Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Româncele primesc printre mai reduse concedii de maternitate

Ziarul de Vrancea
26 sep 2013 381 vizualizări
Dintre ţările analizate, cel mai mare concediu pentru creşterea copilului, de 4 ani, se înregistrează în Cehia

Româncele beneficiază de unul dintre cel mai reduse concedii de maternitate din Europa Centrală şi de Est (ECE), de 126 de zile calendaristice, la egalitate cu Ucraina, potrivit studiului Caracteristicile Maternităţii şi Creşterii Copilului.  Spre comparaţie, mamele din Bulgaria beneficiază de 410 zile de concediu de maternitate, însă Slovenia acordă cel mai redus concediu pentru naşterea copiilor, de doar 105 zile.
Potrivit reglementărilor internaţionale în vigoare, durata minimă a concediului de maternitate nu poate fi mai mică de 14 săptămâni. "În ciuda duratei mici a concediului de maternitate, România are cea mai permisivă legislaţie în ceea ce priveşte acordarea acestuia şi a indemnizaţiei specifice, mamele putând beneficia de acestea după numai 22 de zile de cotizare la bugetul de asigurări în ultimele 12 luni. Printre cele mai puţin restrictive ţări în acordarea indemnizaţiei de maternitate se numără Croaţia, Polonia şi Ucraina, care solicită doar ca mamele să fie angajate în momentul acordării concediului şi a indemnizaţiei de maternitate", informează documentul. În ceea ce priveşte valoarea indemnizaţiei de maternitate, în regiune sunt state care acordă până la 100% din media veniturilor mamei, înregistrate în perioade cuprinse între 6 luni şi un an, precum Serbia, Slovenia, Polonia, Croaţia sau Ucraina. "În Bulgaria, valoarea indemnizaţiei scade la 95% din media veniturilor înregistrate în ultimii doi ani, în timp ce, în România, valoarea se ridică la 85% din media veniturilor din ultimele 6 luni", arată datele Accace. Pe de altă parte, cel mai mare concediu pentru creşterea copilului, de 4 ani, se înregistrează în Republica Cehă, unde părinţii primesc o indemnizaţie maximă de 440 de euro/lună.
Cel mai mare ajutor financiar este acordat de Ucraina, care pentru fiecare copil născut alocă aproximativ 930 de euro, la care se adaugă, în funcţie de numărul copiilor, alocaţii lunare de până la 154 de euro, în cazul părinţilor cu trei copii, acestea compensând indemnizaţiile extrem de mici oferite pe durata concediului pentru creşterea copilului.
Studiul a fost realizat luând în calcul datele furnizate de experţii în domeniu din 10 ţări, şi anume Bulgaria, Croaţia, Cehia, Ungaria, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia şi Ucraina.


Un alpinist a găsit o comoară pe un gheţar de pe Mont Blanc

n dacă propietarii sau moştenitorii acestora nu vor fi găsiţi, tanărul ar putea păstra pietrele preţioase estimate la circa 200.000 de euro

Un alpinist francez a descoperit o cutie cu pietre preţioase în valoare de zeci de mii de euro pe un gheţar de pe Mont Blanc, provenind probabil din prăbuşirea unui avion indian în urmă cu o jumătate de secol, au anunţat ieri autorităţile. Pietrele preţioase, smaralde, safire şi rubine, au fost predate jandarmeriei din Bourg-Saint-Maurice (centru-est) la începutul lui septembrie. Valoarea lor a fost evaluată între 130.000 şi 246.000 de euro de către un bijutier local.
Tânărul alpinist, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, a descoperit o cutie metalică în timp ce escalada gheţarul Bossons. Înăuntru se aflau mici săculeţe, din care unele purtau inscripţia "Made in India", care conţineau nestematele. Două avioane indiene s-au prăbuşit pe Mont Blanc în 1950 şi 1966. De atunci, alpiniştii descoperă frecvent bucăţi din aeronave, valize sau chiar rămăşiţe umane. În august 2012, doi alpinişti din Chamonix au găsit o valiză diplomatică indiană conţinând tăieturi din ziare, pe care au predat-o autorităţilor indiene.
În cazul pietrelor preţioase, "dacă nu găsim proprietarul, un articol de lege prevede că acestea ar putea reveni tânărului alpinist", a explicat un responsabil din partea jandarmeriei din Albertville. Autorităţile franceze vor trebui acum să le contacteze pe cele indiene pentru a găsi proprietarul sau moştenitorii acestuia.
Malabar Princess, un avion al Air India, s-a prăbuşit pe Mont Blanc la 3 noiembrie 1950, catastrofa soldându-se cu 58 de morţi. Aproape 16 ani mai târziu, la 24 ianuarie 1966, "Kangchenjunga", un Boeing 707 al aceleiaşi companii, care asigura legătura între Bombay (astăzi Mumbai) şi New York, s-a prăbuşit în acelaşi loc, la 4.750 m altitudine. Niciunul din cei 117 pasageri care se aflau la bord nu a supravieţuit accidentului.

