Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Experţii ONU din Siria au fost primiţi cu gloanţe

Ziarul de Vrancea
25 aug 2013 327 vizualizări
Lunetişti ascunşi neidentificaţi au atacat ieri convoiul care se deplasa spre locul presupusului atac chimic u opoziţia siriană şi ţări occidentale acuză armata că a ucis în acest loc sute de civili

Experţii însărcinaţi de ONU să ancheteze o eventuală folosire de arme chimice în Siria au fost ieri ţinta unor lunetişti ascunşi neidentificaţi, ceea ce i-a obligat să îşi suspende misiunea langă Damasc, a anunţat un purtător de cuvant al ONU, relatează AFP. Anchetatorii ONU se aflau în drum spre locul presupusului atac chimic imputat regimului sirian, langă Damasc, în zona Ghouta de Est. Opoziţia siriană şi ţări occidentale acuză armata că a ucis în acest loc sute de civili, într-un atac cu arma chimică, săptămana trecută. "Primul vehicul al echipei de anchetă asupra armelor chimice a fost atins în mod deliberat, în mai multe randuri, de tiruri ale unor lunetişti neidentificaţi" într-o zonă-tampon în apropierea acestei regiuni, a declarat Martin Nesirky, citat într-un comunicat. El nu a anunţat vreun rănit. "Maşina nu mai putea fi folosită. (Anchetatorii) s-au întors teferi la punctul de control al Guvernului", a precizat purtătorul de cuvant al ONU, adăugand că echipa se va întoarce în zonă "după ce va schimba vehiculul". "Toate părţile trebuie să coopereze pentru ca echipa să îşi poată îndeplini activitatea importantă", a conchis Nesirky.

Damascul îi acuză pe rebeli

Regimul sirian i-a acuzat ieri pe rebeli că au tras asupra inspectorilor ONU care se deplasau în apropiere de Damasc pentru a ancheta asupra unei eventuale folosiri de arme chimice în Siria, relatează AFP. "Membrii echipei Naţiunilor Unite (...) au fost vizaţi de tiruri ale unor grupări teroriste armate în timp ce intrau în regiunea Moadamiyat al-Sham", la sud-vest de Damasc, a anunţat televiziunea de stat. Televiziunea, care cita un oficial sirian sub acoperirea anonimatului, a precizat că serviciile de securitate "au însoţit (inspectorii) pană la locul controlat de aceste grupări". Organizaţia Medici fără frontiere (MSF) a anunţat sambătă că 3.600 "cu simptome neurotoxice" au sosit în mai puţin de trei ore, miercuri dimineaţa, la trei spitale din regiunea Damasc, iar 355 de persoane au murit, fără să poată "confirma în mod ştiinţific cauza acestor simptome şi nici să stabilească responsabilitatea acestui atac". Bazandu-se pe rapoarte medicale, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a înregistrat peste 300 de morţi cauzate de gaze toxice, inclusiv zeci de rebeli. Opoziţia siriană afirmă că aproximativ 1.300 de persoane au fost ucise în acest atac chimic. Regimul de la Damasc neagă în mod oficial că a comis atacul cu gaze toxice. Ţări occidentale studiază o opţiune militară, împotriva căreia au primit avertismente din partea celor doi aliaţi ai Damascului, Teheranul şi Moscova. Şeful  diplomaţiei ruse a avut o reacţie dură la adresa ţărilor occidentale. "Ei nu pot furniza dovezi dar susţin că a fost depăşită «linia roşie» şi că nu se mai poate aştepta", a declarat Lavrov în cadrul unei conferinţe de presă.

Turcia, pregătită să se alăture unei coaliţii împotriva Siriei

Turcia este pregătită să se alăture unei coaliţii internaţionale împotriva Siriei, ca reacţie faţă de atacul chimic de la 21 august, chiar şi în absenţa consensului ONU, a declarat ieri ministrul turc de Externe Ahmet Davutoglu, relatează AFP. "Dacă este formată o coaliţie împotriva Siriei în cadrul acestui proces, Turcia va face parte din ea", a declarat Davutoglu pentru ediţia de luni a cotidianului Milliyet. Experţi ONU urmează să înceapă luni o anchetă asupra presupusului atac cu arma chimică comis pe 21 august langă Damasc, capitala siriană. "După această inspecţie, este necesar ca ONU să adopte o decizie de sancţionare. În cazul în care nu este adoptată o asemenea decizie, pe masă se află alte opţiuni", a subliniat Davutoglu pentru Milliyet.

