Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Moscova vrea să interzică importul vinurilor moldoveneşti

Ziarul de Vrancea
3 sep 2013 453 vizualizări
Această nouă ameninţare a autorităţilor ruse la adresa R. Moldova vine după ce vicepremierul a avertizat că dacă Basarabia îşi continuă calea spre UE ar putea îngheţa la iarnă

După ce vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, a atenţionat luni Republica Moldova că ar putea pierde Transnistria, dacă îşi continuă calea spre UE, şi că ar putea îngheţa la iarnă, Serviciul rus pentru protecţia consumatorilor Rospotrebnadzor a ameninţat ieri că ar putea impune un nou embargo asupra vinurilor moldoveneşti, aşa cum a făcut în 2006. Potrivit unui comunicat al Rospotrebnadzor, peste 28.000 de litri de producţie alcoolică importată din Republica Moldova de la începutul acestui an nu au corespuns exigenţelor de securitate. Această cantitate, precizează aceeaşi sursă, reprezintă ceva mai mult de 0,1% din totalul producţiei exportate de Republica Moldova în Federaţia Rusă.  Rospotrebnadzor ameninţă Republica Moldova că, în aceste condiţii, Rusia ar putea stopa importul de vinuri din Republica Moldova, cum a făcut şi în 2006. 'Această situaţie demonstrează că atenţionările făcute anterior la adresa conducerii organelor competente ale Republicii Moldova nu au fost luate în seamă, astfel că există un risc real în privinţa revenirii la situaţia din anul 2006. Dacă în viitorul apropiat nu vom recepţiona din partea autorităţilor competente ale Republicii Moldova măsuri concrete, îndreptate spre asigurarea securităţii şi calităţii producţiei livrate, îngrijorările expuse ar putea deveni realitate', se arată în comunicatul Rospotrebnadzor. Rusia a interzis importul de vinuri moldoveneşti în primăvara anului 2006, iar livrările au fost reluate parţial în 2007 şi în totalitate în 2009. Jurnalul rus Ogonek a inclus recent embargoul din 2006 în topul 'războaielor economice' purtate de Rusia în ultimul deceniu. Conform aceleiaşi surse, producătorii moldoveni au pierdut în urma acelei blocade peste 200 de milioane de dolari.  Aflat luni la Chişinău, vicepremierul rus Dmitri Rogozin a atenţionat voalat Republica Moldova că ar putea avea probleme la asigurarea cu resurse energetice în sezonul rece. Într-o conferinţă de presă comună cu ministrul economiei de la Chişinău, Valeriu Lazăr, Rogozin a declarat că relaţiile energetice sunt foarte importante mai ales în preajma sezonului rece. 'Sper că nu veţi îngheţa', şi-a finalizat discursul oficialul rus. El a mai atras atenţia Republicii Moldova 'să nu-şi piardă vagoanele' în procesul de integrare în Uniunea Europeană. Dmitri Rogozin s-a referit în acest sens la Transnistria, menţionand că partea moldovenească ar trebui să comunice mai intens cu Tiraspolul în procesul de integrare europeană.

Israelul şi SUA au efectuat un test de rachetă în Marea Mediterană

Ministerul israelian al Apărării a confirmat, ieri, că a efectuat un test de rachetă în Marea Mediterană în cooperare cu Statele Unite, relatează ynetnews.com. Rusia a anunţat anterior că a detectat lansarea a două rachete balistice în estul Mării Mediterane. Este posibil ca anunţul Rusiei să fie legat de această lansare, afirmă portalul israelian. Pe fondul tensiunilor din regiune, Israelul şi Statele Unite au efectuat, marţi, un test de rachetă, a anunţat Ministerul israelian al Apărării într-un comunicat. Confirmarea a avenit după ce Rusia a anunţat că a detectat două "obiecte" balistice lansate către estul Mării Mediterane, relatează cotidianul Haaretz, în ediţia electronică. Ministerul israelian al Apărării a anunţat în comunicat că în timpul exerciţiului a fost testat sistemul de apărare antirachetă Arrow III. Acesta a fost efectuat de la o bază aeriană din centrul Israelului. Radarele ruseşti au detectat ierii dimineaţa lansarea a două rachete balistice din partea centrală a Mării Mediterane către coastele estice, au anunţat agenţiile de presă ruseşti, citand Ministerul Apărării de la Moscova. Proiectilele au căzut în mare, a anunţat agenţia RIA Novosti, citand o sursă de la Damasc. Iniţial, armata israeliană a declarat că "nu este la curent" cu tiruri de rachetă în Marea Mediterană. "Ministerul Apărării şi Agenţia americană MDA (Missile Defence Agency) au lansat marţi dimineaţa, la ora locală 9.15, o rachetă radar de tip Ankor", a anunţat ulterior într-un comunicat.

