Internațional

Premierul Moldovei: «Prioritatea este modernizarea, nu geopolitica»

Ziarul de Vrancea
27 aug 2013 242 vizualizări
Republica Moldova a sărbătorit ieri 22 de ani de la declararea independenţei u cu această ocazie au fost inaugurate lucrările gazoductului Iaşi-Ungheni u într-un interviu acordat unei agenţii ruse premierul moldovean a spus că Gazprom va fi în continuare principalul furnizor de gaz al statului

Republica Moldova a sărbătorit ieri împlinirea a 22 de ani de la declararea independenţei printr-o serie de festivităţi organizate în capitală. Sărbătoarea a început la ora 09.00, cu o depunere de flori la monumentul domnitorului Ştefan cel Mare. Începand cu ora 10.00, au avut loc mai multe concerte, o paradă a maşinilor retro, precum şi prima Paradă a Portului Popular, la care au participat 35 de colective folclorice.  Seara a fost marcată şi de un foc de artificii. Cu această ocazie premierul moldovean Iurie Leancă a acordat un interviu agenţiei ruse Itar-Tass. El a spus că diferenţele dintre Rusia şi Uniunea Europeană nu intră în interesele Republicii Moldova, a cărei prioritate este aderarea la Uniunea Europeană, a declarat premierul moldovean Iurie Leancă, într-un interviu pentru agenţia rusă Itar-Tass, cu ocazia Zilei Independenţei Republicii Moldova. Premierul Leancă a subliniat importanţa unui dialog constructiv dintre Republica Moldova şi Rusia, apreciind că relaţiile bilaterale trebuie consolidate în continuare. Totuşi, prioritatea principală a Republicii Moldova va rămane integrarea în Uniunea Europeană. "Modelul Uniunii Europene reprezintă o strategie cu cele mai multe perspective pentru noi: prioritatea legii, stabilitate economică, instituţii de stat funcţionale, garanţia drepturilor", a declarat Leancă, adăugand că "Rusia înţelege că prioritatea noastră este modernizarea, nu geopolitica". Referitor la ingrijorările Moscovei privind înlocuirea forţei de menţinere a păcii din Transnistria cu militari NATO, Leancă a insistat că Moldova nu are nici o intenţie de a acţiona împotriva Rusiei. "Nu dorim un rol de jucător geopolitic (...). Politica noastră este o Moldovă pentru toţi cetăţenii ei, iar scopul - un stat european contemporan", a afirmat premierul. De asemenea, Leancă a declarat că insistă asupra unei întalniri cu liderul regiunii transnistrene, Evgheni Şevciuk, apreciind că soluţionarea acestui conflict teritorial este foarte importantă. Premierul a afirmat că nu este în "tabăra" nimănui privind problema transnistreană, iar Republica Moldova îşi va păstra în continuare "neutralitatea, stabilită prin Constituţie".

«Îi împăcăm»

În contextul vizitei la Chişinău a omologului său roman Victor Ponta, premierul R. Moldova a declarat că grupul rus Gazprom va fi în continuare principalul furnizor de gaz al statului. Totuşi, "este firesc ca un stat să dorească diversificarea surselor de furnizare (a gazelor), cu scopul de a asigura securitatea energetică a statului la nivel regional", a explicat Leancă. El a adăugat că "a fost începută construcţia conductei de gaz Iaşi-Ungheni, dintre Republica Moldova şi Romania, cu o capacitate de 1,5 miliarde metri cubi de gaz anual. Întrebat de jurnalişti dacă această investiţie, inaugurată chiar de ziua independenţei Republicii Moldova, nu va deranja Kremlin-ul, Ponta a răspuns că nu crede că autorităţile ruse se vor "supăra". " Nu cred că se supără nimeni; dacă se supără, îi împăcăm", a spus Ponta.

MAE salută aniversarea

Ministerul Afacerilor Externe a salut, într-un comunicat, aniversarea a 22 de ani de la proclamarea independenţei Republicii Moldova.MAE aminteşte că Romania a fost prima ţară care a recunoscut în 1991 independenţa Republicii Moldova, la cateva ore doar de la difuzarea Declaraţiei de independenţă. La randul lui preşedintele Băsescu i-a transmis un mesaj lui Nicolae Timofti, cu prilejul Zilei Independenţei Republicii Moldova, arătand că "momentul de excelenţă" atins de relaţia bilaterală este "o sursă de satisfacţie şi optimism", dar şi un îndemn la acţiune aplicată în consens cu aşteptările concetăţenilor.

