţi preferă Twitter, iar numai 23% utilizează reţeaua Facebook şi Instagram, potrivit rezultatelor studiului efectuat de banca comercială Piper Jaffray. Un studiu realizat de aceeaşi bancă la începutul acestui an arăta că 30-33% dintre adolescenţii americani preferau atunci să folosească Facebook în detrimentul Twitter.
Noul studiu arată, totodată, că Twitter, Facebook şi Instagram sunt cele mai utilizate platforme sociale de către tinerii americani, doar 4% dintre ei preferând site-ul pentru bloguri Tumblr, iar 3%, reţeaua socială Google^.
Totuşi, "în ciuda preferinţei adolescenţilor pentru alte reţele, continuăm să credem că Facebook va oferi în lunile următoare surse de finanţare suplimentare, datorită serviciilor video şi Instagram", declară Gene Munster, expert al băncii Piper Jaffray.
Twitter, care are 218 milioane de utilizatori în întreaga lume, estimează că va fi cotat în curând la Bursă. Cu operaţiuni de aproximativ un miliard de dolari, Twitter urmăreşte să evite greşelile comise de marele său rival Facebook anul trecut, când s-a confruntat cu probleme tehnice şi o cădere vertiginoasă a cotaţiilor la Bursă.

A fost descoperită o exoplanetă care pluteşte singură prin spaţiu

O planetă din afara Sistemului Solar care pluteşte singură prin spaţiu, fără a se afla pe orbita unei stele, a fost descoperită de o echipă internaţională de astronomi, potrivit unui studiu publicat miercuri în Statele Unite. Această exoplanetă gazoasă, denumită PSO J318.5-22, se află la o distanţă de 80 de ani-lumină de Terra (1 an-lumină echivalează cu 9.460 miliarde de kilometri) şi are o masă de şase ori mai mare decât cea a planetei Jupiter. Ea s-a format în urmă cu doar 12 milioane de ani, o vârstă care pentru o planetă reprezintă primul stadiu al "copilăriei". "Nu am văzut niciodată în trecut un obiect precum acesta care pluteşte liber în spaţiu şi prezintă toate caracteristicile unor planete tinere aflate pe orbită în jurul unor stele", a explicat Michael Liu, de la Institutul de astronomie al Universităţii Hawaii din Manoa, principalul autor al descoperirii. "M-am întrebat de multe ori dacă astfel de corpuri solitare pot să existe, iar acum ştim că aşa este", a adăugat el.

A murit preşedintele popularilor europeni

Fostul premier belgian Wilfried Martens, preşedintele Partidului Popular European, a decedat în noaptea de miercuri spre joi, la vârsta de 77 de ani.
Wilfried Martens, care a condus nouă guverne în perioada 1979-1992, simbolizează practic Belgia anilor '80, după ce a fost nevoit să gestioneze o instabilitate politică cronică, înfruntări între flamanzi şi francofoni, o devalorizare a francului belgian urmată de o cură de austeritate dură, drama de pe stadionul Heysel sau atacurile sângeroase comise de "criminalii din Brabant". În toţi aceşti ani, creştin-democratul flamand, născut pe 19 aprilie 1936 într-o familie modestă de agricultori, a fost pilonul unei puteri executive în tandem cu regele Baudouin, cu care a dezvoltat o adevărată complicitate. Un bărbat elegant, uneori sever, el avea un simţ al umorului sec, la fel ca alt creştin-democrat flamand, preşedintele Consiliului European Herman Van Rompuy.
Preşedinte al Partidului Popular European (PPE) din 1990, fostul şef de Guvern se consacră integral Europei, cea de a doua pasiune a sa. Ales la Strasbourg în 1994, el va conduce timp de cinci ani grupul eurodeputaţilor conservatori. Consolidându-şi poziţia prin intermediul unor contacte excelente cu cancelarul german Helmut Kohl şi refuzând compromisuri, belgianul va reuşi să transforme PPE în cel mai influent grup politic din forul european.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.