Justiţia germană va ancheta 30 gardieni de la Auschwitz

Biroul german însărcinat cu anchetarea crimelor naziste a anunţat marţi că va transfera justitiei dosare ale unui număr de 30 de presupuşi gardieni de la lagărul de concentrare Auschwitz, recomandand deschiderea împotriva lor a unor proceduri judiciare, pentru complicitate la crime, relatează AFP. Biroul, care nu poate declanşa proceduri judiciare, a examinat 39 de dosare ale unor foşti presupuşi gardieni la Auschwitz, cel mai bătran în varstă de 97 de ani, a declarat procurorul special Kurt Schrimm într-o conferinţă de presă la Ludwigsbourg (vest). "Dosarele vor fi trimise procurorilor însărcinaţi" la nivelul landurilor în care locuiesc aceşti presupuşi criminali de război, a precizat Schrimm. Biroul central de anchetă asupra crimelor naţional-socialismului, pe care îl conduce, a efectuat peste 70.000 de anchete de cand a fost înfiinţat, în 1958, dar nu are puterea să angajeze proceduri judiciare. Procurori de la nivelul landurilor sunt cei care vor decide eventuale proceduri şi dacă acuzaţii sunt apţi să fie judecaţi. Biroul a identificat iniţial 49 de presupuşi gardieni la Auschwitz, un lagăr construit de nazişti în Polonia ocupată. Nouă au murit, iar 30 trăiesc în Germania. Unul dintre supravieţuitori este judecat, în prezent, la Stuttgart (sud-vest). Peste 6.000 de persoane au lucrat la Auschwitz, unde aproximativ 1,1 milioane de evrei, ţigani, homosexuali sau opozanţi politici au fost asasinaţi în camere de gazare, au murit de epuizare în urma muncii forţate sau din cauza bolii. Timp de 60 de ani, tribunalele germane au judecat doar acuzaţi în cazul cărora dispuneau de probe directe sau mărturii. Însă condamnarea apatridului de origine ucraineană John Demjanjuk la Munchen, în mai 2011, a devenit jurisprudenţă. Demjanjuk a fost găsit vinovat pentru participare la asasinarea a 28.000 de evrei, tribunalul stabilind că acesta a fost gardian la lagărul Sobibor, fără să dovedească implicarea sa directă în crime.

În SUA va fi lansat Facebook-ul poliţiştilor

O reţea de socializare dedicată poliţiştilor, intitulată BlueLine, care îşi propune să îi ajute pe oamenii legii să îşi împărtăşească experienţele şi strategiile, va fi lansată în luna octombrie în SUA, informează foxnews.com. Creată de Bill Bratton, fost comisar la poliţia din New York şi fost şef al poliţiei din Los Angeles, noua reţea de socializare va fi un site pe care poliţiştii îşi pot împărtăşi experienţele şi pot să dezvăluiască informaţii prin intermediul clipurilor video, al mesajelor instant şi al videoconferinţelor. Lansarea reţelei de socializare este prevăzută pentru conferinţa anuală a International Association of Police Chiefs, care se va desfăşura în luna octombrie, în Philadelphia, după cum a declarat Bill Bratton. Cunoscut drept un expert internaţional în reducerea acţiunilor criminale, în combaterea violenţei şi în îmbunătăţirea relaţiilor dintre poliţie şi comunitate, Bratton a spus că, în special după atacurile teroriste de la 11 septembrie, s-a încetăţenit ideea că autorităţile federale, agenţiile statului şi cele locale lucrează împreună. Acest lucru însă nu este în totalitate adevărat, a spus Bratton, precizand că speră că reţeaua de socializare BlueLine va fi un alt instrument care va contribui la îmbunătăţirea relaţiilor între oamenii legii. El a precizat că toţi cei care vor putea să utilizeze noua reţea de socializare trebuie să fie membri acreditaţi de autorităţile competente în domeniu. Aceştia vor avea posibilitatea să creeze baze de date, să aibă întalniri şi să caute alţi membri, după mai multe criterii (nume, teme şi subiecte de interes). "Există un mare spaţiu gol la acest nivel care trebuie umplut", a spus Bratton. "Intenţia noastră este ca poliţiştii din diferite zone să poată interacţiona rapid unii cu alţii cu privire la o serie de subiecte, precum bandele şi combaterea terorismului, dar şi să poată să îşi împărtăşească experienţele şi strategiile", a mai spus acesta.

