Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Bilanţul conflictului din Siria: 110.0000 de persoane ucise

Ziarul de Vrancea
31 aug 2013 430 vizualizări
Conflictul din Siria a început în urmă cu doi ani şi între timp s-a transformat într-un război civil u în ciuda acestei situaţii, soţia preşedintelui trăieşte în lux, ca o adevărată regină

Cel puţin 110.371 de persoane au fost ucise în Siria de la începutul revoltei faţă de regimul preşedintelui Bashar al-Assad, care s-a transformat într-un război civil după ce a fost reprimată în sange, anunţă ONG-ul Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, relatează AFP. Bilanţul anterior prezentat de Observator pe 26 iunie anunţa peste 100.191 de morţi. ONU estimează, de asemenea, la peste 100.000 de numărul persoanelor ucise în conflictul din Siria. Acest nou bilanţ al ONG-ului cuprinde 40.146 de civili, 21.850 de combatanţi rebeli şi 45.478 de membri ai forţelor guvernamentale, inclusiv membri ai miliţiilor proguvernamentale, a anunţat organizaţia cu sediul în Marea Britanie, care se sprijină pe o reţea largă de activişti şi surse medicale şi militare în întreaga ţară. Numărul morţilor a fost înregistrat pană la 31 august. Între morţii civili se află 3.905 femei şi 5.833 de copii cu varste sub 16 ani. Numărul rebelilor ucişi include 15.992 de civili care s-au înarmat, 3.730 de combatanţi străini, majoritatea jihadişti, şi 2.128 de dezertori. Trupele regimului sunt susţinute de miliţii loiale, care au pierdut 17.824 de membri, dar şi de combatanţi din cadrul puternicei mişcări şiite libaneze Hezbollah, dintre care 171 au fost ucişi în război. ONG-ul înregistrează, de asemenea, 2.726 de corpuri neidentificate şi afirmă că situaţia a aproximativ 9.000 de deţinuţi şi a aproximativ 3.500 de militari capturaţi de către rebeli rămane necunoscută.

Maria Antoaneta” a Siriei

În tot acest timp, britanica Asma al-Assad, soţia preşedintelui sirian, duce o viaţă de lux, comandand de pe Internet mancare occidentală, candelabre scumpe şi rochii extravagante. „Maria Antoaneta” a Siriei speră ca fiul ei cel mare, Hafez, să ajungă preşedinte într-o bună zi, spun foşti aghiotanţi ai preşedintelui sirian. Mutată într-un buncăr, la adăpost de un posibil atac al comunităţii internaţionale, Asma continuă să ducă o viaţă ca-n filme, comandand produse scumpe de pe Internet, în timp ce ţara pe care care o conduce soţul ei se duce de rapă. Potrivit unei surse citate de „The Daily Mail”, Asma îşi hrăneşte cei trei copii cu mancare occidentală, deoarece nu doreşte ca aceştia să mănance doar preparate siriene. O împătimită a rochiilor Chanel şi a încălţărilor create de Christian Louboutin, Asma cheltuieşte mii de euro pe obiecte de lux. În primăvara anului trecut, „The Guardian” scoatea la iveală că Asma şi Bashar al-Assad au comandat cinci candelabre în valoare de peste 300.000 de euro dintr-un magazine din Londra.

Invazia este la mana congresmenilor

Casa Albă a cerut în mod oficial Congresului autorizarea de a efectua atacuri militare în Siria, cu scopul de a permite preşedintelui Barack Obama să "oprească" şi să "prevină" atacuri cu arme chimice, relatează AFP. În proiectul de rezoluţie, trimis congresmenilor la cateva ore după declaraţia preşedintelui cu privire la criza din Siria, se arată că susţinerea Congresului "va transmite un semnal clar despre atitudinea hotărată a Americii" în această problemă. Bashar al-Assad a afirmat ieri, după o zi de declaraţiile preşedintelui american Barack Obama privind acţiuni militare în această ţară, că "Siria este capabilă să facă faţă oricărei agresiuni externe", relatează AFP. SUA a prezentat la sfarşitul săptămanii trecute un raport care arată că regimul de la Damasc a folosit arme chime împotriva civililor şi a ucis pentru 1.000 de persoane prin această metodă.

