Internațional

MOZAIC STIRI INTENATIONALE: "Particula lui Dumnezeu" a luat Premiul Nobel

Ziarul de Vrancea
8 oct 2013 423 vizualizări
Un britanic şi un belgian culeg laurii unei teorii pe care au "imaginat-o" în urmă cu jumătate de secol

Cercetătorii Peter Ware Higgs şi François Englert au primit, ieri, premiul Nobel pentru fizică pe 2013. Comitetul Nobel i-a recompensat pe cercetătorul belgian François Englert şi pe cel britanic Peter W. Higgs pentru "descoperirea teoretică a mecanismului care contribuie la o mai bună înţelegere a originii masei particulelor subatomice, care a fost confirmată recent prin descoperirea acestei particule fundamentale prezise, realizată de experimentele ATLAS şi CMS cu ajutorul acceleratorului de particule (Large Hadron Collider) de la CERN".
François Englert şi Peter W. Higgs au primit premiul Nobel pentru fizică pe anul 2013 pentru teoria lor care descrie felul în care particulele capătă masă. În 1964, cei doi savanţi au propus această teorie independent unul de celălalt (François Englert a conceput teoria alături de colegul său Robert Brout, decedat în 2011). În 2012, ideile lor au fost confirmate de descoperirea aşa-numitei particule a lui Higgs de către savanţii de la laboratorul CERN de lângă Geneva, în Elveţia. Teoria premiată cu Nobel în acest an reprezintă o parte centrală a Modelului Standard din fizica particulelor, care descrie felul în care Universul este alcătuit.

Ce e bosonul Higgs

Potrivit Modelului Standard, orice lucru din Univers - de la flori şi oameni şi până la planete şi stele - sunt alcătuite doar din câteva elemente de bază: particule de materie. Aceste particule sunt guvernate de forţe care se asigură că totul funcţionează aşa cum trebuie. Întregul Model Standard se bazează, totodată, pe existenţa unui tip special de particule: particula sau bosonul lui Higgs. Această particulă îşi are originea în câmpul invizibil care umple tot spaţiul. Chiar şi atunci când Universul pare să fie vid, acel câmp este acolo. Fără el, nu am exista, pentru că din contactul cu acest câmp particulele îşi dobândesc masa. Teoria propusă de François Englert şi Peter W. Higgs a descris acest proces.
În iulie 2012, CERN (Organizaţia europeană pentru cercetări nucleare) a anunţat că a descoperit "probabil" celebrul boson Higgs, confirmând teoria fizicienilor.
François Englert are cetăţenie belgiană şi s-a născut în 1932, în oraşul Etterbeek. A obţinut diploma de doctor în fizică la Universitatea Liberă din Bruxelles şi este profesor emerit la aceeaşi instituţie de învăţământ superior. Peter W. Higgs s-a născut în 1929, în localitatea Newcastle upon Tyne din Marea Britanie. A obţinut doctoratul, în 1954, la King's College din cadrul Universităţii din Londra şi este profesor emerit la Universitatea Edinburgh.
Laureaţii vor primi câte o medalie din aur şi un premiu în valoare de 8 milioane de coroane suedeze (circa 930.000 de euro), care poate fi împărţit între cel mult trei câştigători pe fiecare categorie.

Încetinirea îmbătrânirii, o investiţie mai bună decat tratarea cancerului?