Turiştii din Romania, Germania şi Rusia, cei mai mulţi din Bulgaria

u oficialii din ţara vecină se aşteaptă la o creştere a afacerilor din turism cu 5%

Sezonul estival a fost unul bun şi sectorul turistic se aşteaptă la o creştere de 4-5% faţă de anul precedent, afirmă Blagoi Raghin, preşedintele asociaţiei patronilor de hoteluri şi restaurante din Bulgaria, citat ieri de cotidianul Novinar. Raghin afirmă că grupurile cele mai numeroase de turişti vin din Germania, Romania şi Rusia. El susţine totodată că, dacă regimul de vize pentru Rusia, Ucraina, Belarus, Republica Moldova şi Kazahstan ar fi liberalizat, numărul turiştilor din aceste cinci ţări, care în prezent se situează în jur de un milion pe an, ar creşte cu circa 20%. «Acelaşi lucru este valabil şi pentru Turcia: noi le dăm turcilor un milion de turişti pe an, iar ei doar 25.000 din cauza vizelor. Prin regimul de vize introdus de UE, Bruxellesul nu pedepseşte Turcia, ci ne pedepseşte pe noi. Această politică trebuie revizuită, nu să se renunţe definitiv la vize, ci acestea să fie valabile pentru o perioadă mai lungă şi să permită mai multe intrări». Potrivit lui Blagoi Raghin, cele mai multe plangeri din partea turiştilor se referă la plaje. Este vorba în special de preţurile pentru umbrele şi şezlonguri, care li se par mari, şi turiştii se plang de acest lucru. Trebuie să ne gandim cum putem schimba această situaţie, susţine expertul. Trebuie să ne gandim şi la coşurile de gunoi, uneori sunt multe gunoaie şi coşurile ar trebui golite de două ori pe zi, nu o singură dată, mai spune el. Sunt plangeri şi că locurile de parcare nu sunt suficiente. 'Insistăm pe langă primării să construiască parcări suplimentare, trebuie să fie şi trenuleţe care să-i ducă pe turişti de la hotel pană în parcare, dacă aceasta se află mai departe. Insistăm şi pentru o izolare mai bună a discotecilor, ca să nu se audă muzica la caţiva kilometri distanţă, ci să rămană înăuntru' - adaugă Raghin.

Şocant: Un copil a fost lăsat fără ochi de traficanţii de organe!

Un copil chinez în varstă de şase ani a fost drogat şi supus unei operaţii de excizie a ambilor globi oculari pentru un presupus trafic de organe, a anunţat ieri presa chineză, un act barbar care a provocat un şoc pe reţelele de socializare, relatează AFP. Băiatul, orb de-acum, a fost arătat pe patul de spital, cu orbitele oculare acoperite de bandaje, într-un reportaj al postului de televiziune din provincia Shanxi. Acest act extrem de odios ilustrează din nou problema penuriei de organe în China. Părinţii copilului, care apar, la randul lor, în reportajul televizat, provin dintr-un mediu rural şi sărac. Ei au povestit că l-au văzut pe copilul lor strigand şi căzand grav rănit, sambătă, după care l-au adus la spital, unde a suferit o a doua excizie. "Văzand sange pe faţa sa, am crezut iniţial că a căzut. Nu ne-am fi imaginat vreodată un asemenea lucru", a relatat un membru al familiei. Poliţia a găsit cei doi globi oculari de pe care a fost prelevată corneea, a anunţat televiziunea de stat CCTV. Copilul prezenta o buză despicată, o malformaţie congenitală care ar putea explica de ce a fost ales de către traficanţii care i-au prelevat ochii. În China, majoritatea operaţiilor de transplant sunt făcute cu organe prelevate de la persoane condamnate la moarte sau de la prizonieri decedaţi, adesea fără acordul familiilor, potrivit organizaţiilor pentru apărarea drepturilor omului, însă autorităţile neagă acest fapt. Conform tradiţiei chineze, morţii trebuie îngropaţi fără mutilări, astfel chinezii acceptand foarte rar prelevarea de organe de la un membru de familie decedat.

