Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONLE: Veste proastă de la robotul Curiosity - Şanse mici să existe viaţă pe Marte

Ziarul de Vrancea
20 sep 2013 466 vizualizări
Robotul american Curiosity a pus sub semnul întrebării teoriile despre prezenţa actuală a vieţii pe Marte, întrucât roverul nu a detectat urme de metan - un gaz care reprezintă adeseori semnul unor activităţi biologice - în atmosfera planetei roşii.

Potrivit măsurătorilor efectuate de robot, acest gaz, produs în procent de 95% de microbii de pe Terra, dacă există în mediul marţian, nu ar putea să reprezinte mai mult de 1,3 părţi la miliard în volum pe Marte, adică o şesime din nivelul estimat anterior, au precizat oamenii de ştiinţă într-un studiu publicat joi în revista americană Science.
De 10 ani, oamenii de ştiinţă au observat urme de metan în atmosfera marţiană. În martie 2003, mai mulţi cercetători au măsurat un nor de metan de 19.000 de tone în apropiere de ecuatorul planetei Marte. Însă acele observaţii au fost făcute de pe Terra şi de sonde care orbitează Marte.
În măsura în care metanul, cea mai abundentă hidrocarbură din Sistemul Solar, poate fi un marker al activităţilor biologice, acele anunţuri făcute de cercetători au alimentat controversele pe tema originii acestui gaz şi au trezit speranţa oamenilor de ştiinţă în legătură cu prezenţa vieţii pe Marte.
Însă, numeroase măsurători ale atmosferei marţiene efectuate de un spectrometru laser foarte sensibil aflat la bordul roverului Curiosity nu au reuşit să detecteze urme de metan, spre marea surpriză a cercetătorilor.
"Acest rezultat important ne va ajuta să ne îndreptăm eforturile în altă direcţie pentru a examina posibilitatea prezenţei actuale a vieţii pe Marte", a explicat Michael Meyer, responsabil ştiinţific al explorării planetei Marte din cadrul NASA. "Rezultatul reduce probabilitatea existenţei actuale de microbi marţieni care produc metan, însă nu este vorba doar de un singur tip de metabolism bacterian, întrucât ştim deja că pe Terra există numeroase microorganisme care ne produc metan", a subliniat acelaşi cercetător. "Ar fi fost formidabil să descoperim metan, dar suntem încrezători în exactitatea măsurătorilor noastre", a adăugat Chris Webster, cercetător la Jet Propulsion Laboratory, afiliat NASA.
Curiosity, care a coborât în regiunea ecuatorială a planetei Marte pe 6 august 2012, robotul explorator cu şase roţi cel mai sofisticat trimis vreodată pe o altă planetă, a determinat deja că planeta roşie a fost propice vieţii microbiene în trecutul ei îndepărtat.


Aveţi probleme cu inima? Nu-i nimic, fiţi optimist!

n un temperament optimist exercită un efect protector împotriva infarctului, lucru verificat îndeosebi în cazul persoanelor cu risc crescut

S-a demonstrat în nenumărate rânduri că atitudinile negative - stresul, depresia, anxietatea - acţionează în mod nefavorabil asupra sănătăţii cardiovasculare. Câteva studii au abordat asocierea dintre atitudinea optimistă şi riscul cardiac, cercetările punând în evidenţă o legătură extrem de benefică. Desfăşurate de cercetători de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore, ele au cuprins circa 1.500 de fraţi şi surori, urmăriţi pe o perioadă lungă de timp. Au fost luaţi în consideraţie o serie de parametri, printre care vârsta, fumatul, hipertensiunea arterială, colesterolul, precum şi starea de bine, optimismul, anxietatea, energia, mulţumirea de felul de trai, îngrijorările privitoare la sănătate, etc. Rezultatele au arătat că spiritul pozitiv - viaţa văzută în părţile ei bune - se asociază cu o scădere cu 30% a accidentelor coronariene, reducerea fiind chiar mai mare, de 50%, la persoanele cu risc crescut. Este evident, cel puţin în cazul grupului de persoane studiat, că există o legătură. Concluzia este că o viziune prea pesimistă asupra vieţii trebuie îndreptată, prin propriile forţe sau cu ajutorul terapeuţilor, scrie passionsante.be.

