Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: NASA confirmă: Voyager 1, primul obiect creat de om care a ieşit din Sistemul Solar

Ziarul de Vrancea
13 sep 2013 283 vizualizări
Sonda se va apropia de următoarea stea peste 40.000 de ani

Sonda americană Voyager 1, lansată în 1977, a părăsit Sistemul Solar, devenind astfel primul obiect fabricat de om care a ajuns în spaţiul intersideral, au confirmat oficialii americani. Potrivit unor măsurători ale căror rezultate au fost publicate în revista Science şi au fost confirmate de NASA, sonda Voyager 1 a părăsit deja Sistemul Solar în urmă cu un an, în 2012: "Acum că avem aceste noi date-cheie, suntem de părere că omenirea a făcut un pas istoric, intrând în spaţiul interstelar", a declarat Ed Stone, coordonatorul ştiinţific al acestei misiuni, de la Institutul de Tehnologie din California. "Voyager deschide o nouă eră de explorare", a adăugat el într-o conferinţă de presă telefonică.
Noile analize ale densităţii plasmei din jurul sondei, realizate pe baza unor date primite între 9 aprilie şi 22 mai, s-au dovedit conforme cu densităţile care se află în regiunea interstelară prezise de modelele de calcul, potrivit cercetătorilor de la Universitatea Iowa, coordonaţi de Don Gurnett, principalul autor al acestui studiu. Potrivit astrofizicienilor americani, sonda Voyager 1, care se află de acum la o distanţă de aproape 21 miliarde de kilometri de Soare, a ieşit din heliosferă, o zonă frontalieră a Sistemului Solar, pentru a intra în zona rece şi întunecată a spaţiului interstelar, în jurul datei de 25 august 2012. "Am tresărit pe scaunele noastre atunci când am constatat aceste oscilaţii în datele noastre, pentru că ele arată faptul că sonda Voyager 1 se află într-o regiune complet nouă, conformă cu ce putem să ne aşteptăm de la spaţiul intersideral şi complet diferită de heliosferă, bula formată de razele solare", a explicat Don Gurnett. Pe parcursul acestei conferinţe de presă telefonice, cercetătorul american a prezentat şi prima înregistrare cu fondul sonor al spaţiului interstelar. Potrivit aceluiaşi cercetător, câmpul magnetic nu şi-a modificat direcţia la ieşirea sondei din Sistemul Solar, fapt care rămâne deocamdată inexplicabil.

Memoria computerului de bord, de 240.000 de ori mai mică decat a unui iPhone

Durata de viaţă a celor două sonde Voyager, lansate în 1977 la un interval de o lună una de alta, în direcţii opuse, care se deplasează cu viteze de 55.000 kilometri pe oră, nu trebuia să depăşească cinci ani, însă ele se află şi acum în stare bună de funcţionare. Camerele lor video au fost oprite în 1990, pentru a prelungi durata de viaţă a bateriilor cu plutoniu, ce urmează să se consume complet în anii 2020.
Instrumentele de pe cele două sonde Voyager au la bază tehnologii considerate astăzi rudimentare. Un iPhone din primele generaţii are o memorie de 240.000 de ori mai mare decât computerele de pe Voyager, iar puterea transmiţătoarelor lor (23 waţi) este echivalentă cu aceea a unui bec de frigider.
Potrivit oamenilor de ştiinţă, Voyager 1 şi Voyager 2 - care va părăsi şi ea Sistemul Solar în următorii trei ani - vor ajunge în vecinătatea altor stele şi la aproximativ doi ani-lumină (un an lumină are 9,461 miliarde de kilometri) de Soare, peste 40.000 de ani. "Nimic nu poate opri cursa în spaţiu a sondei Voyager 1 care îşi va continua periplul timp foarte îndelungat, probabil câteva miliarde de ani", a prezis astrofizicianul Marc Swisdal.


Cele mai ciudate studii ştiinţifice ale anului: Cand se ridică o vacă dacă stă culcată

Inventatorii unui sistem de capturare a teroriştilor care deturnează avioane se numără printre câştigătorii premiilor Ig Nobel pe 2013, acordate de Universitatea Harvard celor mai trăznite, ciudate şi inutile descoperiri ştiinţifice, o alternativă amuzantă la adevăratele premii Nobel.

