Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Şi-a trimis angajaţii în concediu şi a montat uzina pe ascuns

Ziarul de Vrancea
23 aug 2013 2468 vizualizări
Un om de afaceri italian, proprietarul unei fabrici de componente electrice, şi-a trimis angajaţii în concediu şi a mutat pe ascuns uzina în Polonia, pentru a evita un conflict de muncă la anunţul că producţia va fi transferată în Europa de Est.

Fabriziu Pedroni, patronul Firem Srl, cu sediul în apropiere de Modena, le-a acordat celor 40 de angajaţi trei săptămâni de vacanţă de vară, în luna august. În prima noapte de concediu, Pedroni a început să demonteze fabrica şi să o mute în Polonia, potrivit Bloomberg. "Dacă le-aş fi spus anterior că am de gând să transfer producţia în străinătate, mi-ar fi ocupat fabrica şi ar fi pus sechestru pe echipamente şi utilaje. Adevărul este că am vrut ca afacerea mea să supravieţuiească, iar Italia nu îmi mai oferă condiţiile potrivite", a declarat Pedroni pentru Bloomberg de la noua fabrică din Polonia.
Angajaţii au aflat de intenţiile patronului când mutarea era aproape de final. Un grup de angajaţi a reuşit să blocheze ultimele 20 de camioane cu utilaje, iar decizia Firem a devenit o controversă la nivel naţional. Soarta celor 40 de angajaţi nu este clară.
Italia traversează o recesiune prelungită, iar revigorarea economiei întârzie să apară, pe fondul competitivităţii relativ slabe. Italia este pe locul 128 în topul productivităţii economice întocmit de Forumul Economic Mondial, cu o poziţie în urma Burkina Faso, în timp ce Polonia ocupă locul 39. Capacitatea guvernului de a lua măsuri de stimulare a economiei şi de a spriji mediul de afaceri este limitată, având în vedere datoria publică uriaşă, de 130% din PIB, şi deficitul bugetar. Pedroni a primit mai multe ameninţări la adresa sa şi a familiei sale, dar spune că nu se va răzgândi şi că vrea să asigure supravieţuirea companiei, fondată de tatăl său după cel de-Al Doilea Război Mondial. Companiile italiene, inclusiv concernul auto Fiat şi producătorul de electrocasnice Indesit, mută treptat producţia în străinătate, pentru a reduce costurile. "Plecarea pe furiş este o decizie desigur discutabilă, care a distrus relaţiile sale cu angajaţii şi comunitatea, însă la fel ca mulţi oameni de afaceri înaintea lui, Pedroni a abandonat vasul denumit Italia deoarece era singura soluţie pentru supravieţuire. În Italia, multe companii precum Firem sunt pe pierdere de cel puţin 5 ani", comentează pentru Bloomberg un profesor de strategie de business de la Universitatea Bocconi, Milano.

Se teme să revină prea curand în Italia

Pedroni susţine că decizia sa a fost motivată de mai mulţi factori, de la concurenţa dură din străinătate la costul ridicat al forţei de muncă şi taxele mari. Firem a avut vânzări de 3 milioane euro anul trecut şi este în pierdere din 2008, a precizat omul de afaceri, care a inaugurat în această săptămână fabrica din Polonia şi nu are de gând să revină în Italia prea curând, având în vedere tensiunile dintre angajaţi. Afaceristul nu a participat la o întâlnire cu sindicatele şi autorităţile locale, convocată de primăria din Formigine, oraşul unde a funcţionat fabrica de componente electrice.
Un parlamentar a calificat decizia lui Pedroni drept "cel puţin clandestină", criticând lipsa de comunicare cu angajaţii şi comunitatea locală.
În perioada 2002 - 2011, aproximativ 27.000 de companii italiene cu vânzări anuale de peste 2,5 milioane euro au mutat producţia în afara ţării, potrivit unui raport. În 2011, cel mai recent an pentru care există date, în Polonia funcţionau 737 de companii controlate de italieni, cu peste 67.000 de angajaţi, potrivit datelor oficiale. Companiile mari nu au posibilitatea unei mutări rapide a producţiei, după modelul Pedroni, însă transferul are totuşi loc.
Indesit a anunţat în luna iunie că va reduce numărul de locuri de muncă cu 1.400, sau o treime din total, mutând producţia în Polonia şi Turcia. Fiat, care a avut în ultimii ani numeroase dispute cu sindicatele din cauza concedierilor şi trasferului producţiei în strănătate, are peste 4.000 de angajaţi la fabrica Tychy din Polonia.

