Internațional

Armata aşteaptă ordinul lui Obama ca să invadeze Siria

Ziarul de Vrancea
27 aug 2013 1694 vizualizări
Ministrul sirian de Externe a avertizat că dispune de mijloace de apărare care vor surprinde lumea

Forţele armate americane sunt "pregătite" pentru o acţiune militară în Siria, în cazul în care preşedintele Barack Obama o aprobă, a declarat ieri pentru BBC secretarul Apărării Chuck Hagel, acuzand Damascul că a "folosit arme chimice", relatează AFP. "Suntem pregătiţi. Am poziţionat elemente pentru a fi capabili să răspundem oricărei opţiuni a preşedintelui", a declarat Hagel. "Suntem pregătiţi să mergem acolo", a subliniat şeful Pentagonului, aflat în prezent într-un turneu diplomatic în Asia de Sud-Est. El a adăugat că Statele Unite vor prezenta în curand probe ale folsirii de arme chimice de către regimul sirian al lui Bashar al-Assad. "Siria a utilizat arme chimice împotriva poporului său", a afirmat Hagel. De asemenea, Marea Britanie pregăteşte planuri pentru o posibilă acţiune militară ca răspuns la folosirea armelor chimice în Siria, a anunţat ieri un purtător de cuvant al premierului David Cameron, precizand că nu a fost luată încă nicio decizie, relatează AFP. Intervvenţia este sprijinită şi de Germania şi Turcia. Italia a spus că nu sprijină un atac fără mandat de la ONU, iar principalii opozanţi sunt Rusia şi Iranul. Preşedintele Romaniei, Traian Băsescu a afirmat că un rezultat negativ pentru statul sirian în raportul experţilor ONU privind investigarea folosirii armelor chimice va genera o intervenţie militară externă pentru îndepărtarea regimului actual, adăugand însă că recomandă prudenţă pană la acest rezultat. O sursă din Rusia, unul din alianţii Siriei, susţine că o posibilă intervenţie occidentală nu va aduce o "victorie uşoară", deoarece această ţară dispune de sisteme de apărare antiaeriană pentru respingerea atacurilor. "Dacă armata americană şi NATO lansează o operaţiune împotriva Siriei, nu va fi o victorie uşoară", a declarat o sursă diplomatico-militară. "Sistemele multifuncţionale de rachete sol-aer (de tip) Buk-M2E şi alte mijloace de apărare antiaeriană pe care le deţine armata siriană vor asigura un răspuns pe măsura agresorilor", a adăugat această sursă. Ea a anunţat că Siria deţine, în prezent, pană la zece baterii de asemenea sisteme multifuncţionale. La randul lui ministrul sirian de Externe Walid Mouallem a avertizat că ţara sa va apăra în cazul unor lovituri militare occidentale şi că dispune de mijloace de apărare care vor surprinde lumea. "Avem două opţiuni: fie să ne predăm, fie să ne apărărm cu mijloacele de care dispunem. A doua opţiune este cea mai bună: ne vom apăra", a declarat el într-o conferinţă de presă la Damasc. "Să te iei de Siria nu este o bagatelă. Avem mijloace de apărare care vă vor surprinde", a adăugat el.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.