Celebrul jurnalist David Frost a murit la varsta de 74 de ani

Sir David Frost, jurnalist, realizator de televiziune şi scriitor, celebru pentru interviurile sale cu personalităţi ale lumii politice, a murit sambătă, la varsta de 74 de ani, în urma unui posibil infarct, informează bbc.co.uk. Sir David Frost se afla la bordul navei de croazieră Queen Elizabeth, cand se pare că a suferit un infarct care i-a fost fatal. Premierul britanic David Cameron şi-a exprimat regretul la aflarea veştii despre decesul lui David Frost, pe care l-a numit "prieten şi realizator de interviuri de temut".  Pe langă activitatea sa jurnalistică, ce s-a întins pe parcursul a cinci decenii, David Frost a devenit celebru la nivel internaţional şi pentru numeroasele sale interviuri realizate cu şefi de state şi nume mari ale politicii mondiale. Născut pe 7 aprilie 1939, David Frost a realizat timp de două decenii emisiunea "Through the Keyhole", între anii 1980 şi 2000. Din 2012, el era gazda programului săptămanal "The Frost Interview".  Totodată, din 2006 şi pană în 2012, el a realizat emisiunea săptămanală "Frost Over the World on Al Jazeera English". În cadrul acestei emisiuni, Frost a intervievat personalităţi precum fostul premier britanic Tony Blair, preşedintele Omar al-Bashir al Sudanului, Benazir Bhutto şi preşedintele statului Nicaragua Daniel Ortega. Între anii 1993 şi 2005, a realizat la BBC emisiunea "Breakfast with Frost", care era difuzată duminica dimineaţă.  Pe 20 şi 21 iulie 1969, a prezentat emisiunea "David Frost's Moon Party for LWT", un maraton TV de zece ore care a prezentat publicului britanic primii paşi făcuţi de astronautul Neil Armstrong pe Lună. Interviurile sale cu Nixon au stat la baza unei piese de teatru scrise de Peter Morgan, pusă în scenă atat la Londra, cat şi pe Broadway, New York, şi dezvoltată ulterior pentru marele ecran, cu Michael Sheen în rolul lui David Frost şi Frank Langella în rolul lui Richard Nixon. Filmul regizat de Ron Howard a fost lansat în 2008 şi a fost nominalizat la premiile Globul de Aur, BAFTA şi Oscar.

NSA a spionat diplomaţia franceză şi postul Al-Jazeera

Agenţia Naţională americană pentru Securitate (NSA) a spionat diplomaţi francezi în mod ţintit, în Statele Unite, dar şi postul de televiziune Al-Jazeera, cu sediul în Qatar, dezvăluie săptămanalul Der Spiegel în ediţia de ieri, relatează AFP. NSA a spionat în 2010 reprezentanţe diplomatice franceze la New York şi Washington, potrivit unui document intern aparţinand Agenţiei, datand din iunie 2010 şi clasat "strict secret", consultat de revistă. Agenţia s-a interesat în mod particular de reţeaua privată virtuală (VPN) în care sunt legate calculatoarele ambasadelor, consulatelor şi sediului din Paris al Afacerilor Externe, potrivit Der Spiegel. Această acţiune împotriva Ministerului francez al Afacerilor Externe este calificată în document drept o "reuşită", continuă săptămanalul. Într-o listă datand din septembrie 2010, NSA a stabilit ca obiective reprezentanţe franceze la Washington şi în cadrul ONU, unde a instalat microfoane, scrie revista, adăugand că Agenţia a efectuat de asemenea capturi de ecran provenind de la reprezentanţa acesteia la New York. Der Spiegel a dezvăluit deja că NSA, care se află de mai multe luni în centrul unor dezvăluiri de documente secrete de către fostul său consultant Edward Snowden despre sistemul de supraveghere al Statelor Unite, a pătruns în sisteme informatice aparţinand ONU în vara lui 2012. La sfarşitul lui iunie, revista a mai scris, bazandu-se pe documente furnizate de către Snowden, că NSA, acuzată că spionează comunicaţiile pe Internet la nivel mondial în cadrul programului PRISM, a luat ca ţinte sedii ale Uniunii Europene (UE) la Bruxelles şi ambasadele UE la Washington şi ONU. Agenţia de securitate americană a spionat şi comunicarea internă, deosebit de protejată, a postului Al-Jazeera cu sediul în Qatar, scrie Der Spiegel duminică.