Nepotul liderului nord-coreean este student în Franţa

Nepotul actualului lider nod-coreean Kim Jong-un, Kim Han-sol, se va muta în campusul din Le Havre, în nord-estul Franţei, unde va studia începand din acest an la Institutul de ştiinţe Politice (Sciences-Po) din Paris, a anunţat ieri instituţia, relatează AFP. "Se înscrie în primul an în campusul Europa-Asia din Le Havre", a declarat Caroline Allain de la Sciences-Po Paris. Kim Han-sol, în varstă de 18 ani, este stră-strănepotul lui Kim Il-sung, care a condus ţara începand din 1948 şi pană la moartea sa, în 1994, strănepotul lui Kim Jong-il, fostul lider nord-coreean decedat la sfarşitul lui 2011, şi nepotul actualului lider al Coreei de Nord, cea mai închisă ţară din lume. El a studiat anterior la un liceu internaţional de la Moştar, în sudul Bosniei. Tanărul a obţinut diploma "cu succes", a anunţat în iunie instituţia, unde a fost înscris în octombrie 2011. Campusul Sciences-Po Paris din Le Havre "oferă cursuri în discipline fundamentale de ştiinţe Politce, pe care le abordează dintr-o dublă perspectivă, europeană şi asiatică", precizează institutul pe site. Cursurile sunt disponibile în engleză, dar şi în limba franceză pentru străini, în chineză, japoneză, coreană, hindi sau indoneziană. În cei doi ani de studii la Moştar, liceul l-a protejat pe tanăr de presă, dar în octombrie 2012 el a acordat un interviu televizat fostei subsecretare generale a ONU Elisabeth Rehn, în care l-a calificat pe unchiul său Kim Jong-un drept "dictator". Tatăl său, Kim Jong-nam, fiul mai mare al lui Kim Jong-il, era prezentat ca succesorul acestuia, la sfarşitul anilor '90, da a căzut în dizgraţia liderului în 2001, după ce a încercat să intre în Japonia cu un paşaport fals, pentru a vizita Disneylandul. Familia a părăsit Coreea de Nord ulterior, iar în prezent locuieşte în oraşul chinez Macao (sud), celebru pentru cazinourile sale.

Internetul chinez, victima unui atac de amploare

Internetul chinez a fost afectat de un atac informatic, "cel mai important de pană în prezent", care a perturbat puternic accesul la site-urile găzduite în ţară, a anunţat o agenţie semiguvernamentală, citată de AFP.  Site-urile a căror adresă au extensia ".cn" au fost vizate de un atac de negare de serviciu (DDoS) timp de aproximativ două ore, duminică dimineaţa, a precizat într-un comunicat Centrul chinez de informaţii privind Internetul (CNNIC). Un atac de negare de serviciu constă în inundarea cu cereri a unui server informatic pană la blocarea lui sau perturbarea puternică a funcţionării sale. Un al doilea atac DDoS, care a avut loc după cateva ore, a sporit în intensitate şi a constituit "cel mai grav atac suferit vreodată" de reţeaua chineză, potrivit CNNIC.  Washingtonul a denunţat în repetate randuri atacuri informatice venind din China şi vizand site-urile de Internet ale unor organizaţii guvernamentale americane. În martie 2013, preşedintele Barack Obama a acuzat direct autorităţile chineze pentru aceste acţiuni. La randul său, Beijingul s-a apărat mereu afirmand că şi China este victima unor atacuri informatice.

O furtună tropicală a provocat un dezastru în Mexic

Cel puţin 13 persoane au murit din cauza alunecărilor de teren, provocate de furtuna tropicală Ferdinand în statul mexican Veracruz, de pe litoralul Golfului Mexic, au anunţat serviciile de salvare, citate de AFP. "Bilanţul oficial a ajuns la 13 morţi. Toţi sunt victime ale alunecărilor de teren în urma furtunii Ferdinand", a declarat pentru AFP un purtător de cuvant al Protecţiei Civile din Veracruz, precizand că în regiune este menţinută o stare de alertă, în pofida intensităţii reduse a ploilor.  Victimele provin din Yecuatla (nouă persoane decedate), Tuxpan (trei) şi Atzalan (una), trei localităţi situate în zona central-nordică a statului Veracruz, a adăugat purtătorul de cuvant fără a oferi alte detalii. Furtuna Ferdinand a părăsit Veracruz la ora locală 13.00 (21.00, ora Romaniei) deplasandu-se spre statul Hidalgo (centru) şi continuand să piardă din forţă, potrivit ultimului raport al Serviciului Meteorologic naţional, care avertizează totuşi cu privire la posibilitatea unor ploi puternice sau chiar torenţiale. Potrivit unui bilanţ realizat de către autorităţile din Veracruz după trecerea furtunii, 109 locuinţe au fost afectate, iar 300 de persoane evacuate.

Un autocar de pe ruta Bucureşti-Chişinău a luat foc

Un autocar plin cu pasageri, care se deplasa din Busureşti spre Chişinău, a ars marţi dimineaţa în apropiere de satul Stejăreni, raionul Straşeni, relatează PRO TV Chişinău, precizand că incendiul nu s-a soldat cu victime. Incendiul a izbucnit la ora 5.00 (5.00, ora Romaniei), iar în acel moment autocarul era plin cu pasageri. Caţiva pasageri au simţit un miros puternic de fum şi în scurt timp şoferul i-a îndemnat pe toţi să părăsească autocarul. Pompierii au reuşit să stingă focul, însă autocarul a ars în întregime. Nici un pasager nu a avut de suferit. Cauzele incendiului urmează să fie stabilite, cel mai probabil avand loc un scurt circuit electric. Pasagerii au fost transportaţi cu un alt autocar spre Chișinău.În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.