Singurătatea face mai multe victime decat obezitatea

Singurătatea constituie un pericol serios pentru sănătate, afirmă Jessica Olien pe site-ul Slate. Tanărul redactor a renunţat la agitaţia newyorkeză iarna trecută, optand pentru o viaţă mai liniştită la Portland. A încercat să se întalnească cu oamenii în baruri, librării, parcuri. "Simţeam că nu am nicio legătură cu ei", scrie ea. Tristă, se trezea adesea panicată în toiul nopţii. Căutand o soluţie de ieşire din pasa proastă, Jessica a citit studii îngrijorătoare despre lipsa interacţiunilor sociale. "Singurătatea nu numai că ne îmbolnăveşte, dar ne şi omoară", arată ea. Riscul de mortalitate este comparabil cu cel legat de fumat, singurătatea fiind "de două ori mai periculoasă decat obezitatea". Izolarea socială "slăbeşte sistemul imunitar şi provoacă inflamaţii, ceea ce poate duce la artrită, diabet şi boli cardiace. Singurătatea ne frange inimile, iar cultura noastră vorbeşte rar despre aceste lucruri", adaugă Jessica Olien. În epoca reţelelor sociale, cine nu are prieteni nu este prea bine văzut. "Dacă aş fi o persoană mai bună, nu aş fi singură, deşi, în termeni de interacţiuni umane, numărul persoanelor cunoscute nu este el mai bun indicator", crede Jessica. Ca în multe situaţii, calitatea primează, nu cantitatea.  În prezent, societatea are grijă să găsească măsuri eficiente împotriva obezităţii sau a fumatului, dar nu şi a singurătăţii în care trăiesc mulţi. "Nu a existat pană acum niciun doctor care să mă întrebe cate interacţiuni sociale mulţumitoare am în viaţa mea", arată redactorul de la Slate, care s-a hotărat în cele din urmă să se întoarcă la New York.


Incredibil: A purtat aceeaşi pereche de indispensabili 50 de ani!

Fostul lider comunist chinez Bo Xilai, judecat pentru corupţie, deturnare de fonduri şi abuz de putere, a asigurat ieri că poartă aceeaşi pereche de indispensabili începand din anii 1960, relatează AFP. "Personal, nu acord nici o importanţă aspectului meu din punct de vedere vestimentar. Indispensabilii pe care îi port în acest moment mi-au fost dăruiţi de mama în anii 1960", a mărturisit Bo Xilai. Persoană carismatică, Bo Xilai, în varstă de 64 de ani, a fost un timp îndelungat cunoscut pentru eleganţă şi costumele sale îngrijite, dar luni a declarat că nu poartă haine ale mărcilor de lux. "Vă asigur că acest costum pe care îl port, precum şi celelalte din garderoba mea, au fost confecţionate într-un mic atelier din cartierul Xinjin, în (oraşul) Dalian", a adăugat Bo Xilai, evocand oraşul pe care l-a condus în anii 2000. Scandalul referitor la Bo Xilai şi procesul său i-au pus într-o lumină nefavorabilă pe comuniştii chinezi, care beneficiază de vile luxoase, călătorii în avioane private sau safari în Africa. Dezbaterile în instanţă au fost încheiate luni, judecătorul urmand să delibereze la o dată nespecificată.

Oraşul San Francisco poate ramane fără apă

Un incendiu de proporţii care s-a declanşat în apropiere de parcul natural Yosemite din California, se extinde şi se apropie de un rezervor care furnizează apă curentă regiunii San Francisco, relatează AFP.  O hartă a site-ului oficial de informaţii privind incendiile Inciweb arată că focul gigantic, supranumit "Rim fire", s-a apropiat la caţiva kilometri de rezervorul Hetch Hetchy care furnizează cea mai mare parte a necesităţilor de apă ale celor 2,6 milioane de locuitori din regiunea golfului San Francisco, situată la 320 de kilometri spre vest. Incendiul, care a devastat deja 54.220 de hectare, a fost limitat doar în proporţie de 7 la sută. Tyrone Jue, care lucrează la Comisia pentru servicii publice din San Francisco, a declarat pentru cotidianul San Francisco Chronicle că alimentarea cu apă nu a fost întreruptă şi calitatea apei nu a avut de suferit. Serviciul a precizat că există, de asemenea, rezerve mari de apă stocată local, care vor fi disponibile dacă incendiul va întrerupe alimentarea cu apă. Dar San Francisco depinde, de asemenea, de hidroenergia provenind din aceeaşi regiune. Două dintre cele trei hidrocentrale au fost închise din cauza avansării incendiului, a declarat Tyrone Jue. Guvernatorul Californiei, Jerry Brown, a decretat vineri seara stare de urgenţă pentru San Francisco. Peste 2.800 de pompieri acţionează cu ajutorul elicopterelor şi avioanelor Canadair, pentru a limita incendiul declanşat la 17 august din motive nedeterminate în Stanislaus National Forest din comitatul Tuolumne, la vest de parcul natural Yosemite, una dintre principalele atracţii turistice ale Californiei.  Imaginile surprinse de satelit arătau coloane de fum alb imense care se îndreptau spre statul vecin, Nevada. "Rim Fire continuă să se extindă puternic din cauza combustibilului extrem de uscat şi a terenurilor inaccesibile", sublinia Inciweb.