A fost construit cel mai precis ceas din lume

Ceasul variaza cu mai puţin de o secundă în 13,8 miliarde de ani

Fizicienii americani au prezentat, joi, ceasul atomic experimental cu cel mai înalt grad de precizie din lume, capabil să varieze cu mai puţin de o secundă în 13,8 miliarde de ani, vârsta estimată a Universului. Acest pendul funcţionează cu atomi de yterbiu, un element chimic din clasa pământurilor rare, şi cu lasere care asigură o regularitate de 10 ori mai mare aceleia a celor mai bune ceasuri atomice existente. În comparaţie cu un ceas cu cuarţ, noul ceas are o precizie mai mare de 10 miliarde de ori.
Această descoperire a fizicii are implicaţii potenţiale importante nu doar pentru precizia măsurării timpului universal, ci şi, de exemplu, pentru sistemele GPS şi pentru o varietate de senzori care măsoară diverse forţe, precum gravitaţia, dar şi câmpul magnetic şi temperatura, a explicat Andrew Ludlow, fizician la National Institute of Standard and Technology (NIST), unul dintre autorii acestui studiu apărut în revista americană Science. Ca toate pendulele, ceasurile atomice menţin măsura timpului bazându-se pe durata unei secunde corespunzând unui fenomen fizic care se reproduce cu regularitate. În timp ce ceasurile mecanice utilizează mişcarea unui pendul pentru a măsura ora, ceasurile atomice se bazează pe frecvenţa întotdeauna constantă a luminii necesare pentru a face să vibreze un atom de cesiu - referinţa internaţională actuală. Cel mai nou ceas atomic foloseşte 10.000 de atomi de yterbiu răciţi la o temperatură care depăşeşte cu puţin valoarea de zero absolut (-273,15 grade Celsius). Aceşti atomi sunt captivi în tuburi optice formate din raze laser. Un alt laser "bate" de 518.000 miliarde de ori pe secundă, creând o tranziţie între două niveluri de energie la nivelul atomilor care asigură o vibraţie de o regularitate şi mai mare decât cea a atomului de cesiu şi ar putea duce astfel la o nouă definiţie internaţională a secundei şi, deci, a timpului universal.

Marinari români arestaţi în Argentina pentru că ar fi aruncat în ocean pasageri clandestini

Comandantul român, împreună cu secundul său, tot român, şi cu alţi cinci membri ai echipajului unei nave au fost arestaţi preventiv de autorităţile argentiniene, ei fiind acuzaţi că au aruncat peste bord în apele oceanului patru pasageri clandestini congolezi găsiţi pe vas. Nava RM Power, aparţinând unui armator grec şi care naviga sub pavilionul Insulelor Marshal, a plecat la începutul lunii iulie din Congo către portul argentinian Rosario. La puţin timp după ce a ridicat ancora, echipajul a găsit la bordul vasului şapte congolezi şi s-a decis revenirea în port, unde aceştia au fost debarcaţi. Potrivit declaraţiilor furnizate de unii membri ai echipajului, câteva zile mai târziu, când nava se afla deja în apele internaţionale, alţi patru congolezi au fost găsiţi ascunzându-se pe vas, aceştia fiind ulterior legaţi şi aruncaţi în apele oceanului. Cei arestaţi sunt comandantul Florin Filip, secundul său, Robert Racoviţă, şi cinci marinari filipinezi. Echipajul navei era alcătuit din 21 de marinari.

Rusia, supărată pe apelul unor ţări privind intervenţia în Siria

Rusia consideră "inacceptabile" îndemnurile unor ţări europene de utilizare a forţei împotriva Siriei, reiterând că presupusul atac chimic de la Damasc este "o provocare" şi subliniind că insurgenţii împiedică o anchetă obiectivă în acest caz. "În contextul acestui nou val de propagandă antisiriană, credem că apelurile unor capitale europene de a face presiuni asupra Consiliului de Securitate ONU şi de utilizare a forţei sunt inaccceptabile", a anunţat Ministerul rus de Externe într-un comunicat. "Presupusul atac cu arme chimice este în mod clar o provocare", a precizat diplomaţia rusă. Joi, ministrul de externe francez Laurent Fabius a evocat o "reacţie în forţă" în Siria, dacă atacul cu arme chimice se confirmă.
Pe de altă parte, preşedintele american Barack Obama a declarat vineri într-un interviu televizat că noile acuzaţii privind folosirea unor arme chimice de către armata siriană sunt "deosebit" de îngrijorătoare. "Culegem chiar în acest moment informaţii despre acest eveniment anume, dar pot să spun că, în mod contrar faţă de anumite probe pe care încercam să le obţinem anterior şi care au condus la vizita unui anchetator ONU în Siria, ceea ce am văzut în prezent arată în mod clar că este vorba despre un eveniment important şi deosebit de îngrijorător", a declarat preşedintele.
Opoziţia siriană a evocat 1.300 de morţi în atacul de miercuri şi a acuzat regimul că a folosit gaze toxice.