Încetinirea procesului de îmbătrânire este o investiţie mai bună în sănătatea publică decât canalizarea eforturilor asupra cercetării privind cancerul şi patologiile cardiace, potrivit unui studiu publicat în Statele Unite ale Americii. Progrese ştiinţifice recente sugerează că încetinirea degenerescenţei legată de vârstă ar fi posibilă, scriu autorii acestui studiu publicat în ultimul număr al revistei americane Health Affairs. Chiar şi un succes modest în aceste cercetări ar avea un efect vizibil asupra stării de sănătate a persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani între anii 2030 şi 2060, potrivit cercetătorilor de la Universitatea Harvard (Massachusetts), Columbia (New York) şi California de Sud. Astfel, ar urma să existe 12 milioane de persoane de vârsta a treia cu o stare bună de sănătate în 2060 în Statele Unite ale Americii, un progres mai important decât cele mai optimiste scenarii cu privire la progresele recente în lupta împotriva cancerului şi a bolilor de inimă, au explicat autorii studiului.
Reducerea incidenţei cancerului cu 25% în următoarele decenii ar îmbunătăţi în mică măsură starea de sănătate a populaţiei în cursul acestei perioade, ceea ce este valabil şi în cazul bolilor cardiovasculare, principala cauză a mortalităţii la nivel mondial, arată studiul oamenilor de ştiinţă.
În opinia acestora, acelaşi număr de persoane mai în vârstă vor fi în viaţă în 2060, însă cu probleme de sănătate, indiferent dacă va continua sau nu găsirea unor modalităţi de luptă împotriva cancerului. Un studiu precedent arata că eradicarea cancerului ar creşte speranţa de viaţă cu circa trei ani.
"Însă chiar şi un succes modest pentru încetinirea îmbătrânirii ar avea un impact enorm asupra sănătăţii publice şi a calităţii vieţii, o abordare fundamental nouă", susţine Jay Olshansky, de la Universitatea Illinois din Chicago, unul dintre autorii noului studiu care pledează pentru începerea imediată a cercetărilor în acest sens

Ţigările electronice nu vor fi considerate medicament

Parlamentul European a dat undă verde, ieri, unei noi legislaţii antitabac, dar a refuzat ca ţigările electronice să fie vândute exclusiv în farmacii. Ţigara electronică nu va fi considerată un medicament, au tranşat eurodeputaţii, şi va putea fi vândută în continuare în magazine specializate sau tutungerii. Majoritatea eurodeputaţilor de dreapta au refuzat o propunere a Comisiei Europene ca ţigara electronică, ale cărei efecte asupra sănătăţii nu sunt cunoscute, să fie considerată medicament. Aceste ţigări nu vor putea fi însă vândute minorilor şi nici nu li se va putea face publicitate. Textul, care urmează să fie analizat de reprezentanţii celor 28 de state membre înainte de a intra în vigoare, prevede, de asemenea, ca mesajele de avertizare de pe pachetele de ţigări să ocupe 65 la sută, urmând ca marca de ţigări să apară doar în partea de jos a pachetului. Ţigările "slim" vor putea fi comercializate în continuare, în pofida avizului Comisiei Europene. În schimb, ţigările cu arome vor fi interzise, dar cele "mentolate" vor avea un termen de opt ani după promulgarea legii.

Trei romani furau dinţi de aur din cimitirele franceze

Trei bărbaţi de origine română au fost inculpaţi şi plasaţi în detenţie pentru furt în formă agravată şi profanare, după ce au acţionat în trei cimitire din regiunea Cambrai (nord), relatează Le Parisien online. Potrivit publicaţiei, cele trei persoane, în vârstă de 32, 26 şi, respectiv 23 de ani, au fost reţinute şi prezentate în faţa unui judecător. Suspecţii sunt acuzaţi de furt în grup şi distrugeri, dar şi de profanarea unor morminte şi aducere atingere integrităţii unor cadavre, scrie Le Parisien. Principalul mobil al faptelor a fost furtul, au anunţat autorităţile.
Cimitirele Crèvecoeur-sur-l'Escaut, Neuvilly şi Busigny au fost vizate în septembrie. Cel puţin o familie a depus plângere pentru dispariţia unei verighete şi unor dinţi de aur dintr-un mormânt profanat. În total au fost deschise 15 morminte şi cinci sicrie, potrivit publicaţiei franceze.

