Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: "Nebunul" Berlusconi aruncă Italia într-o nouă criză

Ziarul de Vrancea
29 sep 2013 347 vizualizări
Silvio Berlusconi, panicat de ideea pierderii în curând a imunităţii parlamentare, a deschis o nouă perioadă de incertitudine pentru Italia, îndemnându-i pe miniştrii partidului său să demisioneze, comentează AFP.

"Gest nebun", "nedemn", "condamnatul scufundă Italia", "spre prăpastie", presa italiană era unanimă ieri în condamnarea deciziei lui Il Cavaliere, în contextul în care a treia economie din zona euro întârzie să iasă din criză.
"Politica italiană este golită de orice sens şi este privată de orice orizont", deplânge respectatul constituţionalist Stefano Rodotà. Chiar şi Enrico Letta - care conduce un Guvern de coaliţie dificilă între stânga, din care provine, şi formaţiunea de centru-dreapta a lui Berlusconi - şi-a pierdut calmul obişnuit, evocând "un gest nebun şi iresponsabil, menit în întregime să protejeze interesele personale" ale miliardarului care se confruntă cu probleme cu justiţia.
Criza s-a instalat după condamnarea definitivă a lui Berlusconi, pe 1 august, la patru ani de închisoare (reduşi la unul în urma unei amnistii) pentru fraudă fiscală. Din cauza vârstei – a împlinit ieri 77 de ani -, magnatul media nu va merge după gratii, ci urmează să aleagă în zilele următoare între un arest la domiciliu şi prestarea de muncă în folosul comunităţii. Altă perspectivă pentru Il Cavaliere este aceea că Senatul urmează să se pronunţe în curând cu privire la destituirea sa, care îl va priva de imunitatea parlamentară, în contextul în care îl aşteaptă şi alte hotărâri judecătoreşti, inclusiv în apelul formulat în cazul Rubygate (prostituţie cu minori şi abuz de putere). Cu cât se apropie termenul, cu atât se adânceşte criza. Parlamentarii din partidul său, Poporul Libertăţii (PdL), au semnat joi - dar nu şi-au înaintat - demisiile. Iar sâmbătă cei cinci miniştri PdL şi-au anunţat demisia, inclusiv numărul doi în Guvern, Angelino Alfano, vicepremier şi ministru de Interne, în mod oficial în semn de protest faţă de un "ultimatum" din partea lui Letta.

Vanătoare de traseişti

Premierul a anunţat că intenţionează să ceară un vot de încredere, în vederea clarificării susţinerii din partea aliatului său. Astfel, totul urmează să ajungă la un deznodământ marţi, în Parlament. Speranţa sa este să atragă parlamentari de centru-dreapta, sătui de accesele de furie ale mentorului lor, şi să formeze o nouă majoritate pentru un Guvern "Letta bis". "Voturile există deja. Şi sunt voturi PdL. De ieri (sâmbătă), mulţi lucrează deja la acest lucru. Toată mişcarea de centru este în fierbere pentru a-i convinge pe «prietenii din PdL» să îl împiedice pe Berlusconi să opteze pentru o cale extremisă după modelul Le Pen", scrie La Repubblica (stânga). Cotidianul La Stampa din Torino titrează "Vânătoare de transfugi pentru marele centru", în timp ce Il Corrierer della Sera întreabă "Moderaţi, unde sunteţi?".
Presa face totodată calcule savante, care ţin cont de susţinerea necondiţionată a fostului premier Mario Monti şi de eventuali transfugi din cadrul Mişcării Cinci Stele (M5S) a fostului comic antisistem Beppe Grillo.

Convorbire telefonică istorică între Obama şi Rohani

n pentru prima dată în ultimii 33 de ani un preşedinte american a vorbit cu omologul său iranian n Rohani a fost sunat de Obama în timp ce se  îmbarca în avionul care urma să părăsească teritoriul SUA

Preşedinţii american Barack Obama şi iranian Hassan Rohani au discutat la telefon vineri, un contact fără precedent la acest nivel între Statele Unite şi Iran de la Revoluţia islamică din 1979. "Tocmai am vorbit cu preşedintele iranian Rohani", a declarat preşedintele Obama într-o intervenţie, la Casa Albă, imediat după ora locală 15.30 (22.30, ora Romaniei). Este vorba despre un anunţ pe cât de neaşteptat, pe atât de spectaculos, în contextul în care Statele Unite şi Iranul şi-au întrerupt relaţiile diplomatice în 1980, în urma Revoluţiei islamice, şi au poziţii opuse cu privire la un program nuclear ridicat de Teheran la statutul de simbol al suveranităţii sale. Rohani, care a fost învestit ca preşedinte luna trecută după ce a beneficiat de susţinerea reformatorilor, şi-a multiplicat, de atunci, semnalele de deschidere către Occident, spre deosebire de diatribele predecesorului său ultraconservator Mahmoud Ahmadinejad. Aceste declaraţii "constructive" au fost relevate ca atare de către Washington, care a cerut totodată "fapte" înainte să ia în calcul o anulare a sancţiunilor care au un efect devastator asupra economiei iraniene. "Am discutat despre încercările noastre în curs de a ajunge la un acord asupra programului nuclear iranian", a adăugat şeful statului american, care s-a declarat pregătit pentru dialog cu Republica islamică încă din 2007, de la începutul primei sale campanii pentru alegerile prezidenţiale.
Guvernul iranian a confirmat ulterior acest apel, anunţat şi printr-un mesaj postat pe contul său de Twitter de către preşedintele Rohani chiar înainte ca omologul său american să ia cuvântul. Cei doi preşedinţi "au insistat asupra voinţei politice de soluţionare rapidă a problemei nucleare, de pregătire a căii în vederea soluţionării altor probleme şi de a coopera în afacerile regionale", a anunţat preşedinţia pe site la Teheran.
Prima discuţie directă între un lider american şi unul iranian în ultimii 30 de ani, această convorbire telefonică a avut loc în timp ce Rohani "se afla în drum către aeroport pentru a părăsi New York-ul". El încheia astfel o vizită de cinci zile cu ocazia Adunării Generale a ONU.

