Internațional

Hrana risipită costă anual 750 de miliarde de dolari

Ziarul de Vrancea
11 sep 2013 497 vizualizări
MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Producţia de hrană neconsumată ocupă 30% din terenurile cultivabile

Peste un miliard de tone de alimente sunt risipite în fiecare an la nivel mondial, producând costuri economice directe de 750 de miliarde de dolari anual, a estimat, ieri, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Agricultură şi Alimentaţie (FAO). Într-un studiu dedicat impactului risipei alimentare din perspectiva mediului, FAO avertizează că în fiecare an hrana produsă, dar neconsumată, necesită un volum de apă echivalent cu debitul anual al râului Volga şi de asemenea este responsabilă pentru adăugarea a 3,3 miliarde de tone de gaze de seră în atmosfera planetei. "Nu putem permite ca o treime din hrana pe care o producem să fie aruncată sau pierdută din cauza unor practici inadecvate într-un moment în care 870 de milioane de oameni suferă de foame în fiecare zi", a declarat directorul general al FAO, Jose Graziano da Silva.
Studiul FAO a descoperit că 54% din risipa totală de hrană are loc în sectorul "upstream", în fazele de producţie, transport, după recoltă şi stocare, iar restul de 46% în sectorul "downstream", în fazele de procesare, distribuţie şi consum. Ca o regulă generală, ţările în curs de dezvoltare înregistrează pierderi de hrană mai mari în timpul producţiei agricole, în timp ce ţările avansate înregistrează pierderi de hrană mai mari în fazele de comercializare şi consum. În total, 1,3 miliarde de tone de alimente sunt risipite în fiecare an, iar producţia de hrană neconsumată ocupă 30% din terenurile cultivabile. Numai în Asia industrializată, regiune care cuprinde China, Japonia şi Coreea de Sud, sunt risipite anual aproape 200 de kilograme de legume şi cereale pe cap de locuitor.
Pentru a soluţiona această problemă, FAO a identificat trei nivele la care este nevoie de acţiune. În primul rând, ar trebui echilibrată mai bine producţia cu cererea pentru a nu produce hrană de care nu este nevoie. În al doilea rând, în cazul existenţei unui surplus, cea mai bună opţiune o reprezintă redirecţionarea alimentelor spre consumul animalelor, conservând resursele care, altfel, ar fi utilizate pentru producţia de furaje. În al treilea rând, atunci când nu este posibilă reutilizarea, ar trebui luată în considerare reciclarea şi recuperarea energiei şi elementelor nutritive.

Obama amână acţiunile militare împotriva Siriei

n Damascul şi-a reafirmat intenţia de a renunţa la arsenalul său chimic

Barack Obama a declarat marţi seară, la Casa Albă, că doreşte să ofere o şansă diplomaţiei în Siria, în contextul în care Damascul a dat asigurări că este pregătit să renunţe la arsenalul chimic. După 48 de ore de eforturi diplomatice intense, care au îndepărtat perspectiva atacurilor asupra ţării devastate de războiul civil, preşedintele american a apreciat că propunerea rusă de plasare a armelor chimice siriene sub control internaţional ar constitui un semn "încurajator". "Această iniţiativă poate permite să se pună capăt ameninţării armelor chimice fără a recurge la forţă, în particular pentru că Rusia este unul dintre cei mai puternici aliaţi ai lui Bashar al-Assad", a declarat preşedintele american, recunocând totodată că este "prea devreme" pentru a spune dacă acest plan va avea succes. Deşi a cerut Congresului să nu voteze imediat asupra unui eventual recurs la forţă, el a subliniat că opţiunea militară rămâne pe masă. Denunţând atacul chimic "revoltător" comis de regimul lui Bashar al-Assad, care s-a soldat cu peste 1.400 de morţi potrivit serviciilor americane de informaţii, el a evocat "bărbaţi, femei şi copii ucişi de gaze lacrimogene, întinşi unii lângă alţii", văzuţi în înregistrări video efectuate după atac. Obama, care l-a trimis pe secretarul de Stat John Kerry la Geneva pentru a se întâlni cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, s-a declarat hotărât să menţină "presiunea" asupra regimului sirian. Nave de război americane puternice, echipate cu rachete de croazieră au fost mobilizate în ultimele săptămâni în estul Mediteranei. "Chiar şi un atac limitat i-ar transmite lui al-Assad un mesaj de o importanţă pe care nicio altă ţară nu îl poate transmite", a dat asigurări Obama. El şi-a reiterat angajamentul de a nu mobiliza trupe terestre şi a respins comparaţia cu Irakul în 2003.
Cu câteva ore mai devreme, Siria a afirmat, prin ministrul de Externe Walid Muallem, că este pregătită să renunţe la arsenalul său chimic. Neutralizarea arsenalului chimic sirian ar putea să se dovedească, totuşi, foarte delicată pe teren, în mijlocul unui război civil care s-a soldat deja cu peste 100.000 de morţi. Siria dispune de aproxmativ "1.000 de tone" de diferiţi agenţi chimici, potrivit Washingtonului.