Papa a decretat zi de post şi de rugăciune pentru pace în Siria

Papa Francisc a decretat duminică o zi de post şi de rugăciune în lume, pe 7 septembrie, pentru pace în Siria şi în întreg Orientul Mijlociu, în timpul rugăciunii Angelus de ieri, relatează AFP. "Fie ca strigătul păcii să se înalţe cu forţă pentru o lume în pace", "să nu mai existe război vreodată!", a spus Papa într-un apel solemn lansat în faţa a zeci de mii de persoane reunite în Piaţa Sfantul Petru. "Condamn cu fermitate folosirea armelor chimice. Am încă înscrise în spirit şi în inimă imaginile teribile din ultimele zile", a continuat Suveranul Pontif, după care a strigat că "există o judecată a lui Dumnezeu şi o judecată a Istoriei asupra acţiunilor noastre, cărora nu le putem scăpa!". "Nu folosirea violenţei aduce pace. Războiul aduce război, violenţa aduce violenţă", a subliniat el. Papa Francisc a anunţat o slujbă de rugăciune pe 7 septembrie, de la ora locală 19.00 la ora locală 21.00, îndemnand toţi creştinii, dar şi credincioşii de alte confesiuni şi ateii să participe la această zi.

Nelson Mandela a fost externat

Fostul preşedinte sud-african Nelson Mandela, în varstă de 95 de ani, a fost externat ieri de la clinica din Pretoria unde a fost spitalizat aproape trei luni, a anunţat preşedinţia într-un comunicat, relatează AFP. "Fostul preşedinte Nelson Mandela a fost externat, în această (duminică) dimineaţa, 1 septembrie 2013, din spitalul de la Pretoria unde era trat", a anunţat preşedinţia, adăugand că starea acestuia "rămane critică şi uneori instabilă". Preşedinţia a dezminţit sambătă informaţii de presă potrivit cărora eroul luptei anţionale împotriva apartheidului ar fi revenit la domiciliu în Johannesburg. O ambulanţă, escortată de poliţişti, a fost văzută duminică sosind la domiciliul acestuia, la periferia Johannesburgului, cu puţin înainte de ora 9.00 GMT (12.00, ora Romaniei). Mandela va putea primi la domiciliu îngrijiri intensive la fel ca la clinică, se precizează în comunicat. Însă el va putea fi reinternat la spital în viitor, "dacă starea sănătăţii justifică acest lucru". Biroul preşedintelui Jacob Zuma a anunţat că fostul preşedinte a fost monitorizat de "o amplă medicală largă, alcătuită din reprezentanţi ai armatei, lumii universitare şi sectorului privat, dar şi din alte sfere ale sănăţii publice".

Cutremur cu magnitudinea 6,5 în Indonezia

Un cutremur puternic, cu magnitudinea 6,5, s-a produs duminică în estul arhipelagului indonezian, a anunţat Institutul american de geofizică USGS, dar fără să declanşeze o alertă de tsunami, relatează AFP. Epicentrul seismului s-a situat în apele teritoriale ale Insulei Barat Daya (provincia Maluku), la aproximativ 411 kilometri est de Atambua şi aproximativ 425 de kilometri sud de Ambon, la o adancime de aproximativ 132 de kilometri, a precizat USGS.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.