Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Canadienii, speriaţi de ţiganii romani

Ziarul de Vrancea
16 sep 2013 605 vizualizări
Aproximativ 30% dintre romii adulţi care au cerut azil au fost inculpaţi de comiterea unor crime, în 2011

Agenţia Serviciilor de Frontieră din Canada (ASFC) se declară îngrijorată de rata înaltă a criminalităţii în rândul solicitanţilor de azil romi, veniţi din România, care pun "populaţia canadiană în pericol", potrivit unui raport citat ieri în ediţia electronică a publicaţiei La Presse. Raportul privind "migrarea ilegală" a persoanelor venite din Romania a fost publicat în noiembrie 2012, autorităţile constatând o creştere a numărului de romi, care trec clandestin frontiera dintre statul american Vermont şi provincia canadiană Quebec, pentru a cere azil în Canada. "Imigranţii ilegali români de etnie romă vin în Canada tot mai frecvent, ocolind procesul de imigrare legală, pentru a beneficia de servicii sociale şi de programe generoase de ajutor pentru refugiaţi", potrivit acestui raport al ASFC. "Acestă mişcare ilegală subminează nu numai sistemul de imigrare canadian, dar de asemenea pune în pericol populaţia canadiană, prin activităţile infracţionale pe care le desfăşoară majoritatea migranţilor veniţi în Canada", informează raportul. Potrivit ASFC, aproximativ 30 la sută dintre romii adulţi care au cerut azil au fost inculpaţi de comiterea unor crime, în 2011. Numărul acestora a crescut până la 67 la sută, potrivit informaţiilor obţinute în baza unui eşantion al celor intraţi în Quebec, în aprilie 2012. "Începând din 1998, a avut loc o evoluţie şi o diversificare a activităţilor desfăşurate de grupurile romilor de origine română în Canada. Astfel, înainte ei (romii) se specializau în fraude cu carduri de credit şi furturi, iar acum se implică şi în alte activităţi ilegale, precum traficul de droguri şi transportul ilegal al persoanelor între Canada şi Statele Unite", potrivit ASFC.

"Persecutaţii" deţin vile şi maşini de lux în Romania

ASFC a menţionat că liderii reţelei pentru transportul ilegal al persoanelor s-au stabilit la Craiova, după ce au primit statutul de refugiaţi în Canada, pentru că ziceau că sunt persecutaţi în România. O echipă a publicaţiei canadiene La Presse s-a deplasat în aprilie la Craiova, unde a constatat că aceşti lideri romi locuiesc în vile mari şi posedă maşini de lux, cu numere de inmatriculare din Quebec. În studiul său privind cauzele acestui val de imigrare, ASFC relatează despre "eşecul de integrare a romilor din România în mediul Uniunii Europene", romii plecând în ţări pe care la consideră "mai tolerante, precum este Canada".

Occidentul cere o rezoluţie "constrângătoare" în Siria

Rusia a reacţionat imediat, considerand că declaraţiile francezilor, britanicilor şi americanilor pun în pericol procesul de pace

Preşedintele francez François Hollande şi şefii diplomaţiilor americană John Kerry şi britanică William Hague au apreciat ieri că este "esenţială" ajungerea la o "rezoluţie puternică şi constrângătoare" a ONU privind criza din Siria. În cadrul unei întâlniri de la Paris, la care a participat şi ministrul francez de Externe Laurent Fabius, toţi trei au afirmat că doresc "un calendar precis" privind controlul şi distrugerea arsenalului chimic al regimului sirian. Hollande a declarat că cei trei aliaţi trebuie "să păstreze solidaritatea şi linia sigură care le-a permis să declanşeze acest proces diplomatic". Aliaţii şi-au exprimat dorinţa de a lucra, "peste o săptămână", asupra unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU, apreciind că raportul inspectorilor ONU privind presupusul atac chimic din 21 august va fi, "fără îndoială, o ocazie bună de a discuta despre acest subiect". "Ei au fost de acord că rezoluţia trebuie să fie puternică, durabilă şi să prevadă un program cu termene precise", a anunţat preşedinţia franceză. De asemenea, rezoluţia trebuie să fie "constrângătoare faţă de obligaţiile regimului sirian", informează aceeaşi sursă. Francezii, americanii şi britanicii "au decis să rămână uniţi pentru săptămâna următoare", convenind să "lucreze la gasirea unei soluţii politice privind opoziţia" siriană. Trebuie să "avansăm foarte rapid", ţinând cond de "situaţia foarte complicată din regiune", a adăugat el.

Rusia răspunde imediat

Rusia avertizează că o rezoluţie cu caracter constrângător prin care Siria ar fi ameninţată cu o intervenţie militară riscă să conducă la eşecul procesului de pace. "Sunt convins că, în pofida tuturor declaraţiilor făcute de unele capitale europene, partea americană va respecta în totalitate ce s-a convenit", a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. "Ameninţările riscă să conducă la eşecul procesului de pace", a avertizat Lavrov. "Dacă cineva vrea să ameninţe, caută pretexte pentru atacuri, această cale sugerează opoziţiei din Siria că din partea ei sunt aşteptate noi provocări, iar această situaţie riscă să afecteze definitiv perspectiva conferinţei de pace Geneva 2", a spus Lavrov.

