Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: John Kerry şi Serghei Lavrov au bătut palma în dosarul sirian

Ziarul de Vrancea
15 sep 2013 404 vizualizări
Regimul sirian trebuie să prezinte, în termen de o săptămână, lista armamentului chimic deţinut n ruşii au fost de acord cu intervenţia militară în cazul în care regimul al-Assad împiedică distrugerea armele chimice

Statele Unite şi Rusia au ajuns la un acord în privinţa planului de plasare sub control internaţional şi de distrugere a arsenalului chimic sirian, a anunţat secretarul de Stat american, John Kerry. Potrivit acordului rezultat în urma discuţiilor pe care John Kerry le-a avut la Geneva cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, regimul sirian trebuie să prezinte, în termen de o săptămână, lista armamentului chimic deţinut. "Statele Unite şi Rusia sunt de acord cu o rezoluţie a Naţiunilor Unite care va face referire la Capitolul 7 al Cartei ONU, care prevede recurgerea la forţă", a declarat Kerry. "Nu va exista spaţiu de manevră, ci doar pentru aplicarea în totalitate a planului de către regimul Bashar al-Assad", a spus Kerry. "Acordul prevede şi accesul în Siria al inspectorilor ONU, cel târziu în luna noiembrie; obiectivul este eliminarea armelor chimice siriene până la jumătatea anului 2014. Am ajuns la unele estimări privind cantităţile şi tipurile de arme chimice deţinute de regimul al-Assad şi dorim plasarea rapidă sub controlul comunităţii internaţionale", a adăugat şeful diplomaţiei americane.
"Întâlnirea cu secretarul de Stat american, John Kerry, a fost excelentă", a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. "Siria, Rusia şi Statele Unite au demonstrat angajamentul în favoarea unei soluţii politice. Obiectivul preşedinţilor din Statele Unite şi Rusia, Barack Obama şi Vladimir Putin, a fost atins", a afirmat şeful diplomaţiei ruse. "În cazul în care Siria nu va respecta obligaţiile în cadrul Convenţiei pentru interzicerea armelor chimice sau în cazul utilizării armelor chimice de către oricine, Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite va lua măsuri în virtutea Articolului 7 al Cartei ONU", care prevede recurgerea la forţă, a avertizat Lavrov.

Insurgenţii resping acordul

Liderul organizaţiei insurgente Armata Siriană Liberă (ASL), generalul Selim Idriss, a respins termenii acordului ruso-american, informează AFP. "Noi, Armata Siriană Liberă, nu suntem vizaţi de acest acord. Noi nu avem arme chimice şi vom continua lupta până la căderea regimului", a declarat Idriss. "Nu putem accepta acordul", a precizat liderul insurgenţilor sirieni.
Statele Unite şi alte ţări occidentale atribuie regimului sirian presupusul atac cu arme chimice comis pe 21 august la periferia Damascului, Washingtonul susţinând că incidentul s-a soldat cu aproximativ 1.400 de morţi. Preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, a confirmat că intenţionează să plaseze sub control internaţional arsenalul chimic sirian. Siria a anunţat intenţia de a semna Convenţia pentru Interzicerea Armelor Chimice. Rusia, principalul aliat al Siriei pe scena internaţională, propune plasarea arsenalului chimic sirian sub control internaţional şi distrugerea acestuia. Siria a acceptat planul, pentru a evita o eventuală intervenţie militară occidentală.

Călătoria în viitor va fi posibilă

"Oamenii vor avea o libertate totală în călătoria lor în viitor", susţine un fizician britanic

Călătoria în timp este posibilă, însă doar într-o singură direcţie - în viitor, nu în trecut -, a declarat fizicianul britanic Brian Cox într-o prezentare ştiinţifică pe care a susţinut-o la British Science Festival. "Principala întrebare care se pune este aceasta: «poate fi construită o maşină a timpului?». Răspunsul este acesta: «da, putem să călătorim în viitor»", a declarat Brian Cox, profesor de fizica particulelor la Universitatea Manchester, în prezentarea sa de o oră. "Oamenii vor avea aproape o libertate totală în călătoria lor în viitor". Potrivit cercetătorului britanic, călătoriile în viitor sunt posibile, pe baza teoriei generale a relativităţii, enunţată de Albert Einstein. "Oamenii vor putea să călătorească câteva sute de ani sau chiar câteva mii de ani în viitor, dacă vor călători cu o viteză foarte mare, apropiată de viteza luminii".
Discovery News a explicat teoria denumită "Paradoxul gemenilor". "Imaginaţi-vă o pereche de gemeni - unul stă pe Terra (Geamănul A), în timp ce celălalt (Geamănul B) se îmbarcă pe o navă spaţială şi călătoreşte în spaţiu cu o viteză relativistă. În comparaţie cu intervalul de timp trăit de Geamănul A pe Terra, intervalul de timp trăit de Geamănul B în spaţiu se micşorează. Dacă timpul curge mai încet pentru Geamănul B, atunci, când acesta va reveni pe Terra, unde timpul a curs mult mai repede, Geamănul A va fi îmbătrânit semnificativ mai mult decât Geamănul B. Mecanismul din spatele acestui fenomen se numeşte «dilatarea timpului» şi el are efecte cu atât mai puternice, cu cât oamenii vor călători în spaţiu cu viteze care se apropie tot mai mult de viteza luminii", informează Discovery News.