O tabără ilegală locuită de sute de români şi bulgari, evacuată la Lille

Zeci de poliţişti francezi, sprijiniţi de o unitate a CRS, au încercuit pentru a treia oară, ieri dimineaţa, o tabără locuită de aproximativ 750 de cetăţeni români şi bulgari, în sudul oraşului Lille, relatează Le Figaro. Acţiunea poliţiştilor francezi face parte din cadrul unei operaţiuni de evacuare parţială a celei mai mari tabere ilegale din Lille, în nordul Franţei. În jurul orei locale 07.00 (08.00, ora României), forţele de securitate publice, sprijinite de efective ale Poliţiei de Frontieră (PAF) şi o unitate a CRS, au încercuit tabăra locuită de cetăţeni originari din estul Europei. Ocupanţii a aproximativ 50 de rulote au fost invitaţi să părăsească tabăra. Evacuarea s-a desfăşurat în linişte, pentru că ocupanţii au fost preveniţi de operaţiune, evocată săptămâna trecută de către primarul oraşului Lille, Martine Aubry. Tabăra ilegală în curs de evacuare, situată pe strada Carvin, adăpostea până în această vară sute de persoane care trăiau în condiţii precare pe un perimetru vast, cedat de primăria oraşului Lille unei societăţi. Potrivit unor date furnizate de poliţie în iulie, aproximativ 750 de cetăţeni români şi bulgari şi-au găsit adăpost, de aproape doi ani, pe acest teren. În mod oficial, 15.000 de romi sunt prezenţi în Hexagon.

Patru supravieţuitori ai atacului comis de Breivik, aleşi deputaţi în Norvegia

Patru tineri laburişti care au supravieţuit atacului armat comis de către Anders Behring Breivik pe Insula Utoeya în 2011 au intrat în Parlamentul norvegian. În total, 33 de tineri care au scăpat cu viaţă în urma atacului au candidat pentru un mandat de parlamentar. În pofida înfrângerii suferite de coaliţia de stânga în exerciţiu, condusă de Jens Stoltenberg, patru dintre ei au reuşit să fie aleşi.
Acuzându-şi victimele că încearcă să obţină avantaje pe baza promovării multiculturalismului, Breivik a deschis focul la o tabără de vară a Tineretului Laburist, provocând moartea a 69 de persoane, majoritatea adolescenţi. Cu puţin timp înainte, el a detonat o bombă în apropierea sediului Guvenului, la Oslo, un atentat soldat cu opt victime. Extremistul de dreapta a fost condamnat în august 2012 la 21 de ani de închisoare, o pedeapsă maximă care va putea fi prelungită atât timp cât va fi considerat o ameninţare pentru societate. Alegerile legislative de luni s-au încheiat cu o victorie clară a dreptei, deschizând calea unui nou guvern din care ar urma să facă parte Partidul Progresului (FrP), o formaţiune populistă antiimigrare.

Veste bună pentru nudişti, din Franţa

Justiţia franceză a achitat în această săptămână un bărbat de 52 de ani acuzat de exhibiţionism, după ce s-a plimbat gol prin păduri şi care înţelegea să-şi apere astfel dreptul său la nudism discret. Tribunalul de mare instanţă din Perigueux (sud-vest) a confirmat decizia Parchetului care a cerut la rândul său achitarea bărbatului, pe motiv că intenţia de exhibiţie nu este dovedită. Cu atât mai mult cu cât acuzatul se rănise, atunci când, încercând să se ferească de privirile unei trecătoare, s-a ascuns în tufişuri, au notat judecătorii. "Tribunalul a disociat exhibiţia de nudism în libertate", s-a felicitat avocatul bărbatului. "Nu avem de-a face cu o persoană care se plimbă goală, ci cu cineva care practică nudismul cu precauţie", a spus omul legii. "Una dintre aceste precauţii este că a avut tot timpul la dispoziţie o haină pentru a-şi ascunde părţile genitale în acest tip de plimbare. Iar asta nu înseamnă nici că avem de-a face cu o provocare", a mai precizat avocatul.

Melodii ale lui Julio Iglesias, folosite pentru a tortura deţinuţii

Diverse melodii, între care cele ale lui Julio Iglesias, difuzate la volum maxim, au fost folosite ca instrument de tortură în perioada lui Augusto Pinochet, potrivit unui studiu britanic publicat ieri, la împlinirea a 40 de ani de la lovitura de stat a dictatorului chilian. Deţinuţii au fost obligaţi să asculte de nenumărate ori melodiile solistului spaniol dar şi coloana sonoră din filmul lui Stanley Kubrick "Portocala Mecanică" sau melodia "My Sweet Lord" a lui George Harrison, pentru a claca psihologic, afirmă Katia Chornik, cercetătoare la Universitatea din Manchester. Sprijinindu-se pe mărturiile unor foşti deţinuţi şi cea a unui membru al serviciilor secrete chiliene în timpul lui Pinochet, a cărui dictatură a provocat moartea a peste 3.200 de persoane şi dispariţia câtorva sute, alte 38.000 fiind torturate, ea evidenţiază o practică reproşată frecvent în prezent armatei americane. "Difuzate la volum maxim timp de zile întregi, melodii care la origine erau foarte populare au fost folosite pentru a provoca daune psihologice şi psihice", explică Katia Chornik. Un fost deţinut povesteşte cum torţionarii săi obişnuiau să intoneze "Gigi l'Amoroso" de Dalida înainte de a-l duce la interogatoriu şi a-l tortura cu acelaşi cântec pe fundal. "Un centru de tortură pe strada Iran era numit «discoteca» de către agenţi. Muzica avea ca scop şi să acopere strigătele deţinuţilor", adaugă Katia Chornik. "Muzica era prezentă 24 de ore din 24. Ei deschideau radioul şi puneau tot ce era la modă. În închisori puneau muzică militară pentru a ne face să mergem în pas şi ne obligau să cântăm", confirmă  Carlos Reyes, un fotograf chilian care locuieşte la Londra şi care a fost închis timp de doi ani în timpul lui Pinochet. Dar muzica le-a permis, de asemenea, deţinuţilor să reziste şi să aibă curajul să suporte abuzurile, potrivit doctorului Chornik, care se apleacă în special asupra unei formaţii corale de la Tres Alamos, unul dintre centrele de detenţie din Santiago.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.