Premiile Ig Nobel, aflate la cea de-a 23-a ediţie, sărbătoresc neobişnuitul, onorează imaginaţia şi stimulează interesul oamenilor în ceea ce priveşte ştiinţa, medicina şi tehnologia, potrivit revistei de umor Annals of Improbable Research, care sponsorizează aceste trofee. Premiul Ig Nobel pentru ingineria de siguranţă a revenit americanului Gustano Pizzo, pentru inventarea unui sistem electromecanic de capturare a teroriştilor care deturnează avioane. Sistemul îl aruncă pe terorist printr-o trapă, îl leagă şi îl bagă într-un balot şi apoi îl aruncă din avion printr-o uşă specială, prin care acesta este paraşutat într-o zonă în care va fi arestat de poliţiştii care îl aşteaptă la sol.
Echipa de cercetători din Grenoble, coordonată de Laurent Bègue de la Universitatea Pierre Mendès-France, a primit premiul Ig Nobel pe 2013 la categoria psihologie, pentru un studiu care a demonstrat că oamenii, cu cât beau mai mult alcool, cu atât se simt mai frumoşi. În medicină, premiul Ig Nobel pe 2013 a fost acordat unei echipe chinezo-nipone, care a studiat efectele muzicii de operă asupra şoarecilor care au primit un transplant cardiac.

Cum să alergi pe suprafaţa unui lac

Amuzant, dar prea puţin util în viaţa cotidiană, un alt studiu a fost recompensat cu premiul Ig Nobel pentru probabilitate. Potrivit acestui studiu, cu cât o vacă rămâne culcată mai mult timp, cu atât este mai probabil ca ea să se ridice în curând. Autorii studiului, cercetători din Marea Britanie, Olanda şi Canada, au descoperit de asemenea că, dacă o vacă se ridică în picioare, nu este uşor de aflat când se va culca din nou.
Premiul pentru pace a revenit unui preşedinte adevărat, cel al statului Belarus, Aleksandr Lukaşenko, care a promulgat o lege ce stipulează faptul că aplauzele în public sunt ilegale. Potrivit BBC, Poliţia Naţională din Belarus a primit şi ea acelaşi premiu, pentru că a arestat un bărbat care avea o singură mână, sub acuzaţia că a aplaudat în public. La categoria biologie şi astronomie, premiul a revenit unei echipe internaţionale, alcătuită din cercetători din Suedia, Africa de Sud, Germania, Australia şi Marea Britanie, care a demonstrat că gândacul de bălegar, atunci când se rătăceşte, îşi regăseşte drumul privind spre cer, spre galaxia noastră, Calea Lactee.
În fizică, premiul Ig Nobel pe 2013 a revenit cercetătorilor italieni, francezi, ruşi, elveţieni şi britanici care au arătat că anumite persoane ar fi din punct de vedere fizic capabile să alerge pe suprafaţa unui lac, dacă atât acele persoane, cât şi acea apă s-ar afla pe Lună. Premiul Ig Nobel pentru chimie a recompensat o echipă japoneză care a descoperit că procesul care îi face pe oameni să plângă atunci când curăţă ceapă este mult mai complicat decât credeau oamenii de ştiinţă. Premiul Ig Nobel pe 2013 la categoria sănătate publică a revenit unor cercetători thailandezi, pentru o serie de tehnici medicale de reataşare a penisului după amputarea acestuia (adeseori cauzate de soţii geloase). Cercetătorii asiatici recomandă aceste tehnici cu excepţia cazurilor în care penisurile amputate erau parţial mâncate de raţe.
Premiile Ig Nobel 2013 au fost înmânate câştigătorilor de cinci laureaţi autentici ai premiilor Nobel.

"Războiul" ruso-american se mută în paginile ziarelor

Izvestia, un cotidian favorabil Kremlinului, i-a propus preşedintelui american Barack Obama să publice un editorial pe tema situaţiei din Siria, similiar celui scris de omologul său rus Vladimir Putin pentru New York Times, care a provocat polemică în Statele Unite. Redactorul-şef al cotidianului rus Izvestia, Aleksandr Maliutin, care a publicat în august un interviu în exclusivitate cu preşedintele sirian Bashar al-Assad, s-a adresat cu această propunere Departamentului de Stat american, a informat vineri agenţia de presă publică Itar-Tass.
New York Times a fost nevoită să ofere justificări, joi, după publicarea editorialului în care preşedintele rus, unul dintre ultimii aliaţi ai regimului sirian, a pus presiune asupra Statelor Unite. În acest text publicat cu câteva ore înainte de începerea, la Geneva, a unor negocieri cruciale ruso-americane privind armele chimice ale Damascului, Putin a avertizat Statele Unite în privinţa recurgerii la forţă în Siria. Preşedintele rus a încheiat textul cu un atac extrem de dur la adresa mândriei naţionale a americanilor, afirmând că "nu este de acord cu argumentul dezvoltat (de către Barack Obama) privind excepţionalismul american". "Este foarte periculos să încurajezi oamenii să se considere excepţionali", a scris Putin. Casa Albă a ripostat ferm, subliniind că Rusia oferă "un contrast ţipător care arată de ce sunt excepţionale Statele Unite". "Spre deosebire de Rusia, Statele Unite apără valorile democratice şi drepturile omului în ţară şi în lume, iar noi credem că securitatea noastră se ameliorează atunci când un dictator nu poate să gazeze copii şi să-i omoare", a ripostat purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei americane, Jay Carney.