În căutarea "găurii de vierme"

Să te întorci înapoi din viitor sau să călătoreşti într-un anumit punct din trecut este mult mai puţin probabil, consideră Brian Cox. Bazându-şi teoria pe popularul serial ştiinţifico-fantastic britanic "Doctor Who", Brian Cox spune că personajul principal din acest serial, supranumit "The Doctor", ar avea nevoie de o "gaură de vierme" pentru a putea să se întoarcă în trecut. Existenţa acestei punţi teoretice, descrisă ca un fel de scurtătură în binomul spaţiu-timp, propusă de savanţi pe baza teoriei generale a relativităţii a lui Einstein, nu a fost niciodată demonstrată. şi, chiar dacă o "gaură de vierme" ar fi descoperită sau ar fi creată, nimeni nu poate să garanteze că oameni ar putea într-adevăr să o folosească pentru a călători în timp.
Brian Cox nu este însă singurul cercetător care consideră, în teorie, că o "gaură de vierme" le-ar permite oamenilor să călătorească înapoi în timp. La începutul acestui an, astrofizicianul Eric W. Davis de la EarthTech International Institute for Advanced Studies a declarat că o "gaură de vierme" ar fi cea mai bună opţiune pentru călătoriile în timp. Însă, aşa cum a recunoscut şi acest cercetător, a fi nevoie de "un efort herculean pentru a transforma o gaură de vierme într-o maşină a timpului".

Peste 500 de persoane dispărute în urma inundaţiilor din Colorado

Peste 500 de persoane erau date dispărute ieri, în statul Colorado (vestul SUA), din cauza inundaţiilor care au făcut deja cel puţin cinci morţi, au anunţat autorităţile. Echipe de salvare desfăşurate în număr mare încercau să găsească cele peste cinci sute de persoane, în timp ce noi precipitaţii erau aşteptate în cursul zilei în acest stat, asupra căruia s-au abătut în ultimele zile ploi torenţiale.
Un bilanţ provizoriu consemna cinci morţi în urma inundaţiilor produse. "Este posibil să existe mai multe victime", a declarat pentru presă şeriful comitatului, Joe Pelle, însă "cu o armată de voluntari şi mijloace de salvare aeriană, sperăm să ajungem la toată lumea cât mai curând posibil".
Preşedintele Barack Obama a decretat stare de urgenţă în Colorado şi a ordonat trimiterea de întăriri şi de mijloace suplimentare pentru asistarea autorităţilor locale în operaţiunile de salvare. Însă autorităţile au avertizat că vor mai trece câteva zile înainte ca echipele de salvare să poată ajunge la cele mai izolate zone.
Eforturile autorităţilor erau împiedicate de distrugerea mai multor turnuri de telecomunicaţii, de căderile dese ale curentului electric şi de străzile transformate în torente de apă.

Surditatea ar putea fi vindecată în următorii zece ani

Un doctor argentinian, care conduce o echipă de cercetători de la Universitatea Sheffield din Marea Britanie, susţine că în următorii zece ani surditatea ar putea fi tratată cu ajutorul celulelor stem. Doctorul Marcelo Rivolta, prezent la Congresul mondial de patologie a urechii, care se desfăşoară în aceste zile la Alcala de Henares, în Spania, a declarat într-un interviu acordat EFE că acest orizont de timp a apărut în urma a zece ani de cercetări şi după testarea cu succes pe şoareci a unui tratament care a constat în implantarea de neuroni auditivi creaţi în laborator.
Rezultatele proiectului său de cercetare urmau să fie prezentate vineri în cadrul congresului care reuneşte 180 de specialişti în domeniul auzului.
Doctorul argentinian a declarat că celulele auditive ce ar urma să fie transplantate în ureche sunt produse pornind de la celule embrionare. Cercetătorul speră ca această terapie să poată fi aplicată şi în cazul presbiacuziei, cel mai frecvent tip de surditate, dobândită prin înaintarea în vârstă şi care afectează 40% din populaţia de peste 65 de ani. Cercetătorul recunoaşte că rămân încă multe necunoscute legate de posibila terapie, ce vor trebuie clarificate în timp, pe baza experimentelor. "Sunt multe lucruri importante pe care încă nu le ştim despre posibila terapie. Ce se întâmplă pe termen lung cu celulele auditive pe care le-am creat şi transplantat în ureche? Aceste celule se menţin sau se distrug? Sunt complet sigure sau pot evolua sub o formă care să provoace tumori sau alte probleme?", a arătat Rivolta.

