Internațional

Bashar al-Assad susţine că Siria este atacată de Al-Qaida

Ziarul de Vrancea
19 sep 2013 350 vizualizări
Preşedintele sirian susţine că rebeli au declanşat atacul cu arme chimice

Preşedintele sirian Bashar al-Assad a afirmat că ţara sa nu este "în război civil", ci este atacată de "zeci de mii de jihadişti", majoritatea Al-Qaida, într-un interviu pentru postul de televiziune american FoxNews difuzat miercuri seară. Assad, al cărui interviu a fost realizat marţi la Damasc, s-a adresat printre altele indirect omologului său american Barack Obama cerându-i să "asculte bunul simţ al poporului (său)". În acest interviu extins realizat de doi jurnalişti americani ai FoxNews, preşedintele sirian a asigurat că ţara sa nu este "în război civil". "Avem un război, un nou fel de război" cu "zeci de mii de jihadişti" de peste 80 de naţionalităţi diferite. "Ceea ce vă pot spune este că 80 la sută - unii zic 90 la sută, nu avem date precise - din aceşti terorişti sunt membri ai Al-Qaida şi ai ramurilor sale" a declarat şeful statului, care a vorbit în engleză.
Conform acestuia, de la declanşarea conflictului în urmă cu doi ani şi jumătate "zeci de mii de sirieni" şi 15.000 de soldaţi guvernamentali au fost ucişi, majoritatea în "atacuri teroriste, asasinate şi atentate sinucigaşe".
Acesta a mai afirmat că atacul cu arme chimice de la 21 august a fost realizat de rebeli şi nu de forţele sale armate. Occidentalii şi mai multe state arabe acuză regimul de la Damasc că a comis acest masacru, care aproape a declanşat atacuri militare americane şi franceze.

Un ziarist britanic susţine teoria regimului de la Damasc

Trupele armatei siriene ar fi aflat de la televizor de atacul chimic comis la 21 august lângă Damasc, scrie jurnalistul britanic Robert Fisk, într-un articol apărut în ediţia de ieri a cotidianului The Independent. Soldaţii din unitatea armatei guvernamentale siriene, al cărei comandat este considerat de către occidentali unul din posibilii vinovaţi de utilizarea armelor chimice de lângă Damasc, se temeau ei înşişi că vor avea de suferit de pe urma gazelor toxice, după ce au aflat de la televizor despre atac, scrie ziaristul britanic.  Astfel, corespondentul The Independent, Robert Fisk, aduce în prim plan cele relatate de un prieten al său sirian, jurnalist şi el, fost luptător în trupele speciale, care în ziua de 21 august se afla la Moadamiyeh, o periferie a Damascului. Acest sirian spune că, în ziua atacului chimic, se afla ca ziarist pe lângă Brigada nr.4 de blindate, subordonată fratelui preşedintelui sirian, Maher al-Assad. Sirianul i-a vorbit corespondentului britanic despre tiruri puternice de artilerie trase de forţele guvernamentale asupra poziţiilor rebelilor, declarând însă că în acel moment nu a ştiut nimic despre o posibilă utilizare a armelor chimice în zona Damascului. Atacul s-a produs în una din zonele în care armata siriană încerca să insereze capete de pod pe teritoriul rebelilor. "Ceea ce el îşi aminteşte este preocuparea trupelor guvernamentale că trebuiau să lupte în mijlocul gazelor nocive, atunci când au văzut primele imagini la televiziune ale victimelor atacului cu gaze", scrie Robert Fisk.
Soldaţii sirieni dispun de măşti de gaze, însă niciunul din militarii aflaţi în acea zi în zonă nu a fost văzut purtând acest echipament. Făcând referire la acelaşi jurnalist sirian, corespondentul scrie că, după conflictul din Libia, în Siria au apărut multe arme ruseşti şi piese de artilerie de contrabandă, care se află acum în mâinile diverselor grupuri combatante.
Autorităţile siriene au declarat în mod repetat că nu au folosit arme chimice, atribuind rebelilor responsabilitatea pentru acesta.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.