Londra supraveghează Internetul dintr-o bază secretă din Orientul Mijlociu

Marea Britanie a instalat o bază secretă de supraveghere pe Internet în Orientul Mijlociu, arată documente obţinute de fostul consultant american Edward Snowden, refugiat în Rusia. Potrivit ziarului The Independent, acest raport nu menţionează ţara în care se află această bază, dar dezvăluie că ea poate să intercepteze e-mailuri, apeluri telefonice şi toate datele care circulă pe Internet în contul Statelor Unite şi unor agenţii de informaţii din alte ţări. Ziarul scrie că această bază utilizează în acest scop cabluri submarine de fibră optică instalate în regiune. Baza transmite ulterior informaţiile la centrul britanic pentru interceptări (GCHQ) cu sediul la Cheltenham, în sud-vestul Angliei, care le împărtăşeşte ulterior cu Agenţia Naţională americană pentru Securitate (NSA). Contactată de AFP, Theresa May, ministrul britanic de Interne, a declarat despre acest raport că "nu comentează despre cazuri de care se ocupă serviciile de informaţii". The Independent nu a precizat cum a obţinut aceste detalii din dosare provenind de la Snowden.

Islanda, pregătită să renunţe definitiv la aderarea la UE

Islanda intenţionează să renunţe definitiv la procesul de aderare la Uniunea Europeană, în condiţiile în care Bruxelles-ul se pregăteşte să-i impună sancţiuni ca urmare a diferendului privind pescuitul, a anunţat Ministerul islandez de Externe. Negocierile de aderare, începute în anul 2009, au fost suspendate în luna ianuarie a anului în curs pentru a permite desfăşurarea campaniei electorale pentru alegerile legislative. Dar, aceste alegeri au fost câştigate de o coaliţie de centru-dreapta care susţine rămânerea ţării în afara UE şi negocierile nu au mai fost reluate. Actualul guvern a promis un referendum pe această temă, al cărui rezultat probabil ar fi o respingere a aderării, dar unii membri ai executivului susţin o renunţare la aderare fără consultarea populaţiei. Problema cea mai spinoasă la aceste negocieri este pescuitul. Ministerul islandez de Externe a anunţat joi că l-a convocat pe şeful misiunii UE la Reykjavik pentru a-i cere explicaţii în legătură cu interdicţia privind importurile de hering şi macrou din Insulele Feroe. Potrivit Uniunii Europene, Insulele Feroe practică pescuitul excesiv în Atlanticul de nord. Până în 2013, stocurile de hering atlantico-scandinav au fost gestionate în comun de Norvegia, Rusia, Islanda, Insulele Feroe şi UE, printr-un plan convenit de gestionare pe termen lung şi o repartizare prestabilită a capturii totale admisibile (TAC). Cu toate acestea, în 2013 Insulele Feroe au decis în mod unilateral să iasă din acest acord şi au stabilit o cotă autonomă de peste trei ori mai mare decât cea convenită anterior. În mod similar a procedat şi Islanda, care va fi probabil vizată de aceleaşi sancţiuni europene. Atât Insulele Feroe cât şi Islanda susţin că procesul de încălzire climatică a provocat o migraţie a macroului către nord şi astfel ele estimează că respectivele cote sunt rezonabile.

Băuturile gazoase scad fertilitatea

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Utah, consumul mare de băuturi gazoase ar afecta fertilitatea. Aceste concluzii neaşteptate sunt rezultatul unor cercetări desfăşurate pe şoareci. Jumătate dintre ei au avut un regim clasic, iar cealaltă jumătate a fost supusă unui consum echivalent cu înghiţirea a trei doze de băuturi gazoase pe zi ce către om. Rezultatul a fost cât se poate de clar: rata mortalităţii în rândul femelelor a fost de două ori mai mare decât ar fi fost normal, iar capacitatea masculilor de a-şi păstra teritoriul şi de a se reproduce a scăzut cu un sfert, anunţă cercetătorii de la Universitatea Utah. "Rezultatele noastre arată că zaharurile adăugate, consumate la un nivel considerat în prezent fără pericol, au un impact negativ semnificativ asupra sănătăţii", scriu ei. Concluziile constituie o premieră, afirmă cercetătorii, care precizează că în cadrul unor studii anterioare s-au folosit niveluri de zahăr mai mari decât cele considerate fără pericol. Ei au ţinut totuşi să precizeze că efectele observate la şoareci nu sunt automat valabile şi la om.

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.