Janice Keihanaikukauakahihuliheekahaunaele îşi păstrează numele

Janice Keihanaikukauakahihuliheekahaunaele a reuşit să convingă autorităţile arhipelagului american Hawai să schimbe formatul cărţii ei de identitate şi al permisului de conducere pe care le-a predat pentru a înscrie acolo cele 35 de litere ale numelui ei de familie. Doamna Keihanaikukauakahihuliheekahaunaele, care poartă numele răposatului ei soţ, nu s-a gândit niciodată să-şi reia numele de fată, Worth, sau chiar să opteze pentru o versiune mai scurtă. "Îmi place cultura polineziană pe care am îmbrăţişat-o prin căsătoria mea. Îmi place numele meu hawaian", a declarat ea. Ani de zile ea a deţinut două documente oficiale: permisul de conducere, care îi amputa numele de familie cu o literă din lipsă de spaţiu, precum şi cartea de identitate a statului Hawai ce îi permitea să-şi vadă lungul nume de familie de 35 de caractere. Dar, în luna mai, când şi-a reînnoit cartea de identitate, îi lipsea ultima literă a numelui de familie, iar prenumele nu a fost inclus. Şi, când un poliţist a oprit-o recent pe drum, "s-a uitat la permisul meu de conducere şi a văzut că lipsea prenumele. I-am spus că nu pot face nimic dacă permisul şi cartea mea de identitate nu sunt în regulă". "Apoi mi-a spus: Ei bine, n-aveţi decât să vă reluaţi numele de fată. Acest lucru m-a făcut să mă simt foarte prost", a povestit ea.
De atunci, Janice Keihanaikukauakahihuliheekahaunaele a contactat un canal local de televiziune care s-a făcut ecoul problemei şi a luat la rândul său legătura cu Ministerul Transporturilor din Hawai. Câteva zile mai târziu, autorităţile au decis ca până la sfârşitul anului numărul maxim de caractere permise pentru prenume şi numele de familie să fie ridicat la 40.

O pagină de Facebook în susţinerea bijutierului care a ucis un hoţ a adunat 1,2 milioane de like-uri

O pagină Facebook de "Susţinere pentru bijutierul de la Nisa" (sudul Franţei), inculpat pentru omucidere voluntară după ce a ucis un hoţ, adunase până sâmbătă 1,2 milioane de like-uri, o cifră a cărei amploare a suscitat o dezbatere pe Twitter. Pe această pagină deschisă în urmă cu câteva zile, majoritatea internauţilor denunţă un '"tat demisionar de misiunea sa de protejare a cetăţenilor", în timp ce în Franţa se află în plină desfăşurare o dezbatere privind legitima apărare, în special cea a comercianţilor agresaţi. "Din păcate, trăim într-o ţară unde, dacă vrem să se facă dreptate, trebuie să ne-o facem singuri", scrie unul din vizitatori, iar altul consideră că "hoţul şi-a meritat soarta".
Numeroşi utilizatori de Twitter par să se îndoiască de veridicitatea acestui val de susţinere, emiţând ipoteza că unele like-uri au fost cumpărate. O ipoteză respinsă de alţi utilizatori, precum Guilhem Fouetillou (@gfouetil), profesor asociat la Institutul de Studii Politice de la Paris şi fondator al unui institut de analiză a conversaţiilor pe internet. "La preţul pieţei negre, 950.000 de like-uri ar costa 15.000 de dolari. O asemenea investiţie este puţin probabilă", a afirmat acesta într-un mesaj pe Twitter.
Bijutierul de la Nisa, care l-a ucis miercuri pe unul din hoţii care tocmai îi jefuiseră magazinul, a fost inculpat vineri pentru omucidere involuntară şi plasat în arest la domiciliu. Hoţul, în vârstă de 18 ani, a fost rănit mortal de un glonţ în spate.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.