Internațional

Masacrul de la mall

Ziarul de Vrancea
22 sep 2013 451 vizualizări
În atacul de la un centru comercial de lux din Nairobi şi-au pierdut viaţa 59 de persoane şi 175 au fost rănite. Printre victime se află şi nepotul preşedintelui

Cel puţin 59 de persoane au fost ucise în atacul asupra unui centru comercial din Nairobi, comis de un comando islamist, potrivit unui nou bilanţ oferit duminică de ministrul kenyan de Interne, Joseph Ole Lenku, relatează AFP."Pană în prezent avem 59 de persoane ucise", a declarat ministrul, adăugand că alte 175 au fost rănite. Un bilanţ anterior, oferit de şeful Crucii Roşii kenyene, Abbas Gullet, anunţa 43 de morţi şi peste 200 de răniţi. Printre persoanele ucise se numără doi francezi şi doi canadieni, precum şi poetul şi omul de stat ghanez Kofi Awoonor. "Sunt şocat să aflu despre moartea lui Kofi Awoonor în atacul terorist de la centrul comercial din Nairobi. Ce lovitură tristă a destinului", a declarat preşedintele Ghanei John Dramani Mahama, într-un comunicat. De asemenea, preşedintele kenyan Uhuru Kenyatta a anunţat, ieri după-amiază, că nepotul său şi logodnica acestuia figurează printre cele 59 de persoane ucise în timpul atacului. "Vom pedepsi rapid şi foarte dureros organizatorii" acestui atac, revendicat de islamiştii somalezi Shebab, a declarat Kenyatta, emoţionat, în cadrul unui discurs. "Vor trebui să plătească pentru actele lor nedemne şi barbare", a adăugat el. Atacul de la centrul comercial Westgate din Nairobi, care a început sambătă, iar duminică la pranz încă era în desfăşurare. Numărul islamiştilor ar fi cuprins între zece şi 15, potrivit ministrului kenyan. "Un anumit număr de agresori este în continuare în clădire, între zece şi 15", a declarat el. "Credem că există persoane nevinovate în clădire, de aceea operaţiunea este delicată", a explicat Joseph Ole Lenku. Focuri de armă susţinute au fost auzite în cursul dimineţii în interiorul centrului comercial Westgate, înconjurat de forţele de securitate, care au primit întăriri şi care au interzis accesul jurnaliştilor în zonă. Acesta este atentatul cel mai săngeros din Nairobi de la atacul sinucigaş al Al-Qaida, în august 1998, asupra ambasadei americane, soldat cu peste 200 de morţi. Carnagiul de la Westgate a fost revendicat în cursul serii de islamiştii somalezi Shebab, care au legături cu Al-Qaida şi care l-au prezentat drept o operaţiune de represalii faţă de intervenţia trupelor kenyene în Somalia. "Ne continuam eforturile (...). Facem tot ce putem pentru a pune capăt tragediei", a declarat duminică dimineaţa pentru AFP un ofiţer kenyan. Ieri, după amiază forţe speciale israeliene au pătruns în centrul comercial din Nairobi luat cu asalt de un comando islamist, pentru a salva ostaticii şi răniţii, a afirmat o sursă din cadrul serviciilor de securitate pentru AFP. "Israelienii tocmai au intrat şi salvează ostaticii şi răniţii", a declarat această sursă sub acoperirea anonimatului, adăugand că forţele speciale au ajuns duminică dimineaţă la Nairobi. Centrul comercial de lux "Westgate Mall" este cunoscut ca fiind în parte proprietatea israelienilor.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.