Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Şomerii britanici, obligaţi să presteze muncă în folosul comunităţii

Ziarul de Vrancea
1 oct 2013 332 vizualizări
O primă încălcare a acestor noi reguli se pedepseşte cu retragerea alocaţiei pe o perioadă de patru săptămâni, o a doua încălcare antrenând pierderea alocaţiei pe trei luni

Britanicii aflaţi în şomaj de peste doi ani vor trebui să presteze timp de 30 de ore pe săptămână muncă în interesul comunităţii, altfel riscând să-şi piardă alocaţiile de la stat.  "Nimeni nu va primi ceva fără să ofere ceva în schimb", a declarat ministrul britanic de finanţe George Osborne, în cadrul congresului anual al Partidului Conservator, care se desfăşoară la Manchester, în nordul Angliei. "Pentru prima dată, toţi şomerii de lungă durată care sunt capabili să muncească vor face ceva în schimbul alocaţiilor şi pentru a-i ajuta să-şi găsească de muncă", a spus el.
Începând din luna aprilie, odată cu noul an bugetar, şomerii de lungă durată vor trebui să-şi dedice 30 de ore pe săptămână pentru muncă în folosul comunităţii (să strângă gunoaiele de pe stradă, să gătească pentru persoanele în vârstă sau să lucreze într-o organizaţie caritabilă) sau să meargă zilnic la Agenţia pentru ocuparea forţei de muncă. Şomerii care suferă de alcoolism sau sunt analfabeţi vor fi şi ei ajutaţi. O primă încălcare a acestor noi reguli de către cei aflaţi în şomaj se pedepseşte cu retragerea alocaţiei pe o perioadă de patru săptămâni, o a doua încălcare antrenând pierderea alocaţiei pe trei luni.

O decizie cu încărcătură electorală

Denumit "Help to Work", acest nou dispozitiv va viza toţi şomerii care nu şi-au găsit de muncă după doi ani în cadrul unui program guvernamental de sprijin şi formare profesională. Această nouă măsură se înscrie în cadrul reformei globale a ajutoarelor sociale, iniţiată de guvernul condus de David Cameron, care consideră că un sistem prea generos de asistenţă socială nu îi incită pe britanici să muncească. Partidul Conservator încearcă să-şi atragă astfel sprijinul susţinătorilor săi tradiţionali şi să limiteze creşterea în popularitate a partidului anti-imigraţie şi anti-european Ukip, înaintea alegerilor din 2015, scrie Liberation. Potrivit ultimelor date statistice, şomajul a scăzut uşor la 7,7% în Marea Britanie în ultimele trei luni, după patru luni când s-a menţinut la 7,8%. Şomajul de lungă durată rămâne în schimb ridicat, cu 469.000 de persoane fără loc de muncă de peste doi ani, la sfârşitul lunii iulie, respectiv cu 27.000 mai mulţi decât anul precedent.

Unul din opt oameni suferă de foame

Nivelul foametei continuă să înregistreze o scădere în lume, însă Africa rămâne cea mai afectată, una din cinci persoane suferind din cauza subalimentării pe acest continent, a anunţat ieri Organizaţia ONU pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).
Potrivit raportului privind situaţia insecurităţii alimentare în lume (SOFI 2013), prezentat la Roma, 842 de milioane de persoane (12% din populaţia mondială) au suferit de foamete cronică în perioada 2011-2013, în comparaţie cu 868 de milioane în perioada 2010-2012. "Astfel, o persoană din opt în lume a suferit, probabil, de foamete cronică", scrie Agenţia ONU, care subliniază că există diferenţe mari între regiuni. Africa rămâne continentul cel mai afectat, dar în special Africa subsahariană, "care acuză nivelul de subalimentare cel mai ridicat" din lume, cu 21% (adică o persoană din cinci), notează FAO. În schimb, "cea mai mare parte a ţărilor asiatice au înregistrat o reducere importantă atât a numărului, cât şi a proporţiei persoanelor subalimentate, în special în Asia de Sud-Est", unde prevalenţa subalimentaţiei a scăzut în decurs de 20 de ani de la 31 la 10,7%. În total, aproape 60% dintre persoanele subalimentate se află, în continuare, în Asia de Sud (295 de milioane) şi în Africa subsahariană (223 de milioane) - însă chiar şi în această regiune partea de populaţie subalimentată a scăzut destul de puternic în ultimele două decenii, de la 32,7 la 24,8% din populaţia totală. Asia, per ansamblu, "nu este departe de atingerea" Obiectivului Mileniului vizând reducerea cu jumătate a numărului persoanelor care suferă de foamete până în 2015, potrivit FAO, care apreciază că acest obiectiv "încă poate fi atins" de ţări în curs de dezvoltare, "cu condiţia să fie efectuate eforturi suplimentare cu scopul reducerii foametei", prin intermediul unor mecanisme de securitate mai bune şi investiţii sporite în agricultură.

