Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Rusia spumegă la gandul că pierde Moldova

Ziarul de Vrancea
2 oct 2013 636 vizualizări
După boicotul impus vinului moldovenesc, oficialii ruşi au început să vorbească despre un "plan" romanesc de anexare a Republicii Moldova n afirmaţia vicepremierului rus a primit o replică sarcastică din partea preşedintelui Băsescu

Preşedintele Traian Băsescu a răspuns, ieri, acuzaţiilor vicepremierului rus, Dmitri Rogozin, privind planul şefului statului român de integrare a Republicii Moldova în UE, apoi anexarea acesteia la România. Traian Băsescu a declarat, cu subanţeles, că Romania nu şi-a declarat niciodată intenţia de a anexa o ţară. El a fost întrebat în cadrul conferinţei de presă comune cu preşedintele Republicii Estonia, Toomas Hendrik Ilves, cum comentează afirmaţia vicepremierului rus Dmitri Rogozin, potrivit căreia: "«Calul Traian» (Traian Băsescu) a pregătit pentru Republica Moldova două etape: iniţial, «integrarea în Uniunea Europeană», apoi Anschlussul (anexarea) ei de către România". Traian Băsescu a răspuns: "Să dea Dumnezeu să reuşim cu integrarea Moldovei în Uniunea Europeană". Şeful statului a menţionat că România nu şi-a declarat niciodată intenţia de a anexa o ţară. "Bătălia noastră este pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, pentru că atunci aproape nu vom mai avea frontiere. Vom fi cetăţeni europeni, şi noi, şi cetăţenii Republicii Moldova. Vom vorbi aceeaşi limbă, vom avea mai mult sau mai puţin aceleaşi obiective, vom avea aceeaşi istorie în interiorul Uniunii Europene", a adăugat şeful statului român. Preşedintele Traian Băsescu a arătat că declaraţii de acest tip ale demnitarului rus sunt "frecvente". "El cum se trezeşte face o declaraţie la adresa României, după care bănuiesc că îşi bea ceaiul. Sau, mă rog, ceva", a mai spus Băsescu. Şeful statului a ţinut să precizeze că România a fost primul stat din lume care a recunoscut independenţa Republicii Moldova. "Asta trebuie subliniat, vizavi de declaraţiile faimosului demnitar rus", a arătat Traian Băsescu.
La rândul său, preşedintele Estoniei a afirmat că singura anexare despre care ştie a fost cea a Estoniei, Letoniei şi Lituaniei, şi a Basarabiei. "Acestea au fost cazuri de anexare. Ceea ce este ciudat este că nu au recunoscut că au anexat aşa ceva, însă acestea sunt cazurile pe care le ştiu eu", a mai spus preşedintele Estoniei.
Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a comentat, ieri, pe contul său de Twitter, întâlnirea lui Traian Băsescu cu preşedintele Parlamentului moldovean Igor Corman, afirmând că preşedintele român planifică integrarea R.Moldova în Uniunea Europeană, apoi anexarea acesteia de către România.

Timofti: Republica Moldova a simţit ce înseamnă solidaritate europeană

Preşedintele Nicolae Timofti a declarat că Republica Moldova a simţit ce înseamnă solidaritate europeană, referindu-se la acţiunile Bruxelles-ului în sprijinul vinificatorilor moldoveni, după ce Rusia a interzis importul vinurilor din această ţară. "Şi asta mă bucură că, atunci când ni s-au creat condiţii grele, artificiale, noi am simţit susţinerea şi faptul că se întreprind măsuri ca Moldova să fie ajutată", a afirmat Nicolae Timofti, după o întrevedere avută cu membrii Comitetului pentru Politică şi Securitate (COPS) al Consiliului Uniunii Europene, aflaţi în vizită la Chişinău. În context, preşedintele Timofti a subliniat că Republica Moldova a făcut alegerea corectă atunci când a decis să se îndrepte spre UE, dând asigurări că autorităţile de la Chişinău vor continua să depună eforturi pentru ca Moldova să fie acceptată ca stat membru al UE.

