Internațional

Va fi invadată Siria?

Ziarul de Vrancea
25 aug 2013 526 vizualizări
Pe fondul tensiunilor din Siria, SUA au mobilizat mai multe nave de război în Mediterana. Ca reacţie, regimul de la Damasc avertizează Statele Unite că o intervenţie militară în zonă ar fi dezastruoasă. Rusia, un aliat tradiţional al Siriei, a lansat un apel la moderaţie

Regimul Bashar Al-Assad avertizează Statele Unite că o intervenţie militară în Siria ar crea "o minge de foc care va cuprinde întregul Orient Mijlociu". "O intervenţie militară în Siria nu va fi în niciun caz un picnic. Ar crea reacţii adverse şi o minge de foc care ar cuprinde întregul Orient Mijlociu", a declarat Omran Zoabi, ministrul sirian al Informaţiilor, citat de agenţia oficială SANA. Regimul islamist de la Teheran, principalul aliat regional al Damascului, a avertizat Statele Unite că depăşirea "liniei roşii" printr-o eventuală intervenţie miliară în Siria va genera "consecinţe dure". Statele Unite şi Marea Britanie au avertizat că va exista "o ripostă importantă" dacă se va demonstra că regimul Bashar Al-Assad a utilizat arme chimice. Secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, a declarat că armata americană este pregătită să intervină împotriva regimului sirian, precizand însă că nu a fost luată încă nicio decizie în acest sens. SUA au mobilizat forţe navale în Mediterana, ce ceea arată că sunt pregătite pentru un atac asupra Siriei. Opoziţia siriană susţine că forţele subordonate regimului Bashar Al-Assad au utilizat arme chimice în apropiere de Damasc, pe 21 august, atacul soldandu-se, potrivit insurgenţilor, cu 1.300 de morţi. Armata siriană a dezminţit categoric utilizarea de arme chimice la periferia oraşului Damasc. Regimul Bashar al-Assad afirmă că forţele insurgente subordonate opoziţiei au utilizat arme chimice.  Rusia, aliat al Siriei pe scena internaţională, a atribuit insurgenţilor sirieni presupusul atac cu arme chimice, afirmand că este un act de manipulare în scop propagandistic. Mai mult, Rusia a lansat un apel la moderaţie în cazul crizei siriene, considerand că o intervenţie militară străină ar fi o "tragică eroare", relatează AFP. "Facem un apel ferm spre cei care evocă posibilitatea unei intervenţii militare în Siria înainte de rezultatul anchetei ONU. Ar fi o tragică eroare", a comunicat Ministerul rus de Externe.

Hollande arată cu degetul către Bashar Al-Assad

Preşedintele Franţei, Francois Hollande, afirmă că toate dovezile arată că atacul din 21 august, din apropiere de Damasc, a fost comis cu arme chimice, responsabilitatea aparţinand regimului sirian, relatează AFP. În cursul unei întrevederi cu premierul australian, Kevin Rudd, preşedintele Franţei a cerut "acces urgent al inspectorilor ONU" în zona atacului. Regimul sirian şi forţele opoziţiei se acuză reciproc de presupusul atac cu arme chimice care ar fi avut loc pe 21 august la Damasc. O echipă de experţi ONU se află la Damasc, dar are nevoie de aprobarea regimului sirian pentru a efectua o anchetă în acest caz. În plus, atacul a avut loc într-un cartier al Damascului aflat sub controlul insurgenţilor.

A fost autorizată o anchetă ONU 

Regimul Bashar Al-Assad a autorizat o anchetă a unei echipe a Naţiunilor Unite în zona de la periferia Damascului unde există suspiciuni că a avut loc un atac cu arme chimice, relatează AFP. "Astăzi, la Damasc, a fost încheiat un acord între Guvernul sirian şi Naţiunile Unite, în timpul vizitei Înaltului reprezentant ONU pentru Dezarmare, Angela Kane; acordul va permite echipei de experţi a ONU, condusă de profesorul Aake Sellström, să investigheze acuzaţiile privind utilizarea armelor chimice în provincia Damasc Acordul intră în vigoare imediat", a comunicat Ministerul sirian de Externe. Secretarul de Stat american, John Kerry, a avut o discuţie telefonică, duminică, în mod excepţional, cu ministrul sirian de Externe, Walid al-Moualem, despre presupusul atac cu arme chimice din 21 august.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.