Papa Francisc a acceptat demisia unui episcop, în urma unui scandal de pedofilie

Papa Francisc a acceptat ieri demisia unui episcop irlandez, monseniorul William Lee, care a recunoscut că în 2010 nu a acţionat bine prin protejarea unui preot pedofil. Într-un scurt comunicat, Biroul de presă al Sfântului Scaun a precizat că Lee, episcop al diocezei Waterford şi Lismore a fost demis în virtutea paragrafului 2 din articolul 401 al Codului canonic, privind revocări pentru erori grave. Potrivit presei britanice, faptele vizate s-au petrecut în anii '90, iar episcopul a prezentat scuze în 2010.
Sesizat prin plângeri depuse de victimele preotului, devenite între timp adulţi, episcopul l-ar fi mutat pe preot în dioceza sa şi s-ar fi adresat abia după doi ani poliţiei. Biserica Irlandeză a fost afectată, în mai mare măsură ca celelalte, de un scandal de foarte mare amploare privind abuzuri sexuale comise de preoţi şi credincioşi asupra unor minori. Au fost sancţionaţi mai mulţi episcopi şi preoţi. Biserica se confruntă, însă, cu noi cazuri, care datează în cea mai mare parte din anii '70 şi '80.
Numeroase instituţii din cadrul Bisericii Irlandeze, altădată puternice, care se ocupau de copii (şcoli, orfelinate, organizaţii de tineret) au fost vizate de anchete efectuate de justiţia irlandeză. Adesea, unii episcopi au încercat să muşamalizeze scandalurile, o practică pe care fostul Papă Benedict al XVI-lea a condamnat-o deja fără drept de apel.

Evreii americani sunt din ce în ce mai puţin religioşi

Imensa majoritate a evreilor americani este mândră de apartenenţa sa religioasă, dar aproape unul din cinci susţine că nu are nicio religie, arată un sondaj publicat ieri. Potrivit acestei anchete, 32 la sută dintre evreii născuţi după 1980 apreciază că apartenenţa la religia iudaică este o moştenire sau o cultură. În mod contrar, 93 la sută dintre evreii americani născuţi între 1914 şi 1927 se identifică cu religia lor prin credinţă. "Această schimbare de percepţie pe care evreii o au despre ei înşişi reflectă schimbările mai profunde din interiorul societăţii americane", explică institutul de cercetare Pew, care a realizat acest sondaj. "În ansamblu, americanii - şi nu numai evrei - renunţă în număr din ce în ce mai mare la orice afiliere religioasă", continuă Pew. Dar, subliniază anchetatorii, 94 la sută dintre evreii chestionaţi susţin că sunt mândri că sunt evrei. Şapte din zece se simt foarte puţin sau doar puţin ataşaţi de Israel. În schimb, 38 la sută dintre persoanele intervievate cred că Guvernul israelian face eforturi sincere de pace cu palestinienii, în timp ce 44 la sută dintre ei consideră coloniile evreieşti din Cisiordania ca venind în contradicţie cu interesele Israelului. Pentru acest sondaj, Pew a contactat 3.475 de evrei americani prin telefon din 20 februarie până în 13 iunie. Marja de eroare este de plus sau minus trei puncte.