Rohani, atacat cu un pantof

La întoarcerea în ţară, Hassan Rohani a fost primit sâmbătă dimineaţa, pe aeroportul din Teheran, de sute de susţinători, dar şi de un grup de adversari care striga "Moarte Americii". Aproximativ 200-300 de susţinători ai lui Rohani s-au adunat lângă aeroport. Atunci când maşina preşedintelui a trecut prin dreptul lor, aceştia au strigat "Rohani, îţi mulţumim".
Pe de altă parte, aproximativ 60 de tineri islamişti strigau "Moarte Americii" şi "Moarte Israelului". Unul dintre tineri a aruncat cu un pantof spre maşina preşedintelui, fără să o atingă.
Pe de altă parte, ziarele iraniene au salutat sâmbătă convorbirea telefonică "istorică", evocând "sfârşitul unui tabu vechi de 35 de ani". "Contact istoric în momentul plecării de la New York, convorbire telefonică a lui Obama cu Rohani", titra pe prima pagină cotidianul reformator Arman, care scria că "lumea a fost luată prin surprindere" de diplomaţia activă a preşedintelui Rohani, iar "presa este şocată de convorbirea telefonică".
"Contact istoric la zborul de întoarcere", titra pe toată pagina cotidianul Etemad, care a publicat un montaj fotografic în care preşedinţii Rohani şi Obama apar aşezaţi unul lângă celălalt.
Într-un articol publicat în Etemad, Mohammad Ali Bassiri, un profesor de relaţii internaţionale, atrage totuşi atenţia asupra "extremiştilor" care se opun contactelor între cei doi lideri. "În afară de extremiştii (din ţară) ostili unei ameliorări a relaţiilor Iran-Statele Unite, există opozanţi şi în regiune. Numeroase ţări, în special regimul sionist, consideră că interesele lor sunt în pericol odată cu normalizarea relaţiilor între Iran şi Statele Unite şi încearcă să o împiedice", apreciază el.
Potrivit presei iraniene, Hassan Rohani, a repatriat sâmbătă un obiect de artă persană vechi de 2.700 de ani, oferit iranienilor de administraţia americană ca un "cadou special". "Americanii ne-au contactat joi pentru a ne spune că au un cadou pentru noi", a povestit Rohani jurnaliştilor. Este vorba de o cupă persană din argint, datând din secolul al VII-lea î.Hr., în formă de grifon înaripat, o creatură legendară cu cap de vultur şi corp de leu, cu o valoare estimată la peste un milion de dolari. Cupa, furată dintr-o peşteră din Iran, a fost confiscată de vameşii americani în 2003, atunci când un comerciant de artă încerca să o introducă în Statele Unite, a informat Departamentul de Stat american.

Rechinii, cheia în tratarea cancerului mamar?

Cercetătorii din Marea Britanie speră să găsească un nou medicament "minune" pentru tratarea cancerului mamar, cu ajutorul rechinilor. Cercetătorii de la Aberdeen University speră ca anticorpii rechinilor să ducă la formarea "noului Herceptin". Herceptin este o pulbere care se foloseşte pentru obţinerea unei soluţii, administrate ulterior sub formă de perfuzie în tratamentul cancerului la sân. Considerat cea mai mare descoperire medicală în tratarea cancerului mamar, Herceptin, descoperit de peste 25 de ani, împiedică celulele canceroase să crească şi să se răspândească.
Una din 44.000 de femei din Marea Britanie, diagnosticate cu cancer la sân în fiecare an, au forma pozitivă HER 2 a acestui tip de cancer. Dar Herceptin nu funcţionează de fiecare dată şi, uneori, oferă doar o scurtă alinare, aşadar un nou tratament este necesar. "Herceptin este un medicament minunat, însă unele femei nu răspund la el şi altele manifestă rezistenţă după o perioadă de timp", a declarat doctorul Helen Dooley, unul dintre cercetătorii care au participat la acest studiu.
Cercetătorii de la Aberdeen University consideră că sistemul imunitar puternic al rechinilor ar putea reprezenta rezolvarea acestei probleme. Aceştia au extras proteina HER 2, care se găseşte pe suprafaţa tumorilor şi le grăbeşte creşterea, şi au injectat-o rechinilor, pentru a declanşa producerea de anticorpi împotriva acesteia. Au aşteptat câteva luni, după care au luat mostre de sânge din coada rechinilor. Cercetătorii speră ca sângele să conţină anticorpi care, injectaţi în proteina HER 2, să oprească celulele canceroase să crească şi să se răspândească. O versiune sintetică a acestor anticorpi ar putea fi folosită apoi ca medicament. Anticorpii rechinilor ar putea reprezenta cheia în tratarea cancerului la sân, deoarece sunt capabili să se strecoare în spaţii foarte mici şi să ajungă la anumite părţi ale proteinei HER 2, la care alte medicamente nu pot ajunge.

