Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Merkel, forţată să formeze o majoritate cu SPD

Ziarul de Vrancea
17 sep 2013 434 vizualizări
Majoritatea analiştilor germani estimează că cele două mari formaţiuni rivale, conservatorii şi social-democraţii, vor fi obligate să guverneze împreună n Angela Merkel va rămane foarte probabil cancelarul Germaniei

Cancelarul german Angela Merkel nu va obţine majoritatea, împreună cu aliatul său liberal, care înregistrează o scădere în privinţa intenţiilor de vot, porivit unui sondaj publicat cu cinci zile înainte de alegerile generale. Această anchetă, efectuată de institutul Forsa pentru săptămânalul Stern, relevă un grad mare de stabilitate a intenţiilor de vot pentru conservatori (CDU/CSU) şi social-democraţi (SPD), consolidând ipoteza formării unei "mari coaliţii" între cele două partide, sub conducerea lui Merkel, după alegerile de la 22 septembrie. CDU/CSU a lui Merkel conduce detaşat în privinţa scorului pe care l-ar obţine, cu un 39% neschimbat, dar partenerul liberal din cadrul coaliţiei guvernamentale, care a suferit o înfrângere usturătoare în Bavaria, înregistrează o scădere cu un punct procentual în intenţiilede vot, la 5%, adică imediat sub pragul de acces în Parlament.
SPD, aflat la un nivel neschimbat de 25%, nu pare afectat de polemica din Germania, la sfârşitul săptămânii, care are în centru o fotografie a candidatului formaţiunii, Peer Steinbrück, în care acesta apare făcând un gest obscen. Ancheta publicată ieri a fost efectuată în principal după începerea controversei. Stânga radicală Die Linke rămâne la un nivel de 10% în intenţiile de vot, iar Verzii se menţin la 9%, potrivit acestui sondaj.
Astfel, institutul nu prevede pentru duminică seara nici o o majoritate pentru blocul dreptei (CDU/CSU, FDP), care ar obţine 44% din voturi, şi nici în cazul unei alianţe între SPD şi Verzi, chiar dacă li s-ar alătura Die Linke, stânga obţinând astfel doar un eventual scor de 44%. Într-o asemenea situaţie, o mare coaliţie între conservatorii lui Merkel şi social-democraţi este prezentată ca favorită de către analişti, care consideră improbabilă o alianţă între CDU/CSU şi Verzi. Germanii vor, în orice caz, să o păstreze pe Merkel cancelar, ea fiind creditată cu 53% din voturi, doar 26% dintre ei dorind un Executiv condus de Peer Steinbrück, potrivit acestui sondaj.

Iranul vrea să trimită în spaţiu o pisică persană

Iranul ar putea trimite o pisică persană într-un zbor suborbital, după ce a lansat cu succes în spaţiu, în ianuarie, o maimuţă, a anunţat un reprezentant al agenţiei spaţiale iraniene. Acest anunţ a fost criticat de PETA, o organizaţie care militează pentru drepturile animalelor, care denunţă această misiune iraniană, considerată "un pas înapoi, către tehnici primitive".
Zborul suborbital face parte din programul spaţial al Iranului, ambiţios, dar amânat de mai multe ori, care prevede realizarea unui zbor în spaţiu cu echipaj uman la bord până în anul 2020. Directorul Organizaţiei de cercetare în aviaţie din cadrul Agenţiei spaţiale iraniene, Mohammad Ebrahimi, a declarat pentru agenţia de presă oficială IRNA că o pisică persană, unul dintre simbolurile Iranului, este principalul candidat pentru acest zbor, alături de alte animale, precum un iepure şi un şobolan. Mohammad Ebrahimi nu a precizat data exactă la care va avea loc lansarea rachetei Kavoshgar care va transporta animalul, limitându-se să spună că aceasta va fi lansată înainte de martie 2014. El a mai spus recent că ultimele teste, care se vor finaliza cu alegerea animalului selecţionat, sunt în curs de derulare.
Iranul a trimis deja trei sateliţi în spaţiu din anul 2009, dar şi "o capsulă" cu un şobolan, broaşte ţestoase şi insecte, în februarie 2010. Programul spaţial iranian este urmărit cu mare interes de comunitatea internaţională, care este îngrijorată de posibilele implicaţii militare ale acestuia. Cancelariile occidentale bănuiesc că Iranul, în ciuda dezminţirilor sale, încearcă să construiască lansatoare balistice cu rază lungă de acţiune, capabile să transporte arme convenţionale şi nucleare. De altfel, ţările occidentale au condamnat cu fermitate toate lansările de sateliţi iranieni.