Obama nu a dat mâna cu Rohani la New York

Casa Albă a minimizat faptul că între preşedintele american Barack Obama şi cel iranian Hassan Rohani nu a avut loc o strângere de mână marţi, la New York. "Preşedintele (Barack Obama) nu este "dezamăgit" că nu a dat mâna cu omologul său iranian marţi, în cadrul Adunării Generale a ONU, la New York, aşa cum s-a evocat o perioadă de timp, a declarat Jay Carney, un purtător de cuvânt al preşedinţiei americane, răspunzând unei întrebări în acest sens. Oficiali americani, care nu excludeau o asemenea întâlnire informală între cei doi lideri, au spus că organizarea acesteia a devenit prea problematică din punct de vedere politic pentru Rohani. Însă Obama rămâne în continuare deschis posibilităţii unei asemenea întâlniri, a spus Carney miercuri.
Statele Unite şi aliaţii lor acuză Iranul că vrea să se doteze cu arma nucleară sub acoperirea unui program nuclear civil, ceea ce Teheranul dezminte. "Nu ar trebui să interpretăm excesiv faptul că iranienii au decis să se opună unei asemenea întâlniri" propuse de Statele Unite, a declarat Carney. Reprezentanţi ai ambelor preşedinţii au discutat despre o întâlnire, dar aceasta a devenit "prea complicată" de organizat, a spus un oficial american. Rohani a confirmat pentru CNN că nu avea "suficient timp pentru a coordona cu adevărat întâlnirea".
Iranul a salutat, anterior, în discursul susţinut de Obama la ONU, un "ton moderat şi respectuos" faţă de Teheran.

American arestat în România, condamnat pentru vânzare de arme talibanilor

Americanul Alwar Pouryan, arestat în România în februarie 2011, a fost condamnat miercuri la 25 de ani de închisoare pentru că a încercat să livreze armament şi muniţie în valoare de peste 25 de milioane de dolari talibanilor în Afganistan.  Pouryan, în vârstă de 38 de ani, care a fost arestat în România împreună cu alt american, a fost condamnat de un tribunal federal de la New York pentru că a încercat să "furnizeze material talibanilor", constând în "arme de tip militar" ca rachete antiaeriene. "Alwar Pouryan era un american pregătit să facă totul pentru a face afaceri cu talibanii, acceptând să furnizeze acestei organizaţii narco-teroriste arme de tip militar care ar fi pus în joc viaţa unui număr infinit de persoane nevinovate", a declarat procurorul New York-ului Preet Bharara.
Începând din toamna lui 2010 şi până la arestarea sa în februarie 2011, Alwar Pouryan şi complicele său Oded Orbach au comunicat cu un agent din cadrul Agenţiei americane de luptă împotriva drogurilor (DEA) care s-a prezentat drept un interlocutor taliban. În cursul unor întâlniri în Ghana, Ucraina şi România, cei doi complici au căutat să organizeze vânzări de armament pe care talibanii voiau să le utilizeze împotriva unor ţinte americane în Afganistan. În acest arsenal, în valoare totală de peste 25 de milioane de dolari, tribunalul citează între altele rachete antiaeriene, rachete antitanc, lansatoare de grenade şi puşti de asalt de tip M16.
Rachetele antiaeriene urmau să servească protejării laboratoarelor de heroină deţinute de către talibani împotriva unor atacuri cu elicoptere americane.

Cel puţin 348 de persoane au murit în cutremurul din Pakistan

Aproape 350 de persoane au murit în urma cutremurului puternic care a devastat săptămâna aceasta o parte a provinciei pakistaneze Balucistan (sud-vest), potrivit unui nou bilanţ provizoriu anunţat ieri de autorităţi. Cutremurul cu o magnitudine de 7,7 s-a produs marţi în districtul izolat Awaran, situat în provincia cea mai săracă a Pakistanului. "Cel puţin 348 de persoane au murit şi 315 au fost rănite", a declarat pentru AFP Abdul Latif Kakar, şeful Autorităţii responsabile cu gestionarea catastrofelor pentru provincia Balucistan, care cuprinde 44% din teritoriul pakistanez, dar nu numără decât 5% din populaţie. "Trei sute cinci persoane au murit doar în districtul Awaran şi am primit informaţii privind 43 de morţi într-un alt district puternic afectat, şi anume Kech", a adăugat el. Un bilanţ precedent, oferit miercuri seara, anunţa 328 de morţi.
Pakistanul a declarat stare de urgenţă în zonele din Balucistan devastate de cutremur, cel mai grav din ţară după cel din 2005 din Kashmir (nord-est) care s-a soldat cu cel puţin 73.000 de morţi şi a afectat milioane de persoane. Numeroase sate cu case din chirpici au fost complet distruse de cutremur. Autorităţile încercau joi să ajungă în mici localităţi izolate situate în această regiune cu infrastructură rudimentară.

Twitter a lansat un sistem de alertă în caz de catastrofe

Twitter a lansat un sistem de alertare a populaţiei care ar putea fi util pentru a difuza informaţii urgente în cazul producerii unor catastrofe. Această platformă de microblogging a precizat faptul că sistemul ei de alertă ar putea fi folosit în cazul producerii unor catastrofe naturale sau în alte situaţii, când mijloacele de comunicare tradiţionale nu sunt disponibile. "Ştim foarte bine cât de important este să primeşte informaţii fiabile în aceste circumstanţe", a explicat pe un blog Gaby Penna, director de produs în compania Twitter. "Alertele pe Twitter reprezintă un nou mijloc de a obţine informaţii precise şi fiabile atunci când aveţi cel mai mult nevoie de ele", a adăugat Penna. Utilizatorii care se abonează la aceste alerte Twitter vor primi direct pe telefonul lor mobil mesaje expediate de conturile oficiale selecţionate.
Un anumit număr de organizaţii din Statele Unite, Japonia şi Coreea de Sud au fost autorizate să expedieze acest tip de alerte, iar Twitter va extinde această posibilitate şi către alte "instituţii publice şi ONG-uri din lumea întreagă". Crucea Roşie americană, Agenţia federală de gestionare a catastrofelor (FEMA), Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi alte organizaţii similare fac parte din entităţile selecţionate pentru a trimite tweet-uri de alertă.






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.