Biserica poloneză zguduită de un scandal de pedofilie

Biserica Poloniei, ţară catolică, este, la rândul său, zguduită de un scandal de pedofilie, după suspendarea de către Vatican a ambasadorului său în Republica Dominicană, polonezul Jozef Wesolowski, şi ancheta asupra unui alt preot polonez, amândoi bănuiţi de delicte împotriva minorilor.
Niciunul din cazurile privind preoţi pedofili identificate în ultimii ani în Polonia nu a provocat un adevărat scandal, spre deosebire de SUA şi Irlanda, unde fenomenul a fost intens mediatizat şi condamnat. Secretarul general al Episcopiei poloneze, Wojciech Polak, a calificat vineri această afacere drept "dureroasă şi dificilă". "Încrederea în Biserică are de suferit. Ne cerem scuze. Este minimul pe care îl putem face", a declarat acesta în faţa presei.
Polak a respins, însă, ideea unor eventuale despăgubiri financiare pentru victimele Bisericii poloneze. "Responsabilitatea civilă şi penală pentru acest gen de delicte aparţine persoanei responsabile de aceste acte. Ea este cea care trebuie să despăgubească", a insistat acesta.
La rândul său, Parchetul polonez a deschis vineri propria sa anchetă asupra cazului care îi implică pe cei doi preoţi în misiune în Republica Dominicană.
Nunţiu (ambasador) la Santo Domingo de aproape şase ani, Wesolowski (65 de ani) a fost suspendat din funcţie la 21 august. Potrivit presei dominicane şi poloneze, diplomatul ar fi avut relaţii sexuale contra cost cu minori din "Zona colonial", centrul istoric al Santo Domingo. Televiziunea dominicană, precum şi presa poloneză, au făcut legătura între Wesolowski şi preotul polonez Wojciech Gil (36 de ani), acuzat de viol asupra unor minori din oraşul Santiago.

Distrusă de criză, Franţa a "atacat" Elveţia

Armata elveţiană a organizat un exerciţiu de pregătire a trupelor sale pe parcursul căruia a simulat un atac comis asupra Elveţiei de către Franţa, marele ei vecin, supraîndatorat financiar. Ştirea ocupa ieri primul loc în topul celor mai partajate articole pe site-ul Le Monde, informaţia despre acest exerciţiu militar insolit stârnind ironiile cititorilor publicaţiei franceze.
"În fiecare an, Marele Stat Major elveţian dă dovadă de o imaginaţie debordantă", afirmă autorii acestui articol. Anul trecut, armata elveţiană şi-a imaginat, în cadrul exerciţiului militari "Stabilo Due", o Europă scufundată în haosul provocat de prăbuşirea monedei euro şi un aflux masiv de refugiaţi în micuţa Republică helvetă. În acest an, scenariul noului exerciţiu al brigăzilor blindate din Elveţia romandă, denumit "Duplex-Barbara", a simulat nici mai mult nici mai puţin decât un atac francez împotriva Confederaţiei helvete.
Exerciţiul presupunea că Franţa, aflată într-o completă derută financiară, s-a dezintegrat în mai multe entităţi regionale, sub efectul crizei financiare. Una dintre acestea, denumită Saônia, corespunzând actualului departament francez Jura, decide să atace Elveţia prin trei puncte de trecere, apropiate de oraşele Neuchâtel, Lausanne şi Geneva. O organizaţie paramilitară apropiată de guvernul din Saônia, denumită BLD ("Brigada liberă din Dijon"), vrea "să vină să recupereze banii pe care Elveţia i-a furat din Saônia", cu scopul de a şterge datoria saoniană şi de a organiza atentate în Elveţia.
După publicarea acestui articol pe site-ul Le Monde, reacţiile cetăţenilor francezi nu s-au lăsat aşteptate, cei mai mulţi dintre ei reacţionând cu mult umor faţă de acţiunea armatei elveţiene. "Această poveste elveţiană are mai mult umor decât bancurile cu belgieni", spune un cititor. "Obiectivul invaziei Elveţiei: Le furăm toată ciocolata şi mai ales reţetele. Bonus: vom captura celebra marmotă", a scris un alt cititor.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.