Nivelul euroscepticismului, în creştere din cauza crizei

Nivelul euroscepticismului este în creştere în Franţa, Germania, Italia şi Spania, în paralel cu o creştere a nivelului neîncrederii faţă de euro, potrivit unui sondaj efectuat în aceste patru ţări pentru ediţia de ieri a ziarului francez La Croix.
Majoritatea persoanelor intervievate consideră că apartenenţa la Uniunea Europeană (UE) este un lucru bun, potrivit acestui sondaj efectuat de către institutul Ifop, după cinci ani de la falimentul Băncii Lehman Brothers, care a marcat începutul crizei. Însă această majoritate scade în favoarea euroscepticilor, care cred că apartenenţa la UE este un lucru rău,şa;i anume 37% în Spania (faţă de 26% în iunie 2012), 43% în Franţa (faţă de 38% în iunie 2012), 44% în Germania (36%) şi 45% în Italia (39%).
La fel, doar o minoritate doreşte abandonarea euro în vederea revenirii la moneda naţională, dar această minoritate este în creştere în trei dintre cele patru ţări, şi anume 43% în Germania (faţă de 39% în iunie 2012), 38% în Spania (25%), 35% în Italia (28%), pe când în Franţa nivelul actual este de 33%, mai mic faţă de cel de 35% înregistrat în iunie 2012. Persoanele chestionate în cele patru ţări sunt masiv îngrijorate de nivelul deficitelor şi datoriei publice (85% în Germania, 91% în Franţa, 92% în Spania şi 95% în Italia).
Doar 37% dintre germani consideră că se află "în continuare în plină" criză, faţă de 66% dintre spanioli, 68% dintre italieni şi 69% dintre francezi.

Cel puţin 40 de morţi şi 230.000 de sinistraţi în Mexic din cauza a două furtuni tropicale

Mexicul este afectat de puternice intemperii care au provocat cel puţin 40 de morţi, aproximativ 230.000 de sinistraţi şi zeci de mii de strămutaţi de sâmbătă sub efectul a două furtuni tropicale, Manuel, pe coasta pacifică, şi Ingrid, în estul ţării. De la începutul înregistrării condiţiilor meteorologice, ţara nu s-a confruntat niciodată cu un astfel de atac asupra celor două coaste în acelaşi timp. Ploile şi rafalele puternice de vânt care au afectat în decursul weekend-ului peste 20 din cele 32 de state mexicane au provocat inundaţii, alunecări de teren şi creşteri puternice ale cursurilor de apă, care au distrus numeroase locuinţe şi căi de comunicaţii.
Preşedintele mexican Enrique Pena Nieto s-a deplasat luni seară în staţiunea balneară Acapulco, pe coasta pacifică, unde aproximativ 40.000 de persoane - turişti mexicani sau străini - sunt blocaţi. Ultimul bilanţ oficial stabilit de autorităţile federale menţiona 40 de morţi în întreaga ţară, după moartea a 12 persoane într-o alunecare de teren în statul Veracruz, în estul ţării. În acest stat de pe coasta golfului Mexic, ploile şi inundaţiile puternice au dus la evacuarea a 23.000 de persoane şi la închiderea şcolilor, ieri.
Uraganul Ingrid - devenit furtună tropicală când a atins uscatul în cursul dimineţii - avansează către interiorul ţării cu rafale de până la 100 de kilometri pe oră însoţite de ploi puternice.







În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.