Trenul morţii a făcut zeci de victime

Cel puţin şase persoane au murit, iar alte 22 au fost rănite duminică în sud-estul Mexicului, în urma deraierii unui tren de mărfuri la bordul căruia se aflau aproximativ 300 imigranţi clandestini, a anunţat Protecţia Civilă, relatează AFP. Accidentul a avut loc la Huimanguillo, în statul Tabasco, a precizat într-un mesaj postat pe contul său de Twitter Luis Felipe Puente, coordonator în cadrul Protecţiei Civile la Ministerul mexican de Interne. Trenul "transporta în special fier vechi, dar în el se aflau şi mulţi (imigranţi) (...). Este posibil să existe şi maimulţi morţi', a declarat Felipe Puente pentru postul de radio Formato 21. "Aproximativ 300 de imigranţi ilegali călătoreau în tren", a declarat pentru AFP un purtător de cuvant al Protecţiei Civile din Huimanguillo. Accidentul de duminică s-a produs într-o zonă mlăştinoasă în care accesul este foarte dificil, a adăugat funcţionarul guvernamental. Sute de imigranţi clandestini din America Centrală urcă zilnic la bordul unor trenuri marfă care fac legătura între frontiera cu Guatemala, la sud, şi cea cu Statele Unite, la nord. Potrivit Comisiei Naţionale pentru Drepturile Omului (CNDO), aproximativ 140.000 de cetăţeni străini intră anual în mod ilegal pe teritoriul Mexicului, în încercarea de a ajunge în Statele Unite.

Vizită surpriză la centrala nucleară de la Cernobîl

Ministrul japonez al Afacerilor Externe Fumio Kishida a efectuat duminică o vizită la Cernobîl, în Ucraina, unde a avut loc cea mai mare catastrofă în domeniul nuclear civil, în vederea unui schimb de experienţă în gestionarea crizei după accidentul de la Fukushima, relatează AFP. Vizita lui Kishida "este prima vizită în Ucraina a unui ministru japonez de Externe în ultimii şapte ani", a declarat pentru AFP un purtător de cuvant al Ambasadei Japoniei la Kiev. Această misiune la Cernobîl are ca scop împărtăşirea experienţei în domeniul gestionării catastrofelor nucleare, a adăugat el, fără să ofere alte detalii. Ministrul japonez s-a întalnit cu directorul centralei de la Cernobîl, potrivit unui fotograf AFP. El urmează să îl întalnească luni pe omologul său ucrainean Leonid Kojara, la Kiev, pentru a discuta despre cooperarea bilaterală privind studierea şi lupta împotriva consecinţelor accidentelor în Japonia şi Ucraina, a anunţat un purtător de cuvant al Ministerului ucrainean de Externe. Deşi sunt foarte diferite, cele două accidente sunt singurele catastrofe nucleare care au fost clasate la nivelul maxim 7 pe scara evenimentelor nucleare şi radiologice (INES).

Japonia lansează noua sa rachetă spaţială

T Agenţia niponă de explorare spaţială (JAXA) va lansa, astăzi, racheta spaţială Epsilon, un nou model care va transporta în spaţiu telescopul japonez SPRINT-A, informează AFP. Lansarea este prevăzută la ora 04.35 GMT, de la baza spaţială din Uchinoura (sudul Japoniei). Lansatorul, care funcţionează cu combustibil solid (propergol), cu o înălţime de 24 de metri, este primul model de acest tip dezvoltat de Japonia din 2001, cand agenţia niponă a lansat pe piaţă racheta H-2A. Un alt model de rachetă, de dimensiuni mult mai mari, H-2B, a avut prima sa lansare spaţială în 2009. Comparativ cu H-2A, costurile de lansare pentru Epsilon au scăzut cu o treime, spun reprezentanţii JAXA. De asemenea, perioada necesară pentru a efectua o lansare s-a diminuat. Pentru prima sa lansare, Epsilon-1 va transporta SPRINT-A, primul satelit-telescop de observare a mediului planetelor din sistemul nostru solar (Venus, Marte şi Jupiter), de pe o orbită terestră situată la o înălţime cuprinsă între 950 - 1.150 de kilometri.

Sute de morţi din cauza inundaţiilor în Pakistan

Inundaţiile din Pakistan provocate de muson s-au soldat în ultimele săptămani cu cel puţin 178 de morţi şi au afectat aproximativ 1,5 milioane de persoane, a anunţat  un oficial din cadrul serviciilor de gestionare a catastrofelor naturale, relatează AFP. "Cel puţin 178 de persoane au murit, iar 1.503.492 au fost afectate de ploi musonice şi inundaţii pe întregul teritoriu al ţări", a declarat pentru AFP un oficial de rang înalt din cadrul serviciilor de gestionare a catastrofelor naturale (NDMA). El a precizat că ploile s-au soldat cu 855 de răniţi, au afectat 5.615 de sate şi au distrus 20.312 de locuinţe în Pakistan. Un bilanţ anterior anunţa că a fost afectat aproape un milion de persoane şi 139 de morţi. Aproximativ 350 de tabere de salvare au fost instalate în special în provinciile Punjab (centru), Sindh şi Balucistan (sud-vest), a spus acest oficial pakistanez. Pakistanul, ţară în care inundaţiile provocate de muson au făcut ravagii în ultimii trei ani, a fost criticat pentru că în nu a adoptat măsuri cu scopul de a diminua consecinţele acestor ploi torenţiale, care duc la distrugerea locuinţelor şi terenurilor agricole.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.