Liderul Al-Qaida a îndemnat la atacarea SUA

Liderul reţelei teroriste Al-Qaida a îndemnat la atacarea şi la boicotarea Statelor Unite şi aliaţilor săi, într-un mesaj audio difuzat pe forumuri jihadiste, cu ocazia împlinirii a 12 ani de la atentatele din 11 septembrie. "Trebuie să facem ca America să sângereze din punct de vedere economic şi să o obligăm să continue să facă cheltuieli uriaşe cu securitatea", a declarat Ayman al-Zawahiri, un egiptean care l-a succedat pe Osama ben Laden la conducerea Al-Qaida. "Economia este punctul slab al Americii şi ea este deja slăbită din cauza tuturor cheltuielilor militare angajate pentru securitatea sa", a adăugat el. "Pentru a menţine America sub tensiune şi în stare de alertă, e nevoie de câteva atacuri ici, colo. Am câştigat deja războiul în Somalia, Yemen, Irak şi Afganistan, prin urmare, trebuie să continuăm acest război pe propriul ei pământ", a continuat Ayman al-Zawahiri, invitându-şi "fraţii" să acţioneze singuri sau în grup.
Ayman al-Zawahiri, al cărui frate a fost arestat în Egipt pentru susţinerea preşedintelui islamist demis Mohamed Morsi, a evocat şi situaţia de la Cairo, afirmând că legitimitatea unui guvern nu are la bază democraţia, ci sharia. În acest mesaj de 72 de minute, el a mai spus că membrii Al-Qaida nu sunt "terorişti însetaţi de sânge", recomandând fidelilor săi să consolideze celulele existente în statele musulmane, cu scopul de a instaura state islamiste. El a evocat totodată dublul atentat de la maratonul din Boston, în aprilie, soldat cu trei morţi şi zeci de răniţi.Violatorii studentei din New Delhi, condamnaţi la moarte

Cei patru barbaţi acuzaţi de violarea în grup, într-un autobuz, a unei studente la New Delhi, în decembrie, o faptă care a revoltat India, au fost condamnaţi vineri la moarte de către un tribunal din acest oraş. Tatăl tinerei, care a murit din cauza rănilor, s-a declarat "fericit" după această condamnare, apreciind că "s-a făcut dreptate". Familia cerea pedeapsa cu moartea.
Judecătorul care a prezidat şedinţa a apreciat că acest caz face parte din categoria "crimelor rare", definită de Curtea Supremă indiană, justificând pedeapsa cu moartea. "În această perioadă în care infracţiunile împotriva femeilor cresc, tribunalul nu poate să închidă ochii în faţa unui act atât de groaznic", a declarat judecătorul Yogesh Khanna. Unul dintre vinovaţi, Vinay Sharma, a izbucnit în lacrimi la anunţarea condamnării sale. Aplauze au izbucnit atât în sediul tribunalului, cât şi afară, la anunţarea verdictului.
India prevede pedeapsa cu moartea pentru "crime rare", iar execuţiile sunt excepţionale. În 2004, un bărbat a fost spânzurat pentru violarea şi uciderea unei adolescente în vârstă de 14 ani.
Studenta la fizioterapie, în vârstă de 23 de ani, a fost agresată cu o bară de metal şi violată într-un autobuz, pe 16 decembrie, în timp ce se întorcea de la cinematograf împreună cu prietenul el. Ea a murit din cauza rănilor pe 29 decembrie, într-un spital în Singapore. Mii de indieni revoltaţi au manifestat în stradă în urma acestui viol.

Un bărbat din Etiopia susţine că are 160 de ani

Un fost fermier din Etiopia, Dhaqabo Ebba, afirmă că are vârsta de 160 de ani şi că îşi aminteşte de invazia armatei italiene în ţara sa, în 1895. Dacă afirmaţiile sale sunt adevărate, asta ar însemna că el este cel mai bătrân om din lume. Totuşi, etiopianul nu deţine un certificat de naştere sau alte documente care să confirme vârsta. "În perioada când Italia a invadat Etiopia, eu aveam două soţii, iar fiul meu era suficient de mare pentru a duce vitele la păscut", a relatat Ebba. De asemenea, el îşi aminteşte că în copilărie a mers călare opt zile până la capitala ţării, Addis Abeba, pe când în prezent o astfel de călătorie durează numai câteva ore.
Dacă afirmaţiile lui Ebba vor fi confirmate de medici, el va bate recordul mondial, depâşind-o pe japoneza Misao Okawa, în vârstă de 115 ani, care în momentul de faţă este considerată cea mai vârstnică persoană din lume.
Mai mult decât atât, etiopianul va deveni cea mai vârstnică persoană care a trăit vreodată. În prezent, acest titlu aparţine Jeannei Calment, care a murit în 1997, în vârsta de 122 de ani. Potrivit Daily Mail, în Japonia locuiesc aproximativ 50.000 de persoane cu vârsta de peste 100 de ani.
În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.