Internațional

O adolescentă, favorită să caştige Premiul Nobel pentru Pace

Ziarul de Vrancea
7 oct 2013 527 vizualizări
Malala Yousafzai a fost împuşcată de un fundamentalist religios după ce a militat pentru dreptul femeilor musulmane la educaţie n talibanii pakistanezi au ameninţat ieri din nou că o vor ucide pe tanăra de 16 ani

Malala Yousafzai, tânăra pakistaneză care a supravieţuit unui atentat comis de talibani, a declarat ieri pentru BBC că va veni o zi în care va intra în politică pentru a "schimba viitorul" ţării sale. "Vreau să devin politician mai târziu. Vreau să schimb viitorul ţării mele şi să fac educaţia obligatorie", a subliniat adolescenta în vârstă de 16 ani, devenită un simbol al luptei pentru dreptul fetelor la educaţie şi candidată la Premiul Nobel pentru Pace, care va fi anunţat vineri. "Sper că va veni o zi în care pakistanezii vor fi liberi, că vor avea drepturi, că va fi pace şi că fiecare fată şi fiecare băiat va merge la şcoală", a adăugat adolescenta, reluând teme cu care a triumfat, la 12 iulie, în timpul unui discurs susţinut la ONU.
Malala, care povesteşte istoria sa într-o carte ce va apărea azi, s-a remarcat, începând din 2009, pe un blog al BBC în urdu, limba naţională a Pakistanului, cu articole în care denunţa talibanii din cadrul TTP pentru faptul că le împiedicau pe tinere să se ducă la şcoală atunci când controlau Valea Swat (nord-vestul Pakistanului), în perioada 2007-2009. Pe 9 octombrie 2012, tânăra militantă a fost grav rănită la nivelul capului de un glonţ tras de un taliban cu intenţia de a o pedepsi pentru angajamentul ei în favoarea educării fetelor. Transferată în Marea Britanie, ea a fost operată cu succes la Birmingham (centru), unde locuieşte în prezent şi unde este şcolarizată din martie. "Adaptarea la o cultură şi la o societate noi a fost dificilă, mai ales pentru mama mea, pentru că nu a mai văzut vreodată femei atât de libere, libere să meargă oriunde pe stradă, singure, fără să fie însoţite de frate sau tată", a povestit ea.
Talibanii pakistanezi au reiterat, ieri, avertismentul că intenţionează să o atace din nou pe Malala Yousafzai, argumentând că aceasta are un discurs "anti-islam".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.