Internațional

Ţineţi diabetul deoparte consumand fructe nu suc

Ziarul de Vrancea
30 aug 2013 369 vizualizări
Cele mai bune fructe care previn diabetul sunt: afinele, strugurii, merele, perele sau bananele

Consumul de fructe proaspete ca merele, strugurii şi afinele reduc riscul de dezvoltare a diabetului de tip 2 (cel mai frecvent), iar înlocuirea lor cu suc de fructe industrial ar putea, dimpotrivă, creşte acest risc, arată un studiu apărut vineri şi preluat de AFP. Se recomandă consumul de fructe în general pentru prevenirea unor boli cronice, inclusiv diabetul de tip 2, chiar dacă rezultatele studiilor epidemiologice au fost pană acum contradictorii în privinţa acestei boli.
Cercetători americani, britanici şi singaporezi au analizat datele din trei studii americane, efectuate în total pe 187.383 persoane. După ce au eliminat toţi bolnavii de diabet, maladii cardiovasculare şi cancer la începutul studiilor, au analizat consumul de fructe şi de suc de fructe cu ajutorul unor chestionare completate de participanţi din patru în patru ani, o perioadă de la 19 la 24 de ani. Peste 12.000 de persoane (6,5% din totalul participanţilor) au dezvoltat diabet de tip 2. Aplicand diferite criterii (varstă, activitate fizică, etc.), cercetătorii au constatat o legătură semnificativă între consumarea anumitor fructe şi scăderea riscului de diabet. Cele mai bune au fost afinele, urmate, în ordine, de struguri, mere, pere, banane şi grefuri. Cine consumă astfel de fructe cel puţin de două ori pe săptămană riscă cu 23% mai puţin să facă diabet decat cei care consumă mai puţin de o dată pr săptămană, arată studiul publicat în revista medicală British Medical Journal.  Nu sunt indicate, în schimb, căpşunele şi pepenii, care pot creşte riscul de diabet. Riscul creşte cu 21% şi la cei care beau mult suc de fructe industrial (mai mult de un pahar mare pe zi) faţă de cei care beau sub un pahar pe săptămană. Sucurile de fructe, spun cercetătorii, au în general un indice glicemic ridicat (indice de clasificare a alimentelor, bazat pe efectele lor asupra nivelului de glucoză din sange) şi mai puţini nutrienţi benefici decat fructele proaspete. Contrar altor studii anterioare, cercetătorii nu au depistat nicio legătură între consumul de fructe proaspete cu indice glicemic ridicat (cazul strugurilor şi bananelor) şi un risc crescut de diabet. Deşi recunosc limitele studiului lor (dificultatea de a izola consumul anumitor fructe, persoanele observate lucrau în mare parte în domeniul sănătăţii, îndeosebi în Europa), cercetătorii apreciază că el confirmă recomandările actuale în privinţa consumului de fructe proaspete în prevenirea diabetului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.