160 de mineri bosniaci au început o grevă în subteran

Aproximativ 160 de mineri de la o mină din Djurdjevik, în nord-estul Bosniei, au intrat în grevă, cerand creşterea salariilor şi demisia conducerii, ei refuzand să iasă din subteran, a anunţat ieri o sursă sindicală, relatează AFP. "Sunt hotăraţi să refuze să negocieze cu actuala conducere, căreia îi cer să demisioneze", a declarat pentru AFP Said Muhici, un reprezentant sindical. Potrivit aceleiaşi surse, minerii se află la peste 1.000 de metri în subteran. Minerii de la mina de cărbune din Djurdjevik, al căror salriu lunar este de aproximativ 310 euro, se plang că între salariile lor şi cele ale personalului administrativ există o diferenţă prea mare. Aproximativ 12 mine, în principal de cărbune şi bauxită, sunt exploatate în Bosnia. În acest sector muncesc între 12.000 şi 15.000 de persoane, potrivit sindicatelor.

Site-ul U.S. Marines Corps, atacat de hackeri pro sirieni

Hackeri favorabili regimului sirian au postat mesaje pe site-ul de recrutare al U.S. Marines Corps, cerand soldaţilor să sfideze ordinele preşedintelui american Barack Obama, relatează AFP. Hackerii au publicat fotografii cu persoane în uniforme americane afişand pancarte scrise de mană pe care se putea citi că ei nu vor lupta pentru Al-Qaida în Siria. "Obama este un trădător care vrea să vă pună vieţile în pericol pentru a salva rebelii Al-Qaida", arată mesajul conform unei capturi de ecran realizate de Wall Street Journal. U.S. Marine Corps a confirmat această intruziune însă a precizat că site-ul vizat, Marines.com, portal pentru recrutarea puşcaşilor marini, a revenit la normal. Site-ul "Marines.com însuşi nu a fost pus în pericol", a declarat căpitanul Eric Flanagan într-un comunicat. Site-ul "funcţionează acum normal iar echipele noastre supraveghează activ situaţia şi se pregătesc să atenueze efectele unui eventual nou atac", a adăugat el.

Răniţi după ce avionul a traversat o zonă cu turbulenţe

Turbulenţele puternice au provocat rănirea a 15 persoane aflat la bordul unui avion al companiei braziliene TAM ce se deplasa de la Madrid la Sao Paulo şi care a fost constrans să aterizeze de urgenţă, a anunţat TAM, citată de AFP.  Avionul a aterizat la Fortaleza (nord-estul Braziliei), după ce a fost deturnat de turbulenţe puternice, potrivit unui comunicat al companiei. Aceasta a precizat că aterizarea s-a efectuat în deplină siguranţă şi că majoritatea răniţilor s-au putut întoarce acasă. Două persoane au fost spitalizate: o peruană în varstă de 52 de ani, care a suferit o fractură de claviculă, şi o columbiană în varstă de 32 de ani, care a avut o vertebră fracturată. Avionul transporta 168 de pasageri şi membri ai echipajului, potrivit Infraero, organismul public responsabil de aeroporturi în Brazilia.

11 membri din «Fraţii Musulmani», condamnaţi pe viaţă

Un tribunal militar egiptean a condamnat marţi 11 membri ai mişcării Fraţii Musulmani la închisoare pe viaţă, pentru agresarea unor militari la Suez, la jumătatea lui august, în urma dispersării sangeroase, la Cairo, a unor susţinători ai fostului preşedinte islamist Mohamed Morsi, relatează AFP. Acestea sunt primele condamnări ale unor membri ai confreriei, în urma destituirii şi arestării fostului şef de stat, pe 3 iulie, de către armată. După această dată, noile autorităţi au lansat o reprimare extrem de dură împotriva mişcării Fraţii Musulmani, în care au fost ucise peste 1.000 de persoane, majoritatea susţinători ai lui Morsi, iar alţi aproximativ 2.000 de membri ai confreriei au fost arestaţi. Liderul suprem al mişcării Mohamed Badie şi o serie dintre principalii conducători ai acesteia se află în prezent în justiţie, pentru "incitarea la comiterea de crime" a unor manifestanţi, la fel ca şi Morsi, deţinut în continuare în secret. Procesul a 64 de membri şi susţinători ai mişcării Fraţilor Musulmani, la Suez, a fost deschis pe 24 august, într-un tribunal militar.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.