Putin îşi bate joc de vinul moldovenesc

Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat joi, în cadrul unei reuniuni a clubului de discuţii "Valdai", că după semnarea Acordului de Asociere între Republica Moldova şi Uniunea Europeană, vinurile moldoveneşti nu vor fi primite în UE.  Preşedintele rus a menţionat că, în prezent, cel mai mare volum de exporturi al Republicii Moldova se îndreaptă spre pieţele din Rusia, Belarus, Ucraina şi Kazahstan. "Unde îşi vinde vinurile Republica Moldova? Poate în Franţa? Francezii, probabil, nu vor permite vânzarea nici măcar a unei sticle de vin moldovenesc. Nici în Italia acest lucru nu este posibil. Încercaţi să exportaţi acolo. Fermierii şi producătorii de vinuri vor răsturna toate cutiile, vor strica totul şi vor arunca în şanţ", a declarat preşedintele rus. El a subliniat că cea mai mare parte din vinurile moldoveneşti este importată în Rusia, care este îngrijorată de calitatea producţiei din Republica Moldova. "Iată, vor semna acum autorităţile moldoveneşti, să le dea Domnul sănătate, acest document şi pe piaţa Republicii Moldova vor ajunge vinuri franţuzeşti şi italieneşti ieftine. Unde va fi dus vinul moldovenesc? La noi. Iar noi avem suspiciuni că sub brand moldovenesc sau ucrainean, în Rusia vor fi importate produse din unele state terţe", a adăugat Putin. În opinia sa, problema importului de vinuri "nu este una politică, ci economică". "Cerem să analizaţi această situaţie, iar dacă argumentele noastre vor fi considerate ca fiind nefondate, să nu vă supăraţi pe noi dacă vom fi obligaţi să introducem anumite restricţii pentru a ne apăra interesele. Nu suntem egoişti, dar trebuie să ne gândim la interesele naţionale proprii în domeniul economic", a afirmat preşedintele rus.
Serviciul rus pentru Protecţia Consumatorilor (Rospotrebnadzor) a interzis, începând cu 10 septembrie, importurile de vinuri din Republica Moldova, din cauza "calităţii nesatisfăcătoare" a producţiei de alcool..


Cel puţin 160 de morţi şi dispăruţi în Mexic, din cauza celor două furtuni

Furtunile care se succed timp de cinci zile în Mexic, venind dinspre oceanele Pacific şi Atlantic, s-au soldat deja cu cel puţin 160 de morţi şi dispăruţi, potrivit unui nou bilanţ al Protecţiei Civile. "În prezent am numărat 97 de morţi" pe coastele de est şi vest ale ţării, a declarat coordonatorul naţional al Protecţiei Civile Luis Felipe Puente. De asemenea, 68 de persoane au fost date dispărute. Depresiunea tropicală Manuel a atins din nou, joi dimineaţa, coasta de nord-vest a Mexicului, în apropiere de statul Sinaloa, ca uragan de categoria 1 (pe o scară cu 5 nivele), înainte de a deveni o furtună tropicală, a anunţat Centrul Naţional american pentru Uragane (CNH). Potrivit CNH, Manuel ar urma să provoace "ploi torenţiale în zona central-vestică a Mexicului".
Conducerea statului mexican Sinaloa a ordonat închiderea şcolilor şi evacuarea oraşului de pescari Yameto, înaintea de sosirea uraganului.

Celulele macrofage, responsabile de apariţia cancerului de sân

Celulele macrofage ale sistemului imunitar scad capacitatea de apărare a organismului femeilor în timpul ciclului menstrual, ceea ce sporeşte riscul apariţiei cancerului de sân, este concluzia unui studiu prezentat joi.
O cercetare pe şoareci efectuată la Universitatea din Adelaide a arătat că celule macrofage din piept îşi modifică funcţiile în timpul ciclului menstrual. "Ceea ce am descoperit este că, în perioada menstruaţiei, sistemul imunitar scade. Cum macrofagele sunt importante în funcţionarea ţesuturilor din piept, aceste celule cresc probabilitatea ca celulele cancerigene să nu fie detectate", afirmă Wendy Ingmar, una dintre cercetătoare. "Acum, odată ce am identificat această fereastră de risc, pasul următor este să aflăm dacă o putem închide şi să prevenim astfel apariţia cancerului mamar", a explicat ea interesul acestei investigaţii.
În luna iulie, o altă cercetare a aceleiaşi universităţi a arătat că lipsa celulelor macrofage din sistemul reproducător feminin poate fi cauza infertilităţii unor femei.

Spune-mi ce cafea bei, ca să-ţi spun cine eşti

Sortimentul preferat de cafea ar putea dezvălui trăsăturile de personalitate ale unei persoane, potrivit autorilor unui studiu recent, citaţi de dailymail.co.uk. Autorii studiului au descoperit o serie de atribute comune în rândul persoanelor care apreciază acelaşi tip de cafea.
Persoanele care adoră cafeaua cu multă spumă, precum cappuccino, au şanse mari de a avea un temperament obsesiv şi de a dori să controleze totul, iar băutorii de cafea latte sunt genul de persoane care încearcă să fie pe placul tuturor. Studiul a fost coordonat de psihologul Ramani Durvasula şi a fost realizat pe un eşantion de 1.000 de consumatori de cafea.
Autorii studiului au analizat mai multe stiluri de personalitate şi trăsături psihologice, precum caracterul introvertit/ extrovertit, răbdarea, înclinaţia spre perfecţionism, cordialitatea, vigilenţa, sensibilitatea şi îndrăzneala în societate.
Băutorii de cafea black sunt persoane directe care apreciază lucrurile simple, sunt tăcute şi uneori pot fi irascibile.
Persoanele care apreciază cafeaua latte au tendinţa de a fi nevrotice, dar şi de a dori să fie pe placul tuturor. Totodată, iubitorii de latte nu prea au grijă de propria persoană.
Băutorii de cafea instant prezintă cel mai mare risc de a fi persoane care preferă să nu se grăbească şi să amâne lucrurile.
Oamenii care adoră sortimentele dulci, precum frappé-urile, sunt "îndrăzneţi social" şi sunt consideraţi a fi nişte "copii mai mari". Nu fac întotdeauna alegeri sănătoase şi pot fi nechizbuiţi. Pot fi însă persoane care formează curente de opinie şi tendinţe.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.