Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Casa Albă recunoaşte că NSA a încălcat legea privind supravegherea

Ziarul de Vrancea
22 aug 2013 482 vizualizări
Administraţia Barack Obama a recunoscut miercuri, la două luni după primele dezvăluiri ale lui Edward Snowden, că Agenţia Naţională de Securitate (NSA) a încălcat legea între 2008 şi 2011, interceptând ilegal mesaje electronice ale americanilor fără legătură cu terorismul

Conform angajamentului luat de Barack Obama în cadrul unei conferinţe de presă la 9 august, administraţia a declasificat şi a publicat miercuri mai multe documente administrative şi judiciare legate de programul de supraveghere pe Interet PRISM, la adresa http://icontherecord.tumblr.com/. Printre documente figurează o decizie a justiţiei până în prezent secretă, lungă de 85 de pagini şi emisă în octombrie 2011, care ordonă NSA să pună capăt unui program de interceptare a comunicaţiilor pe Internet pe reţelele din fibră optică americane.  Programul ar fi strâns nu mai puţin de 56.000 de mesaje electronice între americani în perioada 2008-2011, potrivit unei estimări a NSA furnizată atunci de un judecător, în timp ce legea americană cere un mandat individual atunci când supravegherea vizează cetăţeni americani sau străini care se află pe teritoriu.

Declasificările intervin, de asemnea, după dezvăluirile Wall Street Journal, care în ediţia sa de miercuri a detaliat amploarea plasei electronice lansate de NSA asupra Internetului. Potrivit cotidianului, agenţia este tehnic capabilă să intercepteze 75 la sută din traficul pe Interent american, în scopul de a identifica ameninţări străine.

 

Premieră: Un tratament a dat rezultate împotriva Ebola

Un tratament experimental protejează maimuţele împotriva virusului Ebola, care provoacă o febră hemoragică fulgerătoare, după apariţia simptomelor, au anunţat cercetătorii americani, care au salutat, miercuri, această premieră medicală. Aceste rezultate promiţătoare ar putea conduce la dezvoltarea unor tratamente eficiente contra acestei infecţii a cărei rată de mortalitate este de 90% la oameni, afirmă autorii studiului, publicat în revista Science Translational Medicine.

Cercetătorul James Pettitt de la Institutul de cercetări în domeniul maladiilor infecţioase din cadrul Armatei americane (USAMRIID), principalul autor, a dezvăluit faptul că noul tratament, denumit MB-003, a permis deja protejarea în procent de 100% a primatelor tratate la o oră după ce au fost expuse la virusul Ebola. Două treimi din animalele tratate la 48 de ore după ce au fost infectate au fost la rândul lor protejate de noul tratament. Studiul a evidenţiat că 43% dintre primate s-au vindecat de Ebola după ce au primit acest tratament pe cale intravenoasă, între 104 ore şi 120 de ore după debutul infecţiei, adică după apariţia simptomelor bolii.

Virusul Ebola este vinovat de numeroase decese în Africa de mai mulţi ani. Pe lângă faptul că reprezintă un pericol major pentru sănătatea publică, virusul poate fi utilizat şi în atacurile teroriste biochimice. Potrivit oamenilor de ştiinţă, virusul Ebola se multiplică foarte repede, copleşind capacităţile sistemului imunitar de a lupta contra infecţiilor.

MB-003 este un cocktail de anticorpi capabili să recunoască celulele infectate şi să declanşeze o reacţie a sistemului imunitar pentru a le distruge. Niciun efect secundar nu a fost constatat la maimuţele tratate cu succes contra infecţiei. Conceperea acestui tratament reprezintă rodul unei cooperări de zece ani între sectorul privat şi Guvernul american.

 

Aţi ascultat vreodată virusul HIV interpretat la pian?

Un grup de elevi şi cercetători ai Institutului de Tehnologie din cadrul Universidad Argentina de la Empresa au reuşit, printr-un algoritm, să transforme imnul naţional argentinian într-o informaţie non-genetică ce poate fi stocată în ADN-ul unei bacterii. Aceştia au mai conceput un instrument online astfel încât oricine poate transforma muzica în format genetic al ADN-ului şi viceversa. De exemplu, datorită acestui algoritm, care permite convertirea sunetelor muzicale în secvenţe compuse din baze ale ADN-ului, se poate asculta virusul HIV interpretat la pian sau se poate dansa pe ritmul colagenului. Conform celor spuse de oamenii de ştiinţă, aceste secvenţe se formează prin combinarea a patru nucleotide, care conţin informaţii despre tonalitatea şi durata fiecărei note. Proiectul a avut la bază două articole recente publicate în revistele Science şi Nature, obiectivul acestuia fiind atestarea utilizării unor instrumente informatice pentru a stoca informaţii non-genetice în ADN. Algoritmul poate fi găsit pe site-ul universităţii argentiniene, pe pagina http://adnmusica.uade.edu.ar/

 

 



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.