Supraponderalii trebuie să mănânce mai mult pentru a se sătura, chiar şi după ce slăbesc

Persoanele supraponderale ar putea avea nevoie să mănânce mai mult pentru a se sătura, chiar şi după ce slăbesc, pentru că dieta bogată în grăsimi le afectează permanent stomacul, relevă rezultatele unui studiu australian. Potrivit studiului, publicat în revista de specialitate International Journal of Obesity, nervii stomacului care trimit semnale de saţietate la creier par să se desensibilizeze permanent atunci când o dietă bogată în grăsimi este urmată mult timp. O astfel de dietă afectează şi funcţionarea leptinei, un hormon care modifică sensibilitatea nervilor stomacului şi reglează aportul de alimente. "Aceste două mecanisme combinate înseamnă că persoanele obeze trebuie să mănânce mai mult pentru a se sătura, ceea ce le continuă ciclul obezităţii", a afirmat prof. Amanda Page, de la Universitatea din Adelaide, care a condus acest studiu. "Răspunsul nervilor stomacului nu se întoarce la normal atunci când se reia o dietă normală. Aceasta înseamnă că trebuie să mănânci mai multă mâncare până a ajunge la acelaşi nivel de saţietate ca un individ sănătos", a explicat profesorul. "Ştim că doar 5% din populaţie reuşeşte să-şi menţină greutatea după ce a urmat o dietă", a continuat profesorul. 'De fapt, ei se îngraşă la loc şi chiar mai mult în circa doi ani", a mai afirmat Page

Răzbunarea sangelui, o tradiţie care încă se aplică în Albania

Aproape 600 de copii din Albania nu vor merge la şcoală la deschiderea anului şcolar deoarece trăiesc închişi în case pentru a scăpa de vendetta, răzbunarea sangelui prin sange, a declarat pentru Gjin Marku, un responsabil al unui ONG local. 590 de copii, cu varste cuprinse între 3 şi 15 ani, sunt obligaţi să rămană închişi în case, cu speranţa de a scăpa de efectele acestei legi care datează din secolul al XV-lea, şi care cere sistematic "răzbunarea sangelui prin sange", potrivit sursei citate. Potrivit acestei legi, toţi membrii de sex masculin ai unei familii, inclusiv bebeluşii de cateva luni, pot fi victima unei răzbunări, indiferent de gradul de rudenie cu ucigaşul. Această tradiţie sangeroasă este prezentă în special în regiunile muntoase din nordul Albaniei, dar este răspandită şi în centrul şi sudul ţării. Potrivit unui raport al "Comisiei de reconciliere", difuzat la începutul lui septembrie la Tirana, 600 de femei şi 590 de copii trăiesc închişi în casele lor de teamă de a nu fi ucişi. "Majoritatea acestor copii nu au niciun mijloc de comunicaţie, nu pot să meargă la şcoală din cauza izolării lor", a explicat Marku. Autorităţile albaneze însărcinate cu Educaţia au pus în practică, anul trecut, proiecte de educare individuală la domiciliul pentru aceşti copii. "Continuam să-i ajutăm pe aceşti copii dar scopul nostru este să-i putem scoate din case pentru a putea merge la şcoală ca toţi ceilalţi", a declarat ieri noul ministru al Educaţiei, Lindita Nikolli.

Creşterea preţului la ceapă pune în pericol guvernul indian

Creşterea de peste trei ori a preţului cepei în India în ultimul an a cauzat agitaţie ieri la bursă, după ce contribuit la accelerarea neaşteptată a inflaţiei, şi pune probleme executivului ţării, în contexul în care din anii '80 două guverne s-au prăbuşit din cauza unor crize ale cepei. Preţul angro al cepei a crescut cu 245% în ultimul an, potrivit cotidianului britanic Financial Times. India produce anual circa 15 milioane de tone de ceapă, consumată la aproape fiecare masă. Crizele în aprovizionarea cu ceapă sunt considerate responsabile de căderea a două guverne în India începând din anii '80, iar miniştrii încearcă să evite creşterile prea puternice ale preţului şi furia populaţiei, care urmează de obicei, prin interzicerea constituirii de stocuri şi aprobarea rapidă a importurilor, inclusiv din Pakistan, rivalul regional al Indiei, notează Financial Times. "Este evident că poate avea implicaţii politice, având în vedere că nu se poate face un curry bun fără ceapă. Inflaţia preţurilor alimentelor contează", a declarat Rajeev Malik, economist la banca de investiţii CLSA.
Preţurile la ceapă se află la un nivel ridicat încă de la începurtul anului. Guvernanţii din India au dat vina în primă fază pe secetă, după care pe ploile musonice excesive, în timp ce oamenii de afaceri acuză că printre probleme se află şi drumurile proaste, precum şi infrastructura slabă de depozitare şi distribuţie a produselor proaspete, scrie publicaţia britanică.
În august, presa din India a scris că un trader de ceapă din Delhi a fos jefuit şi bătut de concurenţi pentru că vindea la un preţ subvenţionat prin intervenţia autorităţilor locale.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.