Internațional

Bulgarii se tem că vor fi invadaţi de painea romanească

Ziarul de Vrancea
25 aug 2013 373 vizualizări
Brutarii din ţara vecină afirmă că painea produsă în ţara noastră va fi mai ieftină decat a lor pe fondul reducerii TVA

Este foarte posibil ca începand cu 1 septembrie jumătate din Bulgaria să fie inundată de paine romanească, scria ieri site-ul bulgăresc Vsekiden. Producătorii bulgari de paine sunt foarte îngrijoraţi de faptul că TVA-ul la paine în Romania urmează să fie diminuat de la 24% la 9%. În plus, preţul energiei electrice folosite de colegii lor romani este cu 37% mai mic, iar gazele naturale sunt cu 28% mai ieftine. Toate acestea reduc drastic preţul painii din Romania, ucigand producţia bulgărească. Brutarii bulgari se tem că painea romanească va pătrunde nu numai în Dobrogea şi în zonele transfrontaliere, ci în întreaga Bulgarie de nord. Ei insistă ca şi guvernul de la Sofia să reducă TVA-ul în cazul painii de la 20% la 10%. Brutarii mai comentează că recolta de grau din acest an este foarte bună, precum în Bulgaria, aşa şi în Romania, ceea ce va duce la ieftinirea semnificativă a painii. În altă ordine de idei, ziarul 24 Ceasa calculează că în jur de 3 milioane de cetăţeni bulgari trăiesc peste hotare, în diferite colţuri ale lumii. Cea mai mare comunitate de bulgari este în Turcia, unde persoanele cu paşapoarte bulgăreşti sunt peste 500.000. Este vorba în special de etnici turci care au părăsit Bulgaria în anii 80 ai secolului trecut, în timpul aşa-numitului Proces de Renaştere, prin care autorităţile din Bulgaria comunistă au încercat să asimileze prin forţă reprezentanţii comunităţii etnicilor turci, provocand un val de emigraţie spre Turcia. Peste un milion de bulgari trăiesc în alte trei ţări - Statele Unite ale Americii, Grecia şi Spania. Potrivit unei hărţi publicate de ziar, în Romania sunt în jur de 2.000 de cetăţeni bulgari.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.