În 2050, Terra va avea circa 10 miliarde de locuitori

în acelaşi timp, unul din patru oameni va proveni de pe continentul african

Populaţia mondială va ajunge la 9,731 miliarde de locuitori în 2050, faţă de 7,141 miliarde în 2013, indică un studiu bienal al Institutului francez de studii demografice (INED), publicat ieri. Până la sfârşitul acestui secol vor fi între 10 şi 11 miliarde de locuitori, conform proiecţiilor INED, care realizează studii proprii în paralel cu cele realizate de Organizaţia Naţiunilor Unite, Banca Mondială şi alte mari instituţii naţionale. Cifra de 6 miliarde de locuitori pe Terra a fost depăşită în 1999 şi, după 12 ani, în 2011, populaţia mondială a ajuns la 7 miliarde de locuitori.
Rata fecundităţii mondiale este de 2,5 copii la o femeie în 2013 - faţă de 5 în 1950 -, cu puternice disparităţi regionale, potrivit studiului, îndeosebi între cele două extreme, care sunt Nigerul (7,6 copii la o femeie) şi Bosnia-Herţegovina (1,2 copii la o femeie).
Africa va concentra aproape un sfert din populaţia globului în 2050, conform studiului, care prevede că 2,435 miliarde de persoane vor trăi pe continentul african în 2050, aproape dublul înregistrat în 2013 - 1,1 miliarde de locuitori. Cu un indice al fecundităţii de 1,6 copii la o femeie, Europa continentală va fi singura zonă de pe Terra confruntată cu un recul al populaţiei, care va scădea de la 740 milioane de locuitori în 2013 la 726 milioane în 2050.
Americile vor depăşi un miliard de locuitori, ajungând de la 958 milioane de locuitori în 2013 la 1,228 miliarde în 2050, Asia va trece de la 4,305 miliarde de locuitori în 2013 la 5,284 miliarde în 2050 şi Oceania de la 38 de milioane la 58 de milioane, potrivit previziunilor INED. În prezent, cele mai populate şapte ţări ale lumii sunt: China (1,36 miliarde), India (1,276 miliarde), SUA (316,2 milioane), Indonezia (248,5 milioane), Brazilia (195,5 milioane), Pakistan (190,7 milioane) şi Nigeria (174,9 milioane).

Reactor suedez, oprit timp din cauza unor meduze

Un reactor nuclear suedez a fost repornit ieri dimineaţa, după ce a fost oprit timp de trei zile, din cauza intrării unor meduze într-un circuit de răcire, a anunţat exploatantul. Incidentul s-a produs la unitatea 3 a centralei de la Oskarshamn, pe coasta de la Marea Baltică. Nu au existat repercusiuni asupra consumatorilor sau securităţii. OKG, o filială a grupului german EON care exploatează această centrală, a anunţat că a fost nevoit să oprească reactorul în mod preventiv, duminică, "din cauza prezenţei unui număr important de meduze într-un circuit de apă pentru răcire". "Producţia a fost reluată", a anunţat compania într-un comunicat.
Meduzele au provocat pagube într-un mecanism destinat filtrării apei de mare, obligând OKG să înlocuiască anumite părţi şi să cureţe canalizarea cu apă sub presiune, a declarat pentru Emmy Davidsson, o purtătoare de cuvânt. Ea nu a putut să precizeze câte meduze au invadat circuitele centralei. "Este numărul cel mai important pe care l-am văzut vreodată. Nu este un lucru obişnuit. În fiecare toamnă este necesar să ne debarasăm de meduze, dar nu de atâtea", a adăugat ea. Oskarshamn 3 este cel mai puternic reactor din ţară, cu 1.400 de megawaţi.


Un băiat de doi ani şi-a "născut" fratele geamăn

Un copil de doi ani şi-a "năcut" fratele geamăn parazit în satul Huaxi din China. Copilul suferea de dureri de stomac şi avea dificultăţi respiratorii.
După mai multe radiografii şi RMN-uri, medicii au descoperit că băiat chinez îşi purta în pântec fratele geamăn. Este un caz extrem de rar, dar care se întâmplă. Din motive necunoscute, când există doi fetuşi în uter, unul se poate dezvolta mai bine decât celălalt. Creşterea celui slab se opreşte, iar fetusul puternic poate absorbi ţesuturile geamănului.
În cazul din China, fetusul absorbit de copil avea 20 cm şi era deja format: avea coloană vertebrală, membre dezvoltate în întregime, degete la mâini şi la picioare.