Unul din trei utilizatori Facebook are "prieteni falşi"

Peste o treime dintre utilizatorii de Facebook au pe această reţea de socializare prieteni pe care nu îi plac şi pe care i-ar evita în viaţa reală, dar nu îi elimină totuşi din listă, întrucât se tem de eventuale consecinţe sau sunt curioşi să le urmărească activităţile, informează dailymail.co.uk. Potrivit rezultatelor unui sondaj efectuat de VoucherCodesPro.co.uk, 34% dintre britanici au prieteni pe Facebook pe care nu îi plac şi pe care îi evită în viaţa reală. Cu toate acestea, mai mult de jumătate dintre respondenţi (58%) au recunoscut că preferă să nu elimine din listă aceşti "prieteni" deoarece sunt curioşi să urmărească îndeaproape ceea ce fac aceştia - fotografii, mesaje -, iar 26% dintre ei se tem de consecinţe. Numărul mediu de prieteni pe care o persoană îi are pe Facebook este 287, însă doar puţin mai mult de 10% dintre aceştia - o medie de 31 - sunt persoane pe care utilizatorii le simpatizează cu adevărat şi cu care îşi petrec timpul. 47% preferă să păstreze în lista de prieteni membri ai familiei sau rude ale partenerilor de viaţă pur şi simplu din obligaţie. De asemenea, 36% dintre respondenţi au spus că păstrează în lista de prieteni colegi sau foşti colegi, în eventualitatea că vor avea vreodată nevoie de ei. 17% dintre participanţii la sondaj spun că păstrează aceşti "prieteni falşi" în listă pentru că astfel pot urmări activităţile unor terţi, precum copii sau rude ale acestora.
Întrebaţi dacă au avut vreodată vreun conflict pe Facebook, 22% dintre respondenţi au răspuns afirmativ. În 28% din cazuri, motivul conflictului a fost "o postare vagă care i-ar fi avut ca ţintă" pe respondenţi.
Rezultatele acestui studiu arată că vechea zicală potrivit căreia "trebuie să îţi ţii prietenii aproape, iar duşmanii şi mai aproape este încă valabilă în epoca internetului", a declarat George Charles, director de marketing la VoucherCodesPro.

Statele din Golf vor testa călătorii pentru a "depista" homosexualii

Un test medical dezvoltat de Kuwait va fi folosit pentru a "depista" homosexualii şi a-i împiedica să intre în ţară sau în orice alt stat din cadrul Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG), potrivit unui oficial guvernamental kuwaitian, citat de Daily Mail.  Ţările membre CCG - Bahrain, Kuwait, Qatar, Oman, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite - consideră deja orice act homosexual ca fiind ilegal. Această poziţie controversată a fost înăsprită, potrivit lui Yousouf Mindkar, directorul pentru sănătate publică din Ministerul kuwaitian al Sănătăţii. "Centrele de sănătate desfăşoară verificări medicale de rutină pentru a evalua starea de sănătate a expatriaţilor atunci când aceştia vin în ţările CCG. Totuşi, noi vom adopta măsuri stricte care ne vor ajuta să depistăm homosexualii, cărora le va fi interzisă intrarea în Kuwait sau în orice altă ţară membră CCG", a declarat el pentru cotidianul kuwaitian Al Rai. Cei care participă la acte homosexuale în Kuwait, dacă au vârste sub 21 de ani, pot fi condamnaţi la până la zece ani de închisoare. La începutul lunii, publicaţia The Week din Oman a fost suspendată din cauza unui articol care a fost considerat ca simpatizând cu homosexualii, potrivit BBC.
Homosexualitatea este ilegală în 78 de ţări, iar lesbianismul este interzis în 49. Cinci ţări prevăd pedeapsa cu moartea pentru homosexuali: Iran, Arabia Saudită, Sudan, Yemen şi Mauritania.

Opozant al lui Putin, condamnat la tratament psihiatric forţat

Un opozant rus a fost condamnat la Moscova la tratament psihiatric, după ce a participat la protestele violente organizate în mai 2012 împotriva preşedintelui Vladimir Putin. "Tribunalul a decis că Mihail Kosenko trebuie să fie supus unui tratament psihiatric forţat", a declarat avocatul Valeri Şuhardin. Kosenko, care ar suferi de o formă uşoară de schizofrenie, a fost găsit vinovat de agresiuni împotriva agenţilor de poliţie, dar instanţa a stabilit că nu avea discernământ în momentul comiterii faptelor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.