Internațional

Vanzarea alimentelor expirate a devenit legală în Grecia

Ziarul de Vrancea
3 sep 2013 572 vizualizări
Autorităţile vorbesc despre o măsură luată, în contextul crizei economice, pentru diminuarea cantităţii de alimente pe care magazinele sunt nevoite să le arunce

Pe rafturile magazinelor din Grecia se pot vedea începand de luni alimente cu termenul de valabilitate depăşit, după intrarea în vigoare a unei noi reglementări ce permite astfel de practici, scrie cotidianul spaniol El Pais în ediţia sa de ieri. Autorităţile vorbesc despre o măsură luată, în contextul crizei economice, pentru diminuarea cantităţii de alimente pe care magazinele sunt nevoite să le arunce după ce au expirat şi pentru a ieftini unele produse. Dar ea a starnit o serioasă polemică în Grecia şi secretarul de stat pentru consum, Yorgos Stergiou, a fost nevoit să iasă în întampinarea criticilor susţinand că nu există vreun risc pentru sănătatea publică.
 Odată cu noua reglementare, magazinele au posibilitatea să comercializeze produse alimentare neperisabile la preţuri mai mici, dar fără să aibă pe etichetă data expirării, ci doar inscripţia 'a se consuma de preferinţă înainte de...'. Vanzarea acestor alimente se poate face numai în comerţul cu amănuntul şi este interzisă în baruri şi restaurante. În cazul produselor perisabile, data expirării continuă să fie obligatorie. Potrivit guvernului grec, decizia nu contravine în mod necesar normelor comunitare, elaborate în anul 2000, întrucat acestea fac distincţia între data expirării unui aliment şi consumul preferabil înaintea unei anumite date, prevedere ce ar urma să fie menţinută în noua directivă europeană privind etichetarea alimentelor, ce va intra în vigoare la sfarşitul anului viitor.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.