Nou tratament împotriva infertilităţii la femei

O femeie în vârstă de 30 de ani din Japonia, care a primit diagnosticul de infertilitate, a adus pe lume recent un copil sănătos în urma unui tratament experimental împotriva infertilităţii, conform LiveScience. Femeia nu mai avea menstruaţie regulată din cauza unei condiţii medicale denumite insuficienţă ovariană primară, stare în care ovarele nu produc un nivel suficient de estrogen şi nu eliberează în mod regulat ovule. Cercetătorii au îndepărtat un ovar, l-au tratat în afara organismului şi apoi l-au reimplantat. Acest tratament a stimulat producţia de foliculi, structuri care înconjoară ovulele în devenire. Apoi, cercetătorii au adunat ovule ale pacientei şi le-au fertilizat în condiţii de laborator cu sperma soţului acesteia. Embrionii rezultaţi au fost transplantaţi femeii care a născut după 37 de săptămâni de sarcină. Acest tratament nu va da însă roade pentru toate femeile cu insuficienţă ovariană primară, iar deocamdată are o rată de succes destul de scăzută, conform medicilor. Doar 5 dintre cele 13 femei care au primit acest tratament au produs ovule viabile, iar dintre acestea doar două au rămas gravide. Deşi mai este nevoie de cercetare în domeniu, oamenii de ştiinţă sunt optimişti că acest tratament va putea să le ajute să nască pe femeile cu insuficienţă ovariană primară dar şi cu alte tipuri de menopauze premature, aşa cum este menopauza provocată de tratamentul oncologic.

Cel puţin 40 de persoane ucise de viespii în China

Cel puţin 40 de persoane au murit începând din iulie în China din cauza înţepăturilor de viespe, au anunţat ieri autorităţile chineze. Potrivit autorităţilor, 41 de persoane au murit şi alte peste 1.600 au fost rănite din cauza înţepăturilor de viespe în provincia Shaanxi. Un număr de 206 persoane sunt în continuare tratate în spital, 37 dintre ele fiind în stare critică. Oficialii locali au precizat că vremea mai uscată şi mai călduroasă din acest an ar fi putut contribui la înmulţirea viespilor în regiune.
Activiştii de mediu au acuzat urbanizarea rapidă pentru înrăutăţirea problemei, în contextul în care tot mai multe terenuri din zone rurale sunt acaparate de dezvoltarea urbană, distrugând habitatele unde viespile îşi construiesc cuiburile. Oraşele Angkang, Hanzhong şi Shangluo au fost cel mai puternic afectate de atacurile din ultimele trei luni. Autorităţile provinciale au trimis experţi în controlul insectelor pentru a ajuta la eradicarea problemei. Potrivit Xinhua, poliţiştii şi pompierii au primit echipamente speciale pentru a distruge cuiburile de viespi. Atacurile viespilor sunt o probleme care apare regulat, în special în provincia Shaanxi, însă autorităţile nu au oferit cifre privind victimele din anii precedenţi. Viespile aflate la originea atacurilor din ultimele luni par să facă parte dintr-o specie asiatică de viespi uriaşe. Această insectă poate ajunge la o lungime de 5 cm, având un ac de 6 mm.


Italia respiră uşurată

Guvernul lui Enrico Letta a obţinut în mod confortabil un vot de încredere crucial, ieri, în Senat, după ce Silvio Berlusconi a revenit asupra poziţiei prin care urmărea, iniţial, îndepărtarea Executivului de la putere. În total 235 de senatori dintre cei 307 prezenţi (o majoritate absolută de 153 de voturi era necesară) au votat în favoarea unei moţiuni de susţinere a Guvernului Letta, din care fac parte, începând din aprilie, formaţiuni de centru-stânga şi centru-dreapta. Şaizeci de senatori au votat împotrivă.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.