Satul în care toţi locuitorii se ocupă cu traficul de droguri

Poliţia antidrog din Bolivia a descoperit săptămâna trecută un mic sat în Anzi cu 35 de case unde, aparent, toţi locuitorii se ocupau cu traficul de droguri, a declarat luni un responsabil al poliţiei. Locuitorii satului Iruni, din districtul Oruro, la frontiera cu Chile şi la 500 de kilometri sud de La Paz, aveau în casele lor ustensile destinate producerii cocainei, a declarat pentru presă maiorul Mirko Bustos, responsabil al poliţiei antidrog din Oruro. "Am recenzat aproximativ 35 de case şi în fiecare dintre ele am descoperit diferite elemente (precum) recipiente pline cu substanţe" interzise, însă toţi locuitorii dispăruseră, vizibil informaţi înainte de operaţiunea poliţiei, a povestit acesta. Printre altele, "am găsit o cantitate incalculabilă de ambalaje pentru împachetarea drogurilor, precum şi matriţe pentru prepararea pachetelor (de droguri). Am găsit patru sau cinci pachete pregătite, ale căror greutate şi valoare urmează a fi estimate" de către parchet, a continuat el. De asemenea, poliţia a descoperit la faţa locului un mormânt în care erau îngropaţi 15 tatu andini alături de dolari şi însemne naţionale, probabil rămăşiţe ale unui ritual religios.
Bolivia este al treilea producător mondial de cocaină, după Peru ş Columbia.

China permite din nou accesul la Facebook şi Twitter

Un număr restrâns de chinezi vor putea în sfârşit să acceseze Facebook, Twitter şi alte site-uri considerate "sensibile din punct de vedere politic", după ce guvernul comunist blocase reţeaua Facebook în 2009, ca urmare a revoltelor din provincia Xinjiang. Accesul la aceste site-uri va fi permis doar chinezilor care lucrează şi trăiesc în noua zonă porto-franco din Shanghai, care are o suprafaţă de 27 de kilometri.
Platformele Facebook şi Twitter au fost blocate de guvernul de la Beijing în urma revoltelor sângeroase din provincia Xinjiang, din vestul Chinei, despre care autorităţile afirmă că au fost instigate prin site-urile de socializare. Pe de altă parte, site-ul The New York Times a fost blocat în China după ce publicaţia americană a relatat, anul trecut, că familia premierului chinez de atunci, Wen Jiabao, a strâns o avere imensă.
Citând surse guvernamentale, ziarul South China Morning Post din Hong Kong a afirmat, de asemenea, că autorităţile susţin licitaţii ale firmelor de telefonie străine pentru furnizarea serviciilor de internet în zonă.
Partidul Comunist din China cenzurează agresiv internetul, ştergând sistematic postările online şi blocând accesul la site-uri pe care le consideră nepotrivite sau periculoase din punct de vedere politic.
Zona porto-franco din Shanghai, aprobată la începutul lunii iulie, urmează să fie "o regiune de testare" a convertibilităţii yuanului şi a liberalizării ratelor dobânzilor, pe lângă investiţiile străine directe şi sistemul de impozitare, a afirmat Consiliul de Stat. Potrivit aceloraşi surse guvernamentale, scopul deblocării site-urilor din zona porto-franco este acela de a face cetăţenii străini "să se simtă ca acasă". "Dacă nu se pot conecta la Facebook sau citi The New York Times, ei s-ar putea întreba pe bună dreptate cât de specială este zona porto-franco, în comparaţie cu restul Chinei", au mai afirmat aceleaşi surse.
Pe de altă parte, Mark Zuckerberg, cofondatorul Facebook, a afirmat că posibilitatea accesării acestei reţele în China este conformă cu